Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Waarom je nooit een goedkope iPhone-oplader moet gebruiken

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Goedkope iPhone-oplader

Een goedkope iPhone-oplader van een Chinese webshop lijkt misschien aantrekkelijk, maar er zijn veel redenen om ze te vermijden. Dit zijn ze.

Lees verder na de advertentie

Opladen is duur

Sinds de iPhone 12 krijg je geen oplader meer in het doosje van je iPhone – en dat is toch wel een gemis. Want al heb je nog zo veel laders in huis liggen, ze lijken haast een eigen leven te leiden en verdwijnen regelmatig. En dan is een extra lader toch wel welkom.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Maar wanneer je die nu loos koopt, betaal je zacht gezegd de hoofdprijs. De standaard oplader van Apple – de USB-C-lichtnetadapter van 20 W – kost maar liefst € 25. Maar ook een andere door Apple goedgekeurde lader, bijvoorbeeld van Belkin, kost je al snel € 20. En in beide gevallen krijg je er géén kabeltje bij.

kooptip

Goedkope iPhone-oplader

Genoeg redenen om uit te wijken naar een Chinese webshop, en daar voor een paar euro een lader én een kabeltje te kopen. Maar hoe aantrekkelijk dat ook is: doe het niet! Deze opladers hebben namelijk meestal geen CE-markering – oftewel, ze voldoen niet aan de Europese regelgeving. Hierdoor kan de lader schade aan je iPhone toebrengen, maar ook schade aan jezelf, zoals door schokken van de lader of zelfs brand.

iPhone oplader veilig

De Nederlandse overheid wil hier een stokje voor steken, door te verplichten dat webshops buiten de EU een vestiging in de EU hebben en ongekeurde producten hier niet meer mogen aanbieden. Maar zo ver is het helaas nog niet.

Goedkope iPhone-kabels

Dan nog de kabeltjes: alle Lightning-kabels van Apple en vertrouwde partners (met een Made for iPhone-label) hebben een speciale chip. Deze chip ‘praat’ met je iPhone om aan te geven dat de verbinding te vertrouwen is. Goedkope Chinese kabeltjes hebben die chip níét, en geven daardoor vaak een foutmelding. Het is zelfs al eens voorgekomen dat een iOS-update zulke kabels achteraf onbruikbaar maakt. Bij usb-c-kabels (voor de iPhone 15) ontbreekt de chip, maar is het wel van belang dat hij genoeg wattage aankan.

made for iPhone

Oftewel: even slikken en wat meer uitgeven aan een officiële lader (en kabel) is een stuk verstandiger dan voor een goedkoop alternatief uit China gaan. Dan weet je in ieder geval zeker dat het goed werkt – en dat je huis veilig is. Zoek je een goede optie? Wij zetten er een paar op een rij, met de beste prijs:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!