Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone 15 vs. iPhone 14: dit zijn de verschillen waarop je moet letten

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 15 vs iphone 14

Dit najaar is de iPhone 15-serie verschenen. De iPhone 15 heeft best wat vernieuwingen ten opzichte van de iPhone 14 van vorig jaar. In dit artikel benoemen we de opvallendste verschillen en vergelijken we de prestaties, functies en designelementen van deze twee toestellen. Zo kun jij bepalen welk toestel het best bij jou past.

Lees verder na de advertentie

iPhone 15 vs iPhone 14

Apple presenteerde in september 2023 de iPhone 15-serie, bestaande uit maar liefst vier modellen. In dit artikel bespreken we de standaard-iPhone: de iPhone 15. Die is er ook nog in een groter formaat: de iPhone 15 Plus. Verder zijn er ook nog twee luxe modellen: dit zijn de iPhone 15 Pro en Pro Max. In dit artikel houden we het bij een vergelijking tussen de iPhone 15 en iPhone 14.

Design

De iPhone 15 en iPhone 15 lijken op het eerste gezicht behoorlijk veel op elkaar: 6,1 inch groot met een glazen achterzijde en een aluminium frame. Qua gewicht verschillen ze maar een grammetje. Maar als je weet waar je op moet letten, zie je toch duidelijk verschil.
Zo is heeft bij de iPhone 15 de notch (het hapje uit het scherm) plaatsgemaakt voor een Dynamic Island – waarover zo nog meer. De randen rondom het scherm zijn ietsje smaller. En de zijkant van het toestel is naar achter toe iets afgerond, zodat hij beter in de hand ligt.

kooptip

Kleuren

Ook de kleuren verschillen. De iPhone 14 is er in blauw, paars, geel, middernacht (zwart), sterrenlicht (wit) en rood. De iPhone 15 kleuren zijn roze, geel, groen, blauw en zwart. Veelal pastelkleuren, met een Apple-logo dat er subtiel in opgaat. Bij de iPhone 14 had het Apple-logo een veel afwijkendere kleur.

Dynamic Island versus notch

De iPhone 14 heeft een notch die ruimte biedt aan de selfiecamera en sensoren voor Face ID. Op de iPhone 15 vind je een Dynamic Island, een zwarte ‘bubbel’ bovenaan in het scherm. Die bevat nog steeds de camera en sensoren, maar er is nu meer. Dit ‘eiland’ toont meldingen, waarschuwingen en Live Activiteiten. Afhankelijk van wat er getoond wordt, verandert het zwarte vlak van formaat.

Apple noemt het ‘Een magische manier om je iPhone te gebruiken’. Vorig jaar was het Dynamic Island nog exclusief voor de Pro-modellen.

Camera

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen de iPhone 14 en de iPhone 15 is de camera. De iPhone 14 heeft een 12 megapixel-camera, de iPhone 15 is voorzien van een 48 megapixel-camera. Je kunt hiermee foto’s met een superhoge resolutie schieten.

Ook zoomen gaat beter. Met de iPhone 14 heb je 0,5x en 1x optische zoom. Er is wel digitale zoom, maar dat zorgt voor kwaliteitverlies. Met de iPhone 15 heb je 0,5x, 1x en 2x optische zoom, zodat je ook van grotere afstand scherpe foto’s maakt. Ook het maken van portretfoto’s gaat beter, want als je foto’s maakt van een mens, hond of kat switcht de camera automatisch naar Portretmodus.

Wil je meer weten over de camera van de iPhone 15, lees dan ook iPhone 15 (Pro) camera: de 5 grote verbeteringen.

Lightning vs. usb-c

Vanuit de EU is bepaald dat alle kleine elektronische apparaten opgeladen moeten kunnen worden met usb-c. Op de iPhone 14 heb je nog een ‘ouderwetse’ Lightning-aansluiting, maar bij de iPhone 15 stapt Apple dan toch echt definitief over op usb-c. Draadloos opladen kan natuurlijk ook: zowel de iPhone 15 als de iPhone 14 ondersteunt Qi en MagSafe.

A15- vs A16 Bionic-chip

De iPhone 14 heeft een A15 Bionic-chip, een licht verbeterde versie van de A15 die ook al in de iPhone 13 zat. Ondanks dat de chip dateert uit 2021, kan hij zich nog steeds meten met de beste chips van dit moment. Maar de iPhone 15 heeft een A16 Bionic-chip en die doet daar nog een schepje bovenop qua kracht, snelheid en efficiëntie. Als gemiddelde gebruiker ga je het niet echt merken in het dagelijks gebruik van je iPhone. Maar denk even vooruit: met een nieuwere chip ontvang je langer iOS updates. We verwachten op zijn minst tot 2028 voor de iPhone 15.

Prijzen

Bij Apple koop je de iPhone 14 voor een vanaf-prijs van € 869 – ooit was de adviesprijs € 1019. De iPhone 15 start vanaf € 969. In beide gevallen gaat het dan om toestellen met 128 GB opslag. De iPhones zijn ook verkrijgbaar bij webwinkels als Coolblue. Wil je de iPhone 15 kopen, check de prijzen voor losse toestellen en abonnementen dan in onze prijsvergelijker:

iPhone 15. vs iPhone 14: conclusie

Zoals altijd is de vraag echter welke optie het beste bij jou past. Als je het nieuwste en beste wilt van wat Apple te bieden heeft, dan is dat de iPhone 15. En die wijkt ook echt af van de 14: je krijgt een Dynamic Island, een verbeterde processor en een vernieuwde camera.

Aan de andere kant, als je gewoon een betrouwbare smartphone wilt die zich al bewezen heeft, kies dan voor de iPhone 14. Het is iets goedkoper, en heeft veel van wat de iPhone 15 ook biedt, maar dan met een oudere chip, minder indrukwekkende (maar alsnog prima) camera’s en een inkeping bovenaan het scherm.