Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone-functie SOS-noodmelding via satelliet binnenkort in Nederland en België

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
SOS-noodmelding via satelliet


Lees verder na de advertentie

Eindelijk: de functie SOS-noodmelding via satelliet komt nog deze maand naar onder meer Nederland en België. Dat heeft Apple zojuist bekendgemaakt in een persbericht rondom de release van de gele iPhone 14 (Plus).

SOS-noodmelding via satelliet

De iPhone 14 (Plus) en iPhone 14 (Pro) hebben een levensreddende functie: SOS-noodmelding via satelliet. Deze functie moet nog wel even geactiveerd worden in de software, en in onze regio was dat tot nu toe nog niet gebeurd. Daar komt deze maand nog verandering in. Maar wat heb je nu precies aan deze functie?

Ben je in een penibele situatie verzeild geraakt, en heb je geen mobiel bereik? Dan helpt SOS-noodmelding je om via een satellietverbinding alsnog contact te leggen met de buitenwereld. Je iPhone stelt je daarbij vragen over je situatie. Bijvoorbeeld of je verdwaald bent, een ongeluk hebt gehad of gewond bent geraakt. Nadat deze informatie is verzameld in een tekstbericht, wordt deze samen met je Medische ID en locatie doorgestuurd naar de lokale hulpdiensten via een Apple relay center.

Uitproberen met een demo?

De SOS-functie geeft je instructies over waar je je iPhone moet plaatsen voor de beste verbinding. Het belangrijkste is dat je een goed zicht op de lucht hebt, zodat je contact kunt leggen met de satelliet. Apple weet natuurlijk dat iedereen graag de SOS-noodmelding via satelliet wil uitproberen op het moment dat je je niet in een lastige situatie bevindt. Daarom heeft het bedrijf een speciale demo-modus gemaakt, zodat de hulpdiensten niet overspoeld worden met zinloze noodmeldingen. Deze vind je binnenkort in ‘Instellingen>SOS-noodmelding’. In de video hieronder zie je ook hoe het werkt.


kooptip

https://www.youtube.com/watch?v=4MZm-rhNd9U

De functie is momenteel beschikbaar in Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, het VK en de VS. Later deze maand wordt dat uitgebreid naar België, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Portugal. Hoewel Nederland een landelijk dekkend mobiel netwerk heeft, zijn er nog altijd plekken waar je geen verbinding hebt – met name in de natuur in het oosten des lands. Dan is deze nieuwe functie geen overbodige luxe.

Je kunt de dienst eerst gratis activeren, later brengt Apple kosten in rekening. Het is nog niet bekend hoeveel Apple hiervoor gaat vragen. SOS-noodmelding via satelliet is niet de enige levensreddende functie van de iPhone 14: de nieuwste iPhone heeft ook crashdetectie, en belt automatisch de hulpdiensten als je een auto-ongeluk gehad hebt.