Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone 11 vs. iPhone XR: wat zijn de verschillen?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 11 iphone xr


Lees verder na de advertentie

Vorige maand heeft Apple de nieuwe iPhones van 2019 gepresenteerd. Naast een luxe model – de iPhone 11 Pro (Max) – is er ook dit jaar een instapmodel: de iPhone 11. Dit is de opvolger van het instapmodel van 2018, de iPhone XR: die telefoon is ook nu nog te koop bij Apple. Welke moet je kiezen? We zetten de iPhone 11 naast de iPhone XR en brengen de belangrijkste verschillen in kaart.

iPhone 11 iphone xr

Camera

We beginnen met de grootste vernieuwing: de camera. De iPhone XR vorig jaar had een enkele camera, de iPhone 11 heeft een dubbele. Beide toestellen hebben een 12-MP groothoekcamera, de iPhone 11 heeft daaraast ook nog een ultragroothoekcamera, waarmee je vier keer meer van de omgeving in beeld krijgt. Met de iPhone 11 kon je dankzij software-trucjes portretfoto’s maken met scherpte-diepte. Omdat er nu twee lenzen zijn, zijn dit soort trucjes niet meer nodig: dit levert nog mooiere portretfoto’s op. En waar je vanwege de software vorig jaar alleen mensen kon portretteren, maak je nu ook portretten van je huisdier.

Ook het vermelden waard is de nachtmodus voor foto’s op de iPhone 11. Hiermee maak je ook bij weinig licht mooie foto’s – de modus wordt automatisch ingeschakeld als het donker is. Op de foto worden kleuren zichtbaar die je zelf niet meer kunt waarnemen.


kooptip

Nachtmodus

Selfie-camera

Ook de Selfie-camera is verbeterd op de iPhone 11. De 7-MP TrueDepth-camera is vervangen door een 12-MP exemplaar. Je kunt er ‘Slofies’ mee maken: een selfie in slowmotion, in de vorm van een video dus. Door de verbeterde camera werkt Face ID ook net even beter dan voorheen. Maar om nou te zeggen dat Face ID op de iPhone XR langzamer gaat, voert veel te ver.

Design

iPhone 11 kleuren

De iPhones lijken op het eerste gezicht bijzonder veel op elkaar. Een voorkant die één en al scherm is, een kleurige glazen achterkant en een aluminium frame dat de voor- en achterkant bij elkaar houdt. Maar draai je de telefoon om, dan zie je wel wat verschillen.

Natuurlijk is het grootste verschil de camera: één lens op de XR, twee op de 11. Ook opvallend: op de iPhone 11 blijft het woord ‘iPhone’ achterwege en is het Apple-logo naar het midden van het toestel verplaatst. Alleen maar voor de mooi? Niet per se. Naar verluidt had Apple dubbelzijdig draadloos opladen willen introduceren op de iPhone 11. Het Apple-logo markeert precies de plek waar je je AirPods of Apple Watch neer moet leggen … maar uiteindelijk heeft deze functie nooit het levenslicht gezien, ook al is het ontwerp er dus wel op aangepast.

iPhone XR

De iPhone XR en de iPhone 11 zijn de kleurrijkste toestellen van Apple. De XR is verkrijgbaar in zwart, wit, rood, geel, koraal en blauw. De iPhone 11 in zwart, wit, rood, geel, paars en groen.

Batterij

Met de batterij van de iPhone XR kom je de dag al heel gemakkelijk door. Leg je je iPhone iedere dag op de lader, dan is de kans groot dat je het accupercentage nooit onder de 50 procent ziet zakken. De iPhone 11-accu houdt het nóg langer uit. Hij gaat tot 1 uur langer mee dan de XR.

Waterbestendigheid

iPhone 11 waterdicht

Zowel de iPhone XR als de iPhone 11 zijn waterbestendig. Het is niet de bedoeling dat je ermee gaat zwemmen, maar ze overleven het als je er thee overheen morst, of als ze een duik maken in het toilet. De iPhone XR houdt het onder de ideale testomstandigheden 30 minuten lang uit op een diepte van 1 meter. De iPhone 11 overleeft 30 minuten op een diepte van 2 meter.

Chip

Iedere nieuwe generatie iPhones krijgt een nieuwe processor. Vorig jaar werd de iPhone XR uitgerust met een A12 Bionic-chip, dezelfde als die van de topmodellen. Dit jaar tellen we weer verder en krijgen we een A13-chip. Die is weer net een slag sneller en efficiënter.

Opslag

Bij de iPhone XR kun je kiezen uit 64 en 128 GB opslag. Is 128 GB je nog te weinig? Bij de iPhone 11 kun je daarnaast ook nog kiezen voor 256 GB. De prijs van het toestel hangt af van de hoeveelheid opslag die je kiest.

Prijzen

Dit zijn de prijzen van de iPhone XR:

  • 64 GB: € 709
  • 128 GB: € 759

Dit zijn de prijzen van de iPhone 11:

  • 64 GB: € 809
  • 128 GB: € 859
  • 256 GB: € 979

Ook interessant: de XR had in 2018 bij de introductie een startprijs van € 859. Vijftig euro meer dus dan de iPhone 11 bij aanvang!