Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Is de iPhone XR waterdicht?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iphone XR camera


Lees verder na de advertentie

Gooide je vroeger een glas water over je iPhone, dan was het meteen einde verhaal. De meest recente iPhones kunnen beter tegen water. Is de nieuwe iPhone XR waterdicht?

iPhone XR waterdicht of niet?

[softwall]

De iPhone XR is niet waterdicht, maar wel waterbestendig. Hij voldoet aan bestendigheidsnorm IP67. Wat dat betekent? Hij overleeft het tot een halfuur op 1 meter diepte. Maar let op: dit is getest onder gecontroleerde omstandigheden. Bovendien kan de waterbestendigheid in de loop der tijd afnemen.

Met de IP67-norm is de iPhone XR net zo waterbestendig als de iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus), en iPhone X. Wel kan hij er beter dan deze toestellen tegen andere vloeistoffen dan water; denk aan thee, koffie, frisdrank, sap en bier. Kortom: drinken over je toestel morsen is niet direct een ramp. Een regenbuitje of een plons in de wastafel ook niet.


kooptip

Zwemmen met de iPhone XR?

Beter van niet. Apple raadt in een Support-document aan om de volgende situaties te vermijden:

  • Zwemmen of in bad gaan met de iPhone.

  • De iPhone blootstellen aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid, zoals bij het douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort.

  • De iPhone gebruiken in een sauna of stoomcabine.

  • De iPhone opzettelijk onderdompelen in water.

  • De iPhone bedienen buiten het voorgestelde temperatuurbereik of in extreem vochtige omstandigheden.

  • De iPhone laten vallen of blootstellen aan andere schokken.

  • De iPhone demonteren, waaronder het verwijderen van schroeven.

iPhone XR nat geworden. Wat nu?

Je kunt je iPhone afdrogen met een zachte, pluisvrije doek, zoals een brillendoekje. Heb je iets anders dan water over je iPhone geknoeid, spoel het dan eerst voorzichtig af met leidingwater.

Laat het vocht uit je iPhone lopen door het toestel met de Lightningpoort naar beneden te houden en op het toestel te tikken. Ga niet met wattenstaafjes of andere voorwerpen lopen wroeten in je iPhone. Het drogen gaat vervolgens sneller op een kamer met een koele luchtstroom. Een ventilator helpt, warme lucht zoals uit een föhn moet je vermijden.

Probeer de iPhone in ieder geval niet op te laden als deze nat is geworden – ook niet draadloos. Wacht minimaal vijf uur met opladen.

iPhone XS (Max) nóg waterbestendiger

Er is op dit moment één iPhone die nog beter tegen water kan dan de iPhone XR. Het gaat om de iPhone XS (Max). Deze heeft een bestendigheidsnorm van IP68. Dit houdt in dat hij het tot een halfuur op 2 meter diep volhoudt.