Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPad 2022 vs. iPad Air 2022: zijn ze aan elkaar gewaagd?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad 2022 vs iPad Air 2022


Lees verder na de advertentie

Apple heeft gisteren de nieuwe iPad 2022 (10e generatie) uitgebracht. Die heeft een nieuw ontwerp zonder thuisknop, een betere chip en nog veel meer verbeteringen. Vooral door het nieuwe ontwerp lijkt hij nu bijzonder veel op de iPad Air 2022 (5e generatie) die in maart van dit jaar verscheen. En omdat ook de iPad 2022-prijzen flink gestegen zijn, zou je je bijna vergissen. Is de gewone iPad misschien niet net zo goed?

iPad 2022 vs iPad Air 2022: wat zijn de verschillen?

Waarom zou je nu nog een iPad Air kopen? Nou, heb je even: er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen de instap-iPad en de iPad Air. In dit artikel lees je de belangrijkste punten waarop de iPads van elkaar verschillen. Zodat jij een betere beslissing kunt maken, mocht je twijfelen tussen deze twee modellen.

1) Design en formaat

Voor de tiende generatie iPad heeft Apple flink uitgepakt voor wat betreft het design: de thuisknop is verdwenen, de randen zijn vlak en het 10,9-inch scherm heeft afgeronde hoeken. Touch ID (de vingerafdrukscanner) zit verwerkt in de knop boven op de iPad. Lightning heeft plaatsgemaakt voor het universele usb-c. Aan de achterzijde zit een enkele 12-MP groothoekcamera. Kortom: precies zoals de iPad Air.


kooptip

Toch zijn er wel degelijk verschillen:

  • De iPad 2022 kleuren zijn uitbundiger: kies uit zilver, geel, blauw of roze. Bij de Air 2022 kies je uit spacegrijs, sterrenlicht, paars, blauw of roze – waarbij blauw en roze een stuk subtieler zijn dan bij de reguliere iPad.
  • De iPad Air heeft een selfiecamera in de bovenste rand van het scherm. Bij de iPad zit die aan de lange zijde – handig als je tijdens het vergaderen je iPad horizontaal hebt staan.
  • De iPad 2022 is een fractie groter dan de iPad Air, en ook een stukje zwaarder. Maar het is te verwaarlozen.
  • De Smart Connector zit bij de iPad aan de zijkant, bij de iPad Air aan de onderkant.

2) Het scherm

Zowel de iPad 2022 als de iPad Air 2022 heeft een 10,9-inch Liquid Retina-display met afgeronde hoeken, met een resolutie van 2360 x 1640 pixels bij 264 ppi. De maximale helderheid bedraagt 500 nits en beide iPads zijn voorzien van een vingerafdruk­­­bestendige, vetafstotende coating.

Daar is dan ook alles mee gezegd, want het scherm van de gewone iPad is toch duidelijk iets schraler. Je mist de volgende zaken: een volledig gelamineerd display, anti­reflectie­­­coating en brede kleurweergave. Bij de ‘gewone’ iPad lijkt het scherm onder een dikker laagje glas te zitten. Dat merk je vooral als je gaat tekenen, bijvoorbeeld met de Apple Pencil.

3) Apple Pencil

Apple Pencil 1 en 2 naast elkaar

Zeg je iPad, dan zeg je Apple Pencil: Apple’s stylus om mee te tekenen, schetsen, schrijven of annoteren. Bij de iPad Air gebruik je de tweede generatie. Die heeft als voordeel dat je hem magnetisch aan de iPad ‘plakt’ om hem op te bergen, op te laden en te koppelen.

De iPad 2022 heeft enigszins teleurstellend nog steeds alleen maar ondersteuning voor de eerste generatie. Deze opladen was altijd al een geklooi: je had een verloopstukje nodig, of je prikte hem in de Lightning-poort zodat er een ‘iPad-lolly’ ontstaat. Maar nu wordt het nog gekker. De nieuwe iPad heeft usb-c maar de Pencil nog steeds Lightning. Voor de ‘lolly’ komt er weer een extra verloopstukje bij kijken.

4) Chip

Ook qua chip is er een opmerkelijk verschil. De iPad 2022 heeft een A14 Bionic-chip. Die ken je van de iPhone 12. De iPad Air 2022 heeft een M1-chip – dat is een chip die ook in de recentere Macs zit. Zonder ons al te veel in technische details te verliezen: dat verschil zegt misschien al genoeg.

Meestal ga je het verschil in chips pas na verloop van tijd echt merken. Heel concreet: een betere chip krijgt langer iPadOS-updates. Maar in dit geval is het verschil al meteen te merken. De grote nieuwe functie van iPadOS 16 is Stage Manager werkt slechts op een handjevol recente iPads, waaronder de iPad Air 2022. Maar op de gloednieuwe gewone iPad vis je meteen al achter het net.

Conclusie en prijzen: iPad 2022 vs iPad Air 2022

De iPad 2022 is dus duidelijk de ‘budget’-versie. Apple heeft echt wat concessies gedaan, waarvan we sommige op zijn zachtst gezegd discutabel vinden (het Apple Pencil-verloopstukje – serieus, Apple? En een scherm dat nog net niet zwart-wit is?). Maar … er mag toch ook verschil zijn tussen de ‘budget’-versie en de meer geavanceerde variant?

Gewoonlijk hadden we het toch een heel aardige update gevonden. De moderne looks, een groter scherm, een (iets) betere chip, ondersteuning voor 5G, usb-c, de veel praktische selfie-camera, toffe kleuren. En misschien denk je: Stage Manager heb ik als casual gebruiker toch niet nodig, de Apple Pencil idem en het scherm – karig of niet – besmeur ik toch wel met mijn plakvingers.

Het probleem is: we hebben het hier over de ‘budget’-versie. Maar als je naar prijs kijkt, dan is de iPad 2022 bepaald niet budget meer. De vanaf-prijs ligt maar liefst 200 euro hoger dan die van de vorige iPad, die startte bij € 389. Dit zijn de adviesprijzen voor de iPad 2022:

  • iPad 64 GB met wifi: € 589
  • iPad 256 GB met wifi: € 789
  • iPad 64 GB met wifi + Cellular: € 789
  • iPad 256 GB met wifi + Cellular: € 989

Daarmee komt hij akelig dicht in de buurt van de originele vanaf-prijs van de iPad Air 2022: € 698,50. Daar moeten we overigens bij vermelden dat die sinds gisteren bij Apple ook 90 euro duurder is geworden en nu dus richting de 800 euro gaat.

As de nieuwe iPad 2022 pak hem beet honderd euro duurder was geworden, dan hadden we dat gerechtvaardigd gevonden. Maar nu denken we vooral: als de wiedeweerga naar Coolblue en Amac om daar de iPad Air 2022 nog voor de eerdere prijs te scoren. Of misschien zelfs de ‘gewone’ iPad van een jaar geleden.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!