Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

De 7 beste (gratis) VPN-diensten voor iPhone en Mac

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
VPN iPhone Mac

Ben je op zoek naar een goede VPN voor je iPhone of Mac? In deze gids vertellen we je over de voordelen van een VPN, en laten we zien wat de 7 beste (gratis) VPN-diensten zijn voor je iPhone en Mac.

Lees verder na de advertentie

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Een VPN versleutelt al je internetverkeer, zodat niemand je bezochte sites kan zien of persoonlijke gegevens kan onderscheppen. Bovendien lijkt het voor websites alsof je uit een ander land komt, waardoor je blokkades omzeilt en bijvoorbeeld de content van een buitenlandse Netflix kunt bekijken.

Een VPN maakt het internetten op de iPhone of Mac ook een stuk veiliger – zeker op openbare wifi-netwerken. Het probleem van openbare wifi-netwerken is dat je nooit weet wat de échte naam is van het netwerk waarmee je verbinding maakt. Kwaadwillenden maken daar gebruik van en zetten een ‘evil twin’ op: een nep wifi-netwerk dat door hackers wordt opgezet. Je kunt ermee het internet op, maar de hacker kijkt mee. Denk daarbij aan persoonlijke informatie zoals ­betaalkaartgegevens, privé-mails en diverse inloggegevens. Met een VPN heb je geen last van dit probleem.

Wat is de beste VPN?

kooptip

VPN-diensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Hierdoor is het lastig kiezen. We helpen je op weg en noemen de zeven beste (en betrouwbaarste) VPN-diensten voor de iPhone en Mac.

1. CyberGhost: de beste VPN om te streamen

Een andere populaire VPN-dienst is CyberGhost. De VPN blinkt uit in het gebruiksgemak en is niet erg duur. CyberGhost heeft meer dan 7000 servers verspreid over 90 landen, wat zorgt voor een indrukwekkend bereik. Zoals je in ons artikel over Formule 1 kijken leest, is het een ideale VPN-dienst om gratis (of goedkoper) te kijken naar F1.

Hoewel het geen gratis abonnement aanbiedt, biedt CyberGhost een 45-dagen geld-terug-garantie, zodat je de VPN zonder risico kunt uitproberen. Het gebruiksgemak maakt het bovendien geschikt voor VPN-beginners, maar ook de geavanceerde gebruikers zullen de diepgaande instellingen en functies waarderen.

Zowel op Mac als iPhone werkt de CyberGhost-app soepel en is het eenvoudig om verbinding te maken met een server naar keuze. Daarnaast zijn er specifieke modi voor verschillende doeleinden, zoals browsen, streamen of torrenting, waardoor de app eenvoudig in gebruik is.

CyberGhost kost € 11,99 per maand. Kies je voor een tweejarig abonnement, dan betaal je € 2,03 per maand. Met een exclusieve aanbieding zijn de eerste vier maanden gratis.

2. NordVPN: een van de beste VPN-diensten

Als het gaat om het beveiligen van je persoonlijke gegevens op vakantie, dan is het goed om te kijken naar een VPN die goed werkt op de iPhone en iPad. Want daarmee ben je waarschijnlijk het vaakst op openbare netwerken aan het surfen. Een van de beste VPN-diensten voor mobiele apparaten vinden wij NordVPN. In plaats van veel handmatige instellingsmogelijkheden en supersnelle verbindingen ligt de focus op gebruiksvriendelijkheid.

De app voor de iPhone en iPad ziet er goed uit en is gemakkelijk in te stellen. En ook het programma voor de Mac is uitstekend aangepast aan het systeem. Onze aanrader qua gebruiksgemak en vormgeving.

NordVPN is beschikbaar vanaf 4,99 euro per maand. Bij een tweejarig abonnement betaal je € 3,39 per maand.

3. ClearVPN: de beste VPN voor iPhone en iPad

Een VPN-dienst met een geweldige gebruiksvriendelijkheid is ClearVPN. In plaats van je te laten kiezen uit een lange lijst met servers, kies je via een snelkoppeling simpelweg wat je wilt doen (bijvoorbeeld ‘Netflix kijken in de VS’ of ‘Veilig browsen’) en de app verbindt je met de beste server voor die taak. Dit maakt het een goede optie voor beginners die misschien niet zeker weten welke server ze moeten kiezen.

ClearVPN heeft een gratis versie, die je veilig en privacyvriendelijk op internet laat browsen. Heb je een VPN nodig voor andere doeleinden, dan is de premium-versie vereist.

ClearVPN is goedkoper dan andere betaalde VPN-diensten. Je betaalt voor de premium-versie € 5,00 per maand, of 21 euro voor 6 maanden.

4. Proton VPN: de beste gratis iPhone VPN

Wil je eerst een VPN uitproberen en kijken of het wat voor je is? Proton VPN is een uitstekende VPN met een gratis versie. Meestal zouden dan alle alarmbellen bij ons gaan rinkelen, zeker bij een VPN-dienst. Maar het Zwitserse bedrijf zegt zelf dat de gratis versie helemaal gefinancierd wordt door de betalende klanten van de Plus- en Visionary-abonnementen.

Het gaat allemaal niet supersnel, maar je bent wel goed beveiligd en betaalt er niets voor. Voor de eerste VPN-avonturen is deze dus erg geschikt. Bij de gratis versie heb je toegang tot servers in drie landen: de Verenigde Staten, Nederland en Japan. Kies op de pagina voor ‘Kies Proton Free’ om de gratis versie te nemen.

5. ExpressVPN: de beste VPN om te streamen

Wil je op vakantie niet je favoriete serie missen? Of wil je juist kijken wat het aanbod van Netflix in andere landen is? Dan moet je een VPN hebben die bijzonder goed werkt voor streamingdiensten. De beste ondersteuning voor Netflix en consorten biedt ExpressVPN.

Het prijskaartje is wellicht aan de hoge kant, maar je weet wel zeker dat een streamingdienst je niet gaat blokkeren. Of dat ExpressVPN in ieder geval heel snel een nieuwe server ter beschikking stelt, voor het geval dat dat wel gebeurt.

ExpressVPN kost standaard $12,95 per maand. Kies je voor een jaarabonnement, dan betaal je $ 6,67 per maand.

6. Private Internet Access: voor de privacybewuste gebruiker

Private Internet Access staat bekend om zijn hoge mate van privacy en beveiliging. Met duizenden servers in meer dan 60 landen krijg je eenvoudig toegang tot je gewenste content, zoals een livestream, app, programma, of wat je ook buiten de landsgrenzen zoekt.

Hoewel PIA in de Verenigde Staten is gevestigd, een land dat bekend staat om zijn online surveillance, voert het bedrijf een strikt no-log-beleid. Dit betekent dat er geen gebruikersactiviteiten worden opgeslagen, wat een pluspunt is voor de privacybewuste gebruiker.

PIA kost standaard € 10,69 per maand. Kies je voor een abonnement van twee jaar en vier maanden, dan krijg je veel korting en betaal je € 1,85 per maand.

7. iCloud-privédoorgifte: de iPhone VPN

privedoorgife iCloud

Apple heeft sinds kort ook een eigen dienst waarmee je geanonimiseerd op het internet kunt: iCloud-privédoorgifte. Heb je een iCloud-abonnement, dan krijg je het er gratis bij. De dienst lijkt in veel opzichten op een VPN, maar er zijn een aantal grote verschillen.

Het belangrijkste is dat iCloud-privédoorgifte alleen in Safari werkt. Alleen dan wordt je internetverkeer versleuteld en ben je vrijwel anoniem. Het beschermt echter niet de bankieren-app op je iPhone. Hierbij kan een hacker nog steeds gegevens onderscheppen. Bovendien kan iCloud-privédoorgifte het niet voor websites laten lijken alsof je uit een ander land komt. Dat heeft ermee te maken dat je geen serverlocatie mag kiezen. Ten slotte moet je uiteraard ook Apple vertrouwen.

Nu klinkt dat op het eerste gezicht raar, want Apple is toch meer te vertrouwen dan een ExpressVPN met een bedrijfsvestiging op de Britse Maagdeneilanden? Ja, vinden wij ook. Maar Apple is een Amerikaans bedrijf en daar heeft de overheid vergaande bevoegdheden wat surveillance betreft. Gaat het je echt om ultieme anonimiteit? Dan is een ‘echte’ VPN wellicht de verstandigere keus. Deze hebben vaak zelfs een ‘no-log-policy’. Er wordt dus niks van jou opgeslagen. Dat heeft Apple dan weer niet.

Maakt een VPN je internet traag?

Als je een VPN gebruikt, kan je internet wat slomer worden. Dit komt doordat er in plaats van één verbinding nu twee verbindingen aan te pas komen. De eerste is tussen jouw apparaat en de VPN-dienst – die komt overeen met de snelheid waarvoor je betaalt bij je provider. De andere tussen de VPN-dienst en het internet.

De snelheid bij laatstgenoemde is sterk afhankelijk van hoe zwaar de VPN-server belast wordt. Gebruiken veel mensen tegelijk dezelfde VPN, dan kan deze niet de volledige prestaties leveren. Vaak kun je bij een VPN-dienst met een enkele klik naar een andere server overschakelen. Als deze minder belast wordt, komt de snelheid weer dichter in de buurt van je ‘gewone’ internet.

Wil je de snelheid van je VPN-verbinding testen? Gebruik dan diensten als www.fast.com van Netflix, www.speedtest.net van Ookla of www.speedof.me van NordVPN. Deze tonen allemaal je huidige internetsnelheid.