Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Formule 1 gratis kijken in 2024: dit zijn de manieren

Auteur: Koen van Ekeren
15 reacties
Formule 1 gratis kijken

Met prijsverhogingen bij zowel Viaplay als F1 Pro TV zoeken velen naar manieren om Formule 1 goedkoper, of zelfs gratis te kunnen kijken. In dit artikel lees je wat de opties zijn om naar een Grand Prix te kijken zonder een cent te hoeven uitgeven.

Gratis Formule 1 kijken in 2024

Net als de voorgaande jaren zijn de races van de Formule 1 in Nederland weggestopt achter de betaalmuur. De rechten zijn in handen van de streamingdienst Viaplay. Daar kun je voor 15,99 euro per maand (vanaf mei wordt dat 17,99 euro) alles zien van de Formule 1 en andere sporten. Via een tijdelijke actie krijg je nu 20 procent korting op Viaplay. De actie loopt tot 11 maart.

Een alternatief voor Viaplay is F1 TV Pro, de officiële streamingdienst van de Formule 1. Vorig jaar betaalde je nog 64,99 voor een jaar; nu is er alleen een optie voor een maandabonnement van 11,90 euro.

Voor de Formule 1-liefhebber die de sport volgt zonder daarvoor diep in de buidel te hoeven tasten, zijn er gelukkig nog enkele (gratis) opties om F1 te kijken.

1. Formule 1 gratis kijken met F1 TV Pro

Sinds dit jaar krijgen Viaplay-abonnees gratis toegang tot F1 TV Pro. Dit is de officiële streamingdienst van de Formule 1. Daar zijn alle races op te bekijken, maar ook de vrije trainingen en kwalificatie.

Mocht je iemand kennen met Viaplay die geen gebruik maakt van de dienst, dan kun je hem of haar vragen om voor jou een gratis account aan te maken. Een Viaplay-abonnee doet dat zo:

 1. Maak via deze pagina van F1 TV Pro een account aan. Heb je al een account, log dan in.
 2. Klik op ‘Synchroniseer Mijn Account’.
 3. Je wordt nu doorgestuurd naar Viaplay. Log daar in en je hebt toegang tot de content van F1 TV Pro.

2. F1 gratis kijken op televisie

Ook in 2024 is er weer één race die op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden. De Formule 1 race in Zandvoort wordt uitgezonden op NPO 1. Ook is een livestream beschikbaar op NOS.nl en in de NOS-app. Zowel de kwalificatie op 24 augustus augustus als de race op 25 augustus is live bij NOS te bekijken, inclusief voorbeschouwing.

3. Gratis F1 livestream met VPN

CyberGhost

Bij de Oostenrijkse streamingdienst Servus TV On (ooit had het de naam Salzburg TV), worden alle Formule 1-races gratis uitgezonden. De zender is eigenlijk alleen beschikbaar in Oostenrijk, maar door gebruik te maken van een VPN kun je surfen via een Oostenrijks IP-adres, waardoor alle content gratis is te bekijken.

Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is eenvoudig. Hieronder lees je stap voor stap uit hoe het werkt. Dit doen we aan de hand van de VPN-dienst CyberGhost. Deze is betaalbaar (vanaf € 2,03 per maand), gebruiksvriendelijk en geoptimaliseerd voor de streamingdienst Servus TV.

 1. Ga naar de website van CyberGhost en maak een account aan.
 2. Open de app van CyberGhost en log in met het account dat je hebt aangemaakt. Ze hebben onder meer een app voor macOS, iOS, Android en Windows.
 3. Geef de app via de pop-up die verschijnt toestemming om een VPN-configuratie toe te voegen.
 4. Klik in de app op ‘Beste locatie’ en ga naar ‘Streaming’.
 5. Zoek via de zoekbalk naar ‘Oostenrijk’. Je ziet nu een VPN die is geoptimaliseerd voor Servus TV. Klik erop.
 6. Ga naar de Formule 1-pagina van Servus TV en klik op de livestream.

Je kunt het beeld vervolgens streamen met AirPlay of naar de Chromecast, zodat je de race bekijkt op televisie.

4. F1 gratis kijken bij Duitse RTL

Het Duitse RTL heeft een deal gesloten met Sky Deutschland, waardoor daar in 2024 zeven Grand Prix worden uitgezonden op het open net. Dat is ook goed nieuws voor veel Nederlanders, want RTL Deutschland is bij de meeste providers opgenomen in het gratis zenderpakket.

Zeven Formule 1-races zijn in 2024 gratis te zien via het Duitse RTL. Dit geldt ook voor alle kwalificatiesessies. De volgende GP die op de Duitse RTL wordt uitgezonden, is de GP van Hongarije op 21 juli. Dit zijn de races die je dit jaar gratis ziet op het Duitse RTL 7:

DatumGrand PrixUitgezonden op
2 maartBahreinRTL Deutschland
21 juliHongarijeRTL Deutschland
28 juliBelgiëRTL Deutschland
25 augustusNederlandRTL Deutschland
1 septemberItaliëRTL Deutschland
15 septemberAzerbeidzjanRTL Deutschland
24 novemberLas VegasRTL Deutschland

Op Ziggo, KPN en Caiway is de Duitse RTL beschikbaar via de volgende kanalen:

 • Ziggo: kanaal 058
 • KPN: kanaal 47
 • Caiway: kanaal 42

Of toch kijken bij Viaplay of F1 TV Pro?

Er zijn dus manieren om Formule 1 gratis te kijken, maar zonder een VPN kan dat niet bij alle races. En gebruik je een VPN, dan mis je het Nederlandse of Engelse commentaar. Helemaal perfect zijn de alternatieven dus niet. Kies je toch voor een abonnement, dan heb je twee opties.

F1 TV Pro is de goedkoopste optie, maar bij een jaarabonnement is het prijsverschil klein. Viaplay heeft een groter aanbod en biedt naast Formule 1 ook andere sporten, zoals voetbal, darts, snooker en films en series. Bovendien krijg je F1 TV Pro er gratis bij, die je aan iemand kunt geven om de kosten te delen.