Terug naar De beste externe monitoren voor je Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

De beste externe monitoren voor je Mac

Door Redactie iCreate9 mei 2019 09:199 min. leestijd2

Het maakt niet uit of je een hoofd-monitor voor je Mac mini of Mac Pro zoekt, of een tweede scherm voor je iMac of MacBook – de keuze is reuze. Er zijn talloze modellen beschikbaar, van honderd tot zelfs duizenden euro’s. Op zoek naar een goede externe monitor voor je Mac? Wij hebben onze favorieten voor je op een rij gezet.

Een uitgebreide versie van deze tekst staat in iCreate 107.

iCreate 107
iCreate 107
Apple's Netflix voor álles

Full HD: Dell P2419H

Dell P2419H

Voor de alledaagse kantoortaken (surfen en typen) en soms een film kijken, voldoet een monitor met de bekende Full HD-resolutie 1920 x 1080. Minder zouden wij vandaag de dag niet meer aanraden. In principe kan elke Mac deze resolutie met welke aansluiting dan ook weergeven en voor een goede Full HD-monitor hoef je niet diep in je buidel te tasten. Dingen om op te letten zijn een brede kijkhoek – dat de schermweergave goed blijft als je er schuin voor zit – en dunne randen rondom het scherm. Bovendien zijn compatibele aansluitingen zoals hdmi en DisplayPort belangrijk, zodat je niet verschillende adapters nodig hebt.

Onze favoriete monitor in deze categorie is de Dell P2419H. Met een schermdiagonaal van 23,8 inch zit het display tussen de twee iMac-formaten in. Hij is in hoogte te verstellen en kan zelfs negentig graden gedraaid worden. Op die manier bekijk je websites en documenten in A4-formaat. De randen meten slechts 10 mm – heel praktisch als je meerdere monitoren naast elkaar wilt plaatsen. Daarnaast verandert het beeld tot een kijkhoek van 89 graden niet, de kleuren blijven dus hetzelfde.

Onze grootste punten van kritiek zijn de achtergrondverlichting die in het midden helderder is dan aan de randen en de kleurweergave. Wit had een heel lichte rode tint, rood leek al gauw op oranje. En ook de pixeldichtheid is met 92 ppi niet denderend. Voor de aansluitingen heeft de Dell ouderwetse vga, hdmi en DisplayPort. Als enige extra heeft de monitor nog een usb-hub met vier usb-aansluitingen.

Curved: Samsung C34H890

Samsung C34H890

Curved-displays, ook bekend als ultra-wide monitoren, hebben een beeldverhouding van 21:9 in plaats van het gebruikelijke 16:9 of 16:10. Omdat het display gebogen is, is de kijkafstand overal hetzelfde. Zo’n extra brede curved-monitor heeft vaak een schermdiagonaal van ver boven 30 inch, terwijl het beeld niet hoger is dan dat van een 27-inch scherm. Wel past op een curved-scherm veel meer inhoud in de breedte op het scherm. Handig bij muziek- en filmprojecten waarbij je een extra lange tijdlijn zichtbaar wilt hebben. De meest gangbare resolutie is 3440 x 1440 pixels, en daarvoor heb je een snelle aansluiting nodig. Macs zonder Thunderbolt of met een oude hdmi-aansluiting tonen een veel te lage resolutie – dat werkt niet fijn.

In deze categorie kiezen wij voor de Samsung C34H890. De kleurweergave is goed, alleen het bekende ‘rood-wordt-oranje’-probleem treedt op. De resolutie bedraagt 3440 x 1440 pixels wat neerkomt op een pixeldichtheid van 109 dpi. Het oudste model dat in onze test de volledige resolutie aankon, was een MacBook Air uit 2014 via Thunderbolt 1. Om een Mac aan te sluiten, heb je de keuze tussen hdmi, DisplayPort of usb-c. Via laatstgenoemde kun je een MacBook zelfs opladen met 45 watt. Er is ook een ingebouwde usb-hub, maar met een oudere Mac moet je daarvoor een usb-a-naar-usb-c-kabel hebben. In de doos vind je alleen een usb-c-kabel.

Een geinige functie is de picture-in-picture modus. Hiermee kun je twee Macs tegelijk op de monitor aansluiten, waarbij de tweede verkleind in een gedeelte van het scherm wordt weergegeven, in Full HD.

4K: Iiyama XUB2792UHSU-B1

Iiyama XUB2792UHSU-B1

4K-monitoren hebben vier keer zoveel pixels als een Full HD-monitor. Hiermee kun je opgenomen 4K-filmpjes van je iPhone op volledig scherm bekijken en je hebt veel meer ruimte voor vensters. MacOS kan deze schermen ook voor Retina-resoluties gebruiken. Hierbij worden afbeeldingen en icoontjes met meer pixels getoond, maar de grootte op het scherm blijft echter identiek aan lagere resoluties. Het resultaat: een veel scherper beeld, fijner voor je ogen. Wie eenmaal met Retina-displays heeft gewerkt, wil niet meer terug. Gangbare 4K-Retina-resoluties zijn 3840 x 2160 of 4096 x 2160 pixels. De weergave lukt met een recente grafische kaart en een usb-c, Thunderbolt 3, Thunderbolt 2 of hdmi-kabel. Met laatstgenoemde tonen Macs echter maximaal beelden met 30 of 24 Hz. Dat zorgt voor haperingen bij animaties. Sommige oudere Macs kunnen de 4K-resolutie niet aan en tonen een veel lagere resolutie of zelfs helemaal geen beeld.

In deze categorie kiezen wij voor de Iiyama XUB2792UHSU-B1. Zodra je het scherm uitpakt krijg je een compact ogend matzwart exemplaar met dito voet voor je neus. Het scherm heeft een scherm-oppervlak van 27 inch en de 4K-resolutie van 3840 × 2160 pixels. Aan de linkerkant zitten twee usb-poorten, waarbij eentje specifiek bedoeld is voor het opladen van apparaten. Achterop vind je drie aansluitingen: DisplayPort, hdmi en dvi. Die laatste biedt slechts 30 Hz op de volledige resolutie, maar als tweede input voor Picture in Picture (PiP) voldoet het prima. Je kiest bij PiP zelf waar op je scherm de tweede input wordt neergezet. Naast alle beeldinputs en de usb-aansluitingen zijn er ook nog twee (matige) speakers ingebouwd.

5K: LG Ultrafine 5K

LG Ultrafine 5K

Heb je een iMac 5K of een iMac Pro dan geniet je al van een superhoge resolutie, superscherp beeld en heel natuurlijke kleuren. Als je voor deze Macs een tweede monitor zoekt, wil je er natuurlijk niet een met slechtere kwaliteit hebben. Voor dit doel zijn 5K-schermen uitgevonden, met een resolutie van 5120 x 2880 pixels. Dat halen alle Macs met Thunderbolt 3, de Mac Pro vanaf 2013, alle 5K iMacs en de MacBook Pro met de grafische kaart R9 M370K van 2015. De enige fatsoenlijke aansluiting voor een 5K-display is Thunderbolt 3; hdmi werkt helemaal niet, bij DisplayPort moet je twee monitorkabels gebruiken voor genoeg bandbreedte.

De beste 5K-monitor is volgens ons de LG UltraFine 5K. Deze wordt exclusief via Apple aangeboden en is in principe de opvolger van Apple’s eigen schermen. Overigens is deze monitor deze week verdwenen uit het Amerikaanse Apple-assortiment. In tegenstelling tot Apple’s oude schermen is de behuizing echter niet van glas en metaal, maar van plastic. Net als Apple’s ingebouwde schermen ondersteunt deze monitor het uitgebreide DCI-P3 kleurbereik. De achtergrondverlichting is daarentegen iets minder uitgebalanceerd en niet overal even helder. De enige aansluiting is Thunderbolt 3, hierdoor werkt het scherm bijvoorbeeld niet samen met de 12-inch MacBook. Oudere Macs met Thunderbolt 2-poort krijg je met Apple’s Thunderbolt-3-naar-Thunderbolt-2-adapter én een tweede Thunderbolt-kabel aan de praat. Nog oudere Macs ondersteunen in combinatie met de UltraFine alleen de 4K-resolutie 3840 x 2160.

Wanneer MacBook Pro’s op de LG UltraFine zijn aangesloten, worden deze met 87 watt opgeladen. Dat is ook voldoende voor de krachtigste 15-inch MacBook Pro’s. Aan de achterkant van de monitor vind je drie usb-c-aansluitingen voor randapparatuur. De ingebouwde stereo-speakers klinken goed, maar kunnen het niet helemaal opnemen tegen de speakers van de iMac. Ook praktisch is de Full HD-webcam die in de ietwat dikke rand aan de bovenkant zit.

Pro: Eizo ColorEdge CG2730

Eizo ColorEdge CG2730

Hoewel Apple zeer goede schermen in zijn Macs bouwt, kunnen deze het qua kleurechtheid en -beheer niet opnemen tegen professionele monitoren. De pro-schermen hebben een nog groter kleurbereik dan Apple’s schermen en dekken zowel de kleurruimtes sRGB, AdobeRGB als DCI-P3 af. Voor een realistische kleurweergave voor webdesign of in de printbranche is daarnaast een kalibratie-mechanisme vereist. Hierbij worden de maximale en minimale helderheid gemeten, evenals kleurtemperatuur. Op basis van de gemeten waarden wordt de weergave van de monitor voor een gekozen doel aangepast. Wanneer je overweegt om een professionele monitor te kopen, let je niet alleen op grootte en resolutie, maar op een zo groot mogelijke kleurruimte en veel instellingsmogelijkheden.

Een van de beste professionele monitoren is de Eizo ColorEdge CG2730 (€ 1699). Deze heeft met 2560 x 1440 pixels op een 27-inch scherm wellicht niet het allerscherpste beeld, maar hij scoort heel veel -punten wat nauwkeurigheid betreft. De Eizo laat heel levendige kleuren zien, het kleurbereik is groter dan bij elke andere monitor uit deze test. Je past het kleurbereik ook gemakkelijk en exact aan -middels een ingesteld profiel, bijvoorbeeld voor sRGB of DCI-P3. Voor de eerdergenoemde kalibratie heeft de CG2730 een eigen meter ingebouwd, die uit de randen van het scherm schuift.

Om de Eizo aan te sluiten, heb je de keuze tussen DisplayPort, dvi of hdmi. Met de relatief lage resolutie kunnen alle Macs overweg. Ten slotte heeft de Eizo vijf gewone usb-aansluitingen, waarvan er twee bedoeld zijn om de Mac op aan te sluiten. Waarom twee? Omdat je twee Macs tegelijk kunt aansluiten en dan via het beeldschermmenu kiest welke Mac de voorkeur krijgt.

Voor ontwerpers: ASUS ProArt PA32UCX

ASUS ProArt PA32UCX

Binnenkort is deze nieuwe 4K-monitor van Asus verkrijgbaar, en zoals de naam ‘proart’ al zegt: deze is uitermate geschikt voor mensen die creatief beeldschermwerk doen. Voor professionals dus, of semiprofessionals – ontworpen voor ontwerpers en fotobewerkers. Voor de gemiddelde gebruiker is de schermdiagonaal van 32 inch wellicht ook iets te veel van het goede. Deze monitor heeft 3840 x 2160 pixels (138 dpi) en kost rond de duizend euro.

Wat de ProArt zo bijzonder maakt, is Full Array Local Dimming. Dit betekent een veel betere zwartweergave op het scherm. Donkere beelden worden extra donker weergegeven. Achter het scherm zitten talloze ledjes, gegroepeerd in wel duizend zones die onafhankelijk van elkaar gedimd kunnen worden. Deze monitor is bij uitstek geschikt om HDR-content weer te geven. Juichten was pasgeleden nog omdat de schermhelderheid van de MacBook Pro verhoogd is naar 400 Nits: de ProArt heeft een helderheid van maximaal 1200 nits.

Qua aansluitmogelijkheden heeft de ProArt een DisPlayPort, HDMI 2.0 en twee Thunderbolt 3-aansluitingen.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Olivier
Lezer
Olivier

Graag zou ik voor mijn Macbook Pro Retina 15″ een externe monitor willen voorzien. Liefst een curve model.
Ik zat te kijken tussen 34″ en 49″, maar heb ergens gelezen dat 49″ niet werkt op dergelijke Macbook. Deze zal ook op termijn vervangen worden (als deze de geest geeft). Beroepsmatig bewerk ik veel foto’s (portret voor kleine drukwerken). Als hobby doe ik landschapsfotografie en af en toe eens een video editen.
Wat kan er aanbevolen worden?
Mvg Olivier

Hans
Lezer
Hans

Ik zou kijken in het assortiment van Eizo of LG. Bij Eizo hebben ze recent (18-09-2020) de FlexScan EV3895 Ultrawide curved monitor aangekondigd. Hij meet 37,5 inch. Alhoewel de FlexScan serie meer is bedoeld voor de allrounder heeft Eizo ook de ColorEdge serie die meer is geschikt voor foto/video- en grafische doeleinden. De prijs van de FlexScan EV3895 is nog niet bekend. Wel is bekend dat Eizo meestal duurder is maar ook kwalitatief beter is dan andere merken. Verder geeft Eizo 5 jaar onsite garantie op al haar monitoren. Misschien ben je met dit advies verder geholpen.