Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Scherm MacBook: zo kies je een monitor voor je Mac

Auteur: Ward Edema
2 reacties
Monitor MacBook


Lees verder na de advertentie

Een extra scherm voor je MacBook helpt behoorlijk voor je productiviteit, maar hoe kies je eigenlijk zo’n monitor voor je Mac? Wij zetten op een rij waar je op moet letten.

Scherm MacBook

Hoewel het scherm van je MacBook voor de meeste doeleinden wel genoeg is, merk je dat wanneer je eenmaal een extra monitor hebt gebruikt, je niet meer terug wil. Het is een ergonomisch een stuk beter dan met een gebogen nek naar een laptop turen, en je krijgt veel meer ruimte om meerdere apps tegelijk te gebruiken.

Maar het kiezen van zo’n monitor kan door het brede aanbod best lastig zijn. Wat voor grootte moet je voor gaan, en wat voor schermtechniek? En welke extra functies zijn handig? Die vragen beantwoorden we hieronder, en we geven daarnaast aanbevelingen voor de beste schermen. En uiteraard kun je aan de hand hiervan ook voor een desktop-Mac – zoals de Mac mini of Mac Studio – een monitor kiezen!

1. Kies je grootte

Hoe groot moet een externe monitor eigenlijk zijn? Dat ligt maar net aan je gebruik. Zoek je gewoon een scherm waar je fijn op kunt typen en werken, dan is 24 inch een hele mooie middenmaat. Maar ben je een echte multitasker of wil je helemaal opgaan in je films en series, dan is 27 inch weer prettiger – of zelfs 32 inch, als je bureau het toelaat.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Ook is de beeldverhouding belangrijk. De meeste monitors zijn 16:9 – oftewel standaard breedbeeld – maar er zijn ook schermen die extra breed zijn (ultrawide monitor). Dit is met name handig voor als je twee applicaties op volledige grootte naast elkaar wilt zetten, of als je een videobewerker bent die extra ruimte nodig heeft voor de voorvertoning van de bewerkte video.

2. Ga voor Retina!

Apple’s eigen schermen zijn tegenwoordig allemaal ‘Retina’, oftewel, haarscherp. Het aantal pixels is hierbij zo hoog dat je ogen ze niet meer uit elkaar kunnen houden op normale kijkafstand. Dat zorgt voor scherpe letters, gedetailleerde foto’s en prachtige videobeelden.

Veel monitors van andere merken zijn níét zo scherp, en doen daardoor toch een beetje afbreuk aan de hele Mac-ervaring. Zoek daarom naar een scherm dat ongeveer het niveau van Retina haalt, ook wel HiDPI genoemd. Hiervoor kun je het beste afgaan op het aantal pixels per inch (ppi): bij 160 of hoger is de kwaliteit al top, en bij 200 of hoger zit je op hetzelfde niveau als Apple.

Daarnaast zorgt een Retina-scherm ook gewoon voor heel veel pixels. Bij Apple-worden de pixels alleen samengevoegd voor een extra scherp beeld. Desgewenst werk je met zo’n Retina-scherm ook met de volledige, daadwerkelijke resolutie en heb je dus extra veel schermruimte voor bijvoorbeeld fotobewerking.

3. Welke schermtechniek?

De brei aan verschillende schermtechnieken lijkt haast codetaal wanneer je je voor het eerst verdiept in een scherm voor je MacBook. IPS, TN, VA, oled.. Waar moet je nou voor gaan?

MacBook Pro 2021 display

VA en TN kun je beter vermijden voor je Mac, met name als je er creatief werk mee doet: de kijkhoek en kleuren vallen bij deze schermen namelijk tegen. Over het algemeen adviseren we om eerder voor een IPS-monitor te gaan. Hierbij krijg je een grote kijkhoek en goede kleuren, waardoor het scherm inzetbaar is voor bijna alle taken. Bovendien zijn deze schermen tegenwoordig goed betaalbaar.

Wel moet je bij IPS perfecte zwarttinten en ondersteuning voor HDR (High Dynamic Range) missen. Wil je dit, dan is oled het antwoord: deze techniek is véél duurder, maar biedt ultiem contrast en is perfect voor HDR.

4. Handige extra schermfuncties

Naast de grootte en schermtechniek is het van belang om te letten op eventuele handige extra functies. Een belangrijke hierbij is verstelbaarheid. Om zo ergonomisch mogelijk te werken, kun je het beste gaan voor een scherm dat in hoogte verstelbaar is. En wil je ook verticaal kunnen werken, bijvoorbeeld voor programmeertaken, dan moet je scherm ook kantelbaar zijn.

ipad-pro-usb-c-randapparatuur

Ook fijn is een scherm met ondersteuning voor usb-c, al helemaal als deze flink wat stroom kan leveren. Zo kun je namelijk met één plugje je MacBook aansluiten én opladen. En heeft de monitor dan ook nog wat normale usb-aansluitingen voor een toetsenbord en een muis, dan kun je die ook direct laten verbinden zodra je je Mac aansluit.

De beste MacBook-monitors

Zetten we alle dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een monitor voor je Mac op een rij, dan zijn er heel wat interessante opties. Maar nemen we daar ook nog een goede prijs in mee, dan valt het lijstje best mee. Dit zijn onze favorieten:

Budget: LG 24QP750-B

MacBook scherm

Zoek je een monitor waar je niet te veel voor kwijt bent, maar die wél voldoet aan (bijna) alle eisen van hierboven, dan is dit model perfect. Hij heeft een mooie maat van 24 inch, usb-c, laadt je laptop op met 65 watt, gebruikt IPS-techniek, en heeft usb- en audio-aansluitingen voor je toetsenbord, muis en speakers. Ook is hij in hoogte verstelbaar. Alleen qua resolutie loopt dit model een beetje achter op de andere schermen in dit lijstje – 123 ppi – maar dat is nog steeds ver boven gemiddeld.

LG 24QP750-B bij Amazon.nl: € 246

Middenklasse: LG 27UP850-W

Mac scherm

Eigenlijk is dit de perfecte middenklasse monitor voor de Mac. Hij heeft een hoge 4K-resolutie, en alle voordelen van het scherm hierboven. Daarbij laadt hij je laptop met 96 watt op, wat zelfs genoeg is voor de 16-inch MacBook Pro. En: hij is maar liefst 27 inch, dus je krijgt heel wat ruimte om mee te werken.

LG 27UP850-W bij Amazon.nl: € 360

Topklasse: LG Ultrafine 5K Display

MacBook monitor

Veel beter wordt een MacBook-scherm niet. De 27-inch Ultrafine 5K heeft dezelfde voordelen als het bovenstaande scherm, maar dan met een superscherpe 5K resolutie en een hogere maximale helderheid. Extra handig: hij heeft een ingebouwde webcam en microfoon voor bij het videobellen.

LG Ultrafine 5K Display bij Amazon.nl: € 1087

Topklasse (maar dan groter): Eizo FlexScan EV3285

Beste monitor Mac

Wil je alle bovenstaande luxes, maar dan met nóg betere verstelbaarheid, goede kleurcalibratie vanuit de fabriek en een gigantisch 32-inch formaat? Dan is deze monitor van Eizo een mooie optie. Zorg er wel voor dat je ruimte hebt op je bureau, want met een breedte van 72 centimeter past hij niet overal.

Eizo FlexScan EV3285 bij Coolblue: € 1269

Over-the-topklasse: Apple Studio Display

Apple Studio Display

Je kunt natuurlijk ook voor de meest gemakkelijke optie gaan: gewoon een scherm van Apple zelf! Goed, je betaalt er wel royaal voor, maar dan heb je ook wat. De Apple Studio Display heeft een 5K-resolutie, groot 27-inch formaat, en een ingebouwde webcam, microfoon en zelfs een set indrukwekkende ingebouwde speakers. Daarnaast ondersteunt hij True Tone, zodat hij altijd de juiste lichtkleur heeft voor je omgeving, en ziet hij er gemakkelijk het beste uit van de monitors uit dit rijtje.

Apple Studio Display bij Cooblue: vanaf € 1779

Voor fotografen: Eizo CS2740

Eizo bracht onlangs de professionele CS2740-monitor uit, gericht op fotografen. Het 27-inch 4K-scherm met 3840 x 2160 pixels en 99% Adobe RGB-kleurruimtedekking is ideaal voor beeldbewerking. Het scherm is gekalibreerd en ondersteunt HDR-weergave, wat handig is voor HDR-video’s die je vanaf de iPhone 12 Pro (Max) maakt. Hoewel het een investering van meer dan €1500 is, biedt de monitor meer dan alleen specificaties en is het een goede keuze voor professionals die willen investeren in een toekomstbestendige 4K-werkplek.

Eizo CS2740 bij Coolblue: vanaf € 1619

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!