Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Pro Display XDR: goedkopere alternatieven voor Apple’s duurste scherm ooit

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Pro Display XDR - 2


Lees verder na de advertentie

Wat voor een monitor kies je als je een Mac mini of misschien zelfs een Mac Pro hebt? Of als je een tweede monitor bij je iMac of MacBook wilt? Als het aan Apple ligt, dan is het antwoord wel duidelijk. In december bracht het bedrijf het Pro Display XDR uit. Maar dit professionele scherm is enorm duur. Daarom leggen wij het Pro Display XDR langs de meetlat en beoordelen we alternatieve beeldschermen die net zo professioneel zijn als Apple’s Pro Display XDR.

Eerst beschrijven we in vier punten een professionele monitor nou echt moet hebben, daarna bespreken we het Pro Display XDR en laten we je twee goede alternatieven zien: de EIZO Coloredge CG2730 en BENQ SW2700PT.

Dit artikel stond in iets andere vorm in iCreate.


kooptip

1. Formaat

Monitoren van 21 tot 24 inch met een resolutie van 1920 x 1080 pixels zijn al vele jaren de standaard. De laatste jaren zijn grotere schermen echter een stuk betaalbaarder geworden. Deze modellen van 27 tot 32 inch met een zogeheten ‘Quad HD’-resolutie (2560 x 1440 pixels) bieden meer werkruimte tegen een geringe meerprijs. Veel pixels op een kleiner oppervlak, dat zorgt voor fantastisch scherpe beelden. Kijk maar naar een iPhone met zijn reusachtige resolutie op een scherm van boven de 5 inch. Tekst en foto’s zien er op zo’n scherm enorm scherp uit.

2. TN vs. IPS

Een ander belangrijk punt is de gebruikte beeldschermtechniek. Voor de weergave van het beeld wordt in de monitor een ‘panel’ gebruikt, waarvoor verschillende fabricagetechnieken bestaan. De goedkoopste schermen maken gebruik van de zogeheten twisted nematic-techniek. Deze TN-panels zijn goedkoop en hebben een hoge verversingssnelheid. Ze worden vaak gebruikt als allround-monitor voor desktops en ze zijn ook populair bij gamers. De kleurweergave van dit soort panelen valt echter tegen en ook de kijkhoek is beperkt. In de productcategorie van 27-inch monitoren vind je best veel modellen met TN-panels. Gamen op een groot scherm met hoge resolutie is dan ook erg indrukwekkend, maar wat ons betreft is deze techniek niet geschikt voor Mac-gebruikers met creatieve doelen.

De meeste 24-inch modellen en veel andere modellen groter dan 27 inch hebben panelen met een andere techniek: in-plane switching, kortweg IPS. Deze techniek zorgt voor een betere kleurweergave en een meer contrast. Ook Apple gebruikt alleen maar IPS-schermen.

3. Kleurruimte

Een scherm met goed contrast en accurate kleurweergave is belangrijk. Het gaat er daarbij ook om hoeveel kleuren worden weergegeven en in welke kleurruimte. Kleurruimte is een manier om aan te duiden welk bereik aan kleuren een monitor kan weergeven. De kleurruimte sRGB is zo’n beetje de standaard. Bij de betere monitoren wordt een uitgebreidere kleurruimte ondersteund, zoals de Adobe RGB. Apple’s schermen ondersteunen doorgaans de DCI-SP3-kleurruimte. Deze komt grotendeels overeen met de AdobeRGB-ruimte en is ook ongeveer even groot. Het enige verschil is dat groen iets sterker vertegenwoordigd is bij AdobeRGB en rood bij DCI-SP3.

4. Aansluitingen

Uiteindelijk moet je monitor natuurlijk aansluiten op je Mac. Voor het weergeven van 4K en andere hoge resoluties heb je vrijwel altijd hdmi of (beter nog) DisplayPort nodig. Alle Macs van tegenwoordig ondersteunen DisplayPort via usb-c of Thunderbolt 3, de Mac mini en Mac Pro hebben daarnaast nog hdmi. Let er dus op dat de monitor een van deze aansluitingen heeft

Tot slot: wil je een monitor voor je MacBook, zoek dan vooral een model met een ingebouwde usb-hub. Je sluit dan al je randapparatuur gewoon op je monitor aan. Dat gebeurt via usb-c of Thunderbolt 3. Je kunt bij sommige monitoren en MacBooks zelfs het beeld en het geluid via usb-c laten gaan. Je hebt dan maar één kabel van je monitor naar je MacBook lopen en je kunt de draagbare computer dan gemakkelijk meenemen en weer aansluiten.

Apple Pro Display XDR (€ 5499)

Drie jaar nadat Apple zijn Thunderbolt Displays uit het assortiment haalde, is er met het Pro Display XDR eindelijk weer een eigen beeldscherm van Apple. Met een schermdiagonaal van 32 inch is het niet alleen het grootste display van Apple ooit, maar ook het eerste ter wereld met een 6K-resolutie. In de chique aluminium behuizing zit een IPS-panel met 6016 x 3384 pixels – dat komt met een Retina-resolutie neer op een pixeldichtheid van 218 ppi. Voldoende ruimte voor een 4K-film in Final Cut Pro, foto’s op 100 % in volledige resolutie of lange opnames in Logic. Je sluit het beeldscherm met een enkele Thunderbolt 3-kabel aan, aan de achterkant van het Pro Display XDR heb je dan ook drie extra usb-c-aansluitingen.

Net als de MacBook Pro en iPhone ondersteunt het Pro Display XDR de True Tone-techniek en past het zijn kleurtemperatuur aan het omgevingslicht aan. Pro’s zullen blij zijn met de nauwkeurige weergave. Het display dekt de DCI-SP3 kleurruimte precies af, daarnaast kun je schakelen tussen verschillende modi voor film- en fotobewerking. De standaard helderheid van het display bedraagt 1000 nits, maar tijdelijk kan deze verhoogd worden naar 1600 nits – een ongekende waarde op beeldschermen van tegenwoordig.

Hierdoor is het Pro Display in staat om HDR-content weer te geven: zowel lichte als donkere delen van het scherm worden perfect weergegeven. Vandaar ook de naam XDR. Het is geen ‘High Dynamic Range’ (HDR), maar ‘Extreme Dynamic Range’. Nog een bijzonderheid: de achtergrondverlichting bestaat bij het Pro Display XDR uit 576 ledjes die afzonderlijk in- en uitgeschakeld kunnen worden. Moet het scherm zwart weergeven, dan wordt de verlichting helemaal uitgeschakeld – en dat zorgt voor fantastische contrastwaardes (1:1.000.000) die het zelfs kunnen opnemen tegen oled-schermen.

Ten slotte heeft het glanzende scherm een bijzondere anti-reflectieve coating. Er is ook een mat scherm beschikbaar, voor het eerst op een Apple-product sinds … de 17-inch MacBook Pro uit 2011. Hiervoor gebruikt Apple een innovatieve nieuwe techniek: een nano-textuur die het licht in alle mogelijke richtingen reflecteert en daardoor mat lijkt. Plaats je de Pro Display XDR op de bijbehorende en los aan te schaffen Pro Stand, dan kun je de monitor naar voren of achteren kantelen of zelfs in portretverhouding draaien. Als alternatief is er ook de VESA Mount Adapter waarmee je het scherm op standaard voeten of aan muren vastmaakt.

Wil je het beste scherm van het moment? Dan is het Pro Display XDR voor jou! Qua prestaties komt het zelfs in de buurt van schermen die alleen voor zakelijk gebruik zijn bedoeld.

[product pro-display-xdr-2 open]

EIZO Coloredge CG2730 (€ 1599)

Eizo ColorEdge CG2730

Voor een professioneel scherm moet je uiteraard bij Eizo zijn. Een van de beste modellen van het bedrijf is de Eizo ColorEdge CG2730, met 27 inch schermdiagonaal en 2560 x 1440 pixels. Met de standaardinstellingen tovert deze monitor kleuren op je scherm die ver buiten de AdobeRGB-kleurruimte vallen. Wil je een andere kleurruimte gebruiken, bijvoorbeeld sRGB, dan stel je deze met behulp van een preset in.

Voor de belangrijkste functies – zoals het kiezen van de input of de helderheidsinstelling – heeft de Eizo toegewijde knoppen, de rest regel je via de overzichtelijke menu’s. Sommige instellingen zijn erg uitgebreid. Zo kun je de kleurtemperatuur in stappen van 100 tussen de 4000K en 10.000K aanpassen – erg gedetailleerd, maar voor professionele gebruikers geen overbodige luxe. Daarnaast kun je het beeldscherm als usb-hub gebruiken. Sluit je Mac via usb aan op de monitor, en je krijgt drie extra usb-aansluitingen voor randapparatuur.

Een bijzonderheid van de CG2730 is de ingebouwde kalibratiesensor. Wanneer je het scherm wilt kalibreren, schuift een kleine sensor uit de rand boven aan het scherm. Als je wilt, wordt deze meting automatisch om de zoveel tijd uitgevoerd. Comfortabeler kan bijna niet – en zelfs Apple’s Pro Display XDR heeft zo’n functie niet. Een klein minpuntje van de Eizo is zijn stroomverbruik. Dat is ook in stand-by nog vrij hoog.

Dit is het professionele scherm voor iedereen. Met de beste verhouding tussen prijs en beeldkwaliteit. Erg goede kleurweergave, prima geschikt om foto’s en films te bewerken.

[product eizo-coloredge-cg2730-2 open]

BENQ SW2700PT (€ 699)

BenQ SW2700PT

Ondanks zijn lage prijs kan de BenQ SW2700PT de concurrentie met het Pro Display XDR en de Eizo aan. Zoals beloofd dekt het 27-inch scherm met 2560 x 1440 pixels de sRGB-kleurruimte af, heeft het een hoog contrast en toont het zeer verzadigde kleuren. In directe vergelijking met de andere displays was rood iets meer oranje, en groen is een beetje flets. De achtergrondverlichting was grotendeels evenwichtig, alleen bij een compleet wit scherm zag je lichte schaduwen aan de randen van het scherm.

De BenQ heeft twee usb-aansluitingen aan de zijkant om hem als hub te gebruiken, er zit een sd-kaartlezer in de rand en de belangrijkste display-aansluitingen zijn er. Een kleine valkuil heeft te maken met de hdmi-ingang. In de standaard instellingen verwacht het beeldscherm blijkbaar een video-signaal voor films waarbij de donkere grijswaarden automatisch zwart worden. Hiervoor moet je in de instellingen duiken, die niet heel overzichtelijk zijn opgebouwd. Nadat je de hdmi-beeldinstelling hebt gewijzigd, is het beeld wel goed. BenQ levert ook een kalibratie-software, genaamd Palette Master Element, maar hiervoor moet je wel een extra sensor hebben. Het kalibreren zelf duurt best wel lang, zo’n drie kwartier, en helaas krijg je ook geen voortgang te zien. De balk bevindt zich namelijk precies onder de kalibratiesensor. Het goedkoopste professionele scherm uit deze test levert goede prestaties, alleen de bediening is wat minder.

[product benq-sw2700pt open]