Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

BookBeat, Storytel of Nextory: welke luisterboeken-app past bij jou?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Storytel nextory bookbeat

Geen tijd om te lezen? Vast wel hoor: zet gewoon een luisterboek op! Ideaal tijdens lange autoritten, huishoudelijke klusjes of werken in de tuin. In dit artikel vergelijken we drie van de populairste luisterboeken-apps: BookBeat vs. Storytel vs. Nextory.

Lees verder na de advertentie

Wil je gewoon zelf een oordeel vellen? Dat kan ook, want één overeenkomst tussen Storytel, BookBeat en Nextory kunnen we alvast verklappen. Je kunt de diensten soms tot wel 60 dagen gratis uitproberen tijdens een proefperiode.

Boekenaanbod

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Storytel claimt op dit moment meer dan 350 duizend boeken in de collectie te hebben. Nextory noemt dezelfde cijfers. BookBeat heeft er zelfs 900 duizend.

Maar ja, de vraag is eigenlijk niet: hoeveel boeken heeft een dienst? Maar vooral: welke boeken? Voor een algemene indruk hebben we gekeken naar de top 10 bestverkochte boeken in 2023, en of die beschikbaar zijn bij de betreffende dienst:

 StorytelBookBeatNextory
Atlas • Lucinda Riley
Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? • Francine Oomen
De Camino • Anya Niewierra
Omringd door idioten • Thomas Erikson
Daar waar de rivierkreeften zingen • Delia Owens
Het Pretpark • Rutger Vink & Thomas van Grinsven
Na die nacht • Karin Slaughter
Ik beloof je dat ik honderd word • Peter R. de Vries & Royce de Vries
Alter ego • Esther Verhoef
Master Your Mindset • Michael Pilarczyk

Storytel en Nextory gaan kop aan kop. BookBeat verliest hier. Maar al met al blijft het een lastige vergelijking omdat boeken zoiets persoonlijks zijn. Misschien vind je ergens in BookBeat een niche-onderwerp om eindeloos naar te luisteren. Of val je juist voor de Storytel Originals, die je nergens anders kunt vinden maar die natuurlijk nooit in de top 10 van bestverkochte boeken belanden. We raden je vooral aan om de apps zelf uit te proberen en je favoriete titels te zoeken.

De apps

De apps hebben grotendeels dezelfde mogelijkheden. Je kunt zoeken op titel, auteur, categorie of trefwoord. Je maakt een eigen boekenplank aan met titels die je graag wilt lezen. Of downloadt boeken voor offline gebruik. De apps hebben een speler met knoppen voor pauzeren, hervatten, versnellen, vertragen, terugspoelen en vooruitspoelen. Je kunt ook een slaaptimer instellen, zodat de app automatisch stopt met afspelen na een bepaalde tijd. De apps houden ook bij waar je bent gebleven in elk boek en synchroniseert dat met al je apparaten.

Iedere app heeft dan wel waar zijn eigen twist. Storytel doet het meest zijn best om je te verleiden tot het ontdekken van nieuwe boeken en probeert je als lezer echt betrokken te houden. Bijvoorbeeld door events als de Storytel awards, en met originals die je nergens anders vindt. Nextory springt in op trends als BookTok en boekenseries en heeft als voordeel weer dat je je eigen boekenplanken specifiek per thema of onderwerp kunt maken. BookBeat heeft dan weer een kraakheldere interface zonder afleiding. Eigenlijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeuren.

Maar als je gewoon al een specifieke titel in je hoofd hebt, vind je die suggesties misschien totaal niet spannend. Dan tik je die gewoon in, en dan vind je hem – mits aanwezig – net zo snel op BookBeat als op Storytel als op Nextory.

 • Storytel scoort in de App Store een 4,7 op basis van 38K (!) beoordelingen.
 • Nextory scoort ook een 4,7, maar dan op basis van 3,2K beoordelingen.
 • BookBeat scoort een eveneens keurige 4,5 op basis van 121 beoordelingen.

Prijs en abonnementsopties

Je kunt als nieuwe abonnee de diensten uitproberen via de buttons in dit artikel. Momenteel luister je bij BookBeat 90 dagen gratis, bij Nextory 60 dagen gratis, bij Storytel luister je twee weken gratis. Maar wat kosten de apps normaal gesproken? Besluit je je abonnement voort te zetten, dan zijn dit de prijzen:

BookBeat prijzen (na de proefperiode)

BookBeat heeft twee verschillende pakketten, gebaseerd op het aantal uur dat je luistert. Dit zijn de pakketten waaruit je kunt kiezen:

 • Basic: 20 uur per maand – € 8,99 per maand.
 • Premium: 100 uur per maand – € 10,99 per maand.

Je kunt extra gezinsleden toevoegen voor € 1,99 per maand.

BookBeat is de enige dienst waarbij je niet onbeperkt kunt luisteren. Maar 100 uur aan luisterboeken per maand is sowieso een uitdaging.

Storytel prijzen (na de proefperiode)

 • Unlimited: € 12,99 per maand
 • Family: € 16,99 per maand (2 accounts) of € 19,99 per maand (3 accounts)

Nextory prijzen (na de proefperiode)

 • Nextory Basic: 25 uur per maand € 9,99 p/m (maximaal 25 uur luisteren)
 • Nextory Unlimited: € 12,99 p/m.
  • Met 2 accounts betaal je € 16,99, met 4 zijn de kosten€ 22,99

Het is helaas niet mogelijk om een (goedkoper) jaarabonnement af te sluiten. Alle drie de diensten zijn er in de vorm van maandabonnementen.

Hebben BookBeat, Storytel en Nextory ook Engelse boeken?

Zeker wel! Alle apps hebben ook een uitgebreide collectie met Engelstalige boeken. En het blijft niet bij Engelstalig, je kunt uit nog veel meer talen kiezen. Zowel Storytel als Nextory heeft boeken in negen talen, bij BookBeat zijn het er nog eens twee keer zoveel.

Aanbod van e-books

Wil je luisteren of toch liever ‘ouderwets’ lezen? Alle apps bieden naast audioboeken ook e-books aan. Storytel had hiervoor ooit zelfs een speciale Storytel reader, een echte e-reader dus die gekoppeld was aan je Storytel-abonnement. Deze is helaas uit de handel genomen maar wellicht kun je hem nog tweedehands op de kop tikken. Want een e-reader leest toch echt een stukje fijner dan het scherm van je iPhone of iPad.

Luisterboeken-apps gratis proberen

Storytel, Nextory en BookBeat kun je stuk voor stuk gratis uitproberen. Goed om te weten: heb je de proefperiode eenmaal uitgeprobeerd en verleng je niet? Dan is bij alle drie de diensten de kans groot dat er binnen de kortste keren een mooie aanbieding in je mailbox belandt.

Conclusie

Storytel, Nextory en BookBeat zijn stuk voor stuk goede opties als je van luisterboeken houdt. Ze hebben allebei een ruime keuze aan boeken in verschillende genres en talen, een gebruiksvriendelijke app en een redelijke prijs. Het hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur welke dienst beter bij je past. Dankzij de proefperiode heb je bij beide diensten een tijdlang toegang tot (bijna) gratis luisterboeken. Probeer het dus vooral zelf even uit!