Terug naar Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2: dit zijn de verschillen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2: dit zijn de verschillen

Door Laura Grootaarts19 oktober 2022 15:355 min. leestijd0

Apple heeft een eigen drukgevoelige stylus: de Apple Pencil. Met de Pencil kun je tekenen, schrijven en schetsen op je iPad. Er zijn twee Apple Pencil-modellen te koop. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee Pencils – én de overeenkomsten? Welke heb jij nodig?

Apple Pencil 1 en 2 naast elkaar

Ondersteuning iPad-modellen

De Apple Pencil 1e generatie verscheen in 2015, in 2018 verscheen de Apple Pencil 2e generatie. Maar voordat je je verdiept in de verschillen: je hebt niet veel keuze. Bij iedere iPad hoort namelijk één specifieke Apple Pencil. Er is niet één iPad die geschikt is voor beide generaties. Welke iPad werkt met welke Apple Pencil?

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Apple Pencil 1 ondersteuning

Apple Pencil 1

 • iPad (6e, 7e, 8e en 9e en 10e generatie)
 • iPad Air (3e generatie)
 • iPad mini (5e generatie)
 • 12,9-inch iPad Pro (1e en 2e generatie)
 • 10,5-inch iPad Pro
 • 9,7-inch iPad Pro

Apple Pencil 2 ondersteuning

Apple Pencil 2

 • iPad mini (6e generatie)
 • 12,9-inch iPad Pro (3e, 4e, 5e en 6e generatie)
 • 11-inch iPad Pro (1e, 2e, 3e en 4e generatie)
 • iPad Air (4e en 5e generatie)

Weet je niet goed welke iPad je hebt? Kijk dan in ons overzicht van iPad-modellen.

Van de iPad-modellen die Apple op dit moment (oktober 2022) verkoopt, zijn er twee die de eerste generatie en: dat zijn de reguliere iPad 2021 en de iPad 2022. De iPad Pro 2022, iPad mini 2021 en iPad Air 2022 werken met de Apple Pencil 2.

De Apple Pencil werkt in geen geval op de iPhone. En ook niet op oudere iPad-modellen die hiervoor niet genoemd zijn. Wil je op deze apparaten toch tekenen, dan ben je aangewezen op andere stylussen, van fabrikanten buiten Apple om.

Apple Pencil gebruiken

Beide Apple Pencils voelen in gebruik hetzelfde aan: net alsof je een gewoon potlood of gewone pen in handen hebt. Dat komt omdat de Pencil drukgevoelig is: duw je harder, dan worden de lijnen dikker. Ook is de Pencil kantelgevoelig: houd je hem scheef, dan worden de lijnen breder. Zo kun je bijvoorbeeld schaduw aanbrengen.

Hierin verschillen de Apple Pencil 1 en 2 niet van elkaar. De Apple Pencil 2 heeft in dit opzicht één nieuwigheid ten opzichte van het eerste model: je kunt dubbeltikken op de voorkant van de pen om van functie te wisselen. Bijvoorbeeld van het huidige gereedschap naar de gum en weer terug.

Design

De Apple Pencil 1 is rond en glanzend wit. Op de achterkant zit een dopje met daaronder een Lightning-connector. Tussen het dopje en de pencil zit een zilverkleurig bandje.

De Apple Pencil 2 is grotendeels rond, maar heeft één afgeplatte kant. Daardoor rolt hij minder snel weg als je hem neerlegt. Hij is eveneens wit, maar het materiaal is wat matter. Dat zorgt ook voor een betere grip. Hij is ook helemaal naadloos afgewerkt.

Opladen en pairen

De Apple Pencil 1 kun je op twee manieren opladen:

 • Je haalt het dopje eraf en prikt hem onder in de Lightning-poort van je iPad, wat een enorme vliegenmepper-achtige constructie oplevert – dit is ook de manier om de Pencil te koppelen met je apparaten. Let op: heb je de iPad 2022? Die heeft voor het eerst usb-c, en zodoende heb je een usb-c-naar-Apple-Pencil-adapter nodig om te koppelen en te pairen.
 • Je gebruikt voor het opladen een klein adaptertje (meegeleverd met de eerste generatie Pencil) en laadt hem op via de oplader van je iPhone.

De Apple Pencil 2 heeft geen dopje en laad je op een compleet andere manier op. De platte kant kleef je aan de magnetische connector aan de zijkant van de iPad Pro 2018. Daarmee is de Apple Pencil ook meteen mooi opgeborgen en gekoppeld aan je iPad.

Nieuwe Pencil-punten

Apple Pencil punten

Gebruik je je Apple Pencil veel, dan merk je op een gegeven moment dat de penpunt slijt. De Pencil glijdt dan niet meer fijn over het scherm. In dat geval moet je de Apple Pencil-punt vervangen. De losse puntjes kun je kopen voor zo’n € 30 (per vier) en zijn geschikt voor zowel de Apple Pencil 1 als 2.

Prijs Apple Pencil

De Apple Pencil 1 kost € 119. De Apple Pencil 2 kost € 149. Ze zijn te koop bij onder meer Apple en Coolblue. In de Apple Pencil 2 kun je, als je hem bij Apple bestelt, een gratis inscriptie laten aanbrengen. Buiten Apple om vind je overigens betere prijzen, omdat Apple in oktober 2022 de prijzen van het gehele assortiment heeft verhoogd.

Gebruik je de Apple Pencil 1 in combinatie met de iPad 2022, dan heb je een usb-c-naar-Apple-Pencil-adapter nodig. Koop je de Pencil tegelijk met de iPad, dan wordt dit adaptertje meegeleverd. Koop je de iPad en heb je nog een Pencil liggen, dan moet je het adaptertje los aanschaffen voor tien euro,

Koopadvies

De keuze voor je Apple Pencil hangt dus af van de iPad die je hebt. Heb je nog geen iPad? Dan moet je niet kiezen welke Pencil je nodig hebt, maar welke iPad.

Bij dagelijks gebruik en een bescheiden talent voor tekenen merk je eigenlijk amper verschil. Maar teken je op professioneel niveau en weet je alles van Procreate? Dan word je misschien toch net wat gelukkiger van de iPad Pro in combinatie met de Apple Pencil 2. De iPad Pro heeft namelijk een scherm dat sneller reageert. Ook lijkt er minder afstand te zijn tussen de pixel die je tekent en de punt van de Pencil. Dat maakt dat het tekenen bijna aanvoelt zoals op papier.

Meer weten over Apple Pencil?
Bekijk dit dossier
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar