Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2: dit zijn de verschillen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Pencil 1 en 2 naast elkaar

Apple heeft een eigen drukgevoelige stylus: de Apple Pencil. Hiermee kun je tekenen, schrijven en schetsen op je iPad. Er zijn twee Apple Pencil-modellen te koop: de Apple Pencil 1 en Apple Pencil 2. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee Pencils – én de overeenkomsten? Welke heb jij nodig?

Lees verder na de advertentie

Apple Pencil 1 en 2 naast elkaar

Ondersteuning iPad-modellen

De Apple Pencil 1e generatie verscheen in 2015; de Apple Pencil 2e generatie komt uit 2018. Maar voordat je je verdiept in de verschillen: je hebt niet veel keuze. Bij iedere iPad hoort namelijk één specifieke Apple Pencil. Zo is er geen enkele iPad die geschikt is voor beide generaties. Maar welke iPad werkt met welke Apple Pencil?

Apple Pencil 1 ondersteuning

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Apple Pencil 1
 • iPad (6e, 7e, 8e en 9e en 10e generatie)
 • iPad Air (3e generatie)
 • iPad mini (5e generatie)
 • 12,9-inch iPad Pro (1e en 2e generatie)
 • 10,5-inch iPad Pro
 • 9,7-inch iPad Pro

Apple Pencil 2 ondersteuning

Apple Pencil 2
 • iPad mini (6e generatie)
 • 12,9-inch iPad Pro (3e, 4e, 5e en 6e generatie)
 • 11-inch iPad Pro (1e, 2e, 3e en 4e generatie)
 • iPad Air (4e en 5e generatie)

Weet je niet goed welke iPad je hebt? Kijk dan in ons overzicht van iPad-modellen.

Van de iPad-modellen die Apple op dit moment (februari 2023) verkoopt, zijn er twee die de eerste generatie ondersteunen: dat zijn de reguliere iPad 2021 en de iPad 2022. De iPad Pro 2022, iPad mini 2021 en iPad Air 2022 werken met de Apple Pencil 2.

De Apple Pencil werkt in geen geval op de iPhone. En ook niet op oudere iPad-modellen die hiervoor niet genoemd zijn. Wil je op deze apparaten toch tekenen, dan ben je aangewezen op andere stylussen, van fabrikanten buiten Apple om.

Verschillen prijs Apple Pencil

Je iPad bepaalt dus welke Apple Pencil je moet kopen – en daarmee wordt ook de prijs van de stylus voor je bepaald. De Apple Pencil 2 heeft namelijk een hoger prijskaartje dan zijn voorganger. Dit zijn de Apple Pencil prijzen:

 • Apple Pencil 1: € 119
 • Apple Pencil 2: € 149

Kopen kan in de (online) Apple Store, maar ook bij de meeste bekende (web)winkels. Sterker nog, buiten Apple om vind je vaak betere prijzen. Zo lopen er bij externe aanbieders regelmatig kortingsacties en heeft Apple in oktober 2022 de prijzen van het gehele assortiment juist nog verhoogd. Je koopt de Apple Pencil 1 en Apple Pencil 2 onder andere via de volgende links:

Apple Pencil 1: Bol.com | Coolblue | MediaMarkt | Amazon

Apple Pencil 2: Bol.com | Coolblue | MediaMarkt | Amazon

De bovenstaande adviesprijzen zijn voor de Pencils zelf, maar misschien wil (of moet) je de stylus wat uitbreiden. Zo kun je in de Apple Pencil 2 een gratis inscriptie laten aanbrengen – mits je hem bij Apple zelf bestelt. Gebruik je de Apple Pencil 1 in combinatie met de iPad 2022, dan heb je ook een usb-c-naar-Apple-Pencil-adapter nodig.

Koop je de Pencil tegelijk met de iPad 2022, dan wordt dit adaptertje voortaan meegeleverd. Koop je alleen de iPad en heb je zelf nog ergens een Pencil 1 liggen, dan moet je het adaptertje los aanschaffen voor € 10. Ook die vind je bij de (online) Apple Store, maar ook bij de volgende links:

Usb-c-naar-Apple-Pencil-adapter: Bol.com | Coolblue | Amazon

Apple Pencil gebruiken

Beide Apple Pencils voelen in gebruik hetzelfde aan: net alsof je een gewoon potlood of gewone pen in handen hebt. Dat komt omdat de Pencil drukgevoelig is: duw je harder, dan worden de lijnen dikker. Ook is de Pencil kantelgevoelig: houd je hem scheef, dan worden de lijnen breder. Zo kun je bijvoorbeeld schaduw aanbrengen.

Hierin verschillen de Apple Pencil 1 en 2 niet van elkaar. De Apple Pencil 2 heeft in dit opzicht één nieuwigheid ten opzichte van het eerste model: je kunt dubbeltikken op de voorkant van de pen om van functie te wisselen. Bijvoorbeeld van het huidige gereedschap naar de gum en weer terug.

Design

De Apple Pencil 1 is rond en glanzend wit. Op de achterkant zit een dopje met daaronder een Lightning-connector. Tussen het dopje en de pencil zit een zilverkleurig bandje.

De Apple Pencil 2 is grotendeels rond, maar heeft één afgeplatte kant. Daardoor rolt hij minder snel weg als je hem neerlegt. Hij is eveneens wit, maar het materiaal is wat matter. Dat zorgt ook voor een betere grip. Hij is ook helemaal naadloos afgewerkt.

Opladen en pairen

De Apple Pencil 1 kun je op twee manieren opladen:

 • Je haalt het dopje eraf en prikt hem onder in de Lightning-poort van je iPad, wat een enorme vliegenmepper-achtige constructie oplevert. Dit is ook de manier om de Pencil te koppelen met je apparaten. Let op: heb je de iPad 2022? Die heeft voor het eerst usb-c, en zodoende heb je een usb-c-naar-Apple-Pencil-adapter nodig om te koppelen en te pairen.
 • Je gebruikt een klein adaptertje (meegeleverd met de eerste generatie Pencil) en laadt hem op via de oplader van je iPhone.

De Apple Pencil 2 heeft geen dopje en laad je op een compleet andere manier op. De platte kant kleef je aan de magnetische connector aan de zijkant van de iPad. Daarmee is de Apple Pencil ook meteen mooi opgeborgen en gekoppeld aan je iPad.

Nieuwe Pencil-punten

Apple Pencil punten

Gebruik je je Apple Pencil veel, dan merk je op een gegeven moment dat de penpunt slijt. De Pencil glijdt dan niet meer fijn over het scherm. In dat geval moet je de Apple Pencil-punt vervangen. De losse puntjes kun je kopen voor zo’n € 30 (per vier) en zijn geschikt voor zowel de Apple Pencil 1 als 2. Je vindt de punten onder andere bij:

Koopadvies

Welke Apple Pencil kopen? Je keuze voor de Apple Pencil hangt dus af van de iPad die je hebt. Heb je nog geen iPad? Dan moet je niet kiezen welke Pencil je nodig hebt, maar welke iPad.

Bij dagelijks gebruik en een bescheiden talent voor tekenen merk je eigenlijk amper verschil. Maar teken je op professioneel niveau en weet je alles van Procreate? Dan word je misschien toch net wat gelukkiger van de iPad Pro in combinatie met de Apple Pencil 2. De iPad Pro heeft namelijk een scherm dat sneller reageert. Ook lijkt er minder afstand te zijn tussen de pixel die je tekent en de punt van de Pencil. Dat maakt dat het tekenen bijna aanvoelt zoals op papier.