Terug naar Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2: dit zijn de verschillen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2: dit zijn de verschillen

Door Laura Grootaarts15 maart 2019 15:174 min. leestijd2

Apple heeft een eigen drukgevoelige stylus: de Apple Pencil. Met de Pencil kun je tekenen, schrijven en schetsen op verschillende iPad Pro-modellen en de iPad 2018. De eerste Apple Pencil komt uit 2015. De tweede verscheen in 2018, tegelijk met de iPad Pro 2018. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee Pencils?

Apple Pencil 2

Ondersteuning iPad-modellen

Het belangrijkste verschil is de ondersteuning. De Apple Pencil 1 is geschikt voor de iPad 2018 en alle iPad Pro-modellen, met uitzondering van de iPad Pro 2018. De Apple Pencil 2 werkt juist alleen maar op deze iPad Pro 2018. Alles op een rij:

Apple Pencil 1

Apple Pencil

 • 12,9‑inch iPad Pro (1e generatie)
 • 12,9‑inch iPad Pro (2e generatie)
 • 10,5‑inch iPad Pro
 • 9,7‑inch iPad Pro
 • iPad 2018 (6e generatie)
 • iPad mini 2019
 • iPad Air 2019
 • iPad 2019 (7e generatie)

Apple Pencil 2

Apple Pencil 2

 • 12,9‑inch iPad Pro 2018
 • 11‑inch iPad Pro 2018
 • 12,9‑inch iPad Pro 202o
 • 11‑inch iPad Pro 2020

De Apple Pencil werkt in geen geval op de iPhone. En ook niet op iPad-modellen die hiervoor niet genoemd zijn. Wil je op deze apparaten toch tekenen, dan ben je aangewezen op andere stylussen, van fabrikanten buiten Apple om.

Werking

Beide Apple Pencils voelen in gebruik hetzelfde aan: net alsof je een gewoon potlood of gewone pen in handen hebt. Dat komt omdat de Pencil drukgevoelig is: duw je harder, dan worden de lijnen dikker. Ook is de Pencil kantelgevoelig: houd je hem scheef, dan worden de lijnen breder. Zo kun je bijvoorbeeld schaduw aanbrengen. Hierin verschillen de Apple Pencil 1 en 2 niet van elkaar. De Apple Pencil 2 heeft in dit opzicht één nieuwigheid ten opzichte van het eerste model: je kunt dubbeltikken op de voorkant van de pen om van functie te wisselen. Bijvoorbeeld van het huidige gereedschap naar de gum en weer terug.

Design

De Apple Pencil 1 is helemaal rond en glanzend wit. Op de achterkant zit een dopje met daaronder een Lightning-connector. De Apple Pencil 2 is grotendeels rond, maar heeft één afgeplatte kant. Daardoor rolt hij minder snel weg als je hem neerlegt. Hij is eveneens wit, maar het materiaal is wat matter. Dat zorgt ook voor een betere grip.

Opladen

De Apple Pencil 1 kun je op twee manieren opladen. Je haalt het dopje eraf en prikt hem onder in de Lightning-poort van je iPad, wat een enorme vliegenmepper-achtige constructie oplevert – dit is ook de manier om de Pencil te koppelen. Of je gebruikt voor het opladen een klein adaptertje (meegeleverd met de eerste generatie Pencil) en laadt hem op via de oplader van je Pencil.

De Apple Pencil 2 heeft geen dopje en laad je op een compleet andere manier op. De platte kant kleef je aan de magnetische connector aan de zijkant van de iPad Pro 2018. Daarmee is de Apple Pencil ook meteen mooi opgeborgen en gekoppeld aan je iPad

Prijs Apple Pencil

De Apple Pencil 1 kost € 99. De Apple Pencil 2 kost € 135. In de Apple Pencil 2 kun je, als je hem bij Apple bestelt, een gratis inscriptie laten aanbrengen.

Koopadvies

Heb je al een iPad en ben je niet van plan om een nieuwe te kopen? Dan heb je niet veel te kiezen. Zoals gezegd: de Apple Pencil 1 is geschikt voor de iPad 2018 en alle iPad Pro-modellen, met uitzondering van de iPad Pro 2018. De Apple Pencil 2 werkt exclusief op de iPad Pro 2018. Andere iPad, een Air of een mini bijvoorbeeld? Dan is er geen Apple Pencil voorhanden en moet je kiezen voor een ander merk stylus.

Heb je nog geen iPad? Dan is je keuze eigenlijk niet tussen de Apple Pencil 1 en de Apple Pencil 2 – in het gebruik merk je nagenoeg geen verschil. Alleen in het opladen en opbergen biedt de Apple Pencil voordeel, maar om daarvoor nu een superdure iPad Pro 2018 te kopen …? Kijk in dat geval ook eens naar ons iPad-koopadvies.

Meer weten over Apple Pencil?
Bekijk dit dossier
iCreate 122
iCreate 122
Aan de slag met iOS 14 & macOS Big Sur
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
yourt
Lezer
yourt

Mooi, maar er is wel iets meer verschil dan de ronde/platte zijkant, lightning/magneetladen en wel/niet dubbeltikken. Latency, dichter bij de pixel van waaruit je wil vertrekken met je styluspunt,…

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Ik denk dan dat het verschil hem meer zit in de gebruikte iPad dan in de Pencil zelf. De iPad Pro 2018 heeft een sterke processor en een hogere verversingsgraad van het scherm, dus dat zou erin door kunnen werken. Je zou dan zelfs kunnen zeggen dat deen en dezelfde Apple Pencil 1 anders aanvoelt op de eerste Pro dan op een Pro uit 2017. Apple zou echter de eerste zijn om met getallen te gaan strooien als de Pencil 2 nu veel sneller was. In de praktijk merk ik zelf geen verschil, en ik heb er inmiddels heel wat… Lees meer »