Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

Procreate tutorial voor beginners: probeer de Procreate iPad app

Met deze Procreate tutorial voor beginners maak je kennis met de beste teken-app voor de iPad. Welk idee breng jij tot leven?
Procreate
Icon voor iPadOS
iPadOS
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.
Met deze Procreate tutorial voor beginners maak je kennis met de beste teken-app voor de iPad. Welk idee breng jij tot leven?

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts ‚ā¨5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je¬†gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Ontdek stap voor stap hoe Procreate werkt

Procreate tutorial voor beginners 1
1

Canvas size

Om een nieuw meesterwerk te beginnen, druk je rechts bovenin het scherm op het plusje. Hier vraagt Procreate om een ‘canvas size’ (canvasgrootte). De aanrader van deze Procreate tutorial voor beginners? De ‘square’ (vierkant) van 2048×2048 pixels.

Procreate tutorial voor beginners 2
2

Brushes

Waterverf, potloden, houtskool ‚Äď de werkwijze van een ware kunstenaar kent geen grenzen. Gelukkig weten ze dit bij Procreate ook! Voordat je begint met illustreren, kies je namelijk eerst een van de Procreate ‘brushes’ (kwasten). En met meer dan tweehonderd standaard Procreate brushes om uit te kiezen, kan dit best lastig zijn. Geen zorgen! Wij hebben alvast een optie paraat staan: de ‘monoline brush’. Met deze kwast krijgt jouw kunstwerk een gestroomlijnde look, zelfs zonder een vaste hand. Je vindt hem als volgt:

 • Klik boven in de toolbar op het kwastje, oftewel het vijfde icoontje van rechts. De ‘Brush Library’ (kwastenbibliotheek) zal vervolgens openen.
 • Kies in het linker venster van de Brush Library de optie ‘calligraphy’ (caligrafie).
 • Klik in het rechter venster van de Brush Library op ‘monoline’.
 • Sluit de Brush Library af door weer op het kwastje in de toolbar te klikken.

Nu is het echt tijd om aan de slag te gaan! Alleen je wijsvinger voldoet al, maar met de precisie van een stylus als de Apple Pencil kun je jezelf ontpoppen tot een ware Van Gogh.

Procreate tutorial voor beginners 3
3

Color disc

Na het kiezen van je kwast, staat zwart ingesteld als de standaard kleur in Procreate. Ga je liever voor wat kleurrijks? Daar is deze Procreate tutorial voor beginners voor! Er is namelijk een uitgebreide Procreate ‘color disc’ (kleurenwiel) waarin je alle kleuren van de regenboog tot je beschikking hebt. Deze vind je als volgt:

 • Klik op het zwarte rondje in de toolbar, rechts bovenin de hoek van het scherm.
 • Draai in het uiterste kleurenwiel met het rondje. Stop pas als je de perfecte kleur hebt gekozen.
 • Vergeet ook niet even de helderheid van de kleur aan te passen! Dit doe je door het rondje in het binnenste kleurenwiel heen en weer te bewegen totdat je tevreden bent.
 • Sluit de color disc af door op het rondje in de toolbar te tikken. Deze cirkel heeft nu de door jou gekozen kleur.

Procreate tutorial voor beginners 4
4

Rechte lijn of perfecte cirkel

Gevorderde artiesten maken uit de losse pols de meest wonderlijke vormen, al gebruiken zelfs zij linialen en passers voor een rechte lijn. Procreate maakt dit echter nog makkelijker. Teken bijvoorbeeld eens een eenvoudige cirkel, maar laat deze nog even niet los. De Procreate-app zorgt er na een paar seconden namelijk zelf voor dat het een perfecte cirkel wordt. Dit kan met alle lijnen die je maakt!

Procreate tutorial voor beginners 6
5

Inkleuren

Als je je figuur wilt opvullen met wat kleur, is er een handige tool waarmee Procreate inkleuren een eitje maakt. Dit betekent dat je in Procreate niet handmatig met je kwast hoeft te krassen, maar dat je in één klap je hele kunstwerk inkleurt. Dit werkt zo:

 • Houd je vinger of stylus ingedrukt op het rondje met daarin jouw gekozen kleur, rechts bovenin de toolbar.
 • Sleep het rondje naar je canvas.
 • Houd het rondje boven het deel van je illustratie dat je wilt inkleuren.
 • Laat het rondje los en je creatie fleurt op!

Procreate tutorial voor beginners 5
6

Eraser (gummetje)

Net als elke kunstenaar moet je soms wat slordige randjes weghalen. Dankzij de Procreate ‘eraser’ (gum) is dit zo gepiept. Klik gewoon op de gum bovenin in de toolbar (het derde icoontje van rechts) en zoek vervolgens dezelfde kwast die je eerder hebt gebruikt om te illusteren. Net als bij tip 4 geldt: cre√ęer een gestroomlijnde gumlijn door je vinger of stylus even stil te houden.

Procreate tutorial voor beginners 7
7

Layers

Het is gebruikelijk om in Procreate ‘layers’ (lagen) te gebruiken. Je kunt namelijk alle componenten van je illustratie in aparte lagen plaatsen. Dit lijkt misschien ongebruikelijk, maar het is juist heel handig! Vooral wanneer je ontevreden bent over een penseelstreek. Door middel van deze functie gum je namelijk alleen in de laag waarin staat wat je wilt verwijderen. De rest van je illustratie blijft dan mooi intact! Zo voeg je een nieuwe laag toe:

 • Klik op het tweede icoontje van rechts, boven in de toolbar.
 • Klik vervolgens op het plusje dat in het nieuwe venster staat.
 • Er verschijnt vanzelf een nieuwe laag. Maak zoveel lagen als je wilt.

Let op! Houd goed bij in welke laag je bepaalde onderdelen plaatst. Op deze manier voorkom je een gumongeluk.
Tussen de layers staat ook een laag genaamd ‘background colour’. Wanneer je op deze laag tikt en vervolgens met het kleurenwiel speelt, verandert je achtergrond ook van kleur!

Vind je het leuk om creatief aan de slag te gaan met Procreate? Lees dan zeker onze workshop Mandala maken Procreate: eenvoudiger dan je denkt!