Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Pencil kopen: welke van de vier past bij jou?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Welke Apple Pencil kopen

Je wilt een Apple Pencil kopen, maar welke? Welke versie heb je nodig om te tekenen, schrijven en krabbelen op de iPad? Er zijn inmiddels vier varianten van de iPad-stylus te koop. Hoe kies je de juiste pen voor je iPad? Het is een gecompliceerd verhaal, maar we lopen het stap voor stap met je door.

Lees verder na de advertentie

Je kunt bij Apple kiezen uit de originele Apple Pencil 1, de Apple Pencil 2 en de Apple Pencil usb-c. Sinds dit voorjaar is er bovendien de Apple Pencil Pro. We zeggen ‘kiezen’, maar soms valt er eerlijk gezegd niet veel te kiezen. Want niet alle Apple Pencils werken op elke iPad. Bovendien is een nieuwere variant niet per se beter dan een oudere.

Welke Apple Pencil kopen?

Welke Apple Pencils kun je kopen bij Apple? We beginnen met een korte introductie, van nieuw naar oud.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Nieuw: Apple Pencil 3 – ofwel Apple Pencil Pro (€ 149)

Apple Pencil Pro

De Apple Pencil 3 is de nieuwste Apple Pencil. Apple onthulde deze in mei 2024, tegelijk met de iPad Air 2024 en de iPad Pro 2024. Hij lijkt op de eerdere Apple Pencils: rond, met een afgeplatte zijde. Aan het uiteinde van de stylus staat de naam ‘Apple Pencil Pro’. Hij kan álles wat de andere Pencils kunnen – en meer. Door te knijpen tover je het tekenpalet tevoorschijn, door te draaien verander je de aanzet van je pen of penseel en door haptische feedback voel je echt wat je tekent. Apple Pencil Pro kwijt? Je vindt hem nu terug met Zoek mijn.

Apple Pencil met usb-c (€ 89)

Apple Pencil met usb-c

De Apple Pencil met usb-c is in 2023 gepresenteerd als een goedkoper alternatief. Hij heeft de looks van de tweede; mat en met een platte zijkant. Maar hij is een stukje korter. En als je goed kijkt, zie je aan de achterzijde een uitschuifbaar kapje voor de usb-c poort. Deze Pencil moet je net zoals die van de eerste generatie bedraad opladen en ook het pairen verloopt niet draadloos. Wel kun je hem aan de zijkant van de iPad kleven, maar dat is dan puur om hem op te bergen. Deze Apple Pencil is kantelgevoelig, maar als enige van de vier niet drukgevoelig.

Apple Pencil 2 (€ 149)

Apple Pencil 2

De tweede Apple Pencil verscheen in 2018. Hij wijkt duidelijk af van de eerste Pencil: hij heeft een platte zijde, een beetje zoals een hoekig potlood, en hij heeft een matte afwerking. In gebruik merk je eigenlijk weinig verschil met de eerste ­Apple Pencil, want ook deze is druk- en kantelgevoelig. Het verschil zit hem met name in het opladen en pairen. Dat is draadloos: hiervoor ‘kleef’ je de Pencil magnetisch tegen de zijkant van de iPad aan. Daarmee is je Apple Pencil ook meteen mooi opgeborgen. Ook zijn er wat extra’s, zoals dubbel tikken om van gereedschap te wisselen.

Apple Pencil 1 (€ 119)

Apple Pencil 1

De eerste Apple Pencil dateert uit 2015 en ziet er duidelijk anders uit dan de andere drie Pencils. Hij is rond, met een gladde afwerking. Op de achterzijde zit een dopje en daaronder schuilt een Lightning-connector. Deze prik je in de iPad om ‘m op te laden, maar ook om te koppelen (‘pairen’). Schrijven, schetsen, tekenen, schilderen: met deze Pencil doe je het allemaal zonder ook maar enig merkbare vertraging. Hij is druk- en kantelgevoelig, en dat merk je met name tijdens het tekenen. Duw je harder, dan worden de lijnen dikker. Houd je hem scheef, dan worden de lijnen breder.

Ondersteuning Apple Pencil: welke iPad matcht?

Er is helaas geen universele Apple Pencil die werkt in combinatie met alle mogelijke iPads. Goed opletten dus, voordat je een ­Apple Pencil koopt. Want kies je de verkeerde, dan kun je er niks mee. Hieronder lees je welke iPads matchen met welke Apple Pencil. En misschien ten overvloede: een Apple Pencil werkt niet op je iPhone of de trackpad bij je Mac. Hij is er exclusief voor de iPad.

Compatibiliteit Apple Pencil Pro

 • 11-inch iPad Pro M4
 • 13-inch iPad Pro M4
 • 11-inch iPad Air M2
 • 13-inch iPad Air M2

Compatibiliteit Apple Pencil met usb-c

 • 11-inch iPad Pro M4
 • 13-inch iPad Pro M4
 • 11-inch iPad Air M2
 • 13-inch iPad Air M2
 • iPad Air 4e en 5e generatie
 • iPad mini 6e generatie
 • 12,9‑inch iPad Pro 3e, 4e, 5e en 6e generatie
 • 11‑inch iPad Pro 1e, 2e, 3e en 4e generatie
 • iPad 10e generatie

Compatibiliteit Apple Pencil 2e generatie

 • 12,9‑inch iPad Pro 3e, 4e, 5e en 6e generatie
 • 11‑inch iPad Pro 1e, 2e, 3e en 4e generatie
 • iPad Air 4e en 5e generatie
 • iPad mini 6e generatie

Compatibiliteit Apple Pencil 1e generatie

 • 9,7-inch iPad Pro
 • 10,5-inch iPad Pro
 • 12,9-inch iPad Pro (1e en 2e generatie)
 • iPad (6e generatie en nieuwer. Voor de iPad van de 10e generatie heb je een usb-c-naar-Apple Pencil-adapter nodig. Die wordt sinds 2022 meegeleverd bij de Pencil.)
 • iPad mini 2019
 • iPad Air 2019

Je ziet het het al: in sommige gevallen valt er niets te kiezen. Heb je een iPad die in het laatste rijtje staat, dan is je enige optie de Apple Pencil 1e generatie. In dat geval kun je nu stoppen met lezen – je iPad heeft de keuze al bepaald. Ténzij je de iPad 10e generatie hebt, dat is een vreemde eend in de bijt. Dit is de enige iPad die ondersteuning heeft voor de Apple Pencil 1e generatie én de Apple Pencil met usb-c.

Voor de overige iPads heb je in feite de keuze uit – kort door de bocht – de usb-c versie die niet drukgevoelig is, of een Apple Pencil die wel drukgevoelig is. En dat kan dan, afhankelijk van de iPad die je hebt, de Apple Pencil 2 of Apple Pencil Pro zijn. Waarbij de Pro er alleen is voor de allernieuwste iPads

Apple Pencil verschillen (en overeenkomsten)

Nauwkeurig, snel en kantelgevoelig
Welke Apple Pencil je ook kiest, ze werken alle drie tot op de pixel nauwkeurig en er is nauwelijks vertraging. Daardoor voelt het bijna aan alsof je met een echt potlood aan het werk bent. De enige spelbreker in dezen kan de iPad zelf zijn: een ‘gewone’ iPad heeft geen volledig gelamineerd display, waardoor er een glazen laagje lijkt te zitten tussen de Pencil en dat wat je schrijft of ­tekent. Als dat je stoort, heb je eigenlijk een andere iPad nodig – maar dat is weer een ander koopadvies. Verder zijn alle Apple Pencils kantelgevoelig: houd ze scheef voor bredere lijnen, schaduwen en markeringen.

Drukgevoeligheid

Drukgevoeligheid houdt in dat je donkere, vette lijnen zet door harder te duwen. En kleur je vlakken in, dan wordt de kleur hierdoor intenser. Maar je kunt ook bijna onzichtbaar schetsen door slechts lichte druk te zetten. Essentieel als je veel tekent, bijvoorbeeld in een creatieve app als Procreate. De Apple Pencil van de 1e en de 2e generatie en de Apple Pencil Pro zijn drukgevoelig, wat ze uitermate geschikt maakt voor tekenaars. Maar de Apple Pencil usb-c heeft geen drukgevoeligheid – het is een van de concessies die Apple gedaan heeft om de prijs te drukken.

Apple Pencil opladen, pairen en opbergen

Om de Apple Pencil 1e generatie op te laden, haal je het dopje eraf: de Lightning-aansluiting die dan tevoorschijn komt, prik je in de poort van de iPad. Dit is ook de manier om de Pencil te koppelen. Er wordt een Lightning-adapter meegeleverd voor opladen met een iPhone-oplader, en een usb-c-naar-Apple Pencil-adapter speciaal voor opladen en koppelen met de iPad 10e generatie, want die heeft een usb-c-poort.

De Apple Pencil 2e generatie en de Apple Pencil Pro is een stuk praktischer. Die kleef je met de platte zijkant magnetisch aan de lange zijde van de iPad. En daarmee slaat Apple niet één, niet twee, maar drie vliegen in een klap: de Apple Pencil is zo direct gekoppeld, altijd opgeladen én netjes opgeborgen. Geen dopjes of verloopstukjes die kwijtraken; geen Apple Pencil die in zijn geheel kwijtraakt.

De Apple Pencil met usb-c houdt het midden tussen de eerste en de tweede generatie. Schuif het uiteinde opzij (het blijft wel vastzitten) om een usb-c-aansluiting te onthullen: prik hier een usb-c-oplaadkabel in, en prik het uiteinde daarvan in je iPad of een lichtnetadapter om de Pencil op te laden. Ook het koppelen verloopt via een usb-c-kabeltje. Je kunt deze Apple Pencil tegen de zijkant van de iPad klikken, maar dat is puur om hem op te bergen.

Geavanceerde functies

De 2e generatie Apple Pencil heeft naast het draadloos opladen en koppelen nog één exclusieve functie: door met je wijsvinger dubbel te tikken op de voorzijde van de Pencil, kun je snel van tekengereedschap wisselen. Bijvoorbeeld van potlood naar gum en weer terug. Heb je de allernieuwste iPad Pro, dan bieden zowel de Apple Pencil 2e generatie als de Apple Pencil met usb-c de hover-optie: je ziet dan, nog voordat je Pencil het scherm raakt, al exact waar de punt belandt. Zo kun je nog nauwkeuriger werken.

Pro-functies

De Apple Pencil Pro heeft alle pre’s van het voorgaande en introduceert daarbovenop nog enkele nieuwe Pro functies. Knijp in de pen om je schilderspalet te zien, draai de Pencil om de aanzet te veranderen en voel wat je doet dankzij haptische feedback. Apple Pencil kwijt? Zoek hem op met de app Zoek mijn!

Features van Apple PencilApple Pencil ProApple Pencil (2e generatie)Apple Pencil (USB-C)Apple Pencil (1e generatie)
Tot op de pixel nauwkeurig
Snelle reactietijd
Kantelgevoelig
Drukgevoelig
Klikt magnetisch vast
Draadloos pairen en opladen
Ondersteunt Apple Pencil hover
Dubbel tikken om van tool te wisselen
Draaien
Knijpen
Voelbare feedback
Zoek mijn
Gratis inscriptie

Welke Apple Pencil moet je kopen?

Alle Apple Pencil modellen

Soms heb je niks te kiezen
We zeiden het net al: soms valt er niks te kiezen. Als je een iPad hebt die compatibel is met de Apple Pencil 1e generatie, dan is dat doorgaans je enige optie. Tenzij je de iPad 10e generatie hebt, maar daar komen we zo nog op terug.

Per se de goedkoopste
Denk je: joh, ik kan alleen maar harkpoppetjes tekenen, ik wil de Apple Pencil vooral gebruiken om te schrijven of te annoteren? Dan kan de Apple Pencil met usb-c voor jou een prima keuze zijn. Bedenk daarbij dat je het draadloos koppelen en opladen mist – magnetisch vastklikken aan de zijkant kan gelukkig wel, maar is alleen bedoeld voor het opbergen van de Pencil. Je moet voor jezelf uitmaken of je de meerprijs van 55 euro gerechtvaardigd vindt voor minder gedoe met kabeltjes.

Wel of niet drukgevoelig?
Heb je een iPad die werkt met de Apple Pencil 2e generatie óf de Apple Pencil Pro? Dan werkt die sowieso ook met de Apple Pencil met usb-c, en dan moet je wel degelijk dingen gaan afwegen.

Als je de Apple Pencil wilt gebruiken voor creatieve toepassingen, dan is het wederom een no-brainer: laat die Apple Pencil met usb-c links liggen. Door het ontbreken van drukgevoeligheid, word je enorm beperkt in je creatieve mogelijkheden. Wat jij nodig hebt, is een drukgevoelige Apple Pencil: oftewel de Apple Pencil 2e generatie of de Apple Pencil Pro. Welke van die twee, hangt af van welke iPad je hebt – de Pro is er alleen voor de allernieuwste iPads uit 2024. Kijk hierboven dus goed in het lijstje met ondersteuning.

Die rare iPad 10
En dan ten slotte nog die gekke iPad 10, de enige waarbij je moet kiezen tussen de Apple Pencil 1e generatie en de Apple Pencil usb-c. Maar ook hier blijft het belangrijkste afweegpunt: wel of niet drukgevoelig? De tekenaars kiezen voor de drukgevoelige Apple Pencil 1e generatie, de schrijvers voor de niet-drukgevoelige usb-c-versie. Wat je in dit geval ook kiest, je hebt hoe dan ook gedoe met kabeltjes en verloopstukjes.

Apple Pencil alternatief

Een goedkoper alternatief voor de Apple Pencil is de Logitech Crayon. Deze is geschikt voor alle iPads van 2018 en nieuwer en is ontwikkeld met Apple Pencil-technologie. Hij is pixelprecies en kantelgevoelig, maar net zoals bij de Apple Pencil met usb-c mis je wel de drukgevoeligheid. De Crayon is oorspronkelijk bedoeld voor het onderwijs, wat zich vooral uit in het robuustere design. Er is een Lightning-versie van € 79,99 en een usb-c-versie van € 89,99. Je koopt hem bij winkels als Coolblue.

Apple Pencil kopen

Wil je een versie van de Apple Pencil kopen? Dat kan bij Apple zelf, zowel online als via de fysieke Apple Store. Maar je vindt de stylus ook bij veel andere (web)winkels. Daar worden regelmatig kortingsacties gehouden en zijn de prijzen veel aantrekkelijker. Kijk dus vooral even rond!