Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
iPhone Xs of iPhone Xs Max
iPhone

iPhone XS (Max)

Met de iPhone XS verscheen er in 2018 een telefoon die op alle vlakken beter is dan zijn voorganger. Daarnaast is er er een extra grote versie: de iPhone XS Max. Maak kennis met de twee vlaggenschepen van 2018.

iPhone Xs

iPhone XS en iPhone XS Max: waar slaat de naam op?

XS? Als in de kledingmaat? Nee, je leest het als 10s. In het verleden plakte Apple om het jaar een letter achter zijn toestellen; voor het laatst gebeurde dit in 2015 met de iPhone 6s. De s-updates hebben een ding gemeen: er wordt nauwelijks gesleuteld aan uiterlijk en functies van de iPhone, maar van binnen is alles grondig herzien en verbeterd. Een betere processor. Check. Een betere camera? Check. De iPhone XS  is niet meer bij Apple te koop, maar wel bij derde partijen.

Maar er is meer. Want naast de iPhone XS presenteerde Apple ook de iPhone XS Max. Dit is de grote versie van de iPhone XS, maar het Plus-noemertje heeft een nieuwe variant gekregen. Het oled-scherm van 6,5 inch is het grootste display van alle iPhone modellen. Hetzelfde geldt voor de accu – nooit had een iPhone een grotere batterij. En dit terwijl de iPhone XS Max ietsjes kleiner is dan de iPhone 8 Plus. Naast het vlaggenschip de iPhone XS (Max) presenteerde Apple ook nog een derde instapmodel. Lees hiervoor ons dossier iPhone XR.

Het ontwerp

Leg je een X en een XS naast elkaar, dan kun je ze waarschijnlijk niet uit elkaar houden. Op de afmetingen na geldt dat ook voor de iPhone XS Max. De enige manier om de iPhone XS en XS Max meteen van de X te onderscheiden, is door de nieuwe kleur te kiezen. Naast spacegrijs en zilver is de iPhone XS (Max) beschikbaar in een nieuwe gouden kleur. De goudkleurige behuizing van roestvrijstaal doet ons denken aan de eerste Apple Watch Edition. Gelukkig is de gouden iPhone XS niet van écht goud en hoef je dus niet zó diep in je buidel te tasten.

Grootste iPhone-scherm ooit

De iPhone XS heeft een 5,8-inch scherm, hetzelfde formaat als de iPhone X. De XS Max heeft een 6,5-inch scherm – het grootste scherm dat ooit in een iPhone heeft gezeten. Ondanks het reusachtige scherm blijft de iPhone XS Max qua omvang nog altijd kleiner dan de iPhone 8 Plus – een bijkomend voordeel van het randloze ontwerp. Zowel het scherm van de XS als XS Max zijn zogeheten Super Retina HD-displays, gebaseerd op oled. Het display ondersteunt Apple’s True Tone-techniek, de bredere kleurweergave en HDR. Wat dat betreft, is er dus niets veranderd ten opzichte van de voorganger.

Jammer genoeg betekent dat ook dat het fijne ProMotion van de iPad Pro, dat voor nog vloeiendere beelden zorgt, nog niet klaar is voor de iPhone XS (Max). De resolutie van de iPhone XS blijft met 2436 x 1125 pixels gelijk aan de resolutie van de X; de XS Max heeft een resolutie van 2688 x 1242. Bij beide telefoons komt dat neer op 458 pixels per inch. En nog iets leuks: het glas van het display (en aan de achterkant) is nog harder geworden en beschermt beter tegen vallen en stoten.

Waterbestendiger

De iPhone XS en XS Max hebben een nog hogere waterdichtheidscertificatie dan voorgaande iPhones, te weten IP68. Ze zijn net zo goed beveiligd tegen stof, maar nog beter tegen water. Een iPhone XS mag je een half uur op twee meter diepte in het water onderdompelen. We zouden er nog steeds niet mee gaan zwemmen – bij schade heb je dan ook geen garantie – maar het is goed om te weten dat Apple de waterdichtheid blijft verbeteren.

Processor: A12 Bionic

Het hart van zowel de iPhone XS als de XS Max is de nieuwe A12 Bionic. Bionic? Deze bijnaam had de A11 van afgelopen jaar toch ook al? Klopt, maar toch is de A12 een compleet nieuw ontworpen chip. Voor het eerst maakt Apple bij deze processor gebruik van het 7nm-fabricageproces. Alles op de chip is nog kleiner, wat resulteert in een hogere snelheid bij een lager energieverbruik. De A12 heeft zes kernen, twee voor hoge prestaties en vier voor hoge efficiëntie. Daarnaast is er een grafische chip met vier kernen die zo’n 50 procent sneller is dan zijn voorganger. Dat belooft wat voor het grafische geweld in games.

Het spannendste van de A12 is echter de nieuwe, verbeterde Neural Engine. Deze bijzondere chip met acht kernen is speciaal bedoeld voor machine learning en kan vijf biljoen berekeningen per seconde uitvoeren. Apple belooft voor alledaags gebruikt dat apps tot 30 procent sneller starten en dat opdrachten die te maken hebben met machine learning (zoals foto’s analyseren en augmented reality) beter werken en minder energie gebruiken. Straks nog meer over wat je in de praktijk aan de Neural Engine hebt.

Opslagcapaciteit en accu

De iPhone XS en XS Max zijn beschikbaar met drie verschillende opslagcapaciteiten. De eerste zijn het zelfde als bij de iPhone X: hij heeft standaard 64 GB, wil je nog meer foto’s en filmpjes kwijt, dan kies je voor 256 GB. Is dat nog steeds niet genoeg? Voor het eerst kun je een iPhone nu met 512 GB opslag krijgen. En dat terwijl de MacBook Pro standaard bij 128 GB begint.

Dan nog de accu: de accuduur blijft een van de grootste kritiekpunten op de iPhone – ook al is die in vergelijking met het merendeel van de concurrerende smartphones al erg goed. Bij de XS kon Apple weer net wat meer capaciteit in de accu persen: in vergelijking met de iPhone X van afgelopen jaar houdt die het een half uur langer vol. In de iPhone XS Max zit zelfs de grootste accu die ooit in een iPhone werd gebruikt. Deze houdt het meteen anderhalf uur langer vol dan de iPhone X.

Camera

Het is een mooie traditie. Hoe goed de camera van de vorige iPhone ook was, je kunt er vergif op innemen dat de camera van de volgende iPhone nog beter is. Uiteraard is dat ook weer het geval met de iPhone XS en XS Max. Ze hebben allebei een 12-megapixel groothoeklens (met een f-waarde van 1,8), evenals een 12-megapixel telelens (met f/2,4) – dat is hetzelfde als bij de X. De sensor is wel iets groter geworden, waardoor je meer dynamisch bereik, minder ruis en betere prestaties onder slechte lichtomstandigheden krijgt. De frontcamera heeft nog steeds een 7-megapixel groothoeklens, maar volgens Apple is die wel twee keer sneller dan bij de voorganger. De grootste vernieuwingen van de camera hebben deze keer echter niet met deze specificaties te maken …

De nieuwe Image Signal Processor

Een opvallende nieuwigheid van de camera is de zogeheten ‘Image Signal Processor’, kortweg ISP. Deze verwerkt de informatie die de camera aanlevert om zo tot een mooie foto te komen. Apple beweert dat deze processor 1 biljoen berekeningen per seconde op een foto toepast. In combinatie met de Neural Engine uit de A12 analyseert de ISP gezichten en herkent hij zo bijvoorbeeld waar de ogen van de persoon zijn die je fotografeert.

Slimme HDR

De camera van de XS en XS Max heeft ook een nieuwe functie, genaamd Slimme HDR. Hierbij maakt de camera een buffer met foto’s zodat je helemaal geen sluitervertraging hebt. In feite is de foto dus al gemaakt voordat je op de ontspanknop hebt gedrukt. Tegelijkertijd maakt de camera al meerdere foto’s met verschillende belichting en andere instellingen, en combineert hij deze vervolgens tot één enkele foto die er nog beter uitziet.

Aangepaste diepteregeling

Nog zo’n coole software-verbetering: maak je een foto met portretbelichting, dan wordt de achtergrond wazig zodat je onderwerp mooi in beeld komt. Die wazige achtergrond wordt grotendeels softwarematig berekend, maar ziet er nu nog beter uit. Het wordt helemaal magisch als je zo’n portretfoto achteraf gaat bewerken. Bij de nieuwe iPhones kun je het diepte-effect namelijk achteraf aanpassen. Er verschijnt een regelaar in beeld waarmee je de f-waarde (die bepaalt bij gewone camera’s onder meer de scherptediepte) kunt aanpassen. Je bepaalt dus achteraf hoe scherp of onscherp je achtergrond is. Probeer dat maar eens bij een spiegelreflex.

… en dan nog dit

Het heeft niet direct iets met de camera te maken, maar wel met het maken van video’s (en geluidsopnames). De iPhone XS en XS Max nemen eindelijk in stereo op. Dat werd ook wel tijd, want de concurrenten kunnen dit al langer.

Daarnaast is de snelheid van de Face ID-gezichtsherkenning verbeterd. Volgens Apple is die twee keer zo snel dan op de iPhone X. Niet dat we de gezichtsherkenning hier langzaam vinden, maar we zullen zeker niet klagen als het nog sneller gebeurt.

Prijzen en beschikbaarheid

De iPhone XS en XS Max liggen vanaf 21 september 2018 in de winkels. De prijs begint bij 1159 euro voor de 64-GB XS, die daarmee exact even duur is als de iPhone X. Voor 256 GB betaal je € 1329, 512 GB kost € 1559. De Max is voor alle drie de versies 100 euro duurder. Daarmee kan de prijs oplopen tot 1659 voor de duurste XS Max. Daarmee was hij op dat moment de duurste iPhone ooit.