Terug naar iPhone 15 Ultra
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 15 Ultra

Door Laura Grootaarts4 september 2023 10:115 min. leestijd

De allerbeste iPhone van 2023 wordt de iPhone 15 Ultra. Apple heeft nog niets losgelaten over dit toestel – toch is er al het een en ander naar buiten gekomen. Dit is wat je moet weten over de iPhone 15 Ultra.

iPhone 15 Pro Max release
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de nieuwe iPhones en het Apple-event op 12 september? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Een van de vier iPhone 15-modellen

Apple brengt jaarlijks in september vier nieuwe iPhone-modellen uit. De iPhone 15 Ultra is de beste en de grootste in de reeks. Dit zijn de toestellen die je mag verwachten:

iPhone 15 Ultra release

Wonderlust

De iPhone 15 Ultra wordt samen met de andere nieuwe modellen aangekondigd tijdens Apple’s Wonderlust-event op dinsdag 12 september om 19.00 uur Nederlandse tijd. De daadwerkelijke iPhone 15 release date is doorgaans op de vrijdag een week later, dus 22 september 2023. Maar we houden een slag om de arm: soms gebeurt het dat Apple de wat luxere modellen pas later lanceert.
Dit is de verwachte tijdlijn:

 • iPhone 15 aankondiging: dinsdag 12 september 2023
 • iPhone 15 pre-order: vrijdag 15 september 2023
 • iPhone 15 release: vrijdag 22 september 2023

Lees ook ons artikel: Wanneer komt de iPhone 15 uit?

Geen iPhone 15 Pro Max?

De afgelopen jaren heette de geavanceerde iPhone steeds ‘Pro’. De grote versie daarvan ging door het leven als ‘Pro Max’. Buiten het formaat (en de prijs), waren de Pro en de Pro Max steeds aan elkaar gelijk. Het labeltje ‘Max’ sloeg puur op het formaat.

Dit jaar komt er nog wel een iPhone 15 Pro, maar mogelijk geen iPhone 15 Pro Max. Apple heeft deze laatste volgens geruchten omgedoopt tot iPhone 15 Ultra. Waarom? Omdat er dit jaar wel degelijk meer onderscheid komt tussen de iPhone 15 Pro en het absolute topmodel. De naam ‘Pro Max’ zou de naam zodoende niet helemaal dekken. Tijd voor de iPhone 15 Ultra!

‘Ultra’ komt overigens niet helemaal uit de lucht vallen. Vorig jaar bracht Apple voor het eerst een Apple Watch Ultra uit, bedoeld voor extreme sporters of voor mensen die het beste van het beste willen. Daarnaast zit in de allerbeste Macs een M1 Ultra of M2 Ultra.

iPhone 15 Ultra: camera is de onderscheidende factor

Maar wat is nu die belangrijke onderscheidende factor tussen de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Ultra? Dit heeft alles te maken met de camera.

Zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 15 Ultra krijgt een drievoudig camerasysteem, met een 48‑MP hoofdcamera, een ultragroothoek en een telelens. Het verschil? De iPhone 15 Pro krijgt een lens voor 3x optische zoom. De iPhone 15 Ultra krijgt een bijzondere lens dit 5 tot 6x zoom mogelijk maakt – zonder kwaliteitsverlies. Hiervoor wordt een zogenaamde periscooplens gebruikt: die reflecteert het licht via een schuine spiegel naar de beeldsensor van de camera. Eigenlijk net zoals een traditionele periscoop.

De iPhone 15 Pro zou eenvoudigweg te weinig ruimte hebben voor dit systeem, vandaar dus dat het exclusief is voor de veel grotere iPhone 15 Ultra.

iPhone 15 Ultra formaat en batterij

De iPhone 15 Ultra is net zo groot als de iPhone 14 Pro van vorig jaar. Mogelijk is hij wel wat dikker. In de tabel hieronder zie je hoe groot de displays van de complete iPhone 15-serie zijn:

iPhone 15iPhone 15 PlusiPhone 15 ProiPhone 15 Pro Max
Schermdiagonaal6,1-inch6,7-inch6,1-inch6,7-inch
In centimeters:15,40 cm16,96 cm15,40 cm16,96 cm

Een grotere iPhone betekent ook: meer ruimte voor een batterij. Als de geruchten kloppen, is de iPhone 15 Ultra batterij bijna 11 procent groter dan die van zijn voorganger. De capaciteit zou uitkomen op 4852mAh.

iPhone 15 Ultra design en kleuren

iPhone 15 Pro dummy's

Bij de lancering van de iPhone 14 Pro (Max) verraste Apple ons met het Dynamic Island. Hier bij wordt de ruimte rondom de uitsparing, die onder andere wordt gebruikt voor de selfiecamera, op slimme wijze benut voor het tonen van diverse content. Bij de iPhone 15 Ultra is dat niet anders.

Toch ziet de iPhone 15 Ultra er wel degelijk anders uit dan zijn voorgangers. Zo kunnen we bij de iPhone 15 Ultra nog dunnere schermranden en gebogen zijkanten verwachten. Hoewel het scherm zelf plat blijft, zal de behuizing eromheen elegant gebogen zijn – ook voor een betere grip. Een ander interessant gerucht suggereert dat de randen van de behuizing vervaardigd zullen zijn uit titanium. Dit materiaal staat bekend om zijn hoge hardheid, wat de iPhone aanzienlijk krasbestendiger zou maken.

De iPhone 15 kleuren zijn ook al gelekt, en de iPhone15 Ultra krijgt een chic kleurenpalet:

 • spacezwart
 • zilver
 • blauw
 • titanium grijs

Nieuwe onderdelen: Actieknop en usb-c

iPhone 15 Pro actieknop

Een speciale actieknop vervangt naar verluidt het vertrouwde schakelaartje voor de Stille modus. Deze veelzijdige knop zal gebruikers de mogelijkheid bieden om zelf een gewenste functie toe te wijzen. Dat kan dan alsnog de stille modus zijn, maar net zo goed de camera, het bedieningspaneel, de energiebesparingsmodus en nog heel veel meer. De actieknop zit op de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Ultra

Ook nieuw is dat de iPhone 15 usb-c krijgt. Dat geldt voor alle iPhone 15-modellen, maar in ieder geval de Pro-modellen, zullen Thunderbolt ondersteunen voor snellere gegevensoverdracht (tot wel 40 Gbps). Apple had altijd een eigen oplaadsysteem, Lightning, maar daar komt nu onder druk van de EU een einde aan. De EU eist dat alle kleine elektronische apparatuur op dezelfde manier kan worden opgeladen. Ook andere Apple-apparaten zoals de AirPods moeten eraan geloven.

iPhone 15 prijzen

Naar de nieuwe iPhone 15 prijzen blijft het vooralsnog gissen. Wat wel duidelijk is, is dat de iPhone 15 Ultra het grootste, het meest geavanceerde en daarmee ook het duurste toestel uit de iPhone 15-serie is. Dit zijn de prijzen die we verwachten:

 • iPhone 15: vanaf € 1019
 • iPhone 15 Plus: vanaf € 1169
 • iPhone 15 Pro: vanaf € 1329
 • iPhone 15 Pro Max: vanaf € 1479
Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
AirTags
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden