Terug naar iPhone 15 Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 15 Pro

Door Koen van Ekeren13 januari 2023 11:005 min. leestijd

Apple werkt volop aan het toptoestel van 2023: de iPhone 15 Pro. Dankzij betrouwbare geruchten weten we al veel over de nieuwe iPhone. In dit artikel lees je over de iPhone 15 Pro vernieuwingen, geruchten, prijzen, release en meer.

iPhone 15 Ultra design

iPhone 15 Pro

Net als in de afgelopen jaren brengt Apple vier nieuwe iPhone-modellen uit. Allereerst zijn er de iPhone 15 en iPhone 15 Plus. Daarnaast komen er twee geavanceerdere iPhones: de iPhone 15 Pro en iPhone 15. Pro Max. De toestellen zijn naar verwachting bijna identiek aan elkaar, maar de Max-variant is groter. Die heeft een scherm van 6,7 in plaats van 6,1 inch.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De Pro-iPhones van Apple krijgen steeds meer exclusieve functies. Eerst hadden ze alleen een beter scherm en een betere camera, maar inmiddels is de processor ook een stuk sneller. Bovendien heeft de iPhone 14 Pro (Max) het Dynamic Island. Bij de iPhone 15 Pro (Max) wordt het verschil met het instapmodel nog groter. Daarover lees je hieronder meer.

Nieuw design

iPhone 15 Pro Max

Volgens de laatste geruchten krijgt de iPhone 15 Pro een nieuw design. De vlakke zijkanten die we sinds de iPhone 12 kennen, worden vervangen door een half afgerond ontwerp. De randen beginnen vlak en ronden aan de achterkant af. De bovenstaande afbeelding geeft een idee hoe dit eruitziet. Het heeft iets weg van de iPhone 11 en de generaties ervoor.

iPhone 15 Pro krijgt usb-c

Alles wijst erop dat de iPhone 15-serie de eerste is met een usb-c-aansluiting in plaats van Lightning. Enorm fijn, want zo heb je aan één kabel genoeg om je iPhone, iPad en MacBook op te laden.

iPhone 15 usb-c

Dat is niet het enige voordeel, want dankzij de usb-c-poort ben je in staat om je iPhone sneller op te laden. Bovendien ondersteunt de aansluiting hogere overdrachtssnelheden. Dat zou gaan met een snelheid tot 20 of 40 Gbps, in plaats van de 480 Mbps van nu. Daarmee verloopt het overzetten van grote filmbestanden of muziekbibliotheken veel sneller. De goedkopere iPhone 15 (Plus) krijgt overigens ook usb-c, maar daar zijn de overdrachtssnelheden even snel als bij Lightning.

Camera

Ieder jaar geeft Apple de camera van de Pro-iPhones een flinke upgrade en bij de iPhone 15 Pro is dat niet anders. Waarschijnlijk krijgt de iPhone 15 camera een speciale zoomlens, die gebruikmaakt van een periscoopontwerp. Hierbij ligt hij horizontaal in de iPhone, waarbij er met een spiegeltje naar de achterkant wordt gericht. Dit heeft hetzelfde effect als een lange lens op een spiegelreflex.

De nieuwe zoomlens moet zorgen voor een zoombereik van maar liefst 10x. Ter vergelijking: de zoomlens van de iPhone 14 Pro (Max) haalt slechts 3x. Er gaan wel geruchten dat Apple de zoomlens alleen naar de grootste en duurste iPhone brengt: de iPhone 15 Pro Max.

Processor en specificaties

Uiteraard wordt de iPhone 15 Pro aangesterkt door een nieuwe, nog krachtigere chip. Dit keer gaat het om de A17 Bionic. De goedkopere broers moeten het doen met de A16-chip die momenteel ook in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zitten.

Interessant is dat de iPhone 15 Pro naar verluidt meer werkgeheugen krijgt dan ooit: 8 GB. Dit maakt multitasking op een iPhone soepeler, omdat apps op de achtergrond minder snel worden gesloten. De iPhone 15 (Plus) blijft steken op 6 GB werkgeheugen.

Solid state-knoppen

Apple verandert vermoedelijk ook iets aan de iPhone 15 knoppen. De aan/uit-knop en de volumeknoppen verdwijnen en daarvoor in de plaats krijgen de Pro-iPhones de zogeheten solid state buttons.  Dit zijn knoppen die geen bewegende onderdelen hebben, maar de iPhone heeft een Taptic Engine (een trilmotortje). Die bootst het gevoel van klikkende knoppen na.

Het gaat om dezelfde techniek die de iPhone 8 en iPhone SE bij de thuisknop hebben. Ook die bewegen niet, maar geven je wel de illusie van een knop indrukken doordat de Taptic Engine kort trilt. Een voordeel van de nieuwe knoppen is dat ze zorgen voor een betere waterbestendigheid. Ook wordt de iPhone er iets duurzamer van, omdat er minder onderdelen zijn die kunnen slijten of breken.

iPhone 15 Pro prijzen

iphone 14 pro

Over de prijzen is nog niets bekend, maar we verwachten dat Apple vasthoudt aan de huidige iPhone 14 Pro-prijzen. De iPhone 14 Pro werd al aanzienlijk duurder dan de voorganger en het is onwaarschijnlijk dat Apple dit voor het tweede jaar op rij doet. Dit zijn de verwachte iPhone 15 Pro prijzen:

  • iPhone 15 Pro prijs: vanaf 1329 euro
  • iPhone 15 Pro Max prijs: vanaf 1479 euro

Afhankelijk van welke opslagcapaciteit je kiest, kan de prijs hoger uitvallen. Standaard wordt de iPhone 15 Pro (Max) waarschijnlijk geleverd met 128 GB.

iPhone 15 Pro release

De iPhone 15-serie wordt waarschijnlijk in september 2023 aangekondigd. Dit is traditioneel de maand waarin Apple de nieuwe iPhones aankondigt. Het event vindt waarschijnlijk plaats in de tweede week van september, op een maandag of dinsdag. Een week later is op vrijdag de daadwerkelijke release. We verwachten dus dat 22 september 2023 de officiële iPhone 15 release date is.

Blijf op de hoogte

In de komende maanden verwachten we de nodige geruchten over de iPhone 15 Pro (Max). Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Volgend dossier
iPhone 14 Pro (Max)
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden