Terug naar iPhone 13
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 13

Door Koen van Ekeren19 maart 2021 11:586 min. leestijd

Terwijl de iPhone 12-familie nog niet zo lang uit is, zijn de ogen alweer gericht op Apple’s toptoestel van 2021. Dat is de iPhone 13 (Pro) en dankzij geruchten weten we al aardig wat we kunnen verwachten. In dit dossier lees je over de verwachte iPhone 13 vernieuwingen, ontwerp, prijs, releasedatum en meer.

liggende iPhone 13

iPhone 13

Dit jaar presenteerde Apple vier iPhone 12-modellen en de iPhone 13 komt er ook in vier varianten. Dat meldde de zeer betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo begin november. Het schermformaat van de iPhones blijft volgens hem hetzelfde als dit jaar.

Dat betekent dat we in 2021 de volgende iPhones kunnen verwachten.

 • iPhone 13 mini (5,4 inch)
 • iPhone 13 (6,1 inch)
 • iPhone 13 Pro (6,1 inch)
 • iPhone 13 Pro Max (6,8 inch)

Ontwerp

Dit jaar kreeg de iPhone voor het eerst in jaren een belangrijke ontwerpwijziging. Apple nam met de iPhone 12 afscheid van de afgeronde zijkanten en koos voor een design met scherpe randen en vlakke zijkanten. Het is onwaarschijnlijk dat daar na één jaar veel aan verandert.

Toch bestaat er een kans dat Apple iets interessants wijzigt: de notch. Dat is de inkeping aan de voorzijde van de iPhone, waarin onder meer het camerasysteem en de Face ID-sensoren verwerkt is. Volgens geruchten wil Apple deze inkeping kleiner maken. Het is nog niet duidelijk of de inkeping minder breed of minder hoog wordt. Ook verandert er bij het iPhone 13 ontwerp iets aan de cameramodule aan de achterkant, want de lenzen worden een stuk groter.

Camera iPhone 13

Camera

De camera van de huidige iPhones is al ongelooflijk goed, maar er komt weer een leuke camera-upgrade aan. Ming-Chi Kuo stelt dat de twee vlaggenschepen – de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max – een sterk verbeterde ultragroothoeklens krijgen.

Het gaat om een lens met een diafragma van f/1.8, met zes elementen en autofocus. De huidige iPhone 12-modellen zijn uitgerust met een diafragma van f/2.5, met vijf elementen en een vaste focus. De twee goedkopere iPhone 13-modellen blijven dezelfde ultragroothoeklens houden.

Volgens de gerenommeerde display-analist Ross Young krijgen de iPhone 13 en iPhone 13 mini de camerasensor van de iPhone 12 Pro Max. Ook de sensorgrootte van de nieuwe Pro-modellen zou toenemen. Dit betekent dat de camera van alle vier nieuwe iPhones er flink op vooruit gaat.

iPhone 13 met Touch ID

Het ontgrendelen van een iPhone wordt mogelijk beter. Nu ontgrendel je de nieuwste iPhones met gezichtsherkenning: Face ID. Dit werkt razendsnel, maar is onhandig als je bijvoorbeeld een mondkapje draagt, of een sjaal voor de mond hebt.

Op zulke momenten wordt de vingerafdrukscanner gemist, en die komt mogelijk terug. Volgens de betrouwbare Apple-analist Mark Gurman onderzoekt Apple de mogelijkheden voor een iPhone met Touch ID onder het scherm. Hierbij ontgrendel je de iPhone al door simpelweg je vinger op het scherm te leggen.

Touch ID komt overigens naast Face ID te bestaan. Je kunt de iPhone dus ontgrendelen met zowel Face ID als Touch ID. De in-screen vingerafdrukscanner moet nog wel de testen doorstaan, dus het is niet honderd procent zeker dat het er komt. 

iPhone 13, of iPhone 12s?

In dit artikel spreken we over de iPhone 13, maar die naam is nog geen zekerheid. Allereerst omdat het cijfer in een groot deel van de wereld wordt gezien als een ongeluksgetal. Tech-bedrijven zijn daar gevoelig voor; het is een van de redenen dat er nooit een iPhone 9 verscheen. De 9 is in Japan een ongeluksgetal, waar Apple een behoorlijk marktaandeel heeft.

Bovendien is het bij Apple gebruikelijk dat er na een grote upgrade een ‘S’-serie volgt. Voor het laatst gebeurde dat bij de iPhone XS uit 2018. De iPhone 12 was door het nieuwe design en 5G-ondersteuning een flinke sprong voorwaarts. Grote kans dus dat we volgend jaar een iPhone 12s-familie zien.

Scherm met 120Hz

Voor de geavanceerdere Pro-modellen lijkt er een leuke verbetering te komen aan het scherm. Deze toptoestellen zouden worden uitgerust met een 120Hz ProMotion-display. Dit is een scherm dat zich veel sneller ververst, waardoor alles vloeiender oogt.

De huidige iPhone modellen gebruiken een verversingsfrequentie van 60Hz. De snelheid wordt dus verdubbeld en dit merk je vooral bij het swipen en scrollen, wat sneller en soepeler gaat. De iPad Pro 2017 en nieuwer hebben al een scherm met deze techniek.

Zonder poort?

Er bestaat een kans dat Apple iets controversieels gaat doen, want geruchten wijzen erop dat tenminste één iPhone 13 geen Lightning-aansluiting heeft. Daar komt dan niets voor terug; de enige manier om de iPhone op te laden is draadloos.

Dit wordt onder meer beweerd door de betrouwbare Apple-leaker Jon Prosser. De kans is groot dat MagSafe de rol van de poort overneemt. Dit is een nieuwe techniek voor het draadloos opladen (met 15W) en aansluiten van accessoires en werd geïntroduceerd bij de iPhone 12-serie.

Betere batterij en meer opslag

Elk jaar wordt de iPhone weer wat krachtiger en energiezuiniger. De nieuwe iPhones zullen ongetwijfeld aangesterkt worden door een nieuwe A15 Bionic-chip , waarover nog niets bekend is. Wel bestaat er een kans dat de iPhone 2021 beschikt over meer opslaggeheugen. Volgens een gerucht is het toestel te configureren met liefst 1 TB opslag.

Over de batterij weten we al wat meer. Apple-analist Kuo verwacht dat de iPhone 13-serie batterijen heeft met een nieuwe technologie. Het zou gaan om de zogeheten softboard-batterijen. Die bestaan uit minder lagen, waardoor ze kleiner zijn dan de huidige accu’s. Apple kan dan twee dingen doen: de batterij verkleinen en de iPhone slanker maken, of de extra ruimte benutten voor meer batterijcapaciteit. Wij gokken (en hopen) op het laatste.

iPhone met doos en oplader

iPhone 13 prijs

Het is nog niet duidelijk wat de prijs van de nieuwe iPhones wordt; waarschijnlijk zijn ze er bij Apple nog niet eens over uit. Maar als we kijken naar de afgelopen jaren, dan is de kans erg groot dat ze hetzelfde vragen als bij de iPhone 12-serie. Dat zou de volgende prijzen betekenen:

 • iPhone 13 mini: € 809
 • iPhone 13 € 909
 • iPhone 13 Pro € 1159
 • iPhone 13 Pro Max € 1259

iPhone 13 release

In 2020 week Apple af van een belangrijke traditie: er verschenen geen nieuwe iPhones in september. De iPhone 12 kwam pas in oktober. Volgens analist Kuo was dat eenmalig en mogen we de iPhone 13 release date in september verwachten. In dezelfde maand zou het toestel nog te koop zijn.

Mocht Apple inderdaad teruggrijpen naar zijn de traditie, dan onthult het bedrijf de nieuwe iPhones in de tweede week van september, op een dinsdag of woensdag. Dit jaar vallen die dagen op 7 en 8 september. Doorgaans kun je de vrijdag erop beginnen met pre-orderen: dit jaar zou dat op 10 september zijn. Eén week later liggen de toestellen dan in de winkels, of worden ze bezorgd. 17 september 2021 is dus waarschijnlijk de datum van de iPhone 13 (of iPhone 12s) release.

Wanneer we meer weten over de nieuwe iPhones, wordt dit bericht aangevuld. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de ontwikkelingen? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Volgend dossier
Apple Car
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden