Terug naar Apple Car
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Apple Car

Door Koen van Ekeren16 februari 2021 11:004 min. leestijd

Apple werkt volop aan een eigen Apple Car – en de plannen daarvoor zijn buitengewoon ambitieus. In dit artikel lees je alles over de zelfrijdende auto van Apple, zoals de verwachte releasedatum, ontwerp, Apple Car geruchten en meer.

Apple Car concept

Komt er een Apple Car?

Het is inmiddels niet meer de vraag of, maar wanneer de Apple Car verschijnt. Al jaren werkt Apple in het geheim aan project Titan, de codenaam van Apple’s mysterieuze autoproject.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

Lang werd gedacht dat het bedrijf uit Cupertino zich slechts focuste op software voor zelfrijdende auto’s, maar inmiddels weten we dat de plannen veel grootser zijn. De tech-gigant richt zich op het bouwen van een volledige Apple Car.

Zelfrijdende auto Apple

In de eerste twee maanden van 2021 lekten bijzonder veel details over de Apple Car. De geruchten volgen elkaar in een rap tempo op en nemen wendingen waar een scenario-schrijver jaloers van wordt.

Wat in ieder geval vast lijkt te staan, is dat Apple inzet op het maken van een eigen elektrische auto. Die is waarschijnlijk ontworpen om zonder bestuurder te rijden. Volledig autonoom dus. Het is nog onzeker of de eerste Apple Car is gemaakt voor de consument. Volgens een gerucht zou Apple zich eerst willen richten op robottaxi’s en het bezorgen van pakketten.

Apple wil voor de bouw van zijn eigen auto samenwerken met een autofabrikant. Vooral om de productie te faciliteren, maar Apple zoekt ook naar een EV-platform (een platform voor elektrische auto’s) waar de Apple Car op kan worden gebouwd. Dit is hoe zo’n platform er bijvoorbeeld uitziet:

Apple Car specificaties

Samenwerking

Even leek het erop dat Hyundai de belangrijke partner wordt bij de bouw van de Apple Car. De Koreaanse autofabrikant bevestigde in gesprek te zijn met Apple. Verschillende Apple-insiders kenden zelfs al de smeuïge details. De Apple Car zou gebouwd worden op een nieuw platform van Hyundai voor elektrische voertuigen: de E-GMP. Die zie je op de afbeelding hierboven.

Het platform heeft indrukwekkende specificaties, zoals een actieradius van meer dan 500 kilometer bij een volledige lading en een topsnelheid van 260 kilometer per uur. De productie zou gefaciliteerd worden door Kia, een dochteronderneming van Hyundai.

Het had er alle schijn van dat alles al in kannen en kruiken was, maar begin februari was Hyundai daar met een verrassende mededeling: de fabrikant stelde niet langer met Apple in gesprek te zijn. Ook kwam naar buiten dat Apple nog met vijf andere (nog onbekende) autofabrikanten in gesprek is. Met wie Apple zijn zelfrijdende auto bouwt, is dus nog onzeker.

Apple Car prijs

Wat Apple zelf ontwikkelt, zijn onder meer de aandrijfsystemen, het interieur, software voor zelfrijdende systemen en het ontwerp van het chassis. De auto wordt naar verluidt op de markt gebracht als een zeer hoogwaardig model, dat meer high-end is dan een standaard elektrisch voertuig.

Het is dan ook aannemelijk dat de prijs van de Apple Car vergelijkbaar is als bij Tesla. Maar gaan we af op de geruchten en het arsenaal aan auto-experts dat de tech-gigant heeft samengesteld, dan kan Apple’s elektrisch voertuig zomaar hogere ogen gooien.

Ontwerp

Het lijkt erop dat Apple zijn elektrische auto sportieve rijeigenschappen wil meegeven. Onlangs huurde het bedrijf Porsche-ingenieur Manfred Harrer in. Hij was bij de Duitse sportwagenfabrikant verantwoordelijk voor het ontwerp van het chassis.

Meer details over het ontwerp van de zelfrijdende auto van Apple, zijn er nog niet. Als er meer details lekken, lees je dat uiteraard in dit bericht terug.

Release zelfrijdende auto Apple

Insiders zijn het er allemaal over eens: Apple heeft nog jaren nodig om de Apple Car klaar te stomen. Op z’n vroegst is de release van de elektrische auto van Apple in 2025. Maar om dit te halen, moet Apple werken met een ongelooflijk strakke planning. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de lancering langer op zich laat wachten.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over de Apple Car? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden