Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Verbeter je nachtrust met Night Shift op je iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Night shift op de iPhone

Ben je een van die mensen die ’s avonds laat nog steeds aan hun iPhone vastgelijmd zitten? Dan heb je misschien wel eens gemerkt hoe het felle blauwe licht van je scherm je vermoeide ogen belast en je slaappatroon verstoort. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing die je kan helpen om een betere nachtrust te krijgen: Night Shift .

Wat doet Night Shift?

Night Shift is een handige iOS-functie die is ontworpen om het blauwe licht van je scherm te verminderen naarmate de avond vordert. Hierdoor wordt het scherm warmer en zachter voor je ogen, wat kan helpen om vermoeidheid te verminderen en je natuurlijke slaapcyclus te behouden. Door Night Shift in te schakelen, kun je dus genieten van je favoriete content op je iPhone zonder dat dit je slaap negatief beïnvloedt.

Night Shift instellen

Het beste van alles is dat Night Shift eenvoudig in te stellen is en zelfs automatisch kan worden geactiveerd op door jou ingestelde tijden. Of beter: je kunt de functie zo instellen dat deze automatisch wordt geactiveerd en gedeactiveerd op basis van de zonsopgang en zonsondergang.

Night Shift
1

Instellingen

Ga naar ‘Instellingen>Beeldscherm en helderheid>Night Shift’. Zet de schuif bovenaan bij ‘Gepland’ om.

Wanneer?
2

Wanneer

Tik op ‘Van … Tot’. Je kunt nu een schema instellen op basis van uren die jij fijn vindt. Of vink ‘Zon onder tot zon op’ aan – dan zit je altijd goed.

Snel activeren bedieningspaneel
3

Snel aanzetten

Soms is het gewoon fijn om Night Shift direct aan te zetten. Open het Bedieningspaneel en houd de balk met het zonnetje langer vast. Midden onder vind je een knop om Night Shift aan te zetten.

Op de Mac
4

Op de Mac

Night Shift werkt hetzelfde op de Mac. Snel activeren doe je via het Bedieningspaneel en dan ‘Beeldscherm’. Klik hier op ‘Beeldscherminstellingen’ om een handig schema in te stellen.

Discussie over Night Shift

De wetenschap is er nog niet over uit of Night Shift echt zo effectief is. Als je de schermhelderheid hoog hebt staan, dan werkt het alsnog niet zo denderend. Als je vlak voor het slapen heftige games of video’s tot je neemt, doe je het rustgevende effect zo weer teniet. Wij vinden het in ieder geval een fijne functie – placebo-effect of niet. Maar het allerbeste is natuurlijk om je iPhone ’s avonds gewoon niet of minder te gebruiken.

Niet te verwarren met …

Er is nog een andere functie die invloed heeft op de kleurtemperatuur van je scherm: True Tone. Die past de kleurweergave van het scherm aan op basis van de omgevingslichtomstandigheden. Dit betekent dat het scherm van je iPhone de kleurtemperatuur automatisch aanpast om er in verschillende lichtomstandigheden natuurlijker uit te zien. Bijvoorbeeld, als je je iPhone gebruikt in een warm verlichte kamer, zal True Tone de kleuren van het scherm aanpassen zodat ze er natuurlijker uitzien in dat specifieke licht.