Terug naar Night Shift op de iPhone blijkt je slaap níét te verbeteren
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Night Shift op de iPhone blijkt je slaap níét te verbeteren

Door Koen van Ekeren6 mei 2021 09:503 min. leestijd0

De iPhone, iPad en Mac hebben een functie die zorgt dat het scherm minder blauw licht produceert: Night Shift. Het blauwe licht zou ’s avonds van invloed zijn op je bioritme, waardoor je moeilijker in slaap valt. Maar nu suggereert een onderzoek dat Night Shift helemaal niet helpt om je slaap te verbeteren.

Night Shift slaap

Night Shift: verbetert het je slaap?

Night Shift er al sinds iOS 9. De functie gebruikt de klok en je locatie om te bepalen wanneer de zon ondergaat in jouw regio. Vanaf dit moment wordt de hoeveelheid blauw licht geleidelijk minder, en daar komt een gele gloed voor terug.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Op deze manier bootst het scherm de variabele kleurtemperatuur van het natuurlijk licht na. Naarmate de zon lager aan de hemel komt te staan, wordt het licht warmer. Doet het scherm van je iPhone of Mac mee met deze natuurlijke verschuiving, dan is dat gunstig voor je bioritme. En je slaap, zo was de gedachte.

Opvallende resultaten

Het klinkt allemaal plausibel, maar een nieuwe studie – gepubliceerd in Sleep Health – wijst uit dat Night Shift niet helpt. In het onderzoek werden de slaapresultaten van personen uit drie categorieën gemeten. Een groep gebruikte de telefoon ’s avonds met de Night Shift-functie aan. Een andere groep was in de avonduren ook actief op de smartphone, maar zonder Night Shift. De derde groep liet de smartphone voor het slapengaan helemaal links liggen.

De resultaten zijn verrassend. ‘In de hele steekproef waren er geen verschillen tussen de drie groepen’, zegt Chad Jensen, hoogleraar psychologie. Mensen die Night Shift aan hadden staan, sliepen dus niet beter dan mensen bij wie de functie niet was geactiveerd. Sterker nog: er was zelfs geen verschil met de groep zonder smartphone.

Aan de studie namen 167 jongvolwassen deel – van 18 tot 24 jaar. Zij werden gevraagd om minimaal acht uur in bed door te brengen, waarbij ze een accelerometer om de pols droegen om de slaapactiviteit te meten. Bij de gemeten slaapresultaten werd onder meer gekeken naar de totale slaapduur, slaapkwaliteit en de tijd die nodig was om in slaap te vallen.

Night Shift activeren

Night Shift activeren

Ondanks dat Night Shift niet bij lijkt te dragen aan een betere slaap, mag de functie van ons blijven. Night Shift zorgt dat het beeldscherm in de avonduren een stuk prettiger is voor de ogen – wat vooral fijn is als je met een wit venster als Pages of Word werkt.

Op de Mac activeer je Night Shift zo:

  • Klik in de menubalk op de knop met twee schuifjes om het Bedieningspaneel te openen.
  • Kies voor ‘Beeldscherm’.
  • Klik op ‘Night Shift’.

Wil je Night Shift activeren op de iPhone of iPad, dan doe je het volgende:

  • Open het Bedieningspaneel.
  • Tik langer op de schuifregelaar voor het regelen van de schermhelderheid (die met het zonnetje).
  • Tik op de knop boven ‘Night Shift’.

Bron: BYU

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar