Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Zoek en Finder!

Hoe houd je het overzicht over je bestanden en hoe maak je je eigen mappenstructuur? Met Finder op je Mac is het zo gepiept!
Finder
Icon voor Finder
Finder
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
31 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Over Finder

Finder moet wel het belangrijkste programma op je Mac zijn. Het glimlachende gezicht is altijd actief en heeft een vaste plek helemaal links in je Dock. Zo’n beetje alles wat op de harde schijf of SSD van je Mac staat, benader je via Finder. Dat bestand dat je net gedownload hebt? Staat in de Downloads-map in Finder. Het artikel waar je mee bezig bent? Opgeslagen op je Bureaublad – uiteraard gewoon een map in Finder. De belangrijke documenten die je via je iPhone had gescand? In je iCloud Drive … die je op je Mac opent in Finder.

Finder is enerzijds het voertuig waarmee je je door de wirwar aan mappen en bestanden op je Mac beweegt. Maar tegelijkertijd kan Finder ook de poetsvrouw zijn die alles opruimt, in de goede mappen plaatst en het grofvuil naar buiten brengt. En ten slotte is Finder ook een goede reisgids die alles op je Mac van nuttige extra informatie voorziet zodat jij weet welke bestanden nou echt belangrijk zijn. In deze feature willen we je laten zien hoe je de bestanden op je Mac mooi gestructureerd en opgeruimd houdt, en wat de voordelen zijn om bestanden zelf te beheren, in plaats van dat aan Foto’s of Muziek over te laten.

Uiteraard heeft iedereen een beetje zijn eigen systeem. We zeggen niet dat onze manier van werken de enige juiste is, maar het is er wel eentje die voor behoorlijk veel flexibiliteit zorgt. En uiteraard kun je ook slechts een paar van onze suggesties aan je eigen ‘workflow’ toevoegen.

Aan het eind van deze feature heerst er weer orde en structuur op je Mac en in je Finder. Om ervoor te zorgen dat dit ook zo blijft, schakelen we nog een hulpje voor Finder in. De app Hazel houdt continu bepaalde mappen op je Mac in de gaten. Met behulp van regels stel je in dat bijvoorbeeld afbeeldingen automatisch in de juiste mappen worden gesorteerd. Misschien klinkt dat nu nog abstract, maar straks wil je niet meer zonder. Laten we beginnen.

Pas de weergave van Finder aan

Het heeft niet direct iets met structuur op je harde schijf te maken, maar de weergaveopties van Finder zorgen er wel voor dat je zelf meer overzicht hebt over je bestanden. De vier hoofdopties hebben te maken met hoe bestanden en mappen worden weergegeven in Finder. Klik in Finder op de knop met de drie puntjes en strepen, en je kunt kiezen tussen ‘Symbolen’, ‘Lijst’, ‘Kolommen’ of ‘Galerie’. Is je Finder-venster groter? Dan zie je overigens aparte knoppen voor elke weergave. Welke weergave je voor een map het best kunt kiezen, is afhankelijk van de bestanden die erin staan. Hieronder geven we tips.

Instructiefoto: Symbool
1

Symbool

De symboolweergave is zo’n beetje de alleskunner van de Finder-weergaven. Je ziet veel bestanden tegelijk in een venster, inclusief een voorvertoning bij bepaalde formaten. Maar zoals vaker met alleskunners, blinkt deze weergave nergens echt in uit. Het is moeilijk om te zien waar je je op de schijf bevindt, en de voorvertoningen zijn meestal te klein om er echt iets aan te hebben. Een goede weergave voor mappen met gemixte inhoud.

Instructiefoto: Lijst
2

Lijst

In de lijstweergave zie je – wie had het verwacht – al je bestanden in een overzichtelijke lijst. Dat is met name handig voor grote mappen met heel veel bestanden die je het liefst nog in een bepaalde volgorde wilt rangschikken. Wil je daarentegen direct weten wat een bestand inhoudt, dan is de lijstweergave niet zo praktisch. Je moet een bestand namelijk eerst selecteren om een voorvertoning ervan te zien.

Instructiefoto: Kolom
3

Kolom

De favoriete weergave van iCreate-redacteuren voor de ingewikkelde mappenstructuur op het werk. Bestanden worden weergegeven als lijst, maar het grote voordeel is dat je ook de bovenliggende mappen nog blijft zien in de vorige kolom. Zo wissel je bijvoorbeeld razendsnel tussen verschillende mappen die op verschillende niveaus liggen. In ons geval zijn dat mappen per iCreate-uitgave. Voor diepe mappenstructuren is de kolomweergave dus uitstekend. Heb je echter maar een paar sub-mappen in je gebruikersmap, dan is de kolomweergave een beetje ‘overkill’.

Galerie
4

Galerie

De naam geeft het al een beetje weg, maar in de galerieweergave draait het minder om een overzichtelijke weergave van de bestanden, maar meer om een zo groot mogelijke voorvertoning. Je bestanden staan klein in een balk onder in het venster, en in het midden vind je een reusachtige voorvertoning. Waar gebruik je dit voor? Logisch: voor mappen vol met foto’s – als je die niet in Apple’s app Foto’s bewaart.

Instructiefoto: Weergaveopties
5

Weergaveopties

In elke Finder-map open je met de sneltoets Cmd+J de weergaveopties. Deze variëren per map en gekozen weergave, maar je past hier altijd de lettergrootte van bestandsnamen aan, en je kiest hier voor verschillende sorteringen (de volgorde van bestanden) en groeperingen (een onderverdeling per soort). In de symboolweergave pas je daarnaast de grootte van de iconen aan, in de galerie de grootte van de voorvertoning en in de lijst de kolommen die getoond moeten worden. Altijd dus instellingen die van belang zijn voor de gekozen weergave.

De belangrijkste gereedschappen van Finder

Finder heeft een hoop gereedschappen die je helpen om orde in je bestandschaos te brengen.

Mappen

Oké, we hopen dat iedereen al ijverig gebruikmaakt van mappen op zijn Mac. Voor de volledigheid willen we dit simpelste structuurmiddel op je Mac-schijf wel even benoemd hebben. Helemaal aan het begin van een bestandssysteem staat de zogeheten ‘root’-map. In macOS Big Sur vind je er vier (zichtbare) mappen: Apps, Bibliotheek, Gebruikers en Systeem. Aan de hand van de namen zie je al: mappen zorgen voor structuur op je Mac. In de map ‘Gebruikers’ vind je dan weer alle gebruikersmappen op je Mac, daarbinnen weer netjes mappen voor ‘Afbeeldingen’, ‘Documenten’ of ‘Muziek’. En overal waar jij het wilt, maak je ook weer gemakkelijk eigen mappen op je Mac aan, via ‘Archief>Nieuwe map’.

Goed voor: simpele structuur op je Mac.

Valkuil: Een te diepe mappenstructuur waarin je heel diep moet graven om iets te vinden.

Slimme mappen

Nee, een ‘slimme’ map is niet een map waarin je je beste ideeën bewaart! Je zou denken dat een ‘slimme’ map gewoon een map op je Macintosh HD is, maar niets is minder waar. Een slimme map is in feite slechts een opgeslagen zoekopdracht. Als je via het zoekvakje in Finder iets zoekt en eronder op ‘Bewaar’ klikt, kun je de zoekopdracht voor altijd opslaan. Dat ziet er in Finder dan weliswaar uit als een map (op de kleur na dan), maar er staat technisch gezien niets ín die map. Je opent hiermee slechts de zoekopdracht in Finder, waarmee je bijvoorbeeld alle JPG-bestanden uit een bepaalde map toont. Kopieer je zo’n slimme map, dan wordt alleen de zoekopdracht gekopieerd, maar niet de inhoud!

Goed voor: bestanden bij elkaar zoeken die in verschillende mappen staan.

Valkuil: Een slimme map als ‘gewone’ map zien.

Tags

Heb je ooit bestanden ontvangen waarbij een gekleurde bol te zien was? Grote kans dat die afkomstig waren van een mede-Apple-fan. Ctrl-klik op een bestand of map op je Mac, en je vindt in het menu de gekleurde bolletjes. Met een klik voeg je er een toe, maar het is zelfs mogelijk om er meerdere toe te kennen. Standaard zijn tags benoemd naar de kleuren, maar via ‘Tags’ in het Ctrl-klikmenu maak je gemakkelijk ook nieuwe tags met een zelfgekozen naam. In ‘Finder>Voorkeuren>Tags’ pas je aan welke tags in dat menu staan. Maar wat heb je eraan?

Wij gebruiken tags voor twee dingen. Ten eerste zorgen ze voor een visuele hint als je handmatig naar bestanden op je Mac zoekt: ‘Ik weet nog dat ik een blauwe tag had toegevoegd.’ Ten tweede werken tags een beetje als een omgekeerde zoekopdracht. Met tags geef je aan dat bestanden uit verschillende mappen bij elkaar horen, ook al is er op bestandsniveau geen overkoepelend thema. Belangrijk: als je bestanden met tags verstuurd zijn deze zichtbaar voor andere Mac-gebruikers.

Goed voor: visuele hints, bestanden combineren die op het eerste gezicht niet bij elkaar horen

Valkuil: verwachten dat Windows-gebruikers er ook iets aan hebben.

Aliassen

Wat een ingewikkelde naam voor iets zo simpels. Een ‘alias’ heeft niets te maken met een geheime identiteit, het is gewoon een bladwijzer naar een bestand of map op je Mac. Oftewel: een snelkoppeling, als je die nog kent van Windows. Een prominent voorbeeld van aliassen zijn de links in de navigatiekolom links in elk Finder-venster. Klik erop, en je gaat erheen. Verwijder je een alias, dan blijft de map waarnaar verwezen wordt gewoon staan. Je maakt een alias door op een bestand of map te Ctrl-klikken en voor ‘Maak alias aan’ te kiezen. Of je sleept een bestand of map naar de gewenste alias-positie en houdt daarbij Option en Cmd ingedrukt. Je herkent een alias altijd aan het pijltje op het icoontje.

Goed voor: snel naar een bepaalde map navigeren, bladwijzers naar bestanden.

Valkuil: per ongeluk denken dat een alias de echte map was.

Mapacties

Mapacties zijn het meest abstracte hulpmiddel van Finder. Ze hangen nauw samen met het automatiseringsprogramma Automator. Via Automator kun je aan bepaalde mappen op je Mac een takenreeks hangen – een aantal acties die automatisch voor de inhoud van de map worden uitgevoerd. Op die manier is het mogelijk om bestanden automatisch te hernoemen wanneer ze in een map worden geplaatst, of om het bestandsformaat te wijzigen van bijvoorbeeld png naar jpg. Het gevaarlijke is alleen dat je misschien vergeet aan welke mappen een mapactie is gehangen (dat is niet direct zichtbaar) en dat je hierdoor in het ergste geval bestanden kwijtraakt. We leggen nog uit hoe mapacties werken, maar gebruiksvriendelijker is de app Hazel, die we ook later in deze feature bespreken.

Goed voor: het automatiseren van het opruimen van je Mac.

Valkuil: niet doorhebben dat iets geautomatiseerd is.

Kies de items voor de navigatiekolom

Onder het kopje ‘Aliassen’ hebben we de navigatiekolom van Finder al kort aangestipt. Drie van de hulpmiddelen die we zojuist hebben besproken, komen rechtstreeks terug in de zijbalk van Finder. Ten eerste dus de aliassen. Sleep je een map naar de ‘Favorieten’ in de navigatiekolom, dan ga je er in het vervolg met maar één klik naartoe. Ten tweede de slimme mappen. Als je zo’n zoekopdracht bewaart, dan heb je de optie om deze ook toe te voegen aan de navigatiekolom. Ten slotte de tags: Deze staan standaard onderaan in de navigatiekolom. Staan ze er niet (of mis je andere onderdelen)? Open in de menubalk ‘Finder>Voorkeuren’ en ga naar het tabblad ‘Navigatiekolom’. Hier kun je verschillende elementen aan en uitvinken.

Ook voor externe schijven en clouddiensten

iCloud opslagruimte vrijmaken

Misschien spreekt het voor zich, maar alle gereedschappen van Finder werken behalve voor de interne schijf van je Mac, ook voor externe schijven of clouddiensten zoals iCloud Drive en Dropbox. Alleen tags zorgen zo nu en dan voor problemen. Om tags te kunnen gebruiken, moet een externe schijf geformatteerd zijn met de bestandsindeling Mac OS Uitgebreid of APFS.

Breng structuur aan op je schijf

Inmiddels heb je de verschillende hulpmiddelen van Finder leren kennen: hiermee schep je orde op je schijf. In drie korte workshops leggen we uit hoe je aan de slag moet gaan. We beginnen met het opruimen van ons bureaublad en de downloads-map, en plaatsen de bestanden in de daarvoor bedoelde mappen van je gebruikersmap. Heb je meer mappen met een wildgroei aan bestanden? Opruimen werkt op dezelfde manier. Als alle bestanden dan op de juiste plek staan, gebruiken we de geavanceerde opties van Finder om de bestanden een goede naam te geven. En ten slotte laten we nog zien wat de toegevoegde waarde van mapacties is.

Ruim je bureaublad en downloads op

Instructiefoto: Orden de map
1

Orden de map

Open de map die je wilt opruimen, wij kiezen voor ‘Downloads’. Kies via de weergaveopties (Cmd+J) een sortering die je handig lijkt, ‘Aanmaakdatum’ en ‘Soort’ zijn goede kandidaten.

Instructiefoto: Structuur
2

Structuur

Zie je bestanden die op basis van aanmaakdatum of soort bij elkaar horen? Markeer ze allemaal, Ctrl-klik erop en kies ‘Nieuwe map met selectie’. Belangrijk: geef de map een naam die duidelijk maakt wat erin zit

Instructiefoto: Verslepen
3

Verslepen

Versleep nu de mappen (en mogelijk nog een aantal losse bestanden) in de mappen van je gebruikersmap of importeer desgewenst de inhoud in de betreffende app (Foto’s, Muziek, etc.).

Instructiefoto: Verwijderen
4

Verwijderen

Als het goed is, staan aan het eind alleen nog maar bestanden in de map die 1) niet meer nodig hebt of 2) geïmporteerd hebt in een app. Dat betekent: weggooien de rest! En niet vergeten de prullenbak te legen.

Pro-tip

Net als de downloads-map staat je bureaublad vaak vol met bestanden. En dat is prima, zolang je die bestanden op dit moment ook echt nodig hebt. Zie je bureaublad als een plek om bestanden te bewaren waar je mee bezig bent, maar ruim hem regelmatig op. Hoe vaak? Dat ligt eraan hoe snel je bureaublad vol staat. Om de vier weken is een goede richtlijn.

Geef een bestanden snel een nieuwe naam

Instructiefoto: Naar de mappen
1

Naar de mappen

Navigeer naar de mappen die je in de vorige opruimactie hebt verplaatst. In ons geval is het een map met schermafbeeldingen die we niet in Foto’s willen bewaren, maar ook niet willen weggooien. Alleen zijn de namen niet heel duidelijk.

Instructiefoto: Hernoemen
2

Hernoemen

Selecteer alle bestanden en Ctrl-klik erop. Kies voor ‘Wijzig naam’. In het menu dat verschijnt vind je een drietal opties voor het hernoemen. ‘Vervang tekst’ en ‘Voeg tekst toe’ spreken voor zich, maar wij kiezen ‘Opmaak’

Instructiefoto: Opmaak
3

Opmaak

Kies ‘Naamnotatie>Naam en index’ – dat is volgens ons de meest natuurlijke manier om te hernoemen. Typ de ‘Aangepaste notatie’ (de naam) en bepaal eventueel met welk nummer je wilt beginnen. Klik op ‘Wijzig naam’.

Pro-tip

Wil je nog meer mogelijkheden bij het hernoemen van bestanden? Bijvoorbeeld metagegevens van je foto’s gebruiken in de bestandsnamen? Dat kan niet met Finder, maar wel met een app als Renamer. Deze app kan overweg met EXIF-gegevens uit foto’s en ID3-tags van mp3’tjes. Hiermee hernoem je foto’s bijvoorbeeld automatisch op basis van de locatie waar ze zijn gemaakt.

Werken met mapacties

Instructiefoto: Automator
1

Automator

Een mapactie begint altijd met de app Automator. Open deze en kies voor ‘Nieuw document>Mapactie’. Kies dan boven de map waarin je bestanden automatisch wilt bewerken.

Instructiefoto: Bouwstenen
2

Bouwstenen

We houden het simpel: we willen dat alle bestanden uit de map automatisch de tag ‘Rood’ krijgen. Sleep de taak ‘Wijs Finder-label toe’ uit de zijbalk naar je takenreeks en kies de rode tag.

Instructiefoto: Opslaan
3

Opslaan

Sla de mapactie op en geef hem een naam. Alle bestanden die in de map staan, krijgen nu automatisch de tag ‘Rood’. Maar uiteraard kun je de mapacties zo gek maken als je wilt. Als het maar met Automator mogelijk is.

Meer mogelijkheden met Hazel

Straks gaan we aan de slag met Hazel. Deze app maakt het veel toegankelijker om met soortgelijke mapacties aan de slag te gaan. Maar omdat Hazel een betaalde app is, wilden we deze gratis variant van Apple je zeker niet onthouden.

Exporteer je foto’s

Als je Foto’s van Apple gebruikt moet je je foto’s (en eventueel video’s) uiteraard eerst exporteren. Het gemakkelijkst is het om het geheel zonder sortering te exporteren, de structuur brengen we later weer aan via Finder. De belangrijkere vraag is: exporteer je de bewerkte exemplaren van je foto’s of je originelen? In de meeste gevallen zijn de bewerkte exemplaren de betere optie (omdat ook alle toegevoegde metagegevens worden meegenomen), maar dat geldt niet voor RAW-foto’s en video’s.

Hieronder leggen we daarom uit hoe het exporteren voor alle mediasoorten het beste werkt. Iets om rekening mee te houden: tijdelijk heb je dus dubbel zo veel opslag voor foto’s nodig op je Mac. Als je zeker weet dat je geen foto’s mist, mag je de oude Foto’s-bibliotheek verwijderen.

Instructiefoto: Twee slimme albums
1

Twee slimme albums

We beginnen met het maken van twee slimme albums in Foto’s: één slim album voor RAW-foto’s en video’s, één voor de rest. Kies ‘Archief>Nieuw slim album’ en noem het ‘RAW/video’.

Instructiefoto: Voorwaarden
2

Voorwaarden

Voeg in totaal twee voorwaarden toe: ‘Foto is RAW’ en ‘Foto is video’. Stel het vakje erboven in op ‘een of meer van de volgende voorwaarden’. Klik op ‘OK’ en maak meteen nog een slim album.

Instructiefoto: De rest
3

De rest

Noem dit tweede slimme album ‘Foto’s’ en stel als voorwaarden ‘Foto is niet RAW’ en ‘Foto is niet video’ in. Laat het album aan ‘alle van de volgende voorwaarden’ voldoen en klik op ‘OK’.

Instructiefoto: De originelen
4

De originelen

Open het album ‘RAW/video’, klik op Cmd+A en kies ‘Archief>Exporteer>Exporteer ongewijzigd origineel voor XX onderdelen’. Pas niets aan, kies ‘Exporteer’ en Navigeer naar de nieuwe map voor je foto’s. Klik op ‘Exporteer originelen’.

Instructiefoto: De bewerkte foto's
5

De bewerkte foto’s

Nu het album ‘Foto’s’. Klik weer op Cmd+A, maar kies nu ‘Archief>Exporteer>Exporteer XX foto’s’. Neem de instellingen over van de afbeelding hierboven en exporteer de boel in dezelfde map als bij stap 4.

Metagegevens als extra bestand

Zoals gezegd verlies je bij het exporteren van originelen de toegevoegde metagegevens van Finder. Daar is wel een (omslachtige) oplossing voor. Zet je in het exporteer-menu een vinkje bij ‘Exporteer IPTC als XMP’ dan krijg je de toegevoegde metagegevens als extra bestand. Zo gaan de gegevens in ieder geval niet verloren.

Structuur in je foto-mappen

De eerste stap om structuur in je foto’s aan te brengen klinkt heel ouderwets, maar is wel de beste manier om te beginnen. Ga alle foto’s en video’s die je hebt, onderverdelen in mappen per jaar. In deze jaarmappen kun je vervolgens heel gemakkelijk weer submappen maken à la ‘Zomervakantie’ of ‘Kerst’. Het voordeel van deze structuur is dat je onafhankelijk van app of besturingssysteem het overzicht houdt. Om de jaarmappen te vullen, gebruik je de zoekfunctie van Finder. Dat werkt zo.

Instructiefoto: Zoeken
1

Zoeken

Open de map waarin je foto’s staan en toets Cmd+F. Kies bij ‘Zoek’ dat je ook echt in de geopende map zoekt. Als eerste voorwaarde kies je voor ‘Soort is Afbeelding – Alle’.

Instructiefoto: Periode
2

Periode

Voeg een tweede voorwaarde toe via het plusje. Voor alle foto’s uit 2018 gebruik je de volgende regel: ‘Aanmaakdatum is later dan 31-12-2017’. Maak nog een voorwaarde: ‘Aanmaakdatum is eerder dan 1-1-2019.’

Instructiefoto: In een map
3

In een map

In het zoekvenster zie je nu alle foto’s uit 2018 bij elkaar. Markeer ze allemaal (Cmd+A) en maak een nieuwe map (Ctrl+Cmd+N). De map verschijnt in een nieuw venster, noem hem 2018. Maar we zijn nog niet klaar.

Instructiefoto: Zoekopdracht bewaren
4

Zoekopdracht bewaren

Sluit het nieuwe venster met de map en ga terug naar het venster met de zoekopdracht. Kies nu voor ‘Bewaar’ rechtsboven. Noem de opdracht ‘Foto’s 2018’ en vink ‘Voeg toe aan navigatiekolom’ aan.

Instructiefoto: Slimme map
5

Slimme map

Na een klik op ‘Bewaar’ staat in de zijbalk van Finder een slimme map waarmee je de foto’s uit 2018 in je Foto’s-map terugvindt. Wil je de voorwaarden later aanpassen, dan Ctrl-klik je erop en kies je ‘Toon zoekcriteria’.

Instructiefoto: Overige jaren
6

Overige jaren

Herhaal nu dezelfde procedure voor de overige jaren. Bewaar telkens weer de zoekopdracht in de navigatiekolom van Finder. Tot slot blijven alleen de video’s nog in de hoofdmap staan. Je kunt deze ook weer in jaarmappen plaatsen, of je verplaatst ze naar de standaard gebruikersmap ‘Films’.

Terug naar origineel met Finder

Een handige functie van Foto’s is dat je bij bewerkte foto’s altijd terug kunt naar het origineel. Zo’n functie heeft Finder natuurlijk niet, maar met wat trucjes komen we aardig in de buurt. Het vereist alleen een Time Machine-reservekopie en één handmatige handeling als je een foto bewerkt: je moet eerst via het Ctrl-klikmenu een tag toevoegen om bij te houden of een bestand nou bewerkt is of niet. Bewerk daarna de foto, met welke app je dat doet maakt niet uit. Wil je later terug naar de originele versie van een of meerdere bestanden? Dan heb je deze snel getraceerd en kun je die via Time Machine herstellen.

Overigens: al naargelang met welke app je werkt, is het misschien zelfs mogelijk zonder Time Machine. Open de foto in de app waarmee je hem had bewerkt en kies in de menubalk voor ‘Archief>Vorige versie>Blader door alle versies’. Helaas ondersteunen niet alle fotobewerkings-apps deze ingebouwde functie van macOS. Time Machine blijft dus een veiligere keus.

Blijf opgeruimd met Hazel

Je Mac is opgeruimd en dat was waarschijnlijk een hele kluif. Om te voorkomen dat het in de toekomst weer een rommeltje wordt, schakelen we de hulptroepen van Hazel in. De app Hazel bestaat al een hele tijd. De eerste versie stamt uit 2006, dus nog voordat Apple de iPhone lanceerde. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie 5 die op de valreep van 2020 werd gelanceerd.

Met de app stel je via een gemakkelijke interface regels in voor mappen. Op die manier zorg je ervoor dat bijvoorbeeld je bureaublad en downloads automatisch opgeruimd blijven, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Op www.noodlesoft.com/ download je een gratis testversie van Hazel, de volledige versie kost 42 dollar (± € 35). Eerst leggen we uit hoe Hazel werkt, daarna geven we tips voor de beste map-regels.

hazel

Mappen

In de eerste kolom van Hazel links voeg je mappen toe die in de gaten gehouden moeten worden. Wil je voor meerdere mappen dezelfde regels laten gelden? Maak dan een map-groep aan.

Regels

In de tweede kolom staan de regels die voor een map gelden. Nieuwe regels voeg je toe via de knop erboven. Elke regel kun je aan- of uitvinken om te bepalen of die op het moment actief moet zijn.

Regelinstellingen

Komen de instellingen per regel je bekend voor? Ze lijken dan ook enorm op de zoekopdrachten van Finder. Ze zijn onderverdeeld in de voorwaarden waaraan een map of bestand moet voldoen (boven) en de acties die er dan op worden toegepast (beneden). Je kunt zo veel voorwaarden en acties instellen als je wilt.

Voorvertoning

Voordat je een regel daadwerkelijk activeert, is het handig om eerst te kijken wat voor effect die precies heeft. Klik op de knop met het oog in de knoppenbalk en je kunt een bestand selecteren om te kijken wat de regel ermee gaat doen.

App op de achtergrond

Je hoeft Hazel niet constant open te hebben om de regels actief te laten zijn. De app heeft namelijk een klein hulpprogramma dat continu op de achtergrond draait en de regels toepast.

App Sweep

Nog een handige functie van Hazel: activeer je in ‘Hazel>Preferences’ op het tabblad ‘Trash’ de optie ‘App Sweep’ dan verwijdert Hazel bij het verslepen van een app naar de prullenmand ook alle configuratiebestanden van die app. Opgeruimd staat netjes.

Vijf regels om met Hazel te gebruiken

Als je de tips uit deze feature hebt gebruikt, is je Mac-schijf nu compleet geordend. Met Hazel zorg je ervoor dat dat zo blijft.

Instructiefoto: Grote bestanden uit je Downloads verwijderen
1

Grote bestanden uit je Downloads verwijderen

Staat er een bestand van 1 GB of meer in je downloads-map en heb je het al vier weken niet meer geopend? Dan gaat het linea recta naar de prullenmand.

Instructiefoto: ICS-bestanden automatisch in Agenda zetten
2

ICS-bestanden automatisch in Agenda zetten

Als je een ICS-bestand met een afspraak downloadt, dan wordt de afspraak meteen in Agenda gezet. Het bestand wordt verwijderd.

Instructiefoto: Factuur in je to-do-lijst
3

Factuur in je to-do-lijst

Staat er ergens op je schijf een nieuw bestand met de naam of inhoud ‘factuur’, dan plaatst Hazel hem in een map ‘Facturen’. Ook voegt het een item toe aan je to-do-lijst in Herinneringen.

Instructiefoto: Foto’s automatisch opruimen
4

Foto’s automatisch opruimen

Plaats alle foto’s in je nieuwe Finder-foto’s-Map automatisch in de goede submappen per jaar. Of importeer gekopieerde foto’s en video’s automatisch in Foto’s.

Instructiefoto: Opgeruimd bureaublad
5

Opgeruimd bureaublad

Als een bestand op je bureaublad de laatste 24 uur niet is geopend, plaatst Hazel het in een map ‘Ter beoordeling’.