Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zet de Airpods naar je hand: zo bedien je de oortjes

Je AirPods bedienen, hoe werkt dat eigenlijk? Lees dit artikel en je hebt je iPhone helemaal in de vingers/
AirPods case kwijt
Icon voor iOS
iOS
Icon voor AirPods
AirPods
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

De AirPods Pro en de AirPods Max hebben diverse luistermodi, maar hoe bedien je die precies? En hoe werkt het overslaan of pauzeren van muziek bij de reguliere AirPods?

De oortjes worden op andere manieren bestuurd, afhankelijk van de generatie AirPods die je hebt. Het instellen van de AirPods gaat bij alle generaties via de instellingen van je iPhone of iPad, dus zorg ervoor dat je die bij de hand hebt. Bovendien moet je de AirPods dragen om de instellingen aan te passen, anders verschijnen ze niet op je iPhone of iPad. Heb je de oortjes in? Ga dan naar de instellingen van je telefoon of tablet en tik op ‘AirPods’, je krijgt dan het menu van de oortjes te zien. Heb je dit menu geopend? Dan kunnen we beginnen!

Op de AirPods tikken

Als je de eerste of tweede generatie van de reguliere AirPods hebt, gaat de bediening via de zijkant van de oortjes. Je bent bij de oudere AirPods beperkt in de bediening, maar kunt wel zelf bepalen wat er gebeurt als je er twee keer op tikt. Deze instellingen vind je onder ‘Tik dubbel op AirPods’ bij het menu van de oortjes op je iPhone of iPad. Je hebt daarbij de keuze uit de audio afspelen en pauzeren, het volgende nummer afspelen, naar het volgende nummer gaan of Siri activeren.

Deze functies kunnen verschillen per oortje. Zo is het mogelijk om in te stellen dat je naar het vorige nummer gaat als je twee keer links tikt, en het volgende nummer start bij twee keer rechts tikken. Audio afspelen en pauzeren gaat automatisch­­ als je één van de AirPods uit je oor haalt, dus zo heb je direct drie functies ingesteld!

In de steeltjes van de AirPods knijpen

De AirPods Pro en AirPods 3 hebben steeltjes die je in moet drukken. Je hoeft bij deze oortjes dus niet meer op de zijkant te tikken, maar knijpt in plaats daarvan in de steeltjes die naar beneden steken. Dat gaat op verschillende manieren. Zo kun je een steeltje een, twee of drie keer kort indrukken. Bij eerstgenoemde pauzeer je de audio, bij twee keer drukken ga je verder naar het volgende­ nummer. Knijp je drie keer in de oortjes, dan ga je naar het vorige nummer of begint je huidige nummer opnieuw. Je hebt dus veel meer mogelijkheden bij de nieuwere AirPods.

Digital Crown keert terug

De bediening van de AirPods Max gaat net iets anders. Apple bracht bij de koptelefoon een oude bekende terug: de Digital Crown van de Apple Watch, die hiermee voor het eerst bij de AirPods verscheen. Met de knop verstel je het volume van de koptelefoon en ga je naar het volgende of vorige nummer. Je hebt hierbij de mogelijkheid om in te stellen welke richting je op moet draaien. Zet daarvoor de koptelefoon op en ga naar het menu van de AirPods Max op je iPhone of iPad. Daar pas je onder ‘Digital Crown’ aan naar welke kant het volume harder of zachter gaat.

Ruisbeheersing aan- of uitzetten werkt met een druk op de speciale ruisbeheersingsknop op de rechteroorschelp. Ook kun je instellen welk type ruisbeheersing zo wordt geactiveerd. Dat gaat eveneens via het menu van de AirPods Max bij de instellingen van je iPhone of iPad. Onder ‘Knop schakelt tussen’ bepaal je hier welk type ruisbeheersing je aan de knop koppelt.

Bediening voor Pro’s

Bij de AirPods Pro (eerste en tweede generatie) bepaal je zelf op welke manier je de verschillende types ruisbeheersing inschakelt. Hoe dat gebeurt, kies je in het AirPods-menu bij de instellingen van je iPhone of iPad. Hier kun je onder ‘Houd AirPods ingedrukt’ verschillende functies koppelen aan de AirPod die je links en rechts draagt.

Zo kun je instellen dat de transparante luistermodus wordt geactiveerd als je de AirPod aan de linkerkant lang ingedrukt houdt. Rechts kun je dan juist een andere luistermodus koppelen, kies daarbij vooral welk type ruisbeheersing je het vaakst gebruikt. Meerdere luistermodi selecteren is ook mogelijk. Je hebt de keuze uit ‘Transparantie’, ‘Adaptief’, ‘Ruisonderdrukking’ of ‘Uit’.

Volume bedienen via de AirPods

ftr_airpods

Een handige functie van de AirPods Pro 2 is Touch Control. De steeltjes van de tweede generatie AirPods Pro zijn aanraakgevoelig, zo kun je het volume­­­ van de oortjes bedienen. Dit was de functie­­­­ die misschien wel het meest werd gemist bij oudere versies van de AirPods, want je had eerst steeds je iPhone of iPad nodig om het volume te regelen. Dat is bij de AirPods Pro 2 niet meer het geval. Om de audio zachter te zetten, veeg je over het steeltje omlaag, voor een hoger volume veeg je juist omhoog. Deze bediening is even wennen als je de AirPods net hebt, maar daarna is de functie onmisbaar.

Maak je volume persoonlijk

Met iOS 17 bracht Apple niet alleen nieuwe functies­­­ naar je iPhone, ook de AirPods Pro 2 werden voorzien van een update. Maar liefst drie nieuwe features kwamen naar specifiek deze oortjes. Adaptieve audio kennen we inmiddels. Maar hoe zit het met de andere twee?

ftr_airpods

Gepersonaliseerd volume

Met Gepersonaliseerd volume leren de AirPods Pro 2 van jouw luistergedrag. Aan de hand van je luistervoorkeuren wordt het volume van de AirPods – hoe kan het ook anders – gepersonaliseerd. Daarvoor maakt Apple gebruik van kunstmatige intelligentie. De keuzes die je maakt bij bepaalde omgevingsgeluiden worden daarmee geanalyseerd. Zet je in een drukke omgeving vaak actieve ruisonderdrukking­­­ aan? Dan leren de AirPods Pro 2 daarvan, met dank aan Gepersonaliseerd­ volume dus. In deze modus wordt ook je volume automatisch aangepast aan het omgevingsgeluid.

Gespreksdetectie

De tweede functie is Gespreksdetectie: hiermee wordt het volume van de oortjes automatisch verlaagd zodra iemand tegen je begint te praten. Bovendien wordt de actieve ruisonderdrukking tijdelijk uitgeschakeld voor de stem van je gesprekspartner – achtergrondgeluiden blijven juist wél gedempt. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties waarin je iemand helemaal niet hoort doordat je AirPods draagt. Je schakelt Gespreksdetectie en Gepersonaliseerd volume in via het menu van de AirPods Pro 2, bij de instellingen van je iPhone of iPad. Onder ‘Audio’ vind je ‘Adaptieve audio’, ‘Gepersonaliseerd volume’ en ‘Gespreksdetectie’. Deze functies zijn alleen beschikbaar bij de AirPods Pro 2.