Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Word een zoom-expert met je iPhone-camera

Met al die camera’s en zoomniveaus op de iPhone wordt het lastig om te bepalen wanneer je welke camera moet gebruiken. En hoe krijg je bij zoomfoto’s de best mogelijke beeldkwaliteit? In deze workshop zetten we alles op een rij.
iPhone 15 Pro Max titanium
Icon voor Camera
Camera
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ws_camera_zoom
1

Zoomen in stappen

Open de Camera-app, en zet hem in de stand ‘Foto’ door boven de sluiterknop naar links of rechts te vegen. Je ziet nu de zoomknoppen boven de sluiterknop – tik er een aan om in stappen in te zoomen.

ws_camera_zoom
2

Soepel zoomen

Wanneer je over de 1x-knop sleept, zoom je soepeler in. Dit is met name handig wanneer je tijdens het filmen inzoomt. Anders kun je de functie beter niet gebruiken: zie hiervoor het kader op de vorige pagina.

ws_camera_zoom
3

Macromodus

Gebruik je de 0,5x-camera op de iPhone 14 Pro of iPhone 15 Pro, dan heb je toegang tot de macromodus. Je hoeft daarvoor niets extra’s te doen: ga gewoon dicht op je onderwerp zitten en de camera focust uit zichzelf.

ws_camera_zoom
4

Driemaal 1x

Nog een functie voor de pro’s: met de iPhone 15 Pro is het mogelijk om te kiezen tussen drie ‘virtuele’ lenzen. Tik hiervoor meermaals op de 1x-knop: er verschijnt dan een 1.2x en 1.5x, voor 28- en 35-mm foto’s.

ws_camera_zoom
5

Selfiecamera

Zelfs de selfiecamera van de iPhone heeft een (kleine) zoom. Als je je toestel rechtop vasthoudt, zoomt hij iets in. Je ziet het hele camerabeeld pas als hij op zijn kant staat, of als je op de twee pijltjes boven de sluiterknop tikt.

ws_camera_zoom
6

Panoramamodus

Je kunt alle zoomniveaus ook gebruiken voor panoramafoto’s. Wil je dramatische panorama’s met een extreem brede kijkhoek, ga dan voor 0,5x. Of zoom juist in voor pano­rama’s met weinig vertekening.

ws_camera_zoom
Zoomen in stappen

Veel iPhone-gebruikers gebruiken regelmatig ‘soepel zoomen’. Dit houdt in dat je niet handmatig wisselt tussen de lenzen van je ­iPhone, maar inzoomt door met twee vingers een spreidbeweging te maken, of door over de 1x-knop te vegen. Dit kun je beter niet doen: je eindigt op deze manier met foto’s die digitaal ingezoomd zijn, en je verliest daardoor veel kwaliteit. Dus, voor het vervolg: is iets ver weg? Gebruik gewoon de hoogste zoomknop op je iPhone – afhankelijk van je model is dat 2x, 2,5x, 3x of 5x – en schiet je plaatje. Je kunt later altijd een uitsnede maken.