Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Verwijder ruis uit je foto’s

Afbeelding van Verwijder ruis uit je foto’s
Icon voor Foto's
Foto's
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Je maakt je foto wat helderder, maar hij wordt er niet bepaald mooier van. Plots merk je lelijke artefacten op in je foto. Er verschijnen storende gekleurde stippeltjes in je foto, een soort pixeltjes. En dan zijn er ook nog kleine, grijze korreltjes die je aan oude, analoge foto’s doen denken. We laten je zien hoe je hier met de app Foto’s korte metten mee maakt: we halen de ruis weg, zonder dat het al te veel ten koste gaat van texturen en details. Zie je op je foto bovendien lelijke gekleurde randjes, met name op plekken met veel con-trast? Halen we ook meteen even weg. Er is hiervoor geen specifiek gereedschap, maar met wat trucjes kom je er ook. Via deze link kun je een voorbeeldfoto downloaden, maar je kunt dit natuurlijk ook toepassen op je eigen foto’s.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Afbeelding importeren
1

Afbeelding importeren

Download de afbeelding ‘ruis’ van onze website en importeer hem in foto’s via ‘Archief>Importeer’. De foto verschijnt onder ‘Geïmporteerd’ in de balk links. Open hem met een dubbelklik en klik op ‘Bewerk’.

Instructiefoto: Verbeter belichting
2

Verbeter belichting

In het histogram zie je dat alle tonen links samen klonteren. Dat betekent: veel schaduw en weinig middentonen en highlights. Daarom trekken we de schuifbalk achter ‘Belichting’ een heel stuk naar rechts.

Instructiefoto: Zoek de artefacten
3

Zoek de artefacten

Zoom in tot 200 procent met het plusje rechtsboven. Als je een donkere foto oplicht, zie je digitale ruis in de heldere lucht. Bij de glinsteringen van het water worden paarse rafel-randjes zichtbaar.

Instructiefoto: Verminder ruis
4

Verminder ruis

Klap het menu ‘Ruisonderdrukking’ uit. Hier sleep je ‘Kleurruis’ naar 1 om ‘regenboogvlekjes’ te verwijderen. Sleep ‘Luminantieruis’ naar 0,80 – hiermee worden de partikeltjes in de lucht wat zachter.

Instructiefoto: Details behouden
5

Details behouden

Het verhogen van het getal achter ‘Luminantieruis’ zorgt dat details vaag worden. Speel met de ‘Detail’-schuifbalk om de belangrijkste details toch te behouden terwijl de ruis is weggepoetst.

Instructiefoto: Verwijder de randjes
6

Verwijder de randjes

Om de magenta randjes rond de glinsteringen van het water weg te halen, vink je ‘Selectieve kleur’ aan. Klik op het paarse blokje en sleep verzading naar -100. Zo verdwijnen de ergste rafelrandjes.

Verwijder ruis met de iPhone

Met Foto’s op de iPhone kun je je foto ook een beetje verbeteren. De mogelijkheden zijn minder uitgebreid dan op de Mac, en het is lastiger om op zo’n relatief klein scherm arte-facten te ontwaren. Maar deze opties moet je zeker even zien!

Instructiefoto: Verbeter de belichting
1

Verbeter de belichting

Zoek in de app Foto’s naar een onderbelichte foto en tik op ‘Wijzig’. Via de tweede knop ‘Belichting’ kun je de foto een stuk helderder maken. Er is helaas geen histogram dat je helpt.

Instructiefoto: Reduceer ruis
2

Reduceer ruis

We zien wat luninantieruis in de lucht. Veeg naar rechts, naar ‘ruisonderdrukking’ en gebruik dit gereedschap om de korreltjes weg te poetsen. De gekleurde randjes wegwerken? Dat moet toch écht op de Mac.