99 verborgen instellingen voor Mac en iPhone die je móét wijzigen
Lees wat Siri zegt
Selecteer ‘Siri en Spotlight’, klik op ‘Siri-reacties’ en zet een vinkje bij ‘Toon Siri-bijschriften altijd’. Alles wat Siri tegen je zegt wordt nu op het scherm weergegeven. Niet alleen handig als per ongeluk het geluid uit staat, maar ook om even na te lezen wat het antwoord nou precies was. Zet ‘Toon spraak altijd’ aan als je ook wilt weten of Siri jouw woorden altijd goed begrijpt.
Activeer ‘Hé Siri’
Wist je dat ‘Hé Siri’ niet standaard aan staat op je Mac? Daar kwamen wij dus ook nu pas achter. Activeer dus ‘Luister naar “Hé Siri”’ en volg de stappen om de spraakassistent perfect met jouw stem te laten werken. Zodra je in het vervolg de magische woorden ‘Hé Siri’ uitspreekt, direct gevolgd door je vraag, staat hij klaar om deze voor je te beantwoorden.
Maak Spotlight sneller
Wil je dat de zoekfunctie Spotlight van je Mac wat gestroomlijnder en efficiënter werkt? Scrol dan naar beneden in ‘Systeeminstellingen>Siri en Spotlight’ tot je bij ‘Zoekresultaten’ komt. Vink daar onderdelen uit die je niet per se nodig hebt. Enerzijds krijg je hiermee dus alleen de resultaten die je wilt zien, anderzijds laat je Spotlight in z’n geheel sneller werken, omdat de functie minder hoeft te indexeren.
Verander de stem van Siri
Kies ‘Selecteer’ naast de optie ‘Siri-stem’ en je kunt tussen een mannelijke of vrouwelijke stem voor Siri kiezen. Daarnaast heb je de optie om de taal van Siri te veranderen. Klik op een optie om een voorbeeld te horen en kies ‘Gereed’ om de nieuwe stem te kiezen.
Typ vragen aan Siri
Vind je Siri praktisch, maar ervaar je het als vervelend om alles hardop te vragen? Waarom typ je je vraag dan niet gewoon aan Siri? Voor deze optie moet je in ‘Systeeminstellingen>Toegankelijkheid>Siri’ zijn. Activeer daar ‘Typ vragen aan Siri’. Als je nu Siri activeert via de app of het icoontje in de menubalk, dan heb je een klein tekstveld om je vraag of opdracht te typen in plaats van uit te spreken.
Activeer de firewall van je Mac
Het is bijna onbegrijpelijk dat Apple de ingebouwde firewall van macOS nog steeds niet standaard heeft geactiveerd. Hiermee zorg je ervoor dat alleen apps met goedkeuring verbindingen van buiten mogen accepteren. Je vindt deze optie in ‘Systeeminstellingen>Netwerk>Firewall’. Via de ‘Opties’ voeg je programma’s toe die wel verbindingen mogen accepteren. Al met al een kleine moeite voor een veiligere Mac.
Schakel Handoff in
Nog zo’n optie die standaard actief zou moeten zijn. Via Handoff neem je apps over vanaf je iPhone naar je Mac of andersom. Ze verschijnen dan in het Dock van je Mac of iPad of op het multitasking-scherm van je iPhone. Ga naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>AirDrop en Handoff’ en activeer ‘Sta Handoff tussen deze Mac en je iCloud-apparaten toe’. Zo begin je op de iPhone bijvoorbeeld aan een document, en werk je verder op je Mac.
Verander de muisaanwijzer
In ‘Systeeminstellingen>Toegankelijkheid> Beeldscherm’ activeer je ‘Schud muisaanwijzer om deze te vinden’. Op die manier maak je hem groter als je hem schudt, zodat je hem snel terugvindt. Zeker handig op grote beeldschermen. Daarnaast kun je ‘Contourkleur aanwijzer’ en ‘Vulkleur aanwijzer’ aanpassen. Zo’n aanwijzer met een opvallende kleur valt toch direct wat beter op, nietwaar?
Opdrachten vastpinnen
Heb je opdrachten in de Opdrachten-app die je bijzonder vaak nodig hebt? Dan maak je ze toch direct toegankelijk vanuit de menubalk? Dubbelklik op een opdracht om alle bouwstenen te zien en klik daarna op het ‘i’tje in de knoppenbalk. Bovenaan in de zijbalk zie je nu de optie ‘Maak vast in menubalk’. Er verschijnt direct een nieuw menuutje naast de klok in de menubalk met de gekozen opdracht.
Verander je standaardbrowser
Om een andere browser dan Safari als standaardbrowser te gebruiken, navigeer je naar ‘Systeeminstellingen>Bureaublad en Dock’. Scrol naar beneden tot je bij ‘Standaardbrowser’ bent. In het menu ernaast kies je tussen alle geïnstalleerde apps die als webbrowser kunnen werken.
Pas de Finder-instellingen aan
Je zou bijna vergeten dat de Finder van je Mac nog een eigen instellingen-menu heeft. Om dit te openen, klik je ergens op een vrije plek op je bureaublad. Kies daarna linksboven voor ‘Finder>Instellingen’. Hier pas je bijvoorbeeld aan in welke map een nieuw Finder-venster geopend wordt, wat er op je bureaublad te zien moet zijn en wat de navigatiekolom moet tonen.
Open alleen nog tabbladen
In Safari zijn tabbladen bijzonder praktisch. Niet talloze vensters open voor verschillende websites, maar gewoon één venster met de sites in tabbladen. Zou je dat niet voor alles op je Mac willen? In principe ondersteunen (bijna) alle apps op je Mac tabbladen, maar om je zelf te dwingen om die ook te gebruiken, raden we je het volgende aan. Ga naar ‘Systeeminstellingen>Bureaublad en Dock’ en stel bij het onderdeel ‘Vensters en tabbladen’ in dat ‘Open documenten in tabbladen’ op ‘Altijd’ staat.
Installeer veiligheidsupdates geheel automatisch
In tegenstelling tot grote macOS-updates wil je bij kleine beveiligingsupdates waarschijnlijk dat deze zo snel mogelijk geïnstalleerd worden. Gelukkig is er een optie waarmee macOS deze geheel automatisch installeert, zonder dat jij daar actie voor hoeft te ondernemen. Ga naar ‘Systeeminstellingenen>Algemeen>Software-update’ en klik op het ‘i’tje naast de eerste optie. Schakel hier de laatste optie in: ‘Installeer beveiligingsmaatregelen en systeembestanden’.
Verberg je e-mailadres voor apps
In macOS Ventura heeft Apple de dienst ‘Verberg mijn e-mailadres’ (van iCloud+) uitgebreid met apps van derden. Ga naar ‘Systeeminstellingen>Apple ID>iCloud’ en kies ‘Verberg mijn e-mailadres’. Klik links op een van de apps om de instellingen ervan aan te passen, bijvoorbeeld dat je niets meer doorgestuurd wilt krijgen.
Activeer FileVault
Navigeer naar ‘Systeeminstellingen>Privacy en beveiliging’ en scrol naar de optie ‘FileVault’. Staat deze uit? Activeer hem dan vooral met de knop ‘Schakel in’. Hierdoor wordt de schijf van je Mac versleuteld. Mocht je Mac ooit gestolen worden, dan kan niemand bij je bestanden. Tijdens het inschakelen kun je er overigens nog wel voor kiezen dat je iCloud-account de schijf mag ontcijferen of dat dat alleen met een herstelsleutel mag.
Beheer je batterij
In ‘Systeeminstellingen>Batterij’ vind je een hoop opties voor de accu van je MacBook. De belangrijkste hebben te maken met de ‘Batterijconditie’. Klik op het ‘i’tje ernaast en controleer of je accu nog ‘Normaal’ werkt en schakel vooral ‘Geoptimaliseerd opladen’ in. Op die manier wordt je Mac niet altijd opgeladen naar 100 procent, maar alleen als macOS denkt dat dat nu nodig is. Dit verbetert de levensduur van de accu.
Gebruik iCloud-foto’s
Als je veel iCloud-opslag hebt, dan mag je gerust in de Foto’s-app bij ‘Foto’s>Instellingen>iCloud’ de optie ‘iCloud-foto’s’ activeren. Hierdoor worden alle foto’s op je Mac naar iCloud geüpload en kun je er op al je apparaten bij. En andersom: als je niet zo veel iCloud-opslag hebt, schakel die functie dan vooral uit. Let er dan wel op dat alle foto’s al naar je Mac gedownload zijn.
Verbruik niet te veel schijfruimte
In hetzelfde ‘Foto’s>Instellingen>iCloud’-menu, zit de optie ‘Optimaliseer Mac-opslag’. Is deze actief, dan worden er automatisch verkleinde foto’s en video’s op je Mac opgeslagen als de ruimte daar krap is. Via de website van iCloud kun je uiteraard nog wel bij de originele versies met de volledige resolutie.
Beveilig je albums
In het menu ‘Algemeen’ van de Foto’s-Instellingen vind je onderaan de optie ‘Gebruik Touch ID of wachtwoord’. Vink je deze aan, dan is je vingerafdruk of wachtwoord vereist om de inhoud van de albums ‘Verborgen’ en ‘Recent verwijderd’ te tonen. En dat is slim, want deze albums zijn op de Mac relatief goed zichtbaar, namelijk direct in de zijbalk.
Terugblikken
Met de opties bij ‘Algemeen>Terugblikken’ stel je in wat voor terugblik-filmpjes door Foto’s worden voorgesteld. Als je de opties hebt aangepast, klik je op de knop ‘Stel voorgestelde terugblikken opnieuw in’. Op die manier begin je met een schone lei en staan er geen oude terugblikken meer in je bieb.
Gebruik interactieve hoeken
Interactieve hoeken zijn een manier om snelle acties op je Mac uit te voeren. Bijvoorbeeld het Meldingencentrum openen, puur door met de muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek van het scherm te gaan. Je gaat hiervoor in ‘Systeeminstellingen’ naar ‘Bureaublad en Dock>Interactieve hoeken’. Per hoek kies je nu een bepaalde actie. Houd eventueel bij het instellen Shift, Option, Ctrl of Cmd ingedrukt. Vervolgens werkt de hoek alleen als je ook die sneltoets ingedrukt houdt.
Ontvang waarschuwingen voor noodweer
Sinds macOS Ventura heeft ook de Mac een Weer-app. En net als zijn tegenhanger op de iPhone heeft die een handige functie die je voor je eigen veiligheid maar beter kunt activeren. Als je naar ‘Weer>Instellingen’ gaat, kun je een vinkje zetten bij ‘Huidige locatie>Extreem weer’. Op die manier ontvang je automatisch een notificatie op je Mac als er noodweer verwacht wordt.
Pas de functie van de fn-toets aan
Is de fn-toets op je Mac nog werkloos? Geef hem dan een baan via ‘Systeeminstellingen>Toetsenbord’. Je ziet daar de optie ‘Druk op fn-toets’ (op nieuwere Macs staat er in plaats van ‘fn’ een wereldbol). In het menu ernaast kies je bijvoorbeeld voor ‘Toon ‘Emoji’s en symbolen’’. Dat bespaart je heel wat tijd in vergelijking met de ietwat omslachtige sneltoets Ctrl+Cmd+spatie.
Luister lossless-muziek in Apple Music
Heb je een abonnement op Apple Music? Dan vind je in ‘Muziek>Instellingen>Afspelen’ een optie voor ‘Lossless-audio’. Vink je die aan, dan verschijnen er in de menu’s eronder voor streamen en downloaden twee nieuwe opties voor lossless-audio. De eerste met 24-bit/48 kHz is al geweldig goed, maar met 24-bit/192 kHz luister je zelfs met een nog hogere kwaliteit dan op een cd. Let er wel op dat dit best wat opslag en internetsnelheid nodig heeft.
Activeer privédoorgifte
Heb jij een opslagabonnement op iCloud? Dan heb je ook toegang tot de speciale functies van iCloud+. Deze zijn standaard echter niet geactiveerd. Dus, gezwind naar ‘Systeeminstellingen>Apple ID>iCloud’. Daar vind je de drie opties onder het kopje ‘iCloud+’. Activeer vooral ‘Privédoorgifte’. Deze verbergt je IP-adres voor websites, evenals je specifieke locatie.
Verberg je e-mailadres
Eronder staat ‘Verberg mijn e-mailadres’. Om te voorkomen dat je gebombardeerd wordt door spam, kun je er bij het aanmaken van een nieuw account bij bijvoorbeeld een webshop voor kiezen om een willekeurig gegenereerd en uniek mailadres aan te laten maken. De mailtjes naar dit adres komen in jouw Postvak IN terecht, maar je daadwerkelijke adres houd je dus verborgen.
Bureaublad en documenten overal
Heb je graag alle bestanden op je bureaublad en in de map documenten altijd bij de hand? Activeer bij iCloud Drive dan de optie ‘Map ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’. Op die manier worden deze twee mappen op al je Macs gelijk gehouden. En zelfs op je iPhone en iPad kom je bij die bestanden, te weten via de app ‘Bestanden’.
Stel ‘Zoek mijn’ goed in
Dankzij het Zoek mijn-netwerk vind je gemakkelijk alle apparaten terug die aan jouw Apple ID zijn gekoppeld. Bovendien kun je je Mac op afstand wissen, bijvoorbeeld als die echt gestolen is. Ten slotte kun je ‘Zoek mijn-netwerk’ activeren om ervoor te zorgen dat je Mac zelfs gevonden wordt als-ie uitstaat of geen verbinding met internet heeft.
Toon het batterijpercentage
Net zoals onder iOS is het ook op de MacBook mogelijk om het batterijpercentage van je Mac weer te geven. Gek genoeg staat deze optie niet in ‘Systeeminstellingen>Batterij’ maar in ‘Bedieningspaneel’. Scrol naar beneden tot je bij ‘Andere modules>Batterij’ uitkomt. Hier kun je ervoor kiezen om standaard het percentage in de menubalk te tonen. Nog eleganter vinden we eigenlijk de optie ‘Toon in bedieningspaneel’. Dan verschijnt het percentage daar onderaan.
Stel de klok van je Mac goed in
De opties voor de klok in de menubalk van je Mac zijn niet meer zo gemakkelijk te vinden als eerst. Ga wederom naar ‘Systeeminstellingen>Bedieningspaneel’ en scrol naar beneden tot je bij de klokopties komt. Hier kun je allerlei zaken configureren, van knipperende scheidingstekens, naar een analoge klok, tot een secondeteller.
Pas de Touch Bar aan
Heb je een MacBook Pro met Touch Bar, de aanraakgevoelige strip boven het toetsenbord? Dan heb je ook speciale opties in ‘Systeeminstellingenu>Toetsenbord’. Kies daar voor ‘Touch Bar-instellingen’ aan de rechterkant. Controleer of ‘Toon Control Strip’ geactiveerd is en klik daarna op ‘Pas Control Strip aan’. Daarna sleep je de knoppen die je wilt toevoegen gewoon naar de Touch Bar onder het scherm.
Toegang op het web
Ga naar ‘Systeeminstellingen>Apple ID>iCloud’ en scrol omlaag tot je bij ‘Toegang tot iCloud-gegevens op het web’ uitkomt. Activeer je deze optie, dan heb je ook via elke browser op www.icloud.com de mogelijkheid om gegevens van onder meer Mail, Contacten, Agenda en Foto’s te bekijken. Een extreem praktische optie dus als je ooit zonder je Apple-apparaten komt te zitten.
Activeer App-Exposé
App-Exposé is een praktische functie die je onmiddellijk alle geopende vensters van de app laat zien die je op dit moment gebruikt. Je activeert deze in ‘Systeeminstellingen>Trackpad>Meer gebaren’. Kies daar een gebaar zoals ‘Omlaag vegen met drie vingers’ om de functie in te schakelen.
Vergrendel je scherm
Het is altijd een goed en veiliger idee om je Mac met een wachtwoord te vergrendelen zodra de screensaver geactiveerd wordt of het scherm wordt uitgeschakeld. Ga hiervoor naar ‘Systeeminstellingen>Toegangsscherm’ en stel bij ‘Vraag om wachtwoord na activering sluimerstand of uitschakelen scherm’ in dat dit ‘Onmiddellijk’ gebeurt.
Ruim je bureablad op
Als je bureaublad een wirwar aan bestanden is, moet je het volgende eens proberen. Ctrl-klik op een vrije plek op je bureaublad en kies ‘Ruim op’. Alle icoontjes worden nu netjes gesorteerd. Zijn het nog steeds veel te veel bestanden? Kies dan de optie ‘Gebruik stapels’ waarbij alle bestandstypen op een uitvouwbare stapel worden geplaatst. Opgeruimd staat netjes!
Beperk het tracken van je IP-adres
Wil je niet dat websites je kunnen tracken op internet? Maak dan gebruik van een speciale instelling bij de wifi-opties. Ga naar ‘Systeeminstellingen>Wifi’ en kies ‘Details’ naast het netwerk waarmee je verbonden bent. Als je hier ‘Beperk IP-adrestracking’ activeert, wordt je IP-adres geheimgehouden als je Mail of Safari gebruikt.
Gebruik geavanceerde gegevensbescherming
Met de nieuwe functie ‘Geavanceerde gegevensbescherming’ (te vinden in ‘Systeeminstellingen>Apple ID>iCloud’) beveilig je alle informatie in je iCloud nog eens extra. Zelfs Apple kan met geen mogelijkheid meer bij je gegevens. Daarom is het ook zaak om de herstelsleutel tijdens de configuratie goed te bewaren en een betrouwbaar herstelcontact te kiezen.
Pas de locatievoorzieningen aan
Open ‘Systeeminstellingen>Privacy en beveiliging>Locatievoorzieningen’. Met de bovenste schakelaar deactiveer je dat websites, apps of andere dingen je locatie mogen weten – dat is wat te veel van het goede. Slimmer is het om het per app of dienst aan te passen.
Voor de apps zijn er gewoon items in de lijst, voor de diensten scrol je naar beneden en ga je naar ‘Systeemvoorzieningen>Details’. Schakel hier bijvoorbeeld ‘Mac-analyse’ uit om de locatie van je Mac privé te houden voor Apple.
Win meer ruimte op je bureaublad
Wil je meer ruimte op je bureaublad? Laat dan het Dock en de menubalk standaard verdwijnen! In ‘Systeeminstellingen>Bureaublad en Dock’ vind je de opties ‘Toon/verberg het Dock automatisch’ en ‘Toon/verberg de menubalk automatisch’. Dat betekent dat ze niet zichtbaar zijn, tenzij je de muisaanwijzer naar de rand van het scherm beweegt. Voor de menubalk kun je overigens nog een andere instelling kiezen als je in de schermvullende weergave zit.
Stel je trackpad goed in
Op een MacBook of iMac (met Magic Trackpad) pas je via ‘Systeeminstellingen>Trackpad’ aan hoe snel de aanwijzer beweegt en hoe hard je moet klikken. Via het tabblad ‘Scrollen en zoomen’ activeer of deactiveer je daarnaast andere functies van het trackpad, zoals ‘Slim zoomen’ en ‘Roteren’. Bij ‘Meer gebaren’ pas je ten slotte andere handige gebaren voor snelle toegang aan.
Verberg de voorvertoning van meldingen
Als je niet wilt dat gevoelige informatie op het vergrendelde scherm van je Mac verschijnt, dan heb je een aantal opties. Onder ‘Systeeminstellingen>Meldingen’ heb je boven in de instelling ‘Toon voorvertoning’. Kies daar voor ‘Indien ontgrendeld’ om de voorvertoningen alleen te tonen als je Mac actief gebruikt wordt. Wil je het wat extremer, dan kun je ook voor ‘Nooit’ kiezen. Je krijgt nog steeds meldingen binnen, maar weer nooit wat bijvoorbeeld de inhoud van een binnengekomen bericht is.
Gebruik je Mac als AirPlay-ontvanger
Je kunt gemakkelijk video en geluid naar je Mac sturen en afspelen door van hem een AirPlay-ontvanger te maken. Open ‘Systeeminstellingen>Algemeen>AirDrop en Handoff’ en activeer ‘AirPlay-ontvanger’. Als je wilt dat iedereen je Mac als AirPlay-apparaat kan gebruiken, dan kies je bij ‘Sta AirPlay toe voor>Iedereen op hetzelfde netwerk’.
Meer veiligheid voor je Apple ID
Als je het nog niet gedaan hebt, raden we je absoluut aan om twee-factorauthenticatie voor je Apple ID te gebruiken. Deze activeer je via ‘Systeeminstellingen>Apple ID>Wachtwoord en beveiliging’. Voortaan moet je met een ander apparaat bevestigen dat je wilt inloggen op een nieuw apparaat of op web. In hetzelfde menu vind je ook de optie ‘Erfeniscontact’. Dit is een contactpersoon die je aanwijst om toegang te krijgen tot je account – in het geval dat jij overlijdt.
Verbeter je privacy in Mail
Reclame-mails en nieuwsbrieven proberen je vaak in de gaten te houden. Zo wordt er bijvoorbeeld middels verborgen afbeeldingen gecontroleerd of je een mail wel of niet geopend hebt. Houd je dat liever privé? Ga dan naar ‘Mail>Instellingen>Privacy’ en activeer de optie ‘Bescherm activiteiten in Mail’.
Enerzijds wordt nu je IP-adres verborgen. Anderzijds worden alle afbeeldingen sowieso geopend, ook als je de mail niet leest. Omdat meer mensen deze functie gebruiken, worden de resultaten vervalst en weet niemand of je daadwerkelijk een mailtje hebt geopend of niet.
Verander de resolutie van je scherm
Als alles op je Mac voelt alsof het net te ver is ingezoomd, dan pas je met deze opties de weergave aan. Aan de rechterkant krijg je meer ruimte op je scherm maar wordt alles kleiner, aan de linkerkant wordt alles groter maar houd je minder ruimte over. Wij houden het meestal op de middelste of de optie links daarvan.
Voeg een iPad toe
Zorg dat het scherm van je iPad aan staat en dat je op die iPad met hetzelfde Apple ID bent aangemeld als op je Mac. Op deze plek verschijnt dan een plusje – klik erop en je kunt je iPad als tweede scherm voor je Mac kiezen (via Sidecar).
Gebruik een universele muisaanwijzer
Klik op het ‘Geavanceerd’-menu onderaan en activeer de optie ‘Sta toe dat je aanwijzer en toetsenbord bewegen van en naar een Mac of iPad in de buurt’. Klik daarna op het plusje om je toetsenbord en muis aan een iPad te koppelen. Op die manier gebruik je je Mac-toetsenbord en de aanwijzer om je iPad te besturen en erop te typen.
Een tijdschema voor Night Shift
Met Night Shift laat je ‘s avonds automatisch de kleuren van je scherm aanpassen. Het blauwe licht wordt eruit gefilterd, en wat over blijft is een warmer beeld dat minder vermoeiend voor je ogen is. Klik onderin op ‘Night Shift’ en stel een ‘Schema’ in. Kies bijvoorbeeld voor ‘Zonsondergang tot zonsopgang.’
Nooit meer captcha’s invullen
Ga naar ‘Systeeminstellingen>Apple ID>Wachtwoord en beveiliging’ en controleer of ‘Automatische verificatie’ geactiveerd is. Waarom je dat wilt? Omdat je met deze optie geen captcha’s (de tests of je een echt mens bent) op internet hoeft in te vullen.
iCloud laat aan de websites weten dat jij inderdaad een echte gebruiker bent, gekoppeld aan een Apple ID waarvan is bewezen dat jij hem echt gebruikt. Dit werkt al op zo’n 90 procent van de websites wereldwijd. Nu die 10 procent nog, en we hoeven nooit meer alle foto’s met een bus te selecteren.
Laat niemand je instellingen aanpassen
Onze laatste Mac-tip is bijzonder handig als je veel instellingen uit dit artikel meteen hebt toegepast. Via ‘Systeeminstellingen>Privacy en beveiliging>Geavanceerd’ regel je namelijk dat niemand behalve jij de instellingen weer terug kan veranderen. Schakel hiervoor ‘Beheerderswachtwoord vereist voor toegang tot systeemomvattende instellingen’.
Activeer voelbare feedback op de iPhone
Als je het fijn vindt om te voelen of je een toets op de iPhone hebt aangeraakt, verwijzen we je graag door naar ‘Instellingen>Horen en voelen>Toetsenbordfeedback’. Hier kun je ‘Voelbaar’ activeren zodat je een trillinkje voelt bij het aanraken van een toets. En nu we toch hier zijn. Schakel dan ook ‘Geluid’ uit – want dat heb je met de haptische feedback niet meer nodig, toch?
Geef het batterijpercentage weer
Ben jij iemand die graag heel precies wil weten hoeveel batterijlading er nog in de iPhone over is? Ga naar ‘Instellingen>Batterij’ en activeer ‘Batterijpercentage’ – die optie is er vanaf de iPhone XS, iPhone XR of nieuwer. Vervolgens verschijnt er in het batterij-icoontje rechtsboven ook het percentage. Op modellen met een thuisknop vind je het overigens nog steeds naast het icoontje.
Schakel Continuïteitscamera in
Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>AirPlay en Handoff’ en activeer ‘Continuïteitscamera’. Op die manier werkt je iPhone geheel automatisch als webcam voor je Mac, zodra een programma de webcam nodig heeft. Schakel hier ook ‘Handoff’ in om de camera-effecten van je iPhone ook op de Mac te gebruiken.
Gebruik beeld-in-beeld
Als je video’s op je iPhone kijkt, dan verkleint de beeld-in-beeld-modus het videobeeld in een hoekje van je scherm. Op die manier kun je een video blijven kijken en ondertussen iets anders op je iPhone doen, bijvoorbeeld een berichtje beantwoorden. Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Beeld in beeld’ en activeer ‘Start ‘Beeld in beeld’ automatisch’ zodat de verkleinde weergave automatisch geopend wordt als je de app waarin de video wordt afgespeeld verlaat.
Schakel bereikbaarheid in
Een tip voor het eenhandig bedienen van de iPhone: gebruik de functie Bereikbaarheid. Door een veeg omlaag aan de onderkant van je scherm schuift het hele scherm naar beneden zodat je gemakkelijk met één hand bij de knoppen helemaal bovenin kunt. Ga hiervoor eerst naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en schakel ‘Bereikbaarheid’ in.
Typen met één hand
Op de kleinere modellen gaat het typen met één hand nog redelijk, maar op de grotere moet je wel heel goed kunnen balanceren om te voorkomen dat je telefoon op de grond valt. Om het typen wat comfortabeler te maken, is er een toetsenbord-instelling om alle toetsen naar de linker- of rechterkant te verplaatsen. Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord’ en open ‘Eenhandig toetsenbord’. Hier selecteer je aan welke kant de toetsen moeten staan.
Activeer bellen via wifi
Laat de kwaliteit van je mobiele verbinding wat te wensen over, bijvoorbeeld omdat je huis te goed geïsoleerd is? Schakel ‘Instellingen>Telefoon>Bellen via wifi’ in, en de wifi wordt een soort versterker van je mobiele netwerk. Dat verhoogt de spraakkwaliteit aanzienlijk. Enige voorwaarde is dat je provider dit moet ondersteunen, maar alle grote providers in Nederland en België doen dit al.
Verander hoe telefoontjes binnenkomen
Niet zo’n liefhebber van de nieuwe manier waarop binnenkomende telefoontjes worden weergegeven? Deze nemen niet meer het hele scherm in beslag maar verschijnen net als iedere gewone melding als een strook boven in het scherm. Om dat aan te passen, open je ‘Inkomend’ en verander je de instelling bovenaan van ‘Strook’ in ‘Volledig scherm’.
Onbekende bellers op stil
Om niet gestoord te worden door onbekende bellers heeft je iPhone een instelling waarmee je deze volledig stilhoudt. Schakel je ‘Houd onbekende bellers stil’ in, dan kunnen alleen nog maar mensen die in je contacten staan je direct bereiken. Alle andere bellers worden naar je voicemail gestuurd en verschijnen in de ‘Recent’-lijst van je iPhone.
Stel snelle tekstantwoorden in
Tik op ‘Reageer met tekstbericht’ en pas hier de drie tekstberichten aan die je met een tik kunt versturen als je een belletje op dat moment niet kan opnemen.
Tik op de achterkant
Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en kies ‘Tikken op achterkant’. Hier kun je een soort sneltoets activeren: tik je twee of drie keer op de achterkant van je iPhone, dan gebeurt er iets. Wat, dat bepaal je zelf: de rotatievergrendeling, stille modus, Siri, Spotlight of iets compleet anders. Deze virtuele extra knop op je iPhone werkt op alle modellen zonder thuisknop.
Voorkom dat vergrendelen een gesprek beëindigt
Als je een belletje op je iPhone aanneemt, kun je op de zijknop drukken om het gesprek te beëindigen. Doe jij dat vaak per ongeluk? Gelukkig is die functie ook uit te zetten. Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en activeer de optie ‘Voorkom vergrendel om oproep te stoppen’. Nu hoef je nooit meer bang te zijn dat je per ongeluk een gesprek beëindigt.
Andere instellingen rondom aanraken
Voordat je ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ sluit: controleer nog even of ‘Tik om te activeren’ aan staat. Zo hoef je maar op het scherm te tikken om je binnengekomen meldingen te checken. Check ook of ‘Herstel door schudden’ is ingeschakeld. Hiermee kun je snel een tikfoutje ongedaan maken door je iPhone te schudden.
Maak Face ID veiliger
Om de veiligheid van Face ID te verhogen, ga je naar ‘Instellingen>Face ID en toegangscode’ en activeer je ‘Aandacht vereist voor Face ID’. Dit maakt dat je je iPhone alleen kunt ontgrendelen als je actief naar het scherm kijkt. Activeer daarnaast ook ‘Voorzieningen aandachtsdetectie’ zodat je iPhone-scherm alleen automatisch uitgaat als je er niet naar kijkt.
Maak je Dock donkerder
Navigeer eens naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Instellingen per app’. Voeg daar ‘Beginscherm’ aan toe en activeer ‘Maak minder doorzichtig’. Dit maakt het Dock op je thuisscherm wat donkerder. Alleen kan dat er bij sommige achtergronden wat gek uitzien. Als dat het geval is, weet je waar je moet zijn om de functie weer uit te schakelen.
Verander de stijl van de knoppen
Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Weergave en tekstgrootte’ en activeer de optie ‘Knopvormen’. Hierdoor wordt tekst waarop je kunt tikken onderstreept. Activeer daarnaast nog de ‘Labels voor aan/uit-schakelaars’ om knoppen een coolere stijl te geven.
Gebruik de geluidsherkenning
Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid> Geluidsherkenning’ en activeer de functie. Na een kleine download kun je geluiden kiezen waar je toestel naar luistert en je voor waarschuwt. Heb je bijvoorbeeld een pasgeborene in huis, selecteer dan bijvoorbeeld ‘Huilende baby’ en je iPhone wordt een simpele babyfoon.
Flitsmeldingen inschakelen
Open ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Audio/Visueel’ en activeer de onderste optie ‘Ledflits bij melding’. Voortaan wanneer je een melding ontvangt, bijvoorbeeld voor een appje, licht de cameraflits op je iPhone op – in hetzelfde ritme van je meldingentoon. Handig als je een belangrijk appje verwacht.
Schakel ruisonderdrukking in
Schakel ook in ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Audio/Visueel’ de optie ‘Ruisonderdrukking’ in om de hoeveelheid omgevingsgeluid bij telefoongesprekken te verminderen als je de telefoon tegen je oor houdt. Activeer ‘Koptelefoonaanpassingen’ om ook het geluid dat je hoort via een aangesloten hoofdtelefoon aan te passen.
Schakel de analyses van Apple uit
Niet zo zin in allerlei analyses van Apple om je iPhone-gebruik te verbeteren? Ga naar ‘Instellingen>Privacy en beveiliging’ en open ‘Analyse en verbeteringen’ en ‘Apple reclame’. Schakel alle functies daar uit om te voorkomen dat jouw gebruiksgegevens door Apple worden geanalyseerd of dat je gepersonaliseerde reclame te zien krijgt.
Maak tekst op je iPhone vet
Als je de tekst op je thuisscherm vetter en beter leesbaar wilt maken, ga je naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Instellingen per app>Beginscherm’. Tik op ‘Vette tekst’ en zet het aan. Je kunt ook op ‘Grotere tekst’ tikken en de schuifregelaar naar links of rechts bewegen om de tekst op de door jou gewenste grootte in te stellen.
Typen naar Siri
Vind je het raar om in het openbaar iets aan Siri te vragen? Net als op de Mac kun je ervoor kiezen om je vragen aan de spraakassistent te typen in plaats van ze hardop uit te spreken. Open ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Siri’ en activeer ‘Typ vragen aan Siri’. Om Siri te activeren, houd je de zijknop even ingedrukt.
Zet belangrijke locaties uit
In ‘Instellingen>Privacy en beveiliging>Locatievoorzieningen’ staat het onderdeel ‘Systeemvoorzieningen’. Het merendeel daarvan is nodig en of handig, maar de onderste optie ‘Belangrijke locaties’ kun je wat ons betreft beter uitschakelen. De functie heeft een behoorlijke impact op je batterijduur, bovendien kan deze in het ergste geval zelfs een privacy-risico zijn. Dus: uitschakelen. Enige beperking: daarna werkt geoptimaliseerd opladen niet meer, maar dat offeren we er graag voor op.
Schakel het icoontje voor alle locatievoorzieningen in
Ga naar ‘Instellingen>Locatievoorzieningen> Systeemdiensten’ en schakel onderaan ‘Statusbalksymbool’ in. Dit zorgt dat de kompasnaald altijd in de statusbalk wordt getoond als de locatievoorzieningen in gebruik zijn. Standaard gebeurt dat niet bij Apple’s eigen ‘Systeemvoorzieningen’.
Schakel app-tracking uit
Ook apps willen je volgen om je gebruiksgegevens in de gaten te houden. Gelukkig kun je ervoor kiezen om dat niet toe te staan. Wil je überhaupt nooit meer de vraag krijgen of apps je mogen tracken? Open ‘Instellingen>Privacy en beveiliging’ maar ga deze keer naar het onderdeel ‘Tracking’. Schakel hier de optie ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ uit en er zal nooit meer een melding binnenkomen.
Spaar je databundel (en accu)
Vraag je je soms af waarom je alweer zo veel gigabyte aan data verbruikt, terwijl je nauwelijks op internet bent geweest? Misschien is ‘Ververs op achtergrond’ het probleem. Hiermee mogen apps een paar keer per dag zelfstandig gegevens opvragen, bijvoorbeeld om podcast-afleveringen binnen te halen. Bij twijfel kun je het dus beter uitschakelen. Je vindt de optie in ‘Instellingen>Algemeen>Ververs op achtergrond’.
Automatisch schakelen tussen licht en donker
Je kunt altijd voor de lichte of donkere modus kiezen, maar we raden je de modus ‘Automatisch’ aan. Via ‘Opties’ pas je vervolgens nauwkeurig aan wanneer je welke modus wilt gebruiken. ‘Zon onder tot zon op’ is prima, want de donkere modus wil je waarschijnlijk vooral na zonsondergang gebruiken.
Stel een schema in voor Night Shift
Net zoals op de Mac kun je op je iPhone (en iPad) Night Shift instellen om het blauwe licht uit het scherm te filteren. Dat is minder vermoeiend voor je ogen en laat je mogelijk beter slapen. Via de instellingen onder ‘Night Shift’ stel je in wanneer de modus automatisch geactiveerd moet worden.
Automatisch slot instellen
Het automatische slot van je iPhone is essentieel voor de veiligheid van je telefoon en jouw privacy. Hiermee zorg je ervoor dat je telefoon automatisch wordt vergrendeld als je hem niet gebruikt. De standaardinstelling van 30 seconden is wellicht een beetje aan de korte kant, wij kiezen daarom voor 1 minuut.
Til op om te activeren
Wij hebben bij tip 63 al ingesteld dat het scherm van de iPhone na een tik actief wordt. Met de optie ‘Til op om te activeren’ gebeurt dat ook als je je iPhone oppakt. Dat doet dan denken aan de Apple Watch die oplicht zodra je je pols draait. Wat ons betreft een handige optie om te hebben.
Schakel app-beoordelingen uit
Open ‘Instellingen>App Store’ en schakel ‘Beoordelingen en recensies’ uit. Dat zorgt ervoor dat je nooit meer door een app gevraagd wordt om een beoordeling te geven of een review te schrijven. En nu je toch hier bent: schakel eventueel ‘Automatische downloads’ via je mobiele data uit.
Schakel push-meldingen voor mail uit
Een goede instelling om mobiele data te besparen is via ‘Instellingen>Mail>Accounts’. Tik daar op ‘Nieuwe gegevens’ en schakel de bovenste optie ‘Push’ uit. Hierdoor worden mailtjes niet meteen naar je iPhone gestuurd zodra ze op de server binnenkomen. Een handigere instelling voor je databundel en batterij is ‘Handmatig’ onderaan.
Bescherm je vergrendelscherm
Om je veiligheid en privacy te verhogen, pas je aan wat gebruikers allemaal direct vanaf het vergrendelscherm kunnen doen. Open ‘Instellingen>Face ID en toegangscode’. Scrol omlaag tot je bij het onderdeel ‘Toegang bij vergrendeling’ komt. Schakel daar functies uit die eventueel een veiligheidsrisico kunnen zijn, zoals ‘Siri’, ‘Meldingencentrum’ en ‘Bedieningspaneel’.
Scan QR-codes via de camera
QR-codes zijn een geweldige manier om snel informatie door te geven via een gekoppelde website. De optie om QR-codes te scannen is ingebouwd in de Camera-app van je iPhone, je hoeft hem alleen maar te activeren. Ga naar ‘Instellingen>Camera’ en zet de optie ‘Scan QR-codes’ aan. Richt nu je camera op een QR-code en tik op het scherm als die is gescand.
Persoonlijke hotspot ook voor anderen
Zoals je wellicht weet, kun je het mobiele netwerk van je iPhone gebruiken om internettoegang te bieden aan andere apparaten die zijn aangemeld op je iCloud-account. Maar tik je in ‘Instellingen>Mobiel netwerk’ op de optie ‘Persoonlijke hotspot>Anderen mogen verbinden’, dan maak je die ook toegankelijk voor andere apparaten in de buurt.
Schakel 5G uit voor meer batterij
Als je niet per se 5G-snelheden nodig hebt, tik dan op ‘Opties mobiele data>Gesprekken en data’ en verander de optie daar van ‘5G aan’ of ‘5G automatisch’ in ‘LTE’. Hierdoor zit je altijd op het ietwat trager 4G-netwerk, maar dat heeft een veel minder grote impact op je batterij.
Beperk IP-adres
Schakel net als op de Mac de optie ‘Opties mobiele data>Beperk IP-adrestracking’ in. Dit verbergt je IP-adres voor bekende trackers in Mail en Safari. Denk eraan dat deze bescherming niet werkt voor web- en e-mailapps van derden, mocht je die gebruiken.
Meer gegevens op 5G
Gebruik je vaak FaceTime, tik dan op ‘Datamodus’ en selecteer ‘Sta meer data toe op 5G’ voor video- en FaceTime-gesprekken met een hogere kwaliteit. Hierdoor gaat je iPhone ook software-updates downloaden en Apple TV– en Apple Music-materiaal in HD streamen.
Schakel video-opname’s in HDR in
Ga naar ‘Instellingen>Camera>Neem video op’ en schakel daar de optie ‘HDR-video’ in om video op te nemen met hoog dynamisch bereik, inclusief Dolby Vision. Hierdoor lijken je video’s helderder met nauwkeurigere kleuren en een beter contrast. Overweeg ook de optie ‘Vergrendel camera’ in te schakelen.
Pas je Bedieningspaneel aan
Het Bedieningspaneel van iOS is veel nuttiger dan zijn tegenhanger op de Mac, en je kunt er veel functies toevoegen. Ga naar ‘Instellingen>Bedieningspaneel’ en voeg extra knoppen toe zoals ‘Muziekherkenning’. Hiermee activeer je Shazam om liedjes te identificeren. Of voeg ‘Vergrootglas’ toe om op voor werpen in te zoomen. Je voegt de knoppen toe via het plusje aan de linkerkant. Met het minnetje verwijder je items.
Maak Safari nog veiliger
Gebruik je Safari als standaardbrowser op je iPhone? Werp dan een blik op de verschillende nuttige instellingen in ‘Instellingen>Safari’. Zet ‘Voorkom cross-site tracking’ aan, evenals ‘Verberg IP-adres> Voor trackers’. Ten slotte schakel je nog ‘Meld frauduleuze websites’ in om je privacy beter te beschermen als je Safari gebruikt.
Schakel de leesbewijzen uit
Als je niet wilt dat mensen weten wanneer je hun sms hebt gelezen (handig als je niet direct kunt antwoorden), ga dan naar ‘Instellingen>Berichten’ en schakel de optie ‘Stuur leesbewijzen’ uit. Je kunt afzenders hier ook blokkeren door op ‘Geblokkeerde contacten’ te tikken, gevolgd door ‘Voeg toe’ om nieuwe nummers aan de lijst toe te voegen.
Luister naar lossless muziek in Apple Music
Om de kwaliteit van de muziek die je via Apple Music streamt te verhogen, ga je naar ‘Instellingen>Muziek’. Schakel daar ‘Dolby Atmos’ in en tik daaronder op ‘Audiokwaliteit’ en zet ‘Lossless-audio’ aan. Je stelt daar de kwaliteit in voor zowel gestreamde als gedownloade muziek.
Maak je toegangscode veiliger
Om je iPhone-toegangscode nog veiliger te maken, open je ‘Instellingen>Face ID en toegangscode’. Tik daar op ‘Wijzig toegangscode’ en kies onderaan ‘Toegangscodeopties’. Kies daar ‘Aangepaste alfanumerieke code’. Hiermee gebruik je een echt wachtwoord voor het ontgrendelen van je telefoon, met cijfers én letters.
Pas je vergrendelscherm aan
Activeer het scherm van je iPhone zonder hem te ontgrendelen en druk langer op het vergrendelscherm. Je kunt hier nieuwe vergrendelschermen aanmaken en bestaande aanpassen. Maak je perfecte vergrendelscherm door de achtergrond te veranderen en widgets voor je favoriete apps toe te voegen.Nu we al deze iOS-instellingen hebben aangepast, is het slim om een back-up van je apparaat te maken in iCloud om deze allemaal te bewaren. Ga naar ‘Instellingen>Apple ID>iCloud’, tik op ‘iCloud-reservekopie’ en zet dan de optie ‘Maak een back-up van deze iPhone’ aan. Je kunt ook op ‘Nu back-up maken’ tikken om direct je instellingen te bewaren.
Schakel autocorrectie uit
Autocorrectie verbetert in het beste geval je spelfouten, maar vaak zit de functie er ook naast en introduceert hij juist hilarische fouten. Ben je een nauwkeurig persoon wat typen betreft? Vertrouw dan op jezelf en ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord’ en schakel ‘Autocorrectie’ uit.
Vergrendel je simkaart
In het geval dat je je iPhone ooit kwijtraakt, wil je niet dat anderen jouw telefoonnummer en databundel kunnen gebruiken. Daarom is het een goed idee om de simpincode te activeren. Dat doe je in ‘Instellingen>Mobiel netwerk>Simpincode’. Schakel de functie in en geef je simkaart eventueel een andere code die je beter onthoudt.
Gebruik de focus ‘Autorijden’
Wil je tijdens het rijden niet worden afgeleid door je iPhone? Ga dan naar ‘Instellingen>Focus>Autorijden’, scrol naar beneden tot het gedeelte ‘Schakel automatisch in’ en zet dit op ‘Automatisch’. Je iPhone detecteert dan wanneer je in de auto zit en schakelt alle oproepen, meldingen enzovoort uit.
En tot slot, maak een back-up
Nu we al deze iOS-instellingen hebben aangepast, is het slim om een back-up van je apparaat te maken in iCloud om deze allemaal te bewaren. Ga naar ‘Instellingen>Apple ID>iCloud’, tik op ‘iCloud-reservekopie’ en zet dan de optie ‘Maak een back-up van deze iPhone’ aan. Je kunt ook op ‘Nu back-up maken’ tikken om direct je instellingen te bewaren.