Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Schilder als Van Gogh met Procreate

Droom je ervan de Sterrennacht in je woonkamer te hangen? Aan het echte exemplaar kunnen we je niet helpen, maar je ontdekt hier wel hoe je met Procreate schilderij in de stijl van Van Gogh maakt.
Van Gogh Procreate
Icon voor Procreate
Procreate
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
45 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Van Gogh & Procreate: voor je begint

Vincent van Gogh & post-impressionisme

Deze kunstenaar heeft eigenlijk geen introductie nodig: Vincent van Gogh (1853 – 1890) behoort tot een van de beroemdste figuren uit de kunstgeschiedenis. Hij had een onstuimig leven, worstelde met psychische klachten en zag de schilderkunst als zijn enige troost. Geen wonder dus dat het merendeel van zijn oeuvre onder het post-impressionisme valt. Het doel van deze stroming was om de werkelijkheid af te beelden, maar wel dusdanig te vervormen, dat de nadruk op het gevoel of de emotie van het kunstwerk lag. Daarvoor werden onder andere onnatuurlijke vormen en kleuren gebruikt.

Zeg je Van Gogh, dan zeg je al gauw de Sterrennacht. Dit schilderij beeldt een denkbeeldig landschap uit, met fonkelende sterren, heuvels en een dorpje met een kerktoren. Om de compositie tot leven te brengen, schilderde Van Gogh het canvas vol met minuscule penseelstreken. Hiervoor gebruikte hij olieverf, voornamelijk in de kleuren geel en blauw. De vele kleurtinten en surrealistische vormen reflecteren Van Goghs innerlijke onrust.

Hieronder proberen we een landschap zoals de Sterrennacht van Van Gogh te maken in Procreate. Met de nadruk op proberen, want het is een flinke uitdaging om al die penseelstreken te zetten. Werk dus in etappes – dan houd je je pols ook gelukkig.

Ontdek stap voor stap wat je moet doen

Van Gogh Procreate
1

Canvas

Open Procreate en tik op het plusje om met een nieuw canvas te beginnen. Deze keer gaan we voor ‘Screen size’. Leg je iPad vervolgens neer in de landschapsmodus, oftewel horizontaal.

Van Gogh Procreate
2

Achtergrond

Eerst kleur je de achtergrond in. Open de Brush Library, tik op ‘Painting>Wet Acrylic’ en zet de lijndikte op 100%. Kies een heldere kleur blauw uit en veeg het over je hele canvas. Deze laag geeft een mooi schilderachtig effect.

Van Gogh Procreate
3

Voorbereiding

Voordat je de compositie gaat schetsen, moet je het juiste tekengerei verzamelen. Kies een blauwe kleur uit die net wat lichter is dan die van de achtergrond en zet de lijndikte op ongeveer 10%

Van Gogh Procreate
4

Lucht

We werken van boven naar beneden, dus we beginnen met de lucht. Gebruik de bovenste helft van het canvas: schets hier wat slierten, cirkels en andere abstracte figuren. Dit worden de sterren, de lucht en de maan.

Van Gogh Procreate
5

Heuvels

Halverwege het canvas tekenen we twee heuvels: een links en een rechts. Selecteer hiervoor een donkerblauwe kleur en zet de lijndikte op ongeveer 6%. Het gedeelte recht onder de heuvels wordt een zee.

Van Gogh Procreate
6

Geel

Genoeg blauw – kies een geel tintje uit. Vul de cirkels (oftewel, de sterren en maan) hiermee in en teken een gloed boven de heuvels. Stel daarna de opaciteit naar beneden bij en teken een weerspiegeling van de sterren in het water.

Van Gogh Procreate
7

Details

Je kunstwerk kan nog wat details gebruiken. Selecteer weer een lichtblauwe kleur en teken wat randen om de sterren heen – nu is het net alsof ze de lucht verlichten. Zet ook wat penseelstreken in het water. Wees niet te nauwkeurig.

Van Gogh Procreate
8

Streepjes

Nu begint het grootste werk: alle individuele penseelstreken tekenen. Open de Brush Library en kies ‘Painting>Oil brush’. Zet de opaciteit op 100%, de lijndikte op 3%. Zoom in op het scherm en zet één voor één alle penseelstreken.

Van Gogh Procreate
9

… en meer streepjes

Vul het hele canvas met de penseelstreken. Let op dat je steeds een passende kleur pakt. Wissel ook af qua tint, net als in het plaatje hierboven: de ster heeft hier verschillende soorten geel. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.