Leer tekenen in de stijl van Mondriaan
Direct aan de slag?
Lees hier stap voor stap hoe het werkt
Canvas
Open Procreate, tik rechtsboven op het plusje en kies een canvas uit om op te werken. Wij gaan voor ‘Square’. Mondriaan liet veel vlakken in zijn canvassen wit, dus wij veranderen niets aan de kleur van de achtergrondlaag.
Raster
Mondriaan gebruikte hulpmiddelen als linialen om zijn lijnen kaarsrecht te tekenen, wij gebruiken een raster. Dit moet je zelf activeren: tik op het icoontje met de moersleutel, ga naar ‘Canvas’ en activeer ‘Drawing Guide’.
Penseel
De penseelstreken in Mondriaans schilderijen zijn zo nauwkeurig aangezet, dat de textuur haast onzichtbaar is. Daarvoor ging hij erg nauwkeurig te werk, maar in Procreate selecteer je gewoon het penseel ‘Monoline’.
Lijndikte
Om de geometrische vormen te maken, tekende Mondriaan vette en ondoorschijnende lijnen. Om dat effect na te bootsen, passen we de twee schuifbalken links aan. Zet de bovenste (lijndikte) op 30%, de onderste (opaciteit) op 100%.
Zwart
De lijnen in de werken van Mondriaan hadden nog één ding opvallend kenmerk: ze waren pikzwart. Tik rechtsboven op de stip, kies ‘Disc’ en sleep het bolletje in het kleurenwiel recht naar beneden, tot je zwart hebt geselecteerd.
Lijnen
Tijd om je compositie te tekenen. Plaats zowel horizontale als verticale lijnen en volg het raster. Maak je niet druk om kromme lijnen: als je je Apple Pencil even stil laat staan en hem niet meteen optilt, trekt Procreate je lijn recht.
Kleur
Mondriaan hield het bij een specifiek kleurenpalet. Zo gebruikte hij de drie primaire kleuren (rood, blauw en geel) en drie niet-kleuren (zwart, grijs en wit). Selecteer een van deze kleuren, of verzin je eigen kleurenpalet.
Inkleuren
Plaats je Pencil rechtsboven op het bolletje met daarin de kleur die je hebt gekozen. Sleep dit naar een van de vlakken en laat los: het vlak wordt nu vanzelf ingekleurd. Herhaal stap 7 en 8 voor alle vlakken die je wilt inkleuren.
Piet Mondriaan was een kunstenaar van eigen bodem, en staat vooral bekend om zijn kubistische werken. Deze stroming kenmerkte zich door geometrische vlakken. En nee, die werden niet lukraak op een canvas gekliederd: Mondriaan gebruikte deze stijl om de werkelijkheid op een abstracte manier uit te beelden. ‘Broadway Boogie Woogie’ is bijvoorbeeld een abstracte replica van de New Yorkse wijk Manhattan: de duizelingwekkende strepen beelden de straten uit, en de naam ‘Boogie Woogie’ refereert naar de swingende jazzmuziek die daar op dat moment populair was. Er schuilt dus meer achter zijn werk dan je in eerste instantie denkt.