Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Teken een portret in popart-stijl met Procreate

Met Procreate boots je gemakkelijk tekenstijlen na. Onze favoriet is popart, en daarom ontdek je hier hoe je een portret in deze stijl tekent. Net als kunstenaar Roy Lichtenstein!
Procreate poppart tekenen
Icon voor Procreate
Procreate
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Dit moet je weten

Over popart

De Amerikaanse kunstenaar Roy Lichtenstein (1923 – 1997) was een pionier van de popart. Deze kunststroming, die rond 1949 een opmars maakte, kwam tot stand door een groep kunstenaars die vond dat kunst te elitair werd en toegankelijker moest worden. Daarom stonden hun kunstwerken in het teken van de consumptiemaatschappij.

Ook die van Lichtenstein. Hij stond vooral bekend om zijn portretten, maar zocht het grote publiek op door de stijl van populaire stripverhalen over te nemen. Het beste voorbeeld van Lichtensteins stijl is Crying Girl, een portret van een expressieve vrouw. Zo zien we hier de tekstballon die in bijna al zijn bekende werken terugkeert en waarbij je meteen aan een stripboek denkt. Wat ook opvalt, is de kleur in het gezicht. Daarvoor zijn de zogenaamde ‘Ben-Day dots’ gebruikt: kleine stippen die de illusie van kleur opwekken. Verder werkte Lichtenstein vooral met primaire kleuren en zwarte contouren, net als Mondriaan.

Hoe je zelf zo’n cartoonachtig portret maakt, ontdek je hieronder. Je kunt zelf iemand schetsen, maar ook een foto of afbeelding overtrekken. Zoek in dat geval eerst een plaatje uit en bewaar hem in je bibliotheek. Hieronder lees je hoe je hem in Procreate zet – daarna leggen we uit hoe je tekent.

Afbeelding uploaden

Procreate popart tekenen
1

Uploaden

Nadat je in Procreate een canvas hebt geopend, kun je er een afbeelding op plakken. Tik op de moersleutel, kies ‘Add’ en selecteer ‘Insert a photo’. Navigeer nu door de Foto’s-app en kies de afbeelding die je wilt overtrekken.

Instructiefoto: Bijstellen
2

Bijstellen

Procreate zet het plaatje lukraak op het canvas, maar dit kun je naar je voorkeuren aanpassen. Sleep de afbeelding naar de gewenste plek. Wijzig het formaat door de blauwe bolletjes in de hoeken en op de randen te verslepen.

Procreate popart tekenen
3

Opaciteit

Je ziet je penseelstroken dadelijk beter wanneer je de afbeelding wat lichter maakt. Open het Layers-menu, tik op de N naast ‘Layer 1’ en zet ‘Opacity’ omlaag. Tik daarna op het plusje en selecteer ‘Layer 2’: op deze laag ga je tekenen.

Popart tekenen met Procreate: ontdek stap voor stap hoe het werkt

Procreate popart tekenen
1

Canvas

Open Procreate, tik op het plusje en ga voor het canvas ‘Square’. Wil je een afbeelding overtrekken? Upload dan nu een plaatje naar je canvas (zie de stappen hierboven). Ook kun je zelf een compositie bedenken.

Procreate popart tekenen
2

Penseel

Om de contouren van ons portret een cartoonachtige stijl te geven, selecteren we het penseel ‘Syrup’. Dit vind je in de Brush Library onder de categorie ‘Inking’. Kies vervolgens zwart als kleur.

Procreate popart tekenen
3

Tekenen

Stel de lijndikte in op 25% en begin met tekenen. Trek de contouren van het gezicht over of schets zelf een portret. Denk ook aan de randen van het haar en de wenkbrauwen, plus aan gezichtsdelen als de ogen, lippen en neus

ftr_procreate_152
4

Details

Breng hier en daar wat details aan. Teken bijvoorbeeld wat donkere plekken in het haar, groeven in de lippen of streepjes bij de ogen. Doe dit niet te veel, Lichtenstein hield het subtiel. Stel eventueel de lijndikte wat bij.

ftr_procreate_152
5

Inkleuren

Als je compositie af is, kleur je hem in. Kies een (primaire) kleur uit en sleep deze naar een deel van je tekening. Herhaal dit voor alle delen van je portret die je wilt inkleuren, maar sla de huid, lippen en ogen even over.

ftr_procreate_152
6

Stipjes

Op het gezicht plaatsen we de Ben-Day-­stippen. Open de Brush Library, tik op ‘Textures>Decimals’ en kies een kleur uit. Ga naar het Layers-menu, tik op de plus en sleep de nieuwe laag onder je compositie. Kleur nu handmatig in.

ftr_procreate_152
7

Achtergrond

Voor de achtergrond heb je twee opties: laat hem wit of geef hem een kleurtje. In deze workshop gaan we voor het tweede. Selecteer weer een primaire kleur, sleep deze naar de achtergrond en laat los.

ftr_procreate_152
8

Tekst

Lichtensteins kunstwerken zijn te herkennen aan de dialoog. Tik op de moersleutel en kies ‘Add>Add text’. Typ een tekst – maak het lekker opzichtig. Pas eventueel het lettertype aan met ‘Aa’ en zet de tekst op de juiste plek.

Procreate poppart tekenen
9

Tekstballon

De dialoog verdient nog wel een tekstballon. Ga naar het Layers-menu en selecteer de laag met je tekening. Kies nu weer het penseel ‘Syrup’, selecteer zwart en teken de tekstballon. Vul hem in met wit.

Meer over Procreate?