Zo schiet je professionele foto’s met je iPhone
Direct aan de slag?
Voor de beginnende fotograaf
JPEG/HEIC of (Pro)RAW?
Foto’s worden standaard opgeslagen als HEIC-betand, een verbeterde vorm van JPEG. Voor een kiekje hier en daar is dit prima: deze bestandsstructuur is relatief klein en je iPhone past automatisch wat handige effecten toe.
Echter geeft de professionele fotograaf de voorkeur aan wat grover geschut, namelijk RAW-bestanden. Hiermee gaat (in tegenstelling tot bij HEIC- of JPEG-afbeeldingen) niets van de beeldinformatie verloren. De foto’s die je schiet blijven dus letterlijk vertaald ‘rauw’, oftewel onbewerkt, zodat je naderhand zelf de belichting, schaduwen, het contrast, en andere elementen bewerkt. Wel zijn RAW-foto’s relatief groot: ongeveer 25 MB, dus gebruik dit formaat niet zomaar voor je selfies.
Sinds de iPhone 12 Pro (Max) kunnen alle Pro-iPhones RAW-foto’s maken, want Apple heeft het ingebouwd onder de naam ‘ProRAW’. Je activeert dit via ‘Instellingen>Camera>Bestandsstructuren>Apple ProRAW’. Open vervolgens de Camera-app, zet de stand op ‘Foto’, en tik rechtsboven op het ‘RAW’-icoontje. Nu kun je meteen RAW-foto’s schieten – naderhand bewerken kan via de Foto’s-app.
Heb je wel een iPhone, maar geen Pro-model? Of juist een wat ouder toestel? Ook dan kun je RAW-foto’s schieten, mits je een compatibele app downloadt. Neem bijvoorbeeld een kijkje naar Pro Camera by Moment (€ 7,99).
Het juiste licht
Natuurlijk licht is het beste licht. Maak je foto’s daarom in de buitenlucht, of als het binnenshuis moet, zo dicht mogelijk bij een raam. Houd ook altijd rekening met het weer en het dagdeel: voor het beste lichteffect schiet je op een heldere, zonnige middag. Op dit tijdstip staat de zon namelijk het hoogst en verandert het licht amper, dus als je fotoshoot wat langer duurt, merk je uiteindelijk nauwelijks verschil qua belichting.
Vraag je overigens altijd af vanaf welke kant het licht moet komen. Schiet bijvoorbeeld nooit tegen de lichtbron in en vermijd schaduwen waar mogelijk.
Heb je geen tijd om op de zon te wachten? Gebruik dan professionele verlichting zoals een ringlicht. Vermijd in ieder geval de flits van je camera, tenzij je echt in het pikkedonker fotografeert.
Belichting aanpassen
Ben je alsnog ontevreden met het licht? Pas dan de instellingen van je iPhone aan. Open de Camera-app, richt de lens op het onderwerp dat je wilt fotograferen, en tik hierop. Er verschijnt nu een geel kader: tik op het gele zonnetje ernaast en houd dit vast. Door de zon te verslepen, pas je de belichting aan. Het klinkt tegenstrijdig, maar sleep hem naar boven als je last hebt van onderbelichting, en naar onder bij overbelichting.
Helaas keert je iPhone terug naar zijn standaardinstellingen zodra je hem te veel beweegt, dus je moet de belichting dan telkens weer veranderen. Zwiep je toestel daarom niet heen en weer.
Statief
Als je bereid bent om in je nieuwe hobby te investeren, raden we een statief aan. Door je iPhone erop te bevestigen en hem op een vlakke ondergrond te plaatsen, worden je beelden namelijk een stuk stabieler dan wanneer je foto’s met de losse hand maakt. Bovendien komen statieven in diverse soorten en maten. Zo kun je ze soms uitschuiven om de lengte aan te passen, terwijl andere juist ingebouwde verlichting hebben.
Het ligt dus aan je eigen budget en voorkeuren welke bij je past. Meest gangbaar zijn echter de tripods: deze hebben drie poten, zijn relatief klein, en kun je gemakkelijk vasthouden. Daardoor zijn ze ook handig om te vloggen en timelapse-video’s te maken.
Maak zelf pasfoto’s
Bril
Een bril mag je op laten staan, op voorwaarde dat het montuur geen schaduw achterlaat en de ogen zichtbaar zijn. Bovendien moeten de glazen volledig doorschijnen en mag hier niets in reflecteren. Toch maar afdoen? Het is aan jou.
Hoofdbedekking
Mensen die hun hoofd bedekken vanwege hun geloof mogen dit ook op hun pasfoto’s. De overheid wil wel dat het gezicht volledig zichtbaar is, dat de hoofdbedekking egaal en eenkleurig is, en dat de kleur ervan contrasteert met de achtergrond.
En de rest?
Een baard, pruik, pony, sonde, piercing, tattoo – het mag allemaal op je pasfoto. Ook make-up is prima. De uitzondering is een cap of pet: die móét af, tenzij je hem om godsdienstige, levensbeschouwelijke, of medische redenen draagt.
Onder de zes
Stappen vier en zes van het stappenplan dat zo volgt, zijn niet van toepassing op kinderen jonger dan zes jaar. Behalve de positie van het hoofd: iedereen moet naar voren kijken. Heeft het kind ondersteuning nodig? Dat mag, mits dit niet in beeld komt.
Zes maanden
De overheid wil liever niet dat je de foto van je vorige identiteitskaart, paspoort, of rijbewijs gebruikt. Sterker nog, ze vragen om een foto die niet ouder is dan zes maanden. Overigens is het geen probleem als je inmiddels een ander kapsel hebt.
Maatvoering
Voor pasfoto’s geldt een standaard maatvoering: ze moeten precies 35 mm breed bij 45 mm hoog zijn. De breedte van je gezicht moet – van ooraanzet tot ooraanzet – tussen de 16 en 20 mm zitten.
De lengte moet voor iedereen van kin tot kruin minimaal 19 mm zijn; voor kinderen tot en met tien jaar geldt een maximum van 26 mm, de rest mag tot en met 30 mm. Heb je hulp nodig bij dit formaat? De fotobewerkingsapp PhotoRoom heeft een handige template voor pasfoto’s die het voor je uitmeet.
De fotoshoot
Achtergrond
Voordat je gaat poseren, heb je eerst de juiste achtergrond nodig. Deze moet egaal en eenkleurig zijn, en dan lichtgrijs, lichtblauw of wit. Een kleurverloop is verboden, maar zorg wel voor een duidelijk contrast met je hoofd.
Belichting
Hoe de belichting eruit moet zien? Kortgezegd: gelijkmatig. Langgezegd: zonder reflecties van accessoires, onder- of overbelichting, en storende schaduwen. Zoek indien nodig naar een andere locatie.
Poseren
Het is belangrijk dat je hoofd helemaal in beeld is. Dat wil zeggen: je nek, kruin, en beide oren. Houd je gezicht ook niet vlak tegen de randen van het kader, maar houd nog wat ruimte over – hier komen we op terug.
Houding
Tijd om te poseren! Je houding is cruciaal: houd je schouders rechts en je hoofd naar voren – gekanteld mag niet. Ook moeten je ogen op een (onzichtbare) horizontale lijn staan: zo weet je zeker dat je hoofd recht staat.
Gezicht
Niet alleen je hoofd, maar ook je gezicht moet duidelijk worden afgebeeld. Haal je haar uit je gezicht en zorg ervoor dat je ogen open en zichtbaar zijn. Houd je hoofd ook onbedekt, tenzij je voldoet aan een van de uitzonderingen.
Uitdrukking
Even lachen voor de camera zit er helaas niet in. De rijksoverheid eist namelijk pasfoto’s met een neutrale blik en gesloten mond, dus geen knipoog of ontblote tanden. Ook moet je recht in de camera kijken. Serieuze boel hier.
Kwaliteit
Hèhè, je kunt eindelijk fotograferen, maar ook daarvoor zijn wat kwaliteitseisen. Zo moet de pasfoto scherp en in kleur worden gemaakt. Verder moet de gefotografeerde zowel herkenbaar als realistisch zijn.
Maatvoering
Heb je een foto die naar wens is? Dan moet hij nog voldoen aan de maatvoering die we eerder al noemden. Het gemakkelijkst gaat dat via een app, bijvoorbeeld Pasfoto’s van Vitalij Schaefer. Maar je pasfoto moet nog steeds aan alle andere eisen voldoen!
Kwaliteit 2.0
Om je pasfoto straks te mogen gebruiken voor officiële documenten, moet je hem afdrukken op hoogwaardig, glad fotopapier, met een resolutie van minimaal 400 dpi. Ook moet hij onbeschadigd en onbewerkt zijn.
Word je eigen interieurfotograaf
Smart HDR
Eerder schreven we al dat je voor professionele foto’s met je iPhone het best in ProRAW kunt schieten, maar als je een woning vastlegt, raden we ook Smart HDR aan. Met deze techniek wordt het lichtcontrast van een foto op slimme wijze geoptimaliseerd.
Je iPhone-camera maakt namelijk snel meerdere foto’s achter elkaar – ieder met andere belichtingsinstellingen – en smelt ze vervolgens samen tot één enkele foto. Daarin zie je veel contrast tussen donkere en lichte details. En dit is precies wat je wilt, want interieurfotografie zit vol mooie schaduwen en highlights.
Op de iPhone 13 en nieuwer wordt dit effect vanzelf toegepast. Op oudere toestellen ga je naar ‘Instellingen>Camera’ en activeer je (afhankelijk van je iPhone-model) ‘Automatische HDR’ of ‘Slimme HDR’. Heb je op die laatste optie moeten tikken, dan moet je ook de camera openen en linksboven ‘HDR’ selecteren.
Ultragroothoeklens
Iedere iPhone sinds de iPhone 11 heeft minstens een groothoeklens en een ultragroothoeklens. Met eerstgenoemde maak je ‘normale’ foto’s, maar als je net wat meer van je omgeving wilt vastleggen, komt de ultragroothoeklens van pas. Deze zoomt namelijk veel verder uit – zonder dat jij zelf naar achter hoeft te stappen. Handig dus als je een kamer van top tot teen wilt fotograferen, of als je hem wat groter wilt laten lijken.
Hoe je de ultragroothoeklens gebruikt? Open de Camera-app maar eens. Onderin zie je de optie ‘0,5’. Tik erop – zoof, de camera zoomt vanzelf uit! Overigens geeft dit soms een bolvormig effect, dus let op dat je foto’s niet worden vervormd.
Raster
Een camera loodrecht houden; sommige fotografen hebben hier wat hulp bij nodig. Jij ook? Activeer dan de schakelaar bij ‘Instellingen> Camera>Raster’. Als je de Camera-app nu opent, zie je een raster op het midden van het scherm. Het plusje geeft aan wat het middelpunt van je foto wordt, met de horizontale en verticale lijnen controleer je of je recht op een muur of voorwerp richt.
Compositie
Centraal
Kies niet zomaar een willekeurig punt om vanuit te fotograferen, maar vraag je af: wat is een interessante plek in deze kamer? Gebruik dit vervolgens als het middelpunt van je compositie. In deze afbeelding is dat de salontafel.
Two is the magic number
Om je kamers wat dynamischer te maken, raden we aan om (waar mogelijk) twee muren te fotograferen. Eén enkele muur is immers wat statisch, maar drie muren zijn te chaotisch. Twee is de middenweg, zoals je hier ook ziet.
Zonlicht
Voor woningfotografie raden we kunstlicht af – profiteer zoveel mogelijk van natuurlijk licht. Dat wil zeggen: schuif alle gordijnen, lamellen, en andere soorten zonwering aan de kant en schiet op lichte, heldere middagen.
Details
Vergeet geen enkel belangrijk interieurdetail. De spotjes in deze afbeelding bijvoorbeeld: een klant wil graag weten dat ze er zijn, maar als de foto iets lager was gemaakt, waren ze verdwenen. Denk dus zorgvuldig na over wat er in beeld moet.
Irrelevant
Er zijn ook details die juist in de weg staan. Denk aan een kussen dat half afgekapt wordt afgebeeld of een lamp die iets belangrijks verbergt. Zonde van de compositie, dus gooi zulke voorwerpen even aan de kant.
Invalshoek
Als je weet wat je allemaal wilt vastleggen, moet je nog uitvogelen hoe je dit gaat doen: wat wordt je invalshoek? Fotografeer je van boven? Onder? Of toch van voren? Laatstgenoemde is het meest gangbare – mocht je twijfelen.
Voor de online verkoper
Achtergrond
De meeste productfoto’s worden gemaakt op een egaal witte achtergrond. Wellicht heb je daar al een geschikte ondergrond of muur voor. Zo niet, dan kun je een set doe-het-zelven met plakband, een kartonnen doos, en wit papier.
Iets creatiever
Mag die achtergrond wat creatiever? Experimenteer in dat geval met andere kleuren, stoffen, of meer, maar overdrijf het niet. Zulke creatieve achtergronden zijn overigens extra handig als je de foto’s op social media wilt plaatsen.
Schoonmaken
Producten mogen pas op de foto als ze er brandschoon uitzien. Niemand zal immers op je oude iPad bieden als het scherm vol vingerafdrukken zit. Bedenk wat de beste schoonmaaktechniek is – je wilt een product niet verwoesten.
Rekwisieten
Rekwisieten kunnen je productfoto’s naar een hoger niveau tillen. Mits ze bij het product passen, dit niet overschaduwen, en relatief klein zijn. Het mogen alledaagse voorwerpen zijn: hier is het zakje al genoeg.
Hoeken
Van boven, onder, een close-up – experimenteer vooral met de invalshoeken van je productfoto’s. Zeker als je alle details wilt vastleggen! Een vooraanzicht werkt vrijwel altijd en is daarom handig als uitgelichte afbeelding.
Gebruik je product
Sommige foto’s kun je verduidelijken door te doen alsof je de producten gebruikt. Kijk maar naar deze afbeelding: hier wordt de band van de tas omhooggehouden om het formaat ervan te laten zien. Overweeg per product of dit nodig is.
Wees consistent
Van plan om je website of profiel te vullen met productfoto’s? Wees dan consistent qua stijl. Verkoop je bijvoorbeeld boeken, dan is het raar als het ene boek een witte achtergrond heeft terwijl het andere in een boekenkast staat.
Foto’s van kleding
Pluizenroller
Stof, pluisjes, haren van je viervoeter – het blijft allemaal aan je kleding kleven. Pak er daarom een pluizenroller bij en borstel ieder kledingstuk zorgvuldig af voordat je gaat fotograferen.
Vlekken
Ook voor vlekken geldt: haal ze er vóór je fotoshoot uit. Lukt dit niet? Wees dan eerlijk en verberg ze niet op je foto’s. Laatstgenoemde geldt overigens ook voor eventuele scheuren en beschadigingen.
Strijken
Kreukels en vouwen verpesten de uitstraling van je kleding. Nu kun je zulke oneffenheden later wegretoucheren, maar het is minder tijdrovend om er voorzichtig overheen te gaan met een strijkijzer.
Paspop of model?
Kledingstukken springen pas in het oog als ze worden gedragen, dus gooi ze voor je kiekjes over een paspop. Heb je die niet? Zoek dan een model: huur iemand in, kijk je vrienden lief aan, of begin je eigen modellencarrière.
Stijlen
Webshops als Zalando laten zien waar hun kledingstukken bij passen door er een volledige outfit omheen te maken. Haal daarom de rest van je garderobe voor de dag en geef je paspop of model een stijlvolle outfit.
Details
Vergeet niet de details van je kleding te fotograferen, want kritische klanten willen alles zien. Denk hierbij aan de textuur, (reserve)knoopjes, en opvallende stiksels. Ook etiketten, waslabels, en andere instructies zijn belangrijk.
Autofotografie
Schoonmaakbeurt
Van een auto vol moddersporen zijn klanten niet gecharmeerd. Zorg er daarom voor dat je auto er fris en verzorgd uitziet: rijd even langs de wasserette of boen hem zelf wat op. Ruim ook van binnen op!
Schade?
Heeft je auto een deuk? Kras? Uitgebeten lak? Probeer schade of andere problemen zelf op te lossen. Wil of lukt je dit niet, dan moet je eerlijk zijn in je advertentie. Maak dus foto’s van eventuele schade.
Locatie
Houd je fotoshoot niet in je garage of op een parkeerplaats, maar spring in je auto en ga op zoek naar een aansprekende locatie. Houd hierbij rekening met het soort voertuig: een cabriolet hoort niet op het gras of in de sneeuw.
Reflecties
Een auto weerspiegelt van alle kanten – ook in de ramen en de lak – maar als fotograaf wil je niet in beeld. Controleer daarom tijdens het fotograferen dat je nergens te zien bent. Probeer anders een nieuwe invalshoek.
Belangrijk
Het kenteken, de kilometerstand, airco, onderhoudsboekjes – het zijn allemaal details die je zelf voor lief neemt, maar waar klanten om zullen vragen. Maak daarom foto’s van alle details die van belang zijn.
Details
Fotografeer ook de details waarmee een auto zich onderscheidt. Heeft hij bijvoorbeeld hippe velgen? Een opvallend stuur? Ongewone stoelen? Dit zijn precies dingen waarmee je een klant overtuigt om contact op te nemen.
In het bijzonder
Feestjes
Feestdagen, jubilea, verjaardagspartijen – als er reden is om iets te vieren, wil je dit ook vastleggen. In zulke situaties is je omgeving echter constant in beweging en is het lastig om rekening te houden met factoren als het licht. Toch kun je al die actie in je voordeel gebruiken. Tuurlijk, je kunt bezoekers vragen om te poseren en glimlachen, maar je kunt ook rondlopen en spontane foto’s schieten van pratende, lachende, of dansende feestgangers.
Daarvoor raden we de ‘Burstmodus’ van je iPhone aan. Hiermee kun je een bewegend onderwerp beter vastleggen: de iPhone-camera maakt snel meerdere foto’s achter elkaar, zodat je uiteindelijk de beste kunt kiezen. Je gebruikt deze modus door de Camera-app te openen en de sluiterknop naar links te vegen (iPhone Xs en iPhone Xr of nieuwer) of ingedrukt te houden (iPhone X of ouder). De teller geeft vervolgens aan hoeveel foto’s je hebt gemaakt.
Evenementen
Bij een concert, sportwedstrijd, of ander groot evenement heb je nog minder controle over je omgeving. Neem alleen al het licht: in een open voetbalstadion kun je geluk hebben met een heldere lucht en goed weer, maar in een concertzaal valt überhaupt geen natuurlijk zonlicht. Bovendien kunnen lichteffecten van een show je beelden vervormen of verblinden, al kun je hiermee spelen door de belichting van je iPhone-camera te wijzigen.
Hebben die lichtflitsen je foto’s toch bedorven? Converteer je foto’s dan naar zwart-wit en pas de belichting nogmaals aan om een balans te vinden. Gebruik in ieder geval nóóit de flits. Die verlicht het podium of veld amper, en is vooral storend voor je mede-bezoekers.
Verder raden we de Burstmodus aan. En probeer zo dicht mogelijk bij het onderwerp te staan (mits je geen vaste plekken hebt). Anders moet je ver inzoomen en kun je de pixels in je kiekjes haast tellen.
Bruiloften
Bruiloften vallen ook onder de categorie ‘feestjes’, maar ze zijn een geval apart. Deze feestjes staan immers in het teken van de bruid en de bruidegom, en die houden gedurende dag hun eigen fotoshoots. Word jij hiervoor ingeschakeld? Houd als fotograaf rekening met de allereerste tips die we op deze pagina noemden.
Gebruik ook de Portretmodus. Met deze functie past de iPhone-camera een scherptediepte-effect toe, waardoor het onderwerp duidelijk wordt afgebeeld en de achtergrond wazig is. Perfect om het bruidspaar te laten stralen, zowel tijdens de ceremonie als de voorbereiding. Voor de overige feestgangers raden we de Burstmodus aan. Zorg er ook voor dat je iedere bezoeker minstens één keer vastlegt. Dit om teleurgestelde gezichten te voorkomen.
Dieren
Trippelt er een viervoeter door je woning of kom je er een tegen? Om die te fotograferen, komt zowel de Portret- als Burstmodus van pas. Het verschilt per dier welke je nodig hebt: stilzitters stralen in de Portretmodus, maar in energieke buien helpt de Burstmodus juist.
Focus je qua compositie vooral op de ogen, gezien dit zijn meest expressieve eigenschappen zijn. Fotografeer verder ter hoogte van het beestje, dus zak door je knieën of ga desnoods op de grond liggen. Of op het gras, want daar is hij helemaal in zijn element en je hebt zo meteen een rustige achtergrond. Zorg in ieder geval voor zo min mogelijk afleiding, of gebruik juist een speeltje of beloning om zijn aandacht te trekken.
Maak je foto’s van je eigen huisdier? Upload de resultaten dan naar zijn persoonlijke Instagram-account – niet liegen, ieder baasje heeft er een. Met een beetje geluk word jij de volgende grote petfluencer.
Portretten
De portretmodus gebruik je ook voor e headshots. Een cv of LinkedIn-profiel kan immers niet zonder persoonlijk fotootje, laat staan die modellencarrière. Houd zulke foto’s simpel: kies een rustige outfit uit, zoek naar een neutrale achtergrond, en plaats jezelf in het midden van het beeld, van je kruin tot en met beide schouders.
En over je schouders gesproken: houd ze recht, net als je gezicht. Draag je een bril? Pas dan op voor reflecties in je glazen. Houd verder rekening met de tips gegeven aan het begin van dit artikel en vermijd schaduwen op je gezicht. Artistieke portretten schieten kan ook, al vergt dat een stuk meer creativiteit. Hierbij speel je juist met kleuren, schaduwen, gezichtsuitdrukkingen, en andere elementen.