Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zo maak je retro pixel-art met Procreate

Met Procreate kan iedereen pixel-art maken: zo breng je je fantasie tot leven, pixel voor pixel.
Pixel-art Procreate
Icon voor Procreate
Procreate
Icon voor iPad
iPad
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Over pixel-art

De kunstwereld heeft de term ‘pixel-art’ inmiddels volledig omarmd. Met deze digitale vorm van kunst wordt een canvas tot op de pixel nauwkeurig bewerkt, net als de 8-bit videogames van vroeger. Kleuren zijn simpel, de contouren wat blokkig.

Kortom: het is een toegankelijke stijl die voor zowel beginnende als ervaren kunstenaars aantrekkelijk is. Zeker omdat je zelf bepaalt hoe hoog je de lat legt, want hoe meer pixels je canvas heeft, hoe uitgebreider en gedetailleerder je kunt tekenen.

In deze workshop beginnen we met een laagdrempelig project, en maak je voorzichtig kennis met de wereld van pixel-art. Wat je nodig hebt: een Apple Pencil, een iPad met Procreate, en een vleugje inspiratie.

Hier vind je de belangrijkste functies

Pixel-art Procreate

Pixel-art in Procreate: ontdek stap voor stap hoe het werkt

pixel-art Procreate
1

Canvas

Eerst zetten we ons canvas klaar. Open Procreate en tik rechtsboven op de plus, daarna op het grijze icoontje naast ‘New canvas’. Zet nu zowel ‘Width’ als ‘Height’ op 50 px, oftewel pixels. Sla je canvas op met ‘Create’.

pixel-art Procreate
2

Drawing guide

Als je een pixel-tekening maakt, dan kleur je simpel gezegd wat vierkanten in. Het raster dat je hiervoor nodig hebt, moet je zelf activeren: tik op de moersleutel linksboven en schakel de ‘Drawing Guide’ in.

pixel-art Procreate
3

Grid size

Met de standaardinstellingen van het raster zijn de vierkantjes nog te groot. Open daarom weer de moersleutel, maar kies nu ‘Edit Drawing Guide’ en zet de ‘Grid size’ onderin op 1 px. Tik op ‘Done’ om je wijzigingen te bewaren.

pixel-art Procreate
4

Technical pen

Het canvas is klaar, nu je penseel nog. Open hiervoor de Brush Library, oftewel het icoontje met de kwast bovenin. Ga nu naar de categorie ‘Inking’, sleep ‘Technical Pen’ naar links en kies ‘Duplicate’.

pixel-art Procreate
5

Kneepjes

Nu stel je je penseel samen. Tik op ‘Technical Pencil 1’, kies ‘Properties’ en zet ‘Maximum Size’ op 1%. Ga daarna naar ‘About this brush’, tik op ‘Technical Pen 1’ en verander de naam naar ‘Pixel’. Bewaar je penseel met ‘Done’.

pixel-art Procreate
6

Contour

Het voorwerk is af, tekenen maar! Tik de kleurenkiezer en kies een donkere kleur uit. Schets nu eerst de contouren van je tekening: bedenk zelf een onderwerp – wij gaan voor een blozende puppy – maar maak het niet te ingewikkeld.

pixel-art Procreate
7

Inkleuren

Die pixel-tekening verdient nog wat kleur. Kies een kleur uit, leg je vinger op het icoontje van de kleurkiezer en sleep dit naar het deel dat je wilt inkleuren. Herhaal deze stap voor alle vlakken die je wilt vullen.

pixel-art Procreate
8

Details

Contouren? Check. Hoofdkleuren? Check. Alleen de details ontbreken nog. Teken daarom alle schaduwen, lijnen en andere componenten die je tekening compleet maken. Controleer steeds goed of je de juiste kleur gebruikt!

pixel-art Procreate
9

Achtergrond

Heb je de achtergrond wit gelaten, maar geef je hem liever een kleurtje? Open het ­Layers-menu, tik op ‘Background colour’ en selecteer je gewenste kleur in de kleurenkiezer. Procreate past ‘m vanzelf toe.

Pixaki

Met Procreate krijg je een eerste indruk van hoe het is om een pixel-tekening te maken. Voel je je na verloop van tijd zelfverzekerd genoeg om gedetailleerde composities te maken die écht uit een 8-bit game lijken te komen? Daarvoor heb je wat grover geschut nodig. Pixaki bijvoorbeeld!

Pixaki is speciaal ontworpen voor pixel-art-artiesten: gebruiksgemak staat op één, je kunt nog kleinere pixels gebruiken (en dus meer details toevoegen), en er zijn talloze tools en instellingen om je kunstwerk uit te werken. Het is zelfs mogelijk om er een korte animatie van te maken. Daarmee komt je creatie helemaal tot leven!

Je vindt Pixaki in de App Store, installeren kan na een eenmalige aankoop van 29 euro.