Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak je panorama-foto nog mooier

Afbeelding van Maak je panorama-foto nog mooier
Icon voor Foto's
Foto's
MacBook
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Als je een panoramafoto maakt van een landschap, meer of gebergte, stelt deze vaak teleur ten opzichte van je daadwerkelijke beleving. In deze workshop laten we zien hoe je met Foto’s op de Mac deze problemen achteraf aanpast om altijd een perfecte panorama te krijgen.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Panorama foto bewerken
1

Naar de panorama’s

Nadat je de te verbeteren panorama vanaf je iPhone of iPad in Foto’s hebt geïmporteerd, vind je die in het album ‘Panorama’s’. Selecteer hier een foto en druk rechtsboven op de knop met de regelaars.

Panorama foto bewerken mac
2

Los de fouten op

In ons voorbeeld staat de horizon een beetje scheef, ontbreekt linksboven informatie en hebben we de panorama aan de linkerkant te lang gemaakt. Dat is zo opgelost.

Panorama foto bewerken mac
3

Snij je panorama bij

Selecteer ‘Snij bij’. Draai het wieltje rechts naast de foto om de horizon helemaal recht te maken – een raster helpt je hierbij. Met deze functie snij je ook altijd een beetje bij.

Panorama foto bewerken mac
4

Storende randen

Versleep en verklein nu de rechthoek van het ‘Snij bij’-gereedschap om eventuele zwarte plekken of overbodige elementen aan de randen weg te werken.

Panorama foto bewerken mac
5

Belichting van je panorama

De belichting in onze panorama is prima, alleen de schaduwen zijn te donker. Kies ‘Pas aan’ , vouw ‘Licht’ uit en sleep ‘Donkere delen’ naar rechts. Zo worden alleen de schaduwen helderder.

Panorama foto bewerken mac
6

Verbeter kleur en details

Kies ‘Voeg toe’ en selecteer ‘Definitie’. Sleep de hoeveelheid Definitie omhoog voor meer details in de middentonen. Verhoog nu nog ‘Kleur>Verzadiging’ om de schaduwen meer kleur te geven.

Panorama foto bewerken mac
7

Zoek fouten

Zoom in en versleep de foto om fouten in de panorama op te sporen. In ons voorbeeld werden de rimpels van het water niet altijd even goed samengevoegd.

Panorama foto bewerken mac
8

Retoucheren

Kies het Retoucheer-gereedschap, klik op een zuivere rimpel met ingedrukte Alt-knop om deze te kopiëren. Teken dan op de foutieve rimpels in de buurt van het brongebied.

Panorama foto bewerken mac
9

Controleer je panorama

Zoom weer uit en controleer of al je bewerkingen geslaagd zijn. Zo niet, ga dan stapsgewijs terug en doe ze opnieuw. Tevreden? Klik op ‘Gereed’ en je hebt een perfecte panorama.