Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

Maak je panorama-foto nog mooier

Afbeelding van Maak je panorama-foto nog mooier
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Als je een panoramafoto maakt van een landschap, meer of gebergte, stelt deze vaak teleur ten opzichte van je daadwerkelijke beleving. In deze workshop laten we zien hoe je met Foto’s op de Mac deze problemen achteraf aanpast om altijd een perfecte panorama te krijgen.

1. Naar de panorama’s

Panorama foto bewerkenNadat je de te verbeteren panorama vanaf je iPhone of iPad in Foto’s hebt geïmporteerd, vind je die in het album ‘Panorama’s’. Selecteer hier een foto en druk rechtsboven op de knop met de regelaars.

2. Los de fouten op

Panorama foto bewerken macIn ons voorbeeld staat de horizon een beetje scheef, ontbreekt linksboven informatie en hebben we de panorama aan de linkerkant te lang gemaakt. Dat is zo opgelost.

3. Snij je panorama bij

Panorama foto bewerken macSelecteer ‘Snij bij’. Draai het wieltje rechts naast de foto om de horizon helemaal recht te maken – een raster helpt je hierbij. Met deze functie snij je ook altijd een beetje bij.

4. Storende randen

Panorama foto bewerken macVersleep en verklein nu de rechthoek van het ‘Snij bij’-gereedschap om eventuele zwarte plekken of overbodige elementen aan de randen weg te werken.

5. Belichting van je panorama

Panorama foto bewerken macDe belichting in onze panorama is prima, alleen de schaduwen zijn te donker. Kies ‘Pas aan’ , vouw ‘Licht’ uit en sleep ‘Donkere delen’ naar rechts. Zo worden alleen de schaduwen helderder.

6. Verbeter kleur en details

Panorama foto bewerken macKies ‘Voeg toe’ en selecteer ‘Definitie’. Sleep de hoeveelheid Definitie omhoog voor meer details in de middentonen. Verhoog nu nog ‘Kleur>Verzadiging’ om de schaduwen meer kleur te geven.

7. Zoek fouten

Panorama foto bewerken macZoom in en versleep de foto om fouten in de panorama op te sporen. In ons voorbeeld werden de rimpels van het water niet altijd even goed samengevoegd.

8. Retoucheren

Panorama foto bewerken macKies het Retoucheer-gereedschap, klik op een zuivere rimpel met ingedrukte Alt-knop om deze te kopiëren. Teken dan op de foutieve rimpels in de buurt van het brongebied.

9. Controleer je panorama

Panorama foto bewerken macZoom weer uit en controleer of al je bewerkingen geslaagd zijn. Zo niet, ga dan stapsgewijs terug en doe ze opnieuw. Tevreden? Klik op ‘Gereed’ en je hebt een perfecte panorama.

Meer tips, nieuws en workshops? Haal dan de nieuwe iCreate!