Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 16831 tips voor als je een Mac én iPhone hebt 💻 📱
iCreate 168

Ontdek de effect-plug-ins van GarageBand

GarageBand zit vol plug-ins die je muziekopnames naar een hoger niveau tillen, maar hoe gebruik je die en wat kun je ermee?
Afbeelding van Ontdek de effect-plug-ins van GarageBand

Plug-ins in GarageBand

Wanneer grote muziekproducers het over hun manier van werken hebben, dan zijn ze vaak lyrisch over al die plug-ins die ze gebruikt hebben. Het lijkt bijna alsof je alleen maar met plug-ins overweg moet kunnen, om van elke opname een hit te maken. Maar voor veel mensen zijn deze plug-ins toch een beetje abstract, dus wat zijn dat eigenlijk voor tovermiddelen?

Direct aan de slag?

Met de iCreate Academy haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten! Al vanaf slechts 4,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops.
Nou, over het algemeen bedoelen producers hiermee extra appjes die bij professionele programma’s zoals Ableton Live en Apple’s Logic Pro worden ‘ingeplugd’. Nu is Logic natuurlijk de grote broer van GarageBand en daarom is het geen verrassing dat deze app ook plug-ins biedt, althans in een eenvoudigere vorm.

In GarageBand maak je mogelijk al onbewust gebruik van plug-ins, namelijk als je patches op een spoor in je project toepast. Deze patches worden namelijk aangestuurd door plug-ins. Het is goed verstopt, maar je kunt de patches ook direct beïnvloeden voor geavanceerde effecten. In deze workshop laten we je zien hoe je een extra plug-in aan een patch toevoegt. Om mee te doen, heb je slechts een project met maar één spoor nodig.

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

  1. Instructiefoto: Patchen
    1

    Patchen

    In ons geopend project hebben we een geluidsspoor met een opgenomen gitaar. We hebben vanuit de Bibliotheek de patch ‘Distorted Guitar>Classic Drive’ toegepast, maar we willen nóg meer.

  2. Instructiefoto: Smart Controls
    2

    Smart Controls

    Selecteer het spoor en breng de Smart Controls tevoorschijn door op B te drukken. Kies de tab ‘Spoor’ en scrol naar beneden tot je ‘Plug-ins’ ziet. Vouw het pijltje uit als dat nog niet was gebeurd.

  3. Instructiefoto: Plug-ins
    3

    Plug-ins

    Elk van de blauwe knoppen is een plug-in. Wanneer je de muisaanwijzer erboven houdt, verschijnt links een aan/uit-knop. Hiermee schakel je de plug-ins in (blauw) of uit (grijs). Versleep om de volgorde aan te passen.

  4. Instructiefoto: Nieuwe plug-in
    4

    Nieuwe plug-in

    We willen een filter-effect aan onze plug-ins toevoegen. Houd de muisaanwijzer net onder de laatste plug-in zodat een lijntje verschijnt. Klik erop en je krijgt een menu met plug-ins. We kiezen ‘Filter>AutoFilter’.

  5. Instructiefoto: Aanpassen
    5

    Aanpassen

    Door het toevoegen van een plug-in openen automatisch de instellingen ervan. In ons geval dus een hoop opties voor ‘AutoFilter’, zoals handmatige instellingen voor de ‘Cutoff’ en ‘Resonance’.

  6. Instructiefoto: Voorinstelling
    6

    Voorinstelling

    Met elke plug-in is het een goed idee om naar de voorinstellingen te kijken. Klik op ‘Fabrieksinstelling’ voor een menu met vooraf ingestelde effecten. Wanneer je er een gekozen hebt, kun je alles nog aanpassen.

  7. Instructiefoto: Amps en pedals
    7

    Amps en pedals

    Een bijzondere plug-incategorie zijn de ‘Amps en pedals’. Voeg weer een nieuwe plug-in toe en kies ‘Amps and pedals’, direct onder je recent gebruikte plug-ins. Voeg eerst de ‘Amp Designer’ toe.

  8. Instructiefoto: Amp Designer
    8

    Amp Designer

    De Amp Designer is met name voor gitaartracks bedoeld, maar omdat het gewoon een plug-in is, kun je hem desgewenst overal toepassen. Wat dacht je van een vocal-track die uit een vertekenende versterker knalt?

  9. Instructiefoto: Pedalboard
    9

    Pedalboard

    Voeg nu nog de plug-in ‘Pedalboard’ toe. In de instellingen daarvan zijn een heleboel extra effecten toe te voegen, ongeacht de patches die je al gebruikt hebt. En dat zorgt weer voor een compleet ander geluid!