Zo installeer en beheer je de lettertypen van je Mac
Lettertypecatalogus is een standaard geïnstalleerde Mac-app met daarin een overzicht van alle beschikbare lettertypen. Die kun je hier zelf beheren: je kunt ze printen, verwijderen, toevoegen aan sets en meer. Heeft de app geen enkel geschikt lettertype voor je project? Niets aan de hand, want je kunt hier ook nieuwe stijlen installeren. In deze workshop leggen we stapsgewijs uit hoe dat werkt – plus we noemen wat andere belangrijke functies van de app.
1 Lettertypecatalogus
Open Lettertypecatalogus en ga naar ‘Alle lettertypen’: hier staat een overzicht van alle lettertypen op je Mac. Klik er een aan. Bovenaan staat een voorvertoning van dit lettertype, daaronder welke symbolen worden ondersteund.
Overigens zie je in het overzicht de lettertypen – voordat je ze aanklikt – in hun reguliere vorm. Maar wat nou als ze vet, cursief of anders opgemaakt zijn? Zweef met je muis boven een lettertype en klik op de pijlen om zulke stijlen te bekijken.
Bovendien worden niet alle talen ondersteund door alle lettertypen. Neem bijvoorbeeld het Japans: dit bestaat uit allerlei tekens waar een lettertype als Baskerville niet aan voldoet. Daarom kun je in de kolom links een taal selecteren – je ziet dan alleen de lettertypen die hiervoor geschikt zijn.
2 Activeren
Als je terugkeert naar ‘Alle lettertypen’, zie je dat sommige vakjes lichtgrijs zijn. Dit zijn de lettertypen die je Mac wel heeft opgeslagen, maar nog niet heeft geïnstalleerd en die je dus nog niet kunt gebruiken. Wil je er een proberen? Klik bij dit lettertype op de pijl naar beneden om hem te installeren.
3 Lettertype
Misschien is geen van de huidige opties naar wens, maar heb je online wél het perfecte lettertype gevonden. Download dit – mits het bestand eindigt op ‘.ttf’, ‘ttc’ of ‘oftc’. Daarna moet je dit lettertype nog installeren.
4 Installeren
Klik in de menubalk bovenin op ‘Archief>Voeg lettertypen toe aan huidige gebruiker’. Finder wordt nu geopend. Zoek hier naar het lettertype dat je zojuist hebt gedownload. Selecteer het (meerdere tegelijk kan ook) en kies ‘Open’.
5 Mac ziet dubbel
Lettertypecatalogus zal het lettertype nu valideren en installeren. Jij hoeft verder niets te doen, tenzij er al een versie van dit lettertype is geïnstalleerd. Dan kies je uit drie opties: ‘Behoud beide’, ‘Sla over’ of ‘Vervang’.
6 Afdrukken
Van plan om je project te publiceren? Print je gekozen lettertype even en check hoe het er op papier uitziet. Open het lettertype, ga naar ‘Archief>Druk af’, zet ‘Type rapport’ op ‘Catalogus’ en kies ‘Druk af’. Op naar je printer!
7 Set
Als je voor een project steeds dezelfde lettertypen gebruikt, kun je hier een set van maken. Die vind je dan terug in tekstverwerkers als Word en Pages. Zo vind je ze sneller terug en hoef je niet telkens die eindeloze lijst aan lettertypen te trotseren. Ga daarvoor naar ‘Archief>Nieuwe set’. Links staat nu een ‘Naamloze set’ – dubbelklik hierop om de naam te wijzigen.
8 Vullen maar
Om de set te vullen, ga je naar ‘Alle lettertypen’ en sleep je de betreffende lettertypen één voor één naar de set. Oeps, de verkeerde toegevoegd? Control-klik in de set op dit lettertype en kies ‘Verwijder>Verwijder lettertypen’.
9 Set gebruiken
De gemaakte set nestelt zich in allerlei apps. Waaronder in Word: open een document, klik op het lettertype-menu en kies ‘Lettertypeverzamelingen’. Daar staat je set! Klik hierop – ook de toegevoegde lettertypen komen voor de dag.
Schatkamers vol lettertypen
Hoewel macOS standaard al een gevarieerd pakket aan lettertypen heeft, kun je er zelf nog veel meer aan toevoegen. Daar hoef je geen grafisch vormgever voor te zijn: online vind je miljoenen lettertypen, ontworpen door zowel professionals als hobbyisten. Een deel daarvan is betaald, maar er zijn ook talloze websites die gratis lettertypen aanbieden. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Google Fonts, DaFont of Font Squirrel. In de wereld van typografie zijn dit ware schatkamers.