Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Deze 59 geniale geheimen van iOS 16 ken je nog niet

iOS 16 geheimen
iOS 16
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Na een grote iPhone-update ziet alles er net even anders uit. Het is dan ook leuk om met de groots aangekondigde nieuwe functies te spelen, maar het kan zijn dat je kleine opties, functies en handigheidjes mist. Systeemupdates zitten namelijk vol met geheimen die je alleen ontdekt als je dieper graaft. Zo hebben wij maar liefst 59 iOS 16 geheimen gevonden. Die ontdek je hier!

iOS 16 geheimen

1 Contacten samenvoegen

iOS 16 geheimen

Als je meerdere kaarten voor dezelfde persoon in je Contacten hebt, dan kun je deze sinds iOS 16 samenvoegen. Tik in de ­Contacten-app onderaan op ‘XX dubbele exemplaren gevonden’. Tik daarna op afzonderlijke contactpersonen om ze te bekijken en samen te voegen of tik op ‘Voeg alles samen’ om alle dubbele contactpersonen meteen te combineren.

2 Face ID in landschapsmodus

iOS 16 geheimen

Het is een kleine toevoeging, maar toch een heel praktische. Face ID werkt in iOS 16 ook in landschapsmodus (op iPhone 13 en nieuwer). Het maakt dus niet uit of je telefoon voor je gedraaid op je bureau ligt, hij ontgrendelt nog steeds. En het beste: je hoeft er niks voor in te stellen.

3 Toetsenbordfeedback

iOS 16 geheimen

In ‘Instellingen>Horen en voelen’ vind je de nieuwe optie ‘Toetsenbordfeedback’. Tik erop en je kunt naast ‘Geluid’ ook ‘Voelbaar’ activeren. Hierdoor geeft elke toetsaanslag een trillinkje. Maar let op: het vraagt wel iets meer energie van de accu.

4 Bekijk je wifi-wachtwoorden

iOS 16 geheimen

Als je naar ‘Instellingen>Wifi’ gaat en daar op het i’tje naast een bekend netwerk tikt, dan vind je het kopje ‘Wachtwoord’. Tik erop, voer je toegangscode in en je ziet het wachtwoord. Voor het gemak verschijnt er ook meteen een optie voor ‘Kopieer’.

5 Herinnering voor een mail

iOS 16 geheimen

Heb je een e-mail ontvangen die je moet beantwoorden, maar heb je nu even geen tijd? En ben je bang dat je het later vergeet? Veeg dan naar rechts op die mail en kies ‘Herinnering’. Je kunt dan een tijdstip kiezen waarop de mail weer opduikt in je Postvak IN – over één uur, vanavond, morgen of op een zelfgekozen moment.

6 Verzenden ongedaan maken

iOS 16 geheimen

Heb je een mailtje verstuurd waar je direct al spijt van hebt? Misschien omdat er een gênante spelfout in staat? Onderaan verschijnt eventjes de tekst ‘Maak verzenden ongedaan’. Tik erop en je kunt de mail wijzigen. Of hem direct verwijderen via ‘Annuleer’.

7 Meer tijd voor ongedaan maken

iOS 16 geheimen

Als je het verzenden ongedaan wilt maken, moet je best snel zijn. Vind je het allemaal wat te rap? In ‘Instellingen>Mail’ staat onderaan de optie ‘Tijd om verzenden te annuleren’. Standaard staat die op tien seconden en je verhoogt die tot maximaal dertig seconden.

8 Verstuur een mail later

iOS 16 geheimen

Nadat je een mail hebt getikt, wil je die misschien niet direct versturen. Houd je vinger dan even vast op de Verstuur-pijl totdat er een menu verschijnt. Je kiest dan gemakkelijk een tijdstip: nu, vanavond, morgenvroeg of een zelfgekozen tijd.

9 Tabbladen vastzetten

iOS 16 geheimen

Net zoals op de Mac zet je vanaf nu tabbladen vast in Safari, zodat je ze altijd ter beschikking hebt en ze ook niet automatisch afgesloten worden. Open het tabbladenoverzicht (via de twee vierkantjes), houd het gewenste tabblad langer ingedrukt en kies in het menu voor ‘Maak tabblad vast’.

10 Snelle notities op iPhone

Gebruik je snelle notities op je iPad? Die werken nu ook op de iPhone, maar dan via de Deel-knop. Zit je bijvoorbeeld in Safari, dan voeg je via de Deel-knop en de optie ‘Zet in snelle notitie’ een link naar de geopende website toe.

11 Vergrendel je notities

iOS 16 geheimen

In Notities vergrendel je nu ook gemakkelijk afzonderlijke hersenspinsels via Touch ID of Face ID. Open een notitie, tik op het icoontje met de drie puntjes en kies ‘Vergrendel’. Kies daarna voor ‘Gebruik toegangscode van iPhone’. Weer een wachtwoord minder om te onthouden.

12 Verborgen foto’s ontgrendelen

iOS 16 geheimen

Je albums met verwijderde en verborgen foto’s zijn voortaan vergrendeld: je gebruikt Touch en Face ID om ze te ontgrendelen. Je hoeft de functie niet aan te zetten, hij is standaard actief. Sterker nog: je kunt het niet eens uitzetten.

13 Knip en plak fotobewerkingen

Heb je een hoop bewerkingen, effecten en een filter op een foto toegepast en wil je deze stijl graag voor nog meer foto’s gebruiken? Met een nieuwe functie van iOS 16 is dat zo gepiept. In deze drie stappen leggen we uit hoe.

1 Bewerk je foto

iOS 16 geheimen

Open een foto in de Foto’s-app en kies ‘Wijzig’ om hem te bewerken. Leef je uit qua wijzigingen. Het maakt niet uit of je een algemeen filter toepast of juist in de detail-­opties zit te wroeten.

2 Kopieer bewerkingen

iOS 16 geheimen

Als je klaar bent met bewerken, tik je op de knop met de drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm. Kies daar ‘Kopieer bewerkingen’ in het menu.

3 Plak bewerkingen

iOS 16 geheimen

Open nu een andere foto en tik wederom op de drie puntjes rechtsboven. In het menu selecteer je nu ‘Plak bewerkingen’. Alle voorheen gemaakte wijzigingen worden nu ook hier toegepast.

14 Zoek vanaf je thuisscherm

Ga naar ‘Instellingen>Beginscherm’ en zorg ervoor dat ‘Zoek op beginscherm’ geactiveerd is. Daarna heb je onderaan (iets boven het Dock) altijd een handige knop om te zoeken. Jammer genoeg is de functie afwezig op iPhones met een thuisknop. Gelukkig kun je ook van boven naar onder vegen vanaf het midden van het scherm, want ook dat opent de zoekfunctie.

15 Dubbele foto’s samenvoegen

iOS 16 geheimen

Ga in de Foto’s-app naar de tab ‘Albums’, scrol een stukje omlaag en open ‘Dubbele onderdelen’. Hier vind je alle foto’s die dusdanig veel op elkaar lijken, dat je ze echt maar één keer nodig hebt. Kies ‘Selecteer>Selecteer alle>Voeg samen’ en je hebt een hoop extra ruimte op je telefoon (of in iCloud)!

16 AirPods gemakkelijker beheren

Als je AirPods verbonden zijn met je telefoon, dan vind je bovenaan in Instellingen een nieuw menu voor de dopjes, met bijvoorbeeld ‘Gepersonaliseerde ruimtelijke ­audio’. Deze functie gebruikt de TrueDepth-camera om je omgeving te scannen en zo een persoonlijke luisterervaring te bieden.

17 Livetekst voor video

ftr_geheimen_146

Heb je ‘Livetekst’ al geactiveerd in ‘Instellingen>Algemeen>Taal en regio’? Zo ja, dan gebruik je deze slimme functie voor het kopiëren van tekst uit foto’s voortaan ook voor filmpjes. Tik gewoon op pauze en selecteer de tekst die je ziet.

18 Meldingen voor noodweer

iOS 16 geheimen

Tik in de Weer-app op het lijst-icoontje en kies daar voor ‘Schakel meldingen in’. Doorloop de stappen en bevestig alle vragen. Vervolgens ontvang je meldingen voor noodweer op jouw locatie.

19 Handoff voor FaceTime

iOS 16 geheimen

Ben je ooit een FaceTime-gesprek op je iPhone begonnen en dacht je even later: ‘Hoe handig zou het zijn als ik dat gesprek kon voortzetten op mijn Mac (of iPad)’? Dat kan nu, mits je Handoff hebt ingeschakeld via ‘Instellingen>­Algemeen>AirPlay en Handoff’. Op de Mac vind je de optie op dezelfde plek in ­Systeeminstellingen. Een FaceTime-gesprek verschijnt dan automatisch in het Dock van je Mac – klaar om overgenomen te worden.

20 Game Center-vrienden

iOS 16 geheimen

Gebruik je Game Center? Zo ja, dan vind je in de App Store voortaan de activiteit van je vrienden. Open daar je account via de profielfoto rechtsboven en kies voor ‘Game Center>Vrienden’.

21 Verwijderde berichten terughalen

Als je in Berichten een conversatie of los bericht hebt verwijderd, dan was die in iOS 15 definitief weg. Niet meer in iOS 16, want daar heb je via ‘Wijzig>Toon recent verwijderd’ de mogelijkheid om berichten weer terug te halen. Selecteer er een en kies ‘Zet terug’.

22 Berichten intrekken

Net als bij Mail maak je in Berichten het versturen van een appje eenvoudig ongedaan. Houd je vinger even op een net verstuurd berichtje­­ en kies ‘Maak verzenden ongedaan’. Maar wees er snel bij, want je hebt niet eeuwig de tijd. De ontvanger ziet vervolgens alleen nog dat je een bericht hebt ingetrokken.

23 Berichten achteraf bewerken

Klopt een bericht dat je gestuurd hebt wel, maar zit er een dikke spelfout in? In het menu dat verschijnt bij het langer ingedrukt houden van een bericht vind je ook de optie ‘Wijzig’. De ontvanger kan echter nog wel een soort versie­geschiedenis van je gewijzigde bericht bekijken.

24 Maak een conversatie weer ongelezen

Heb je een conversatie geopend waarvan je graag had gewild dat het blauwe ‘Nieuw bericht’-bolletje zichtbaar bleef, bijvoorbeeld als geheugensteuntje? Veeg naar rechts op de conversatie en tik op de blauwe knop. Nu is hij weer ‘ongelezen’.

25 SharePlay in Berichten gebruiken

In iOS 15 introduceerde Apple de mogelijkheid om in FaceTime samen naar series te kijken of muziek te luisteren, met dank aan de nieuwe optie ‘SharePlay’. In iOS 16 gebruik je deze functie ook via Berichten. Zoek een serie of film in de TV-app en tik op de Deel-knop rechtsboven. Tik daarna op de groene knop ‘SharePlay’, kies Berichten en nodig iemand uit om samen te kijken.

26 Vastgepinde lijsten

ftr_geheimen_146

In Herinneringen kun je nu lijstjes vastpinnen. Tik en houd wat langer vast ­– de optie ‘Maak vast’ verschijnt. Tik erop en de lijst wordt altijd boven in beeld geplaatst.

27 Sjabloon voor een lijst

ftr_geheimen_146

Open een lijst en tik op de knop met de drie puntjes. In dat menu vind je ‘Bewaar als sjabloon’. Op die manier kun je dus exact dezelfde lijst hergebruiken.

28 Notities met echte opmaak

ftr_geheimen_146

Als je op een item in een lijst van Herin­neringen tikt, heb je de optie ‘Voeg notitie toe’. Die was er eerst ook al, maar nu heb je meer mogelijkheden om deze tekst op te maken. Selecteer­­ dit en kies in het menuutje voor ‘Structuur’.

29 Bekijk je voltooide lijsten

ftr_geheimen_146

Bovenaan op het hoofdscherm vind je nu de slimme map ‘Voltooid’. Deze bevat alle taken die je de laatste tijd hebt afgerond, inclusief alle details.

30 Snelle notitie vanuit Bedieningspaneel

ftr_geheimen_146

In ‘Instellingen>Bedieningspaneel’ vind je sinds iOS 16 de optie om een knop voor een ‘Snelle notitie’ toe te voegen. Tik op de plus-knop om deze toe te voegen en gebruik hem vervolgens om in de Notities-app een snelle notitie aan te maken en te schrijven.

31 Geen bevestiging bij gedicteerde berichten

Dicteer je weleens berichten via Siri? En vind je het dan ook vervelend dat je het versturen daarna nog eens extra moet bevestigen? Dat is nu uit te zetten. Ga naar ‘Instellingen>Siri en zoeken>Stuur automatisch berichten’ en zet de schakelaar op groen.

32 Vergrendel om oproep ­te stoppen

ftr_geheimen_146

Heb je ooit een belletje per ongeluk beëindigd door de aan/uit-knop in te drukken terwijl het gesprek nog gaande was? Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en activeer onderaan de optie ‘Voorkom ‘Vergrendel om oproep te stoppen’’.

33 Deel je tabgroepen

ftr_geheimen_146

Tabgroepen uit Safari kun je nu met je anderen delen. Zij kunnen dan nieuwe tabbladen toevoegen aan de groep. Tik in Safari op de tab-knop, daarna op het pijltje in het midden onderin. Houd je vinger vast op een tabgroep (die maak je met ‘Nieuwe lege tabbladgroep’) en kies ‘Deel’. Kies zelf hoe je de link verstuurt.

34 Zo sorteer je afspeellijsten

ftr_geheimen_146

De Muziek-app heeft een nieuwe functie waarmee je afspeellijsten per artiest, album of releasedatum kunt rangschikken. Open een afspeellijst, tik op de drie puntjes bovenin en kies ‘Sorteer op’. Kies daarna een gewenste sorteermethode in het menu.

35 Tover je foto’s om tot stickers

We hebben het er op iCreate al vaker over gehad: Foto’s van iOS 16 herkent het voorwerp in je kiekjes en laat je deze gemakkelijk uitknippen en plaatsen in andere apps. In deze tip leggen we uit hoe je een sticker via Berichten verstuurt.

1 Tikken en vasthouden

ftr_geheimen_146

Open een foto met een duidelijk zichtbaar voorwerp, zoals een persoon, beest of plant. Tik en houd je vinger eventjes op het onderwerp totdat er een glanzende omranding verschijnt.

2 Kopiëren of delen

ftr_geheimen_146

Haal je vinger van het scherm en het bekende menuutje voor kopiëren verschijnt. Kies dus ‘Kopieer’ en plak het in een andere app. Of kies ‘Deel’ en selecteer de apps voor het delen.

3 Verslepen en neerzetten

ftr_geheimen_146

Het kan cooler! Houd je vinger op het voorwerp en sleep dit naar de zijkant. Sluit daarna Foto’s terwijl je je sticker vasthoudt. Open een andere app en zet hem daar neer.

36 Snel contactpersonen verwijderen

ftr_geheimen_146

Voorheen was het nodig om een contactenkaart eerst te openen voordat je de betreffende persoon kon verwijderen. In iOS 16 gaat dat sneller. Houd je vinger ingedrukt op een contactpersoon en kies in het menu ‘Verwijder contact’.

37 Checklist voor gezin

Als je ‘Delen met gezin’ gebruikt, dan vind je in ‘Instellingen>Gezin’ nu de optie ‘Checklist voor gezin’. Hiermee krijg je snel een overzicht van wat je allemaal deelt, evenals suggesties voor onderdelen die je nog kunt toevoegen. Zeker de moeite waard om eens naar te kijken.

38 Valuta omrekenen

Met ‘Camera’ kun je gemakkelijk valuta omrekenen op je iPhone. Handig als je in het buitenland in een winkel staat en je snel de prijs in euro wilt weten. Je moet er dan wel voor zorgen dat je iPhone een internetverbinding heeft en dat de optie Livetekst aanstaat (‘Instellingen>Algemeen>Taal en regio>Livetekst’).

39 Nieuwe Woning-app

ftr_geheimen_146

Waarschijnlijk heb je het al ontdekt, maar de Woning-app is helemaal vernieuwd. Open daar bijvoorbeeld het menu ‘Woninginstellingen’ via het menu met de drie puntjes en zoek een nieuwe ‘Woningachtergrond’.

40 Live vertalen vanuit Camera

ftr_geheimen_146

Wist je dat je tekst kunt vertalen vanuit Camera? Informatieborden en buitenlandse menukaarten zijn geen probleem. Richt je camera op een tekst en tik op het livetekst-icoontje rechtsonder (vierkant met drie strepen).­­­­ Veeg naar links op het zwarte selectiebalkje en tik op ‘Vertaal’.

41 Pas de meldingen van het Berichtencentrum aan

ftr_geheimen_146

Het Berichtencentrum heeft in iOS 16 een nieuwe look gekregen. Vind je dat helemaal niets? Je kunt de meldingen naar wens aanpassen. Open de app ‘Instellingen’ op je iPhone en tik op ‘Meldingen’. Je hoeft geen app te kiezen, selecteer gewoon bovenaan bij ‘Toon als’ de weergave die jouw voorkeur heeft.

Waar die weergave dan voor staat? Aantal: je ziet op je beginscherm enkel een getal dat het aantal meldingen weergeeft. Stapel: je ziet het bovenste bericht van je meldingen, de rest van je meldingen wordt daaronder geplaatst. Lijst: je berichten worden in een lijst onder elkaar geplaatst en zijn allemaal zichtbaar.

42 Spiegel je Apple Watch op het iPhone-scherm

ftr_geheimen_146

Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid’ en in de sectie ‘Fysiek en motorisch’ vind je de optie ‘Bedien apparaten in de buurt’. Doorloop de stappen om je Apple Watch (Series 6 of nieuwer) vanaf het grotere scherm van je iPhone te besturen.

43 Deurdetectie met Vergrootglas

ftr_geheimen_146

De Vergrootglas-app (op de iPhone 12 Pro (Max) en nieuwer) kan nu deuren herkennen en borden of labels eromheen identificeren. Tik in de Vergrootglas-app op de knop met het tandwiel en voeg de ‘Detectiemodus’ toe voor snelle toegang. De regelaar belandt dan onder de vergroot-slider.

44 Nog meer detectie

ftr_geheimen_146

De Vergrootglas-app detecteert nu ook mensen en geeft complete beschrijvingen van afbeeldingen. Tik in de app op de knop met het tandwiel en kies ‘Instellingen’ om de ‘Detectie van personen’ in te stellen.

45 Buddy controller

Je kunt nu de inputs van meerdere gamecontrollers met elkaar combineren tot één, zodat jij een vriend kunt ondersteunen bij het bereiken van het volgende niveau in een spel.

46 Hé Siri, luister langer

Heb je het idee dat Siri soms niet lang genoeg luistert? Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Siri’ en je vindt het nieuwe onderdeel ‘Siri-pauzetijd’. Hier kun je Siri langer laten wachten voordat hij op je reageert.

47 Hé Siri, herstart mijn iPhone

Siri luistert in iOS 16 in een aantal talen (waaronder Engels) naar een nieuw spraakcommando dat heel praktisch kan zijn. Je kunt de assistent nu vragen om je iPhone te herstarten. Vraag gewoon ‘Herstart mijn iPhone’ en bevestig de vraag van Siri met ‘Ja’. Op moment van schrijven werkt het nog niet bij iedereen in het Nederlands, maar bij jou hopelijk wel.

48 Hé Siri, hang op

Nog een nieuwe functie van Siri is dat je telefoon- of FaceTime-­gesprekken kunt ophangen. Gek genoeg werkt dit nog niet in het Nederlands, maar wij verwachten dat de functie snel wordt toegevoegd. Je vindt hem dan in ‘Instel­lingen>Siri>Hang op’.

49 Hé Siri, wie belt er?

Kies in ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Siri’ de optie ‘Kondig meldingen aan op luidspreker’. Zet dit aan om Siri inkomende meldingen te laten aankondigen.

50 Meerdere stops bij een route

Als je een reis plant in de Kaarten-app, kun je nu stops toevoegen voor onderweg. Zoek naar een nieuwe routebeschrijving en tik op ‘Voeg stop toe’. Voer daar een tweede bestemming in. Je kunt ze ook verslepen en de volgorde wijzigen.

51 Herinnering voor medicijnen

ftr_geheimen_146

In de app Gezondheid maak je gemakkelijk een medicatielijst om bij te houden welke medicijnen, vitaminen en supplementen je gebruikt. Tik in de eerste tab ‘Overzicht’ op ‘Voeg een medicijn toe’ en vul vervolgens alle details in, zoals de frequentie en tijdstippen voor het innemen ervan. Je vindt de optie ook via ‘Gegevens>Medicijnen’.

52 Overal dezelfde instellingen voor websites

ftr_geheimen_146

Als je bepaalde instellingen toepast voor websites in Safari, zoals een specifieke site altijd in de Reader-weergave laden, dan kun je deze instellingen nu synchroniseren tussen al je apparaten. Ga naar ‘Instellingen>Safari’ en zorg dat ‘Deel op alle apparaten’ op groen staat.

53 Gebruik de Veiligheidscontrole

De functie ‘Veiligheidscontrole’ (in ‘Instellingen>Privacy en beveiliging’) is ontworpen om mensen te helpen die met huiselijk geweld te maken hebben. Deze helpt je om snel de toegang tot de locatie en andere belangrijke instellingen in te trekken. Met de optie ‘Stop snel’ rechtsboven ga je onmiddellijk naar het thuisscherm en wis je alle sporen dat je er überhaupt naar gekeken hebt.

54 Betere scherptediepte in Camera

ftr_geheimen_146

Als je een iPhone 13 (Pro) of nieuwer hebt, heb je in Camera een verbeterd scherptediepte-effect rondom het voorwerp in portret­foto’s, evenals een nauwkeuriger scherptediepte­-effect in je video’s in de Film-modus.

55 Een nieuw thema in Boeken

ftr_geheimen_146

Tik tijdens het lezen in de Boeken-app op de nieuwe knop in de hoek rechtsonder en tik op ‘Thema’s en instellingen’ voor nieuwe weergaven van je boeken, waaronder thema’s met vetgedrukte tekst om de boeken beter leesbaar te maken.

56 Ondersteuning voor Switch-controllers

ftr_geheimen_146

Heb je een Nintendo Switch? De Joy-Cons (de controllers) werken nu ook met je iPhone, iPad en Apple TV. Zet deze in de koppelingsmodus en ze verschijnen automatisch bij de beschikbare bluetooth-apparaten in ‘Instellingen>Bluetooth’.

57 Gebruik de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Het is niet echt een geheim meer, maar met de nieuwe Gedeelde iCloud-fotobibliotheek heb je een gezamenlijke plek om je foto’s te bewaren. Je deelt je bieb met maximaal vijf anderen. Wil je weten hoe het precies werkt? Dan vertellen we je precies hoe je herinneringen deelt in de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek.

58 Zing mee met je favoriete nummers

In iOS 16.2 kreeg de streamingdienst Apple Music iets nieuws: de karaokemodus Apple Music Sing. Met één druk op de knop schakel je een karaoke-versie in van meer dan honderdduizend nummers. Hoe dat precies werkt, lees je in onze Apple Music Sing handleiding.

59 Gebruik Focus-filters

Een Focus heeft nu ook effect op wat je in Apple’s eigen apps kunt zien. Zo stel je bijvoorbeeld in dat een tabgroep van Safari alleen zichtbaar is terwijl je in de Werk-focus zit. Zo werkt deze verborgen functie.

1 Bewerk een Focus

ftr_geheimen_146

Ga naar ‘Instellingen>Focus’ en selecteer vervolgens een bestaande Focus (zoals ‘Werk’) of maak een nieuwe aan door op ‘+’ te tikken. Scrol vervolgens naar beneden naar ‘Focusfilters’ en tik op ‘Voeg filter toe’.

2 Kies je tabbladgroep

ftr_geheimen_146

Als je in Safari een tabbladgroep hebt ingesteld die je alleen op het werk wilt gebruiken, dan tik je op ‘Safari’ en vervolgens op ‘Kies’ om een tabbladgroep te selecteren. Je kunt ook de toegang tot externe links vanuit de tabgroep uitschakelen.