Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 15 geheimen: 20 tips en trucs die je nog niet kent

iOS 15
Download:
N.v.t.

Nu iOS 15 al even uit is, hebben we uitgebreid tijd gehad om deze software-update volledig uit te pluizen. En er zijn een hoop nieuwigheden om van te profiteren – van praktische functies tot manieren om een taak sneller uit te voeren. Het zijn er zelfs zoveel, dat we voor onze (premium) abonnees maar liefst 74 geheime functies van iOS 15 in één overzicht hebben gezet. Wil je alvast een voorproefje? Ontdek hier dan twintig tips en trucs voor iOS 15.

iOS 15: 20 tips en trucs

1 SOS-noodfunctie

secret_3

Met een iPhone leg je snel contact met de hulpdiensten door vijf keer snel op de zijknop te drukken, of de zijknop en volume-omhoog-knop tegelijk in te drukken. Deze opties kunnen nu individueel worden in- of uitgeschakeld. Het aftellen tot het noodnummer wordt gebeld duurt nu ook iets langer: 8 in plaats van 3 seconden. Stel het in via ‘Instellingen>Noodmelding’.

2 Erfeniscontact

secret_4

Met de nieuwe ‘Digitale erfenis’-functie laat je je online leven na aan je vrienden of familie. Het is mogelijk om één of meerdere erfeniscontact(en) aan te wijzen. Zij krijgen na je overlijden toegang tot de gegevens van je Apple ID. Denk hierbij aan je foto’s, berichten, documenten, en meer. Om je digitale nalatenschap te regelen, open je Instellingen en tik je boven op je naam. Kies vervolgens voor ‘Wachtwoord en beveiliging>Erfeniscontact’. Tik op de plus en voeg een erfeniscontact toe.

3 Power reserve

secret_6

Is je iPhone kwijt én de batterij leeg? Dan spoor je je toestel alsnog op via de Zoek mijn-app. De iPhone heeft namelijk een speciale Power Reserve­-modus, waarmee je toegang hebt tot bepaalde functies als de batterij leeg is. Sinds iOS 15.2 kan de Zoek mijn-app langer worden gebruikt om een lege iPhone op te sporen: tot vijf uur nadat de iPhone in de Power Reserve is gegaan.

4 Anoniem mailen

secret_7

Met de nieuwe optie ‘Verberg mijn e-mailadres’ verstuur je een e-mail zonder je e-mailadres prijs te geven. Dit is handig als je wilt voorkomen dat je e-mail bij spammers terechtkomt. Voor de optie heb je iCloud+ nodig; dit krijg je vanzelf bij een betaald iCloud-abonnement. Om anoniem te mailen, tik je bij het aanmaken van een e-mailadres op het ‘Van’-veld en kies je voor ‘Verberg mijn e-mailadres’.

5 Zoeken in afspeellijst

secret_11

Staat je Apple Music-bibliotheek vol met afspeellijsten? Dan was het altijd even zoeken om de juiste te vinden. Voortaan kun je er veel sneller naar navigeren, want er is een zoekfunctie. Open de Muziek-app en kies voor ‘Bibliotheek>Afspeellijsten’. Trek de afspeellijsten naar beneden en de zoekbalk komt tevoorschijn.

6 Sleep content naar andere app

Je kunt allerlei content – zoals foto’s, tekst en urls – van app naar app verslepen. Om iets naar een andere app te verslepen, druk je langer op een bestand en verplaats je dit een klein stukje. Doe dit bijvoorbeeld bij een afbeelding in de Bestanden-app.

Daarna gebruik je – terwijl je het bestand blijft vasthouden – een andere vinger om de app te verlaten en een andere app te openen, zoals Notities. Laat het bestand los om deze te plaatsen. Het werkt met allerlei soorten content, zoals een foto, video, pdf, tekst, url en meer.

7 Spotlight zonder te ontgrendelen

secret_17

Met Spotlight vind je snel iets van het web of op je iPhone. De zoekfunctie van iOS is nu ook te benaderen vanaf het startscherm, en je hoeft daarvoor niet eens je iPhone te ontgrendelen. Veeg het scherm naar beneden om Spotlight te openen en begin meteen met zoeken.

8 Wijzig de tekstgrootte van een app

secret_20

Vind je tekst in een bepaalde app moeilijk leesbaar? Er is een manier om de grootte van het lettertype in een specifieke app te wijzigen. Open ‘Instellingen>Bedieningspaneel’ en tik naast ‘Vergrootglas’ op de groene plus-knop. Open de app waar je de grootte van de tekst wilt aanpassen en haal het Bedieningspaneel tevoorschijn.

Tik op de ‘aA’-knop die je zojuist toevoegde en schuif de knop onderin naar links. Daarmee worden de wijzigingen alleen toegepast op de app die je nu gebruikt. Via de middelste schuif stel je de lettergrootte in.

kooptip

9 Geen trackingverzoeken

Word je gek van apps die vragen of ze je mogen tracken? Omdat je antwoord toch altijd ‘nee’ is? Ga naar ‘Instellingen>Privacy>Tracking’ en zet de schuif achter ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ op grijs. Je krijgt de vraag dan nooit meer: alle trackingverzoeken worden automatisch geweigerd.

10 Verander de volgorde van je thuisschermen

secret_30

Houd je vinger even op een lege plek op het scherm totdat alles gaat wiebelen en duw dan op de balk met de bolletjes onderin. Hier vink je thuisschermen aan en uit. Nieuw is dat je de volgorde kunt aanpassen door de thuisschermen hier te verslepen.

11 Contacten widget

seccret_36

Met de ‘Favoriete contacten’-widget bel je via één simpele tik op het beginscherm met je favoriete contactpersonen. Tik hiervoor op het thuisscherm langer op een lege plek en druk op de plus-knop linksboven. Scrol naar beneden en tik op ‘Contacten’. Kies voor een widget met één, vier of zes contactpersonen.

12 Achtergrondgeluiden

secret_40

Je iPhone kan achtergrondgeluiden afspelen om ongewenst omgevingsgeluid te maskeren, of je te helpen om te focussen. Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Achtergrondgeluiden’ en schakel de bovenste optie in. Bij ‘Klank’ kies je een rustgevend geluid uit, zoals regen, oceaan of stromend water.

13 Krijg notificaties voorgelezen

secret_46

Je kunt Siri je meldingen laten voorlezen als je je AirPods in hebt, of een Beats of AirPods Max-koptelefoon draagt. Open de Instellingen-app en kies ‘Berichtgeving’. Onder Siri kies je voor ‘Meldingen aankondigen’. Zet de bovenste schakelaar op groen. Onderin bepaal je bij welke apps Siri de melding mag uitspreken.

14 Trendmeldingen

secret_48

De Gezondheid-app hield al ongelooflijk veel gegevens bij, maar waarschuwt nu ook als er belangrijke veranderingen zijn. Open hiervoor de Gezondheid-app en activeer het tabblad ‘Overzicht’. Scrol naar beneden en tik onder Trendmeldingen op ‘Schakel in’. Je ziet nu een overzicht van je trends en als ze veranderen ontvang je een melding.

15 Blur de achtergrond in FaceTime

secret_51

In een FaceTime-gesprek moet de focus op jou liggen, en niet op wat er achter je gebeurt. Handig is dat je de achtergrond nu kunt vervagen. Open de FaceTime-app en haal het Bedieningspaneel tevoorschijn. Linksboven zie je een effecten-knop; tik erop. Tik op de knop ‘Portret’ om deze in te schakelen. Andere personen zien nu een wazige achtergrond, net zoals bij een Portretmodus-foto.

16 Vind die ene foto

secret_60

De zoekfunctie van de iPhone is nog krachtiger geworden. Typ ‘Foto’s’ gevolgd door een zoekterm als ‘hond’, ‘plant’ of ‘voetbal’ en de resultaten verschijnen in Spotlight. De zoekfunctie gebruikt kunstmatige intelligentie om onderwerpen te herkennen, maar zoekt ook naar teksten die in foto’s staan.

17 Verplaats de adresbalk

secret_61

Het is je vast opgevallen dat de adresbalk van Safari nu ergens onderin zweeft. Dit maakt het gemakkelijker om Safari met één hand te bedienen, maar niet iedereen kan eraan wennen. Apple geeft je de mogelijkheid om de adresbalk op z’n oude plek te zetten. Open Safari, tik in de adresbalk op de Aa-knop en kies voor ‘Toon bovenste adresbalk’.

18 Deel altijd je aankomst

Het is mogelijk om iemand automatisch op de hoogte te stellen wanneer je naar een bepaalde locatie gaat. Komt je bijvoorbeeld goed van pas als je wekelijks bij je ouders luncht. Zorg eerst dat de locatie in je favorieten staat.

Open hiervoor Kaarten, veeg het onderste venster naar boven en kies naast Favorieten voor ‘Voeg toe’. Staat de locatie ertussen? Tik in het venster naast Favorieten op ‘Meer’ en druk op de ‘i’ naast de locatie. Via ‘Voeg persoon toe’ ontvangt de persoon iedere keer de aankomsttijd als je naar de locatie navigeert.

19 Restaurant zoeken

secrets_67

Als je snel een leuk restaurant in de buurt wilt vinden, is Kaarten je lokale gids. Tik op het zoekveld en kies ‘Restaurants’. Nieuw zijn de filters. Klap ‘Alle keukens’ uit en geef aan dat je wel trek hebt in een hamburger, sushi of Chinees. Tik op ‘Pas toe’ en je ziet de eettentjes uit de buurt verschijnen. Het venster onderin laat zien hoe de restaurants beoordeeld worden op TripAdvisor.

20 Activeer Livetekst

secret_71

Een van de coolste iOS 15-functies is Livetekst. Hiermee kopieer je tekst vanuit een foto of via de Camera-app. Officieel is de tekstherkenning nog niet in het Nederlands, maar het werkt prima en je kunt het al activeren. Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Taal en Regio’ en zet de schuif achter ‘Livetekst’ op groen. Bevestig met ‘Schakel in’.

Nog meer tips en trucs voor iOS 15

Met deze twintig tips en trucs voor je kiezen heb je heel wat functies om te proberen, maar iOS 15 heeft nog veel meer in petto. Wil je nog meer uit je iPhone halen? Ontdek dan 74 geheime functies van iOS 15. Lees je de tips liever op papier? Je vindt ze ook allemaal in de nieuwste iCreate, nummer 135.