Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

Zo start je je eigen podcast!

GarageBand
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Een eigen gratis podcast opnemen is gemakkelijker dan je denkt, zeker als je een Mac hebt. GarageBand staat standaard op elke Mac en is voor alle Apple- gebruikers gratis. En dankzij een kant-en-klaar project voor stem-opnames heb je je eigen opname ook zo gestart. Wij laten je zien hoe je een eigen podcast opneemt en hoe je de opname voorziet van een intro en outro.

1. GarageBand

Open GarageBand en kies als nieuw project voor ‘Stem’. Standaard is alles waarschijnlijk al goed ingesteld, maar via ‘Details’ controleer je of je aangesloten microfoon als invoerapparaat wordt gebruikt.

2. Vijf sporen

gratis podcast opnemen

Er verschijnt een nieuw project met vijf sporen. Tenzij je met stemeffecten wilt werken, heb je alleen het eerste spoor nodig: ‘Narration Vocal’. De overige sporen selecteer je en verwijder je met Backspace.

3. Gratis podcast opnemen

gratis podcast opnemen

Pak je notities erbij (en misschien een glas water) en de opname kan beginnen. Je start de opname met de R-toets of de opnameknop, en pauzeert hem met de spatiebalk. Om te hervatten, druk je weer op R.

4. Gewoon opnieuw

gratis podcast opnemen

Maak je niet druk als een segment uit je script niet meteen lukt. Pauzeer de opname, haal even adem, en doe het opnieuw met een druk op ‘R’. Omdat de opname dan automatisch gesplitst wordt, weet je precies waar je later iets moet knippen.

5. Intro

gratis podcast opnemen

Een intro-muziekje is essentieel voor de herkenbaarheid van je podcast. Open de Apple Loops met een klik op de tweede knop van rechts bovenin en zoek een deuntje dat goed past bij je podcast.

6. Loop toevoegen

gratis podcast opnemen

Sleep de loop naar een nieuw spoor – helemaal aan het begin van je project. Kort het daarna desgewenst in door de rechterkant van het segment naar links te slepen. Een lengte tussen de vijf en tien seconden is prima.

7. Begin aanpassen

gratis podcast opnemen

Selecteer nu álle segmenten op de twee ‘Narration Vocal’-sporen (door er met de muis een rechthoek overheen te trekken) en laat deze aansluiten op de intro. Een beetje overlap is zelfs wenselijk.

8. Einde aanpassen

gratis podcast opnemen

We eindigen met een outro-muziekje. Kies wederom een Apple Loop (liefst uit dezelfde set of genre) en sleep hem naar een nieuw spoor – deze keer helemaal aan het einde. Zorg wederom voor een beetje overlap.

Deze workshop komt uit iCreate 99. Lees de uitgave voor nog veel meer inspiratie voor je podcast.