Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Verbreed de horizon van je mix met panning

Door stereo-panning aan je GarageBand-projecten toe te voegen, maak je je tracks veel ruimtelijker. Zo werkt dat.
Afbeelding van Verbreed de horizon van je mix met panning
Icon voor GarageBand
GarageBand
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
8 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Panning in GarageBand

Muziek hoor je vrijwel altijd van twee kanten, ofwel in stereo. Je koptelefoon heeft een linker- en rechteroorschelp, je geluidsinstallatie heeft twee speakers, AirPods vormen een (hopelijk) onafscheidelijk paar. Dit geeft producers letterlijk de mogelijkheid om sporen in de ruimte te zetten. De bassdrum, snare, bas(gitaar) en zang nemen veelal een plek in precies in het midden. Ze klinken zowel links als rechts even hard. Zet je een instrument wat meer naar links of naar rechts, dan heet dat panning. In feite laat je dan een spoor links of rechts iets harder klinken, wat een ruimtelijk geluidsbeeld oplevert.

Je leest het waarschijnlijk al tussen de regels door: panning is een belangrijke tool om je liedje extra impact te geven. Naast dat je sporen statisch wat naar links of rechts pant voor ruimtelijkheid, kun je ook een solo of leadpartijtje van links naar rechts laten bewegen. Met deze tips zit je muziekproject onder de pannen.

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Leadlijntje
1

Leadlijntje

Een spoor wat naar links of rechts in de mix zetten doe je met de pan-knop. Om een leadpartij van links naar rechts te laten bewegen, gaan we de panning automatiseren.

Instructiefoto: Automatiseren
2

Automatiseren

We selecteren het spoor dat we willen pannen en toetsen ‘A’ om de automatisering te tonen. Klik op het pop-upmenu waar nu nog ‘Volume’ staat en selecteer ‘Pan’.

Instructiefoto: Pan-king
3

Pan-king

Er wordt een groene pan-lijn weergegeven, die standaard op 0 (ofwel het midden) staat. Draai je aan de pan-knop, dan beweegt de lijn op en neer, voor respectievelijk links en rechts.

Instructiefoto: Plaats bolletje
4

Plaats bolletje

Wij gaan de leadpartij van links naar rechts bewegen. Draai de pan-knop helemaal naar links (-64) en klik vervolgens op de lijn om een bolletje te plaatsen. Dit zet de panning vast.

Instructiefoto: Helling
5

Helling

Aan het einde van het segment klikken we nog een bolletje op de lijn. Sleep dit naar beneden. De diagonale lijn geeft aan dat de panning van links naar helemaal rechts (+63) gaat.

Instructiefoto: Van links naar rechts
6

Van links naar rechts

Druk je nu op de spatiebalk, dan hoor je het spoor automatisch van links naar rechts bewegen in de mix. Dit geeft de muziek een horizontale breedte mee.

Panning met een plug-in

Naast pannen met de pan-knop, kun je ook de Direction Mixer-plug-in hiervoor gebruiken. Deze kun je ook automatiseren, maar voor nu laten we zien waar je deze plug-in vindt en hoe je hem instelt. Je begint met het tonen van de Smart Controls (toets B) van het spoor waarop je de plug-in wilt toepassen. Open linksonder Plug-ins en volg de volgende twee stappen.

Instructiefoto: Direction Mixer
1

Direction Mixer

Klik op een lege plek in de plug-instapel en ga naar ‘Imaging>Direction Mixer’. Zodra je hierop klikt, wordt de plug-in gelijk geopend in een venster.

Instructiefoto: Plug-in presets
2

Plug-in presets

De Direction Mixer heeft een schuif voor Direction (panning), en een voor Spread om de breedte nog wat te beïnvloeden. Via het uitklapmenu vind je de nodige presets.

Panning in één oogopslag

Interactieve afbeelding
Statische panning

De panning automatiseren is vooral een leuk trucje om je mix net even wat interessanter te maken. Maar onderschat ook zeker de waarde van statische panning niet. Probeer maar eens alleen de bassdrum, baslijn en (lead) vocalen in het midden te houden en speel met de andere sporen door ze iets (of veel) naar links en rechts te zetten. Je mix klinkt direct een stuk ruimtelijker en instrumenten komen beter tot hun recht.