13 fotografiefouten die je nóóit moet maken met je iPhone
Direct aan de slag?
Maak jij deze fotografiefouten met je iPhone?
Rechtop filmen
Rechtop filmen voelt intuïtief, maar dit is een van de iPhone-fotografiefouten die je beter kunt vermijden. Staande video’s vullen een groter scherm namelijk niet op, en in een montage zien ze er al helemaal ongemakkelijk uit. Liggend filmen heeft daarom de voorkeur.
Compositie
Soms wil je zoveel mogelijk van je omgeving vastleggen, maar dat zorgt voor rommelige beelden zonder een duidelijke compositie. Bedenk daarom goed wat het onderwerp van je foto wordt en vermijd overbodige toeters en bellen.
Licht
Schiet niet tegen de zon of een andere lichtbron in! Ga er als fotograaf met je rug voor staan, zodat het licht op het onderwerp schijnt en voor jou van achteren komt. Vermijd ook schaduwen die je onderwerp bedekken.
Te ver zoomen
Zoom je te ver in, dan wordt het beeld onscherp. Zoom daarom alleen optisch in, door bij recente iPhones op de ronde knop met de 2, 3 of 5 te tikken. Of kies ervoor om jezelf naar het onderwerp te bewegen.
Perspectief
De meeste foto’s maak je op ooghoogte. Dat is op zich prima, maar dit perspectief heeft iedereen. Experimenteer daarom met andere invalshoeken: ga eens door je knieën of klim omhoog. Je ziet je onderwerp in een heel ander licht!
Focus
De focus van je foto moet op het hoofdonderwerp, niet op een bloem of struikje op de achtergrond. Dit regel je door op het onderwerp te tikken: je iPhone stelt de focus automatisch bij, zodat het scherp in beeld komt.
Wazig
Bewegende of trillende handen resulteren in wazige kiekjes. Houd ze daarom eerst stil en tik daarna pas op de sluiterknop – niet als je je iPhone nog voor de dag haalt. Probeer (indien mogelijk) ook het onderwerp stil te houden!
Fotografische stijlen
Gebruik je de Fotografische stijlen? Vergeet ze niet uit te schakelen zodra je klaar bent, anders krijg je altijd beelden met een filter. Tik hiervoor op de pijl bovenin, kies het icoontje met de vierkanten en veeg naar ‘Standaard’.
Meer fotografiefouten
Als amateurfotograaf maak je niet alleen statische foto’s, maar leg je ook veel spontane momenten vast. Denk aan een eekhoorn die voorbijraast, een (klein)kind dat een goal scoort, of een jarige job die de kaarsjes uitblaast. Het is dan een kwestie van snel genoeg zijn, maar voor je je iPhone hebt ontgrendeld en de Camera- app hebt gespot, ben je vaak al te laat.
Dat kan beter: je opent Camera het snelst door het vergrendelscherm naar links te vegen, of door daar de Camera-knop even vast te houden. En voor de lezers met een iPhone 15 Pro (Max): koppel Camera aan de Actieknop, even drukken gaat dan nog sneller.