Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 17 geheimen: fijne functies voor je foto’s

De iPhone is ieders favoriete camera. Geen wonder dat Apple steeds weer nieuwe fototrucjes toevoegt.
Foto's logo
Icon voor iOS 17
iOS 17
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
7 stappen
Download:
N.v.t.

In de reeks met iOS 17 geheimen is het nu de buurt aan foto’s. Lees ook onze artikelen over trucjes voor tijdmanagement en geheimen van het vergrendelscherm. Zo weet jij straks alles van je iPhone.

Houd je foto’s waterpas
1

Houd je foto’s waterpas

Staat de horizon op jouw foto’s net iets te vaak een tikkeltje uit het lood? Zet dan in ‘Instellingen>Camera’ de schakelaar achter ‘Waterpas’ op groen. Bij het fotograferen verschijnt er een subtiel hulplijntje­­­ dat geel kleurt als je je toestel keurig recht houdt, en je krijgt daarbij ook haptische feedback.

Zoomen is croppen
2

Zoomen is croppen

Open een foto en zoom in totdat je een mooie uitsnede hebt. Rechtsboven verschijnt­­­ dan direct de ‘Snij bij’-knop. Je kunt vervolgens rechtsboven op ‘Gereed’ tikken, of eerst nog even gebruikmaken van de andere gereedschappen om je foto te perfectioneren. Die verschijnen na het bijsnijden namelijk direct in beeld.

Dubbele sticker
3

Dubbele sticker

Dat je heel eenvoudig stickers maakt van je foto’s is eigenlijk al geen geheim meer. Houd je vinger op het onderwerp van een foto, wacht op de zilveren omlijning en tik op ‘Voeg sticker toe’. Maar wat nou als je foto niet één, maar twee of zelfs nog meer losstaande onderwerpen heeft? Houd dan eerst het ene onderwerp vast tot de omlijning verschijnt. Tik op het >-teken in het menu, en op ‘Selecteer alle’. Vervolgens tik je op ‘Voeg sticker toe’.

Doorzoek foto's op geluid
4

Doorzoek foto’s op geluid

Met de zoekfunctie van Foto’s kun je zoeken op objecten, locaties, teksten en meer. Maar wist je dat je je foto- en videocollectie­­­ ook kunt doorzoeken op geluid?­­­ Bijvoorbeeld applaus, lachen en praten. De zoekresultaten­­­ zijn te herkennen aan het geluidsgolfje­­­ dat ervoor staat.

Je eigen foto's in de widget
5

Je eigen foto’s in de widget

Apple’s fotowidget was voorheen iets te eigengereid en maakte zelf een selectie van foto’s. Daar zaten dan misschien ook foto’s bij waar je niet echt op zat te wachten. Nu kun je een specifiek album kiezen. Houd het vergrendelscherm­­­ langer vast totdat de apps gaan wiebelen en duw op het plusje. Zoek daarna naar de Foto’s-widget en veeg naar ‘Album’ en tik op ‘Voeg widget toe’. Tik op de wiebelende widget en kies een specifiek album uit je fotobibliotheek.

Vergrendel de witbalans in een video
6

Vergrendel de witbalans in een video

Tijdens het maken van een video wil de belichting nog weleens veranderen, met onduidelijke beelden ten gevolg. Er is nu een instelling om de witbalans te vergrendelen tijdens het maken van de video, zodat de kleurtemperatuur mooi constant blijft. Open de Instellingen, ga naar ‘Camera>Neem video op’. Zet hier helemaal onderaan de schakelaar bij ‘Vergrendel witbalans’ op groen.

Plak je fotostickers overal
7

Plak je fotostickers overal

Wist je dat je de stickers overal kunt gebruiken? In iedere app waarin je kunt typen, vind je ze helemaal links op het emojitoetsenbord. Via de markeringsfunctie in diverse apps werkt het echter nog net wat fijner. Daar vind je de stickers onder het plusje en dan ‘Voeg sticker toe’. Zo plak je je stickers bijvoorbeeld op foto’s in je fotobibliotheek, of op pdf’jes in de app Bestanden.