Spelen met beeldverhouding in Final Cut Pro
Direct aan de slag?
Kies
Maak een nieuw project aan in Final Cut, en klik achter ‘Video’ op ‘Custom’. Je kunt nu je eigen resolutie instellen, en daarmee ook je eigen beeldverhouding. Daarvoor moet je wel eerst even rekenen.
Rekenen
Open de calculator aan het begin van deze pagina, en voer bij W1 en H1 je aspectratio in (in dit geval 1.19 en 1). Voer dan bij W2 of H2 een waarde van de originele resolutie van je video in om de andere waarde te berekenen.
Crop
Voeg een video toe aan je tijdlijn. Hij wordt niet direct afgesneden: daarvoor moet je op de knop helemaal links onder de voorvertoning klikken, en dan op ‘Crop’. Verschuif waar nodig en klik op ‘Done’.
Door ‘crop’ te selecteren, maak je een geïmporteerd beeld passend bij de beeldverhouding van je project. Let hierbij op wat je afsnijdt: maak je een meer vierkante film, dan verlies je informatie aan de zijkanten van je beeld, en bij een breedbeeldfilm mis je juist informatie boven- of onderin. Door de crop zelf in te stellen, zorg je ervoor dat de essentiële elementen van je video in beeld blijven.
Effecten
Je video is nu bijgesneden, maar de stijl is nog niet compleet. Als je echt een bepaalde stijl voor je film wilt creëren, moet je ook de effecten van Final Cut Pro erbij pakken. Denk bijvoorbeeld aan filmkorrel, kleurenfilters of een vignet. Deze zijn allemaal rechtsonder te vinden onder de effectenknop. Haal dit effectenpaneel tevoorschijn en sleep de gewenste effecten naar je clip op de tijdlijn. Wij gaan voor de stijl van The Lighthouse.
Daarnaast is het mogelijk om de kleuren, belichting en het contrast handmatig aan te passen: klik hiervoor – terwijl je een clip in je tijdlijn hebt geselecteerd – op het driehoekje bovenin in de rechterzijbalk.
Toch niet?
Bedenk je je achteraf en wil je toch liever een andere beeldverhouding? Of wil je een bestaand project aanpassen? Klik op ‘Window>Project Properties’ en klik daarna rechts op ‘Modify’ om de resolutie te wijzigen.
Er verschuift na het instellen van een nieuwe resolutie doorgaans wel een boel, waardoor je opnieuw je beelden moet bijsnijden om ze passend te krijgen. Bedenk je dus niet te laat, want dan heb je er veel extra werk aan.
Crop (alweer)
Heb je de beeldverhouding veranderd, dan moet je alle clips dus weer bijsnijden (zie stap 3). Je kunt ook één clip bijsnijden, hem kopiëren, de rest selecteren en met ‘Edit>Paste Attributes’ de crop overal toepassen.
Je ziet in Final Cut Pro direct het effect van het kiezen van een beeldverhouding: in dit geval zijn we voor filmisch breedbeeld gegaan, en daardoor heeft de boot ontzettend veel ruimte links en rechts. Kiezen we voor een vierkanter beeld, dan wordt je frame een stuk nauwer en ligt de aandacht minder op de omgeving. Je beeldverhouding heeft dus veel invloed op hoe je film wordt ervaren.
Automatisch
Final Cut Pro kan ook helemaal automatisch de beeldverhouding van je film aanpassen. Bewerk een video zoals normaal en snijd niets bij. Klik vervolgens op ‘Edit>Duplicate Project As’.
Verticaal
Volg stap 1 en 2 om een nieuwe resolutie in te stellen. Zet vervolgens een vinkje bij ‘Smart Conform’. Selecteer daarna ‘OK’ en geef Final Cut even de tijd om te berekenen hoe je film bijgesneden moet worden.
Stel bij
Hoewel Final Cut erg slim is, zul je zien dat niet iedere clip in je tijdlijn bijgesneden is zoals je dat zelf zou doen. Om dit bij te stellen, moet je de clip opnieuw in de tijdlijn zetten en dan handmatig bijsnijden.
Wat betreft beeldverhoudingen heb je waanzinnig veel opties – in principe kun je je film precies knippen zoals je wilt. Toch kun je je het best aan de verhoudingen houden die al populair zijn: 9:16 voor verticale video’s, 1.19:1 voor zwart-witfilms, 4:3 voor de televisielook, 16:9 voor webvideo’s en 1.85:1 of 2.35:1 voor filmische beelden. Met de Aspect Ratio Calculator bereken je welke resolutie je moet gebruiken. Zo zie je bijvoorbeeld dat een normale video van 1920×1080 bij een aspectratio van 1.19:1 verkleind wordt tot 1285×1080.