Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Film op een externe schijf met je iPhone 15 Pro (Max)

Op de iPhone 15 Pro en Pro Max is het mogelijk om direct naar externe opslag te filmen: sluit hem aan op de usb-c-poort, en je iPhone slaat zijn interne opslag helemaal over. Maar hoe krijg je de functie werkend, en wat voor opslag moet je gebruiken? In deze Academy leggen we het uit.
Samsung Portable SSD T9: voor als je alles uit je iPhone 15 Pro wilt halen
Icon voor Camera
Camera
iPhone 15 Pro
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ws_externe schijf
1

Stel in

Om filmen op een externe schijf mogelijk te maken, moet je eerst ProRes inschakelen op je iPhone. Dit doe je in ‘Instellingen>Camera>Bestandsstructuren’. Zet hier de schakelaar bij ‘ProRes’ op groen.

ws_externe schijf
2

Codering

In hetzelfde menu, onder ‘ProRes-codering’, kies je hoe je wilt filmen: met hoog dynamisch bereik (HDR), standaard bereik (SDR) of met Log, wat je extra flexibiliteit geeft tijdens het bewerken van je film.

ws_externe schijf
3

Aansluiten

Sluit nu je externe schijf aan op je iPhone 15 Pro (Max), en open de Camera-app. Selecteer onderin de modus ‘Video’. Je ziet nu nog niks verschijnen – eerst moet je nog bovenin op ‘ProRes’ tikken.

ws_externe schijf
4

USB-C

Helemaal onder in beeld verschijnt nu de tekst ‘USB-C’. Zie je dit niet, dan moet je de schijf misschien nog op een ander formaat zetten: daarover lees je op de vorige pagina meer.

ws_externe schijf
5

Filmen

Wanneer je nu gaat filmen, worden de beelden direct op de schijf geschreven. En als de schijf snel genoeg is, kun je nu bovenin op ‘24’ of ‘30’ tikken om je framerate op 60 te zetten. Zo film je supersoepel!

ws_externe schijf
6

Filmbestand

Heb je iets gefilmd? Dan verschijnt het nu níét in de Foto’s-app. In plaats daarvan moet je even navigeren naar de Bestanden-app. Ga daarin naar de schijf, en open de DCIM-map om je film terug te vinden.

Snel, sneller, snelst

In principe kun je iedere externe schijf aansluiten op je iPhone, maar het loont om een wat snellere variant in te zetten. De Samsung T9, die we in iCreate 155 testten, heeft een hoge snelheid tot 2 GB per seconde. Hierdoor kan er zo snel data naartoe geschreven worden, dat je iPhone een extra filmfunctie ontgrendelt: filmen in de hoogste kwaliteit (ProRes) met 60 beelden per seconde. Met een tragere schijf (of zonder schijf) ben je beperkt tot 30 beelden per seconde.

ws_externe schijf
Het juiste formaat

Het is van belang dat je schijf is ingedeeld op een formaat dat geschikt is voor je iPhone. Sluit je een schijf aan die je eerst met Windows hebt gebruikt, dan staat hij doorgaans in NTFS – en daar kan je iPhone geen bestanden op schrijven. Wil je dit aanpassen, dan heb je een Mac nodig met het Schijfhulpprogramma. Klik hier de schijf aan in de zijbalk, klik bovenin op ‘Wis’, en zet het formaat op APFS of Mac OS (Uitgebreid). Hierbij worden wel alle bestanden die al op de schijf staan gewist.