Film op een externe schijf met je iPhone 15 Pro (Max)
Direct aan de slag?
Lees hier stap voor stap hoe het werkt
Stel in
Om filmen op een externe schijf mogelijk te maken, moet je eerst ProRes inschakelen op je iPhone. Dit doe je in ‘Instellingen>Camera>Bestandsstructuren’. Zet hier de schakelaar bij ‘ProRes’ op groen.
Codering
In hetzelfde menu, onder ‘ProRes-codering’, kies je hoe je wilt filmen: met hoog dynamisch bereik (HDR), standaard bereik (SDR) of met Log, wat je extra flexibiliteit geeft tijdens het bewerken van je film.
Aansluiten
Sluit nu je externe schijf aan op je iPhone 15 Pro (Max), en open de Camera-app. Selecteer onderin de modus ‘Video’. Je ziet nu nog niks verschijnen – eerst moet je nog bovenin op ‘ProRes’ tikken.
USB-C
Helemaal onder in beeld verschijnt nu de tekst ‘USB-C’. Zie je dit niet, dan moet je de schijf misschien nog op een ander formaat zetten: daarover lees je op de vorige pagina meer.
Filmen
Wanneer je nu gaat filmen, worden de beelden direct op de schijf geschreven. En als de schijf snel genoeg is, kun je nu bovenin op ‘24’ of ‘30’ tikken om je framerate op 60 te zetten. Zo film je supersoepel!
Filmbestand
Heb je iets gefilmd? Dan verschijnt het nu níét in de Foto’s-app. In plaats daarvan moet je even navigeren naar de Bestanden-app. Ga daarin naar de schijf, en open de DCIM-map om je film terug te vinden.
In principe kun je iedere externe schijf aansluiten op je iPhone, maar het loont om een wat snellere variant in te zetten. De Samsung T9, die we in iCreate 155 testten, heeft een hoge snelheid tot 2 GB per seconde. Hierdoor kan er zo snel data naartoe geschreven worden, dat je iPhone een extra filmfunctie ontgrendelt: filmen in de hoogste kwaliteit (ProRes) met 60 beelden per seconde. Met een tragere schijf (of zonder schijf) ben je beperkt tot 30 beelden per seconde.
Het is van belang dat je schijf is ingedeeld op een formaat dat geschikt is voor je iPhone. Sluit je een schijf aan die je eerst met Windows hebt gebruikt, dan staat hij doorgaans in NTFS – en daar kan je iPhone geen bestanden op schrijven. Wil je dit aanpassen, dan heb je een Mac nodig met het Schijfhulpprogramma. Klik hier de schijf aan in de zijbalk, klik bovenin op ‘Wis’, en zet het formaat op APFS of Mac OS (Uitgebreid). Hierbij worden wel alle bestanden die al op de schijf staan gewist.