Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zoek beter en sneller op je Mac met Alfred

Met de app Alfred gaat zoeken op de Mac veel beter. Zo haal je alles uit deze app!
ws_alfred_153
Icon voor Apps
Apps
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ws_alfred_153
1

Zoeken

De standaardsneltoets voor Alfred is ­Option+Spatie. Hiermee roep je het zoekvenster op – probeer het eens uit en zoek naar een programma. De resultaten verschijnen razendsnel, sneller nog dan met Spotlight.

ws_alfred_153
2

Bestanden

De reden waarom Alfred zo snel is? Hij zoekt in eerste instantie alleen naar apps. Wil je een bestand in Finder zoeken? Dan begin je je zoekopdracht met ‘Find <zoekterm>’. Na een klik op Enter wordt de map geopend.

ws_alfred_153
3

Snelle weergave

De Snelle weergave werkt ook met Alfred. Heb je met de vorige methode een bestand gevonden, dan selecteer je dit met de pijltjestoetsen en toets je Shift in. Vervolgens verschijnt de Snelle weergave die je uit Finder kent.

ws_alfred_153
4

Op het web

Liever meteen op internet zoeken? Begin je zoekopdracht dan met de naam van je favoriete zoekmachine, webshop of dienst. Op die manier open je direct de website in kwestie met de zoekopdracht reeds ingevuld.

ws_alfred_153
5

Berekeningen

Snel even iets berekenen – ook daar kan Alfred je bij helpen. Voer gewoon je opdracht in, en Alfred toont het resultaat. Klik op Enter en het staat op je klembord, klaar voor gebruik in een andere app.

ws_alfred_153
6

Systeemcommando’s

Alfred kan ook overweg met verschillende systeemcommando’s. Zo kun je je Mac laten sluimeren (‘sleep’) of de prullenmand legen (‘emptytrash’). Alle commando’s vind je in de instellingen van Alfred, onder ‘Features>System’.

ws_alfred_153
7

Woordenboek

Kom je een woord tegen dat je niet kent? Laat Alfred de betekenis voor je opzoeken. Begin een zoekopdracht met ‘Define’ en je doorzoekt het ingebouwde Nederlandse woordenboek van macOS.

ws_alfred_153
8

Grote tekst

Elk resultaat dat je van Alfred krijgt, kun je met de toetsencombinatie Cmd+L groot op het scherm weergeven. Zij het een telefoonnummer, het resultaat van een berekening of gewoon een snel getypte groet voor iemand in de buurt.

ws_alfred_153
9

Powerpack

In de basis is Alfred helemaal gratis. Je krijgt geen reclames te zien en de beschikbare opties werken geheel zonder beperkingen. Met het Powerpack, dat je voor 29 pond (zo’n 32 euro) koopt op www.alfredapp.com, ontgrendel je een hoop extra functies.

ws_alfred_153
Andere sneltoets

Ben je gehecht aan Cmd+Spatie voor Spotlight? Dan kun je dit ook als sneltoets voor Alfred instellen. Haal dan wel even Spotlight van deze combinatie af, via ‘Systeeminstellingen>Toetsenbord>Toetscombinaties’.