Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac ūü§Ė
Cover van

Voeg een vleugje Beatles toe aan je track

GarageBand op de Mac zit vol handige instrumenten. Daarmee boots je onder andere het kenmerkende geluid van The Beatles na. Zo werkt het!
beatles
Icon voor GarageBand
GarageBand
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts ‚ā¨5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je¬†gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

The Beatles en GarageBand

Apple voegt regelmatig nieuwe geluiden, instrumenten en loops toe aan GarageBand. Zo is vorig jaar onder andere de Vintage Mellotron ge√Įntroduceerd. Dit instrument doet wellicht niet direct een belletje rinkelen, maar als we Strawberry Fields Forever zeggen, dan zal het geluid hiervan je waarschijnlijk direct te binnen schieten. Op deze Wereld Beatles Dag √©n in de week dat de Beatles film Yesterday zijn premi√®re beleeft, laten we je zien hoe je met GarageBand op de Mac het kenmerkende geluid van The Beatles nabootst.

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

1

Open project

Open een nieuw project (Cmd+N), kies voor een leeg project en vervolgens voor het aanmaken van een software–instrumentspoor. Selecteer in de Bibliotheek links het instrument Vintage Mellotron.

2

Download Mellotron

Zie je een downloadpijltje achter het instrument? Dan moet je de Mellotron eerst nog downloaden door op het pijltje te klikken. Na het downloaden wordt om je wachtwoord gevraagd.

3

Vijf voorinstellingen

GarageBand geeft je vijf vooraf ingestelde geluidsopties. Probeer ze uit en ontdek de veelzijdigheid. Heb je geen (midi-)keyboard? Gebruik dan Muzikaal typen door Cmd+K te toetsen.

4

Smart Controls

Dat zijn al uiteenlopende geluiden. Maar je kunt het geluid nog meer aanpassen. Selecteer 3 Violins in de Bibliotheek en open de Smart Controls (B). Deze verschijnen als draaiknoppen onder in het venster.

5

Blend

De mellotron kan twee geluiden combineren. Zo zie je dat bij 3 Violins ook het geluid Boys Choir is geselecteerd. Met de Blend-knop draai je dit tweede geluid gradueel in het geheel.

6

Sound kiezen

Welke twee geluiden er gebruikt worden, bepaal je zelf onder Sound. Er zijn tien verschillende geluiden om uit te kiezen. Onder Transpose zijn deze ook nog elk een octaaf omhoog of omlaag te transponeren.

7

Eindeloze mogelijkheden

En dan hebben we de overige acht draaiknoppen nog niet eens besproken. We gaan ze uitleggen door de sound van Strawberry Fields Forever na te maken. Zo hoor je vanzelf wat de knoppen doen.

8

Flute en flute

Selecteer eerst de voorinstelling Flute. Kies bij Sound 2 nogmaals voor Flute en transponeer deze naar -12, een octaaf lager. De Blend-knop draai je naar zo’n 90 procent.

9

De Fab Four-sound

Zet ten slotte Attack op 3, Tape Speed op 1, Tone op 4, Phaser en Amp op 6, en Reverb op 1. Luister hierbij goed wat elke knop doet met het geluid. Laat die aardbeienvelden maar komen.