Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Aan de slag met iOS 16.1: dit is er nieuw!

iOS 16 vergrendelscherm
iOS 16
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
iOS 16.1 wisselen tussen vergrendelschermen
1

Eenvoudiger wisselen tussen vergrendelschermen

Nieuw in iOS 16 is dat je het vergrendelscherm helemaal naar wens kunt aanpassen. Je kunt daarbij ook een verzameling van diverse vergrendelschermen aanleggen en daar op ieder moment tussen wisselen. Tot nu toe deed je dat door het vergrendelscherm wat langer vast te houden – dan verscheen het keuzemenu, en kon je door je collectie heen vegen.

Maar nu is deze optie ook beschikbaar op een plek die voor veel iPhone-gebruikers wellicht toch iets logischer aanvoelt:

  • Open de app Instellingen.

  • Tik op Achtergrond.

  • Veeg door je verzameling vergrendelschermen heen en kies direct je favoriet!

iOS 16 batterij pictogram
2

Duidelijker batterijpercentage

Dat om zo’n klein detail zo veel te doen kan zijn. Op iPhones met Face ID is het sinds iOS 16 mogelijk om in het batterij-icoon het resterende batterijpercentage weer te geven. Op iPhones met een thuisknop was dit overigens altijd al mogelijk. Toch was niet iedereen tevreden met de uitwerking van de nieuwe functie. Daarom heeft Apple de volgende aanpassingen gedaan.

  • De functie komt in iOS 16 naar álle iPhones, dus bijvoorbeeld ook naar de iPhone 12 mini en 13 mini.

  • Tot nu toe bleef het witte batterijpictogram volledig gevuld, ook als het batterijniveau gaandeweg afnam. Je moest echt op de cijfers in het icoon letten. Vanaf 16.1 zie je ook visueel dat de batterij leegloopt.

Heb je het batterijpercentage nog niet aangezet? Het werkt als volgt:

  • Open ‘Instellingen’ op je iPhone

  • Ga naar ‘Batterij’.

  • Zet de schakelaar naast ‘Batterijpercentage’ op groen.

Batterij procent opgeladen
3

Batterijpercentage bij opladen

We zijn nog niet klaar met de batterij! Ook nieuw in iOS 16 is dat tijdens het opladen het batterijpercentage boven de klok verschijnt. Denk je: maar dit was toch al zo? Dat klopt: tot en met iOS 15 gebeurde dit ook al. Met iOS 16 verwijderde Apple deze functie, maar blijkbaar werd-ie gemist. Tijd voor een comeback dus!

Gedeelde iCloud fotobibliotheek
4

Gedeelde iCloud Fotobibliotheek

Je fotocollectie delen met een groepje mensen wordt nu veel gemakkelijker met de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek. Je kunt je bibliotheek delen met maximaal vijf anderen en dat hoeven niet per se gezinsleden te zijn. Iedereen kan foto’s toevoegen, bewerken of verwijderen.

Je bepaalt zelf welke foto’s er in de gedeelde bibliotheek belanden. Wil je al je foto’s automatisch delen? Dat kan. Maar je kunt ook op basis van slimme regels uitsluitend specifieke foto’s toevoegen. Of foto’s delen vanuit de camera. Over de Gedeelde iCloud Fotobibliotheek hebben we eerder al een uitgebreide workshop geschreven, die vind je via deze link.

Instructiefoto: Volume AirPods Pro 2 regelen
5

Volume AirPods Pro 2 regelen

Wij vinden het een van de fijnste vernieuwingen van de AirPods Pro (2e generatie): dat je het volume van de audio regelt via de dopjes zelf. Je veegt hiervoor over de steeltjes van de AirPods. Vind je dat helemaal niks? Verander je steeds per ongeluk het volume? Vanaf nu is het ook mogelijk om dit uit te zetten. Je vindt deze optie in het menu ‘Toegankelijkheid’ van de app Instellingen

iOS 16 live activiteiten
6

Live Activiteiten

Apple kondigde ‘Live Activiteiten’ al aan tijdens de WWDC in juni. Er verschijnt hiermee een tijdlijn op je vergrendelscherm waarmee je de progressie van een activiteit in de gaten houdt. Wat is de tussenstand van een sportwedstrijd? Zit mijn bezorgpizza al in de oven? De Live Activiteiten verschijnen als een zwarte balk op het vergrendelscherm. Bij een iPhone 14 Pro (Max) zie je ze in het Dynamic Island.

Of je direct vanaf dag één Live Activiteiten gaat zien, betwijfelen we. Ontwikkelaars moeten de optie eerst nog inbouwen in hun apps. We verwachten dat dit op korte termijn zal gebeuren.

Dynamic Island features
7

Het Dynamic Island nu ook binnen handbereik

Om je iPhone met één hand te kunnen bedienen, is er de functie Bereikbaarheid. Daarmee veeg je de bovenste helft van het scherm naar beneden. Maar het Dynamic Island op de iPhone 14 Pro (Max) bewoog niet mee, zodat je er alsnog niet bij kon. Vanaf 16.1 komt daar verandering in.

Heb je Bereikbaarheid nog niet geactiveerd? Zo werkt het:

  • Open de app Instellingen.

  • Tik op ‘Toegankelijkheid>Aanraken’.

  • Schakel ‘Bereikbaarheid’ in.

Stage Manager iPadOS 16
8

Heel iPadOS 16!

Veel Apple-gebruikers wilden in september na hun iPhone ook hun iPad updaten, maar kwamen daarbij van de koude kermis thuis. De grote iPad-update van dit jaar, iPadOS 16, was er op dat moment nog niet. Nu pas kun je de iPad updaten. We slaan daarbij iPadOS 16 over en gaan meteen door naar iPadOS 16.1.