Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws AirTags

Ronald Wayne: de derde Apple-oprichter die miljarden misliep

Auteur: iCreate
0 reacties
Ronald Wayne derde Apple-oprichter


Lees verder na de advertentie

Naast Steve Jobs en Steve Wozniak was er een derde oprichter van Apple. Ronald Wayne trok zich echter snel terug en liep daardoor miljarden mis. Wat is precies zijn verhaal?

Het zal je maar gebeuren. Zonder te weten wat de toekomst gaat brengen, ben je onderdeel van iets dat heel groot gaat worden. Op de een of andere manier of reden haak je af en vervolgens zie je van een afstand iets ontstaan dat globale impact heeft. Je had erbij kunnen zijn maar het lot bepaalde anders. Ronald Wayne had ooit in het bezit van tien procent van de aandelen van Apple. Nu wonend in een kleine woning in de woestijn, honderd kilometer van Las Vegas.

Diplomaat

School drop-out Steve Jobs droomt van een grote rol in de ontluikende computerwereld. De tijd dat de twintiger met grote regelmaat LSD-stripjes onder zijn tong legt, is wel voorbij en het idee om zelf iets wereldveranderends op te zetten, wordt steeds groter. Dit moet gebeuren met Steve Wozniak, een razendslimme, doch behoorlijk introverte leeftijdsgenoot.
Ronald Wayne derde Apple-oprichter

Conflict tussen de Steves

Jobs en Wozniak hebben begin 1976 een discussie waar de meningen haaks op elkaar blijven staan. Jobs wil dat alles in het teken staat van het bedrijf, Wozniak voelt dit minder en is niet van plan om de door hem ontwikkelde printplaten zomaar op naam van Apple te zetten. Na diverse discussies weigeren beide ook maar een fractie in te binden in hun standpunt. Jobs stelt voor om een onafhankelijke partij in te schakelen die als een soort rechter zijn oordeel kan vellen. Kort daarna zit het duo in het appartement van Ronald Wayne.


kooptip

Na een pittige discussie weet Wayne Wozniak te overtuigen dat het essentieel is voor het op te richten Apple als de door ontwikkelde printplaten onder de naam van het bedrijf vallen. De beide Steve’s zijn dermate onder de indruk van de argumenten en de diplomatieke vaardigheden van Wayne dat ze hem voorstellen om aandeelhouder te worden van Apple. Jobs en Wozniak krijgen 45 procent van de aandelen, de overgebleven tien procent is voor Wayne.

De oprichting van Apple

Wayne is van meer markten thuis en stelt een contract op dat op 2 april 1976 afgeleverd wordt bij het register van Santa Clara County, Californië. The Apple Company is geboren. Op dat moment is Wozniak nog werknemer bij Hewlett-Packard, Jobs heeft wat freelance-opdrachten bij Atari waar Wayne gewoon full-time in dienst is. Vanuit de garage van de ouders van Jobs, wat het eerste ‘bedrijfspand’ van Apple is, krijgt Wayne diverse opdrachten. Ook ontwerpt hij het eerste logo van Apple.
Apple-logo-newton

De breuk

Jobs heeft een deal gesloten met de Byte Shop, een kleine computerwinkel, die honderd stuks van de Apple 1 wil kopen om weer door te verkopen. Om dit te realiseren moet Apple $15.000 bij elkaar lenen om te betalen voor de materialen om de computer te produceren. Het is het moment dat het te heet wordt onder de voeten van Wayne. Hij heeft gehoord van de slechte betaalreputatie van de Byte Shop.

‘Als Apple kapot zou gaan, waren we persoonlijk verantwoordelijk. Jobs en Wozniak hadden geen stuiver. Ik had een huis, een bankrekening en een auto. Schuldeisers zouden mij weten te vinden’, vertelt Wayne over die periode. Elf dagen na de oprichting van Apple zit Wayne weer bij het register van Santa Clara County. Nu om zijn naam uit het contract te halen. Het afstaan van zijn tien procent van de aandelen levert Wayne liefst $ 800 op. Op dit moment zijn tien procent van de aandelen van Apple een slordige $ 60 miljard waard. Een jaar later ontvangt Wayne nog een keer $ 1.500 als hij vanaf dan nergens meer aanspraak op maakt wat Apple betreft.

Geen spijt

‘Ik heb geen vingers en tenen genoeg om te tellen hoe vaak mensen mij gevraagd hebben – met een stem vol medelijden – of ik geen spijt heb van mijn beslissing om afstand te doen van mijn aandelen’, vertelt Wayne in zijn boek Adventures of an Apple Founder. ‘Laat ik daarom nogmaals stellen dat ik geen enkele spijt heb. Om te beginnen had ik geen enkele twijfel of Apple wel een succesvolle onderneming zou worden. Al had ik, net als iedereen, niet verwacht dat het succes zó groot zou zijn. Maar ik wist wel dat het een dolle achtbaan-rit zou gaan worden. Ik was met mijn 42 de ‘oude man’ in de groep. De Steves waren allebei nog twintigers en vooral Jobs was een wervelwind. Alsof je een tijger aan zijn staart vasthield.’

‘Laat me één ding duidelijk maken: ik ben net zo verliefd op geld als iedereen. Maar als ik me toen had gecommitteerd aan het aanstaande avontuur bij Apple, dan zou mijn eigen gevoel voor creativiteit zeker overspoeld worden door veel heldere geesten dan ikzelf ben. De fysieke spanning van het vliegen op een vuurpijl zou me, naar mijn gevoel, heel snel opbranden.’

Dit is een ingekorte versie van een artikel uit iCreate 84.