Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone gestolen? Of kwijt? Volg deze stappen om hem terug te vinden

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt: op een dag kun je je iPhone nergens meer vinden. Je bent je telefoon kwijt. Heb je hem misschien ergens laten liggen? Of is je iPhone gestolen? Op deze pagina lees je welke stappen je kunt ondernemen om je iPhone terug te krijgen. Via iCloud kun je een verloren iPhone bijvoorbeeld terugvinden op de plattegrond, een geluid laten maken of wissen en blokkeren.

Voorzorgsmaatregelen

Eigenlijk moet je, nog voordat je iPhone ook maar de kans krijgt om in verkeerde handen te vallen, voorzorgsmaatregelen treffen. Dat wil zeggen: activeer de functie Zoek mijn, want daarmee maak je je zoektocht een stuk gemakkelijker. Met Zoek mijn – ook wel bekend als iCloud Find my iPhone – kun je je iPhone altijd traceren mocht hij zoek zijn.

Controleer of Zoek mijn aan staat via ‘Instellingen>Je naam>Zoek mijn>Zoek mijn iPhone’. Zorg ervoor dat alle schuifjes op deze pagina groen zijn. Hiermee voorkom je een hoop ellende.

Zoek mijn iPhone activeren

Zoek mijn iPhone

Je bent je iPhone kwijt. Misschien is er niet zo heel veel aan de hand en ligt je iPhone gewoon thuis, op een plek waar hij niet thuishoort. Je kunt iemand anders laten bellen naar jouw iPhone zodat je hoort waar hij ligt. Met de app ‘Zoek mijn’ op diverse Apple-apparaten kun je je iPhone traceren en er – als hij ergens in de buurt blijkt te zijn – een geluid op laten afspelen.

Je vindt de app Zoek mijn op de volgende Apple-devices:

  • iPhone
  • iPad
  • iPod touch
  • Mac
  • AirPods (Pro, Max en 3e generatie)
  • AirTags

Je moet op het apparaat zijn ingelogd met hetzelfde Apple ID als op je iPhone – AirPods en AirTags zijn gekoppeld aan de Apple ID van het apparaat waar je ze op in hebt gesteld. In de app zie je waar je iPhone (en eventueel ook je andere Apple-apparaten) en die van je gezin zich bevinden. Is dat in de buurt? Dan is dat al een hele geruststelling. Klik in dat geval op een apparaat en op de info-knop om er een geluid op af te spelen en ga op dit geluid af.

Heb je een Apple Watch? Dan kun je je iPhone zoeken met je Apple Watch. Op je horloge vind je een supersnelle optie om een geluid af te spelen op je iPhone en heb je de app Find my iPhone helemaal niet nodig. Veeg omhoog over de wijzerplaat en tik op de iPhone met de geluidsgolven eromheen om dit te doen. Hopelijk ligt ie gewoon ergens tussen de boeken in de kast.

Blijkt je iPhone op een onbekende plek te liggen, dan kun je met deze app je iPhone blokkeren en wissen – daar komen we zo nog op.

iPhone traceren zonder app: zoek mijn gebruiken op iCloud.com

iPhone gestolen

Heb je geen ander Apple-apparaat dan een iPhone en dus niet de mogelijkheid om de Zoek mijn-app te gebruiken? Geen probleem. Dan kun je via de webbrowser op welke computer dan ook op Zoek mijn iPhone inloggen via icloud.com/find. Daarmee krijg je dezelfde functionaliteiten. Het is ook mogelijk om de iPhone van een vriend(in) te gebruiken: open de Zoek Mijn app daarop, ga naar het tabblad ‘Ik’ en scrollnaar beneden tot je de optie ‘Help een vriend(in)’ ziet. Tik hierop en doorloop de stappen.

iPhone blokkeren en wissen

Ligt je telefoon op een bekende plek, zoals op je werk of in een restaurant waar je gegeten hebt, dan kun je even contact opnemen met iemand die daar aanwezig is dan samen met behulp van het geluid je iPhone traceren. Maar als hij volgens iCloud Find my iPhone op een plek is waar je niet bekend mee bent, dan bestaat de kans dat hij gestolen is. Dan biedt Zoek mijn nog wat extra opties om te voorkomen dat anderen er met je gegevens vandoor gaan. Zo kun je de iPhone blokkeren op afstand, of wissen op afstand.

Als er aanwijzingen zijn dat je iPhone gestolen is, ga dan niet zelf naar de plek waar je iPhone zich bevindt, maar meld de diefstal bij de politie.

iPhone blokkeren op afstand

login to apple id on browser

In Zoek mijn of op iCloud.com/find kun je de zogenaamde ‘Geef op als verloren modus’ inschakelen. In de Verloren-modus kunnen mensen niet zo veel meer met jouw telefoon, behalve bellen met een door jou opgegeven telefoonnummer. Er komt een bericht op het scherm te staan met daarin de vraag om jou te bellen. Betalingen verrichten met Apple Pay is dan ook niet meer mogelijk.

Zo activeer je de Verloren-modus via de website van iCloud:

  1. Open in de Zoek mijn het tabblad ‘Apparaten’.
  2. Klik op je zoekgeraakte iPhone.
  3. Tik op de i, Scrol naar beneden naar ‘Geef op als verloren’ en selecteer ‘Activeer’.
  4. Kies ‘Ga door’ en geef een telefoonnummer op waarop je nog wel bereikbaar bent.
  5. Selecteer ‘Volgende’. Pas het bericht dat op het scherm komt nog even aan als je dat wilt.
  6. Selecteer ‘Activeer’.

iPhone wissen op afstand

Via Zoek mijn kun je ook je iPhone op afstand wissen, zodat je zeker weet dat iemand niet aan de haal gaat met je persoonlijke gegevens. Hier kleeft echter een enorm groot nadeel aan: het is dan ook niet meer mogelijk om de locatie van het toestel te traceren. Als je het apparaat vervolgens ook nog verwijdert uit je account, kan de dief het apparaat zonder belemmeringen inschakelen en gebruiken. Dit kun je dus beter niet doen! Doe je het toch, dan werkt het zo:

  1. Open in de Zoek mijn het tabblad ‘Apparaten’.
  2. Klik op je zoekgeraakte iPhone.
  3. Tik op de i, Scrol naar beneden en klik op ‘Wis dit apparaat’.

iPhone traceren zonder iCloud

Bovenstaande stappen helpen alleen als je Zoek mijn hebt ingeschakeld. Heb je dat niet gedaan, dan wordt het een lastig verhaal. Om erger te voorkomen, kun je wel de volgende stappen ondernemen – maar je krijgt er je telefoon helaas niet mee terug.

  • Pas het wachtwoord van je Apple ID aan via appleid.apple.com. Je krijgt dan meteen de optie om uit te loggen van apparaten en websites die je Apple ID gebruiken. Zeker even doen!
  • Wijzig de wachtwoorden voor je belangrijkste accounts. Denk aan mail, social media en alles waarbij privacy een rol speelt.
  • Doe aangifte van het verlies of van diefstal bij de plaatselijke politie.
  • Neem bij verlies en diefstal contact op met je provider zodat zij je account kunnen blokkeren. Dit om ongewenste telefoontjes, sms-berichten en datagebruik tegen te gaan.
  • Verwijder het apparaat uit je lijst met vertrouwde apparaten, zodat er geen verificatiecodes meer op ontvangen kunnen worden. Log hiervoor in op appleid.apple.com, klik op je apparaat en verwijder het.

Gestolen iPhone traceren via imei

Als je het verlies of de diefstal meldt bij de politie, dan zullen zij je waarschijnlijk vragen naar het IMEI-nummer. Dit is een uniek 15-cijferig serienummer dat alle iPhone modellen hebben. De politie zet je iPhone dan op een zwarte lijst, met een beetje geluk komt ie een keer boven water.

Je vindt het IMEI-nummer op de iPhone zelf bij ‘Instellingen>Algemeen>Info’ en in het simkaarthoudertje van de iPhone. Als je je iPhone niet in handen hebt, is dat nummer ook nog te vinden. Je kunt het terugvinden op een sticker op de oorspronkelijke verpakking. Heb je die niet meer? Dan is de website appleid.apple.com waar je zijn moet. Klik hier op je apparaat en je krijgt er diverse gegevens over, waaronder het serienummer en het IMEI-nummer.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Zoek mijn: iPhone van iemand anders zoeken

Een iPhone van iemand anders zoeken? Als het om je gezinsleden gaat, heb je hopelijk ‘Delen met gezin’ geactiveerd. In dat geval zie je ook de apparaten van je gezinsleden op de landkaart in Zoek mijn en kun je dezelfde stappen als hierboven doorlopen.

Vraagt een vriend of familielid hulp bij het terugzoeken van zijn iPhone, laat hem of haar dan op iCloud inloggen of verwijs naar de Zoek mijn-website: icloud.com/find. Ook kun je onderaan het Ik-tabblad in de Zoek Mijn app deze website openen op je iPhone.

Simkaart blokkeren

Als je iPhone gestolen is, kan het verstandig zijn om je simkaart te blokkeren zo worden er geen kosten gemaakt vanuit jouw bundel. Dit doe je via je provider. Je kunt bellen om het te regelen of naar de winkel van je provider gaan, maar bij de meeste providers kun je het gewoon zelf online doen – en meteen een nieuw en vervangend simmetje bestellen. Zoek op Google naar ‘simkaart blokkeren’ met daarachter de naam van je provider, en je komt in de meeste gevallen precies op de pagina die je nodig hebt.

iPhone gevonden? Zo breng je hem terug naar de eigenaar

Verloren iPhone

Als je een iPhone gevonden hebt, zijn er verschillende manieren om de eigenaar te traceren. We geven een paar voorbeelden:

  • In het beste geval heeft de eigenaar de telefoon in de verloren-modus gezet, zoals hierboven omschreven. In dat geval verschijnt er een nummer in beeld met het verzoek om even te bellen.
  • Wacht tot iemand de telefoon belt en neem op. Degene die belt, weet je vast te vertellen wie de eigenaar van het toestel is.
  • Via de medische ID. iPhone-eigenaren hebben de mogelijkheid om een medische ID in te stellen. Deze is bedoeld voor medische noodgevallen. Maar je vindt hierin ook de naam en de leeftijd van de eigenaar: je zou deze persoon kunnen opzoeken via bijvoorbeeld Facebook. En met een beetje geluk staat er ook een SOS-contactpersoon vermeld – daarbij staat een telefoonnummer. Hoe je bij deze informatie komt, lees je in ons artikel Medische ID bekijken op iPhone of Apple Watch.
  • Haal de simkaart uit de iPhone. Hierop staat de naam van de provider en een unieke code. Sommige providers zijn bereid om aan de hand van deze code op zoek te gaan naar de eigenaar.
  • Roep Siri (de virtuele spraakassistent) op, door de thuisknop of de knop aan de rechter zijkant langer ingedrukt te houden. Als de eigenaar van de telefoon zijn contacten goed op orde heeft, kun je hem vragen stellen als: ‘Bel mezelf’, ‘Bel mijn echtgenoot’, ‘Bel mijn vader’, ‘Bel mijn dochter’. Dit is het proberen waard.

iPhone gestolen verzekering

Als je iPhone gestolen hebt, kun je mogelijk een claim indienen bij je verzekeraar. Is hij bij jou thuis gestolen? Dan valt het mogelijk onder je inboedelverzekering. Is hij buitenshuis gestolen, dan is dat een ander verhaal – hoewel bij sommige inboedelverzekering de dekking wat ruimer is. Maar buitenshuis wordt de schade dan weer mogelijk gedekt door je reisverzekering. Neem dus contact op met je verzekeraar.

Wellicht heb je een speciale telefoonverzekering afgesloten. Ook in dat geval kun je contact opnemen met je verzekeraar, maar bereid je voor op een tegenvaller. De meeste verzekeringen keren niet uit in het geval van diefstal, of je moet voor het meest uitgebreide pakket hebben gekozen. Met AppleCare+ ben je niet verzekerd tegen diefstal.

iPhone gestolen: aangifte politie

Als je iPhone gestolen is, kun je hiervan online aangifte doen of op een politiebureau. Bij online aangifte doen, loop je mogelijk tegen een probleem aan met DigiD. Want het verificatie-bericht hiervan wordt waarschijnlijk naar je gestolen telefoon getuurd. Je moet daarom eerst een andere simkaart aanvragen bij je provider. Je kunt ook persoonlijk aangifte doen op het dichtstbijzijnde politiebureau. Zorg dat je het IMEI-nummer bij de hand hebt – hierboven staat omschreven hoe je dat kunt vinden.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!