Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Word een kunstenaar met video

DaVinci Resolve is een video-editor die zelfs een hit is in veel Hollywood-studio's. Ontdek hoe je er schitterende videoproducties mee maakt.
Davinci
Icon voor macOS
macOS
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
60 minuten
Stappen:
40 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Belangrijk

Voor de workshops in dit artikel kun je prima gebruikmaken van eigen videomateriaal.

Voor het bewerken van video op de Mac heeft Apple twee parels in de App Store staan. De één heet iMovie, de onbetwiste uitblinker in gebruiksgemak. De ander is Final Cut Pro, een grote speler in de professionele videobewerking. Wat wens je nog meer?

Eigenlijk weinig. Maar als je hoort dat er een video-editor bestaat die nóg uitgebreider is dan Final Cut Pro en precies even gratis is als iMovie, dan spitsen we natuurlijk onze oren.

Veel talenten

De naam van het programma is DaVinci Resolve. Lang was het een toegewijd programma voor professionele kleurcorrecties, dat verkocht werd voor 250.000 dollar. Na de overname door Blackmagic Design in 2010 ging het roer om. Het bedrijf deed flinke investeringen in de software, waardoor het programma net als Final Cut Pro en Adobe Premiere Pro alles in huis heeft om een professionele film te monteren. Sterker nog: DaVinci is uitgebreider dan de genoemde programma’s. Het heeft niet alleen professionele gereedschappen voor het bewerken van videoclips, maar ook voor het editen van audio. En het is niet alleen een held met kleur, maar ook een genie in visuele effecten.

Gratis!?

Niet zo vreemd dus dat de software steeds meer terrein wint in Hollywood. DaVinci is al ingezet bij verschillende topproducties, waaronder The Avengers en The Hunger Games. Je kunt bijna niet geloven dat het gratis is. Nu vraag je je vast af: wat is het addertje onder het gras? Dat addetje is er niet. DaVinci is en blijft gratis. Wel hopen de makers dat je de app upgradet naar de iets uitgebreidere versie: DaVinci Resolve Studio. Dit kost € 329,99, maar de kans is klein dat je het ooit nodig hebt. De basisversie is meer dan uitgebreid genoeg – en dat is wat je in deze feature zal ontdekken!

DaVinci downloaden

Om DaVinci Resolve te installeren, heb je een Mac nodig die overweg kan met macOS Big Sur (versie 10.14.6). Daarmee is de software te downloaden op bijna alle Macs die vanaf 2013 zijn gemaakt. Er is ook ondersteuning voor Macs met de nieuwste M1-processor. Download DaVinci Resolve in de App Store.

Wegwijs in Davinci

DaVinci doet zijn naam eer aan: het is een programma met veel talenten. Ooit begin DaVinci als kleurcorrectiesoftware, maar inmiddels is het de meest veelzijdige video-editor die er bestaat. Naast videomontage en kleurcorrectie kan DaVinci uit de voeten met visuele effecten, motion graphics en professionele audiobewerking. Om te voorkomen dat je wordt overweldigd door een enorm scala aan functies, is DaVinci opgesplitst in werkruimten die bekend staan als pagina’s.

1

Media

De pagina Media is een speciale ruimte om je bestanden in DaVinci Resolve te importeren en organiseren. De beginner hoeft de pagina niet te openen, want de Media-werkruimte is vooral interessant voor de gevorderde video-editor, die met omvangrijke videoprojecten werkt. Het is de plek waar je clips hernoemt, markeert en ordent in opslaglocaties. Ook zijn Smart Bins in te stellen, waarmee je bestanden automatisch sorteert op basis van specifieke metagegevens.

2

Cut

De tijdlijn is het belangrijkste onderdeel van een video-editor. Het is de plek waar je de clips achter elkaar zet, ze knipt, titels en overgangen toevoegt en meer. DaVinci Resolve heeft twee verschillende tijdlijnen en in de Cut-pagina vind je de vereenvoudigde versie, die gemaakt is om het bewerkingsproces te versnellen. Ben je onderweg, of werk je aan een korte scène of eenvoudige vlog? Dan is de Cut-pagina waar je moet zijn.

3

Edit

De Edit-pagina is de belangrijkste omgeving van DaVinci. Hier zal je vooral zijn als je je video monteert. De werkomgeving heeft een traditionele inrichting, dus voor beginnende video-editors zal de omgeving vertrouwd zijn. Daarnaast zijn de gereedschappen krachtig en uitgebreid genoeg voor een groot project, zoals een speelfilm of documentaire.

4

Fusion

De Fusion-pagina is iets unieks. In deze ruimte maak je geavanceerde 3D-effecten en motion graphics. Werk je met Final Cut Pro of Adobe Premiere Pro, dan heb je daar een afzonderlijk programma voor nodig – zoals Adobe After Effects of Apple Motion. In DaVinci selecteer je een videoclip, klik je op de Fusion-pagina en het toveren met visual effects kan beginnen. Houd er rekening mee dat er veel tijd in zit om de Fusion-pagina onder de knie te krijgen.

5

Color

Dat DaVinci zo geliefd is in Hollywood, zit ‘m vooral in de Color-pagina. Hier vind je ongelooflijk krachtige gereedschappen om kleuren te corrigeren, ruis te verminderen en een scène een andere sfeer mee te geven. De pagina heeft tal van geavanceerde functies, maar is toegankelijk genoeg voor de beginnende video-editor.

6

Fairlight

Als het om video gaat, zijn de beelden en het geluid vaak even belangrijk. Voor het tweede open je de Fairlight-pagina; te herkennen aan de muzieknoot. Het is professionele audiobewerkingssoftware, dus je kunt er meer mee dan het simpelweg aanpassen van het volumeniveau en toevoegen van audio-effecten.

7

Deliver

Als alles klaar is, is het tijd om je videomontage te exporteren. Via ‘Custom’ geeft de pagina je de volledige controle over het bestandsformaat, de codering, de resolutie en meer. En met de snelle exporttool upload je je creatie direct naar YouTube, Vimeo of Twitter.

Let’s Edit

We nemen je mee naar de belangrijkste omgeving: de Edit-pagina. Dit zijn de panelen en knoppen die je moet kennen.

Media Pool

Alle bestanden die je voor je videoproject nodig hebt, breng je naar de Media Pool linksboven. Dit kan door de bestanden er simpelweg naar te slepen, of je drukt op Cmd+i. Belangrijk om te weten: DaVinci bewaart geïmporteerde bestanden niet in eigen mappen, maar de videoclips blijven gekoppeld aan de oorspronkelijke locatie. Bewaar de bestanden dus goed op je Mac, want anders betekent dit dat de media niet meer kan worden geladen.

Effects Library

De overgangen, titels, generatoren en (audio-)effecten nestelen zich in de Effects Library, naast Media Pool. Om er een voorvertoning van te zien, selecteer je een van de effecten en beweeg je er met de muis overheen. De meeste effecten zijn gratis, maar voor sommige is de betaalde versie van 299 dollar vereist. Let ook vooral op de tab OpenFX; hier vind je enorm veel gave effecten.

Tijdlijn

Net als bij andere programma’s voor videobewerking, kan de tijdlijn van DaVinci bestaan uit verschillende video- en audiosporen. Bovenaan (naast V1, V2) vind je de videoclips, onderaan staan de audiotracks. Eventueel kun je het uiterlijk van de tijdlijn aanpassen via de Timeline View Options. Dit paneel ontvouwt zich als je linksboven de tijdlijn op het icoon met de drie vierkantjes klikt.

Werkbalk

Boven de tijdlijn bevindt zich de werkbalk, met daarin allerlei belangrijke bewerkingsfuncties voor je videomontage. Je vindt er bijvoorbeeld knoppen voor het verplaatsen, inkorten of splitten van een clip. Maar let ook op de drie knoppen met het vergrootglas: je gebruikt ze voor het in- of uitzoomen op de tijdlijn. Je kunt ook de schuifregelaar rechts gebruiken.

Inspector

Als je iets aan een videoclip wilt wijzigen, dan is de kans groot dat je in de Inspector vindt wat je zoekt. In dit paneel rechtsboven zet je allerlei eigenschappen van een videoclip naar je hand. Het is onder meer de plek waar je de compositie aanpast, inzoomt, of de afspeelsnelheid van de clip verandert. Ook als je iets uit de Effects Browser hebt toegevoegd, is dit waar je moet zijn om instellingen ervan te wijzigen. Bijvoorbeeld om de tekst van de titel aan te passen, of om de duur van een overgangseffect te veranderen.

De basisgereedschappen
Inkorten

Inkorten

Instructiefoto: Importeren
1

Importeren

Zorg dat de Cut-pagina actief is en importeer een clip (Cmd+i) naar de Media pool. Voordat je de clip naar de tijdlijn brengt, kun je hem alvast inkorten. Dubbelklik in de Media Pool op de clip.

Instructiefoto: Voorvertoning
2

Voorvertoning

Je ziet de clip in de voorvertoning staan. Verplaats de witte balk die je eronder ziet naar het moment dat de clip moet beginnen en druk de i-toets. Ga naar het einde en druk op de O-toets.

Instructiefoto: Tijdlijn
3

Tijdlijn

Sleep de video vanuit de voorvertoning naar de tijdlijn. Ook in de tijdlijn kun je de videoclip inkorten. Dit doe je door de hendels aan de zijkanten van de balk te verslepen.

Knippen en verwijderen

Instructiefoto: Knippen
1

Knippen

Breng twee videoclips naar de tijdlijn. Klik in de werkbalk op het Blade-icoon (de vierde van links). Ga met de muisaanwijzer over de videoclip heen en klik erop om de clip te knippen.

Instructiefoto: Sneltoets
2

Sneltoets

Er is ook een andere manier om te knippen, waarbij je het Blade-gereedschap niet hoeft te activeren. Selecteerde clip, zet de afspeelkop (de rode lijn) op de goede plek en toets Cmd+B.

Instructiefoto: Verwijderen
3

Verwijderen

Selecteer een clip en toets Backspace om hem te verwijderen. Wil je de videoclip verwijderen, maar het bijbehorende audiospoor behouden? Deactiveer dan in de werkbalk de knop ‘Linked Selection’.

Effecten

Instructiefoto: Effects Library
1

Effects Library

Zet meerdere clips in de tijdlijn en klik boven in de knoppenbalk op ‘Effects Library’. De effecten zie je linksonder verschijnen. Klap de opties onder ‘Toolbox’ uit en klik op de categorie ‘Video Transitions’.

Instructiefoto: Toevoegen
2

Toevoegen

Beweeg met de muisaanwijzer over de effecten om een preview te zien. Sleep de gewenste overgang naar het begin of einde van een videospoor. Er verschijnt een wit vak tussen de clips: dat is het overgangseffect!

Instructiefoto: Aanpassen
3

Aanpassen

Klik rechtsboven op ‘Inspector’. Zorg dat de clip met het overgangseffect geselecteerd is en klik op de tab ‘Transition’. In dit paneel pas je de eigenschappen van het effect aan, zoals de timing, duur, stijl en meer.

Zoomen

Instructiefoto: Zoom
1

Zoom

Breng een video naar de tijdlijn en zorg dat de clip geselecteerd is. Activeer rechtsboven de ‘Inspector’. Klik naast Zoom op de waarde ‘1.000’ en maak een klik-en-sleepbeweging naar rechts om in te zoomen.

Instructiefoto: Verander de compositie
2

Verander de compositie

Naast Position zie je twee getallen: X en Y. Met de waarde naast Postion X verschuif je het beeld naar links of rechts. Met het getal naast Y trek je het beeld naar boven of beneden.

Instructiefoto: Beeld-in-beeld
3

Beeld-in-beeld

Op een vergelijkbare manier monteer je ook een beeld-in-beeld in je video. Plaats een videoclip boven de huidige clip in de tijdlijn (bij Video 2). Selecteer de clip, verklein de ‘Zoom’ en verander de ‘Position’.

Geluidseffecten

Whoosh! Met een sound effect geef je een videoclip wat extra’s. Zo voeg je geluidseffecten toe.

Sound Library

Klik boven in de Edit-pagina op het tabblad Sound Library. Daar zie je een link om een bibliotheek van geluidseffecten te downloaden. Zorg dat je genoeg opslagruimte hebt, want de geluiden nemen veel ruimte in beslag: 1,61 GB.

Zoeken

De Sound Library heeft een eigenaardigheid: je ziet de complete bibliotheek van geluiden pas als je linksboven in het zoekveld ‘***’ (zonder aanhalingstekens) invoert. Daarna scrol je door een lijst van 515 geluidseffecten. De geluiden vind je ook in je gebruikersmap, bij ‘Films>Fairlight Sound Library’.

Horror

Spuwend bloed, een lichaam dat tegen de vlakte gaat en een roofvogel die het vlees van de botten pikt: de Sound Library heeft alle sounds voor een weerzinwekkende horrorfilm. Minder ijzingwekkende geluiden zijn er ook. Vind ze door naar de (Engelse) trefwoorden te zoeken die voorkomen in de bestandsnaam of metagegevens.

Eigen geluidseffecten

Heb je zelf al een verzameling van geluidseffecten? Om ze toe te voegen in DaVinci, klik je op de knop met drie kleine puntjes (achter Sound Library) en kies je voor ‘Add Library’. Navigeer naar de juiste map en klik op ‘Open’.

Toevoegen

Om een geluidseffect in de voorvertoning af te spelen, selecteer je het en druk je op Spatie. Boven verschijnt een grafiek met geluidsgolven. Hier kun je knippen in het fragment door in- en uitpunten (sneltoetsen I en O) in te stellen. Voeg het effect toe aan je videoproject door de geluidsgolven naar de tijdlijn te slepen.

Meester met kleur

Manipuleer de kleuren en geef je video een andere sfeer – of een professionele, filmische uitstraling.

Kleurwielen

Wil je de kleuren corrigeren, bijvoorbeeld omdat de beelden overbelicht zijn? Of de kleuren aanpassen om een andere sfeer over te brengen? De gemakkelijkste (en vaak ook beste) manier om deze aanpassingen te doen, is via het paneel met kleurwielen. Je haalt ze tevoorschijn via de knop met de cirkel met het puntje erin.

Sfeer

Gebruik de kleurwielen linksonderom de tinten aan te passen. Dit doe je bijvoorbeeld om de sfeer te beïnvloeden; romantische scènes kunnen wel wat extra roodtinten gebruiken. Heeft de video een blauwe kleurzweem? Trek de middelste cirkel naar de tegenovergestelde richting van blauw om de kleuren in balans te krijgen.

Belichting en contrast

Onder de kleurwielen bevindt zich een grijsgekleurde schuifregelaar. Deze gebruik je om de belichting aan te passen. Sleep de regelaar onder ‘Lift’ bijvoorbeeld naar links om de schaduwen donkerder te maken, of de regelaar van ‘Gain’ naar rechts om de highlights te verhogen.

Knooppunten

In het paneel Nodes rechtsboven vind je knooppunten. Dit is een manier om de bewerkingen die je doet, te organiseren. Zo maak je bijvoorbeeld een apart knooppunt voor de belichting, verzadiging en tint. Vind je een van de aanpassingen toch niet zo geslaagd, dan kun je gemakkelijk terug. Ook bepaal je met knooppunten de volgorde van de lagen. Een nieuw knooppunt maak je aan door Alt+S in te toetsen. Om te zien hoe de video er zonder de aanpassing uitziet, klik je op het getal bij het knooppunt.

Curves

Het gereedschap Curves (via de knop met het grafiekje, boven de kleurwielen) is een goede manier om het contrast van een video aan te passen. Dit kan ook door de kleurwielen te gebruiken, maar daar concentreer je je op specifieke gebieden (bijvoorbeeld de highlights, schaduwen en middentonen). Met Curves beïnvloed je de hele video. Pas het contrast aan door op de diagonale lijn te klikken en de punten te verslepen.

Keyframes

Rechtsonder zie je de Keyframes-editor. Het is een geavanceerd gereedschap waarmee je de aanpassingen van de kleuren en belichting animeert. Zo zorg je bijvoorbeeld dat een gele gloed langzaam opdoemt. Elk knooppunt heeft een eigen laag. Klik links van de naam op het ruit-icoon om een Keyframe toe te voegen.

Scopes

Professionele video-editors werken graag met scopes (een soort grafieken) om te bepalen of de kleuren in balans zijn, of dat de kleuren bijvoorbeeld niet te veel verzadigd zijn. DaVinci heeft er vijf: Parade, Waveform, Vectorscope, Histogram en CIE Chromaticity. Je haalt ze tevoorschijn door in het menu op ‘Workspace>Video Scopes>On’ te klikken.

De filmische look

Instructiefoto: Naar de tijdlijn
1

Naar de tijdlijn

Open een nieuw project in DaVinci en noem het ‘Color-grading’. Importeer de strand-clips van onze website, of breng wat videoclips naar de Media Pool die je zelf hebt geschoten. Sleep ze naar de tijdlijn.

Instructiefoto: Kleurwielen
2

Kleurwielen

Selecteer de clip ‘Strand-2’ en klik onderin op de pagina ‘Color’ (het kleurenwiel). We beginnen met het aanpassen van de belichting. Kies in de werkbalk voor de ronde knop met stip; daarmee open je het paneel Color Wheels.

Instructiefoto: Belichting
3

Belichting

Sleep de regelaar onder ‘Lift’ naar links om de schaduwen wat donkerder te maken. Breng de regelaar van ‘Gain’ naar rechts om de highlights te verhogen.

Instructiefoto: Knooppunt
4

Knooppunt

In het Nodes-paneel rechtsboven zie je een knooppunt. Ctrl-klik op het knooppunt, kies ‘Node Label’, en geef het de naam ‘Belichting’. Maak een nieuw knooppunt aan door Alt+S te toetsen.

Instructiefoto: Contrast
5

Contrast

Geef het knooppunt de naam ‘Contrast’ en open het Curves-gereedschap. Om het contrast verder te versterken, voeg je op eenderde en tweederde van de lijn een punt toe. De linker trek je lichtjes naar beneden, de rechter naar boven.

Instructiefoto: Tint
6

Tint

Voeg een nieuw knooppunt toe: ‘Verzadiging’. Ga naar de kleurwielen; onderin zie je de optie ‘Sat’. Dit staat voor verzadiging. Verminder de verzadiging door het getal 50 naar links te slepen; dit maakt de kleuren zachter en subtieler.

Instructiefoto: Als een film
7

Als een film

Om de film een andere sfeer mee te geven, voegen we een laatste knooppunt toe: ‘Tint’. Breng het kleurwiel van Lift (de schaduwen) naar lichtblauw en duw Gain (de highlights) in de richting van oranje. Er ontstaat een cinema-achtige look.

Instructiefoto: Andere clips
8

Andere clips

De aanpassingen die je voor deze clip hebt gedaan, kun je kopiëren naar andere clips. Klik boven de werkbalk op de bewerkte clip en toets Alt+1. Selecteer nu de overige clips. Met een druk op Cmd+1 geef je de clips dezelfde aanpassingen.

Kunst van keyframes

Als je kunt werken met keyframes, word je pas echt een kunstenaar met video. Voor de beginnende video-editor klinkt het woord ‘keyframes’ misschien intimiderend. En toegegeven: in het begin kan het werken met keyframes wennen zijn. Maar heb je de techniek onder de knie, dan ben je in staat om eindeloos veel eigen animaties te monteren, zoals overgangen en tekstanimaties.

Voordat we aan de slag gaan, is het handig om te weten wat keyframes zijn. Het zijn markeringspunten waarmee je aangeeft wat de waarde van een eigenschap (zoals de positie) op een specifiek punt in de tijdlijn moet zijn. Door op een later moment een andere positie aan de video toe te kennen, verplaatst de video zich daar geleidelijk naartoe. Dit kun je bij bijna alle eigenschappen doen die je in de Inspector ziet. In deze workshop leggen we aan de hand van de Opacity (transparantie) hoe je met keyframes werkt.

Instructiefoto: Importeren
1

Importeren

Open een nieuw project en importeer de motor-videoclips, die je van onze website hebt gedownload. Of importeer drie video’s die je zelf hebt geschoten. Breng de clips naar de tijdlijn.

Instructiefoto: Titel
2

Titel

Activeer de Effects Library en klik op de tab ‘Titles’. Scrol naar beneden en sleep de titel ‘Fade On’ naar de tijdlijn, boven de grens van de eerste twee clips. Pas in de Inspector de titelnaam aan.

Instructiefoto: Animatie
3

Animatie

We willen dat de eerste clip langzaamaan verduistert en pas volledig zwart is als de titel in beeld komt. Selecteer de eerste clip in de tijdlijn en scrol in de Inspector naar beneden, totdat je ‘Opacity’ ziet.

Instructiefoto: Keyframe
4

Keyframe

Zorg dat de afspeelkop (de rode verticale lijn) aan het begin van de eerste clip staat. Klik rechts van ‘Opacity’ op het ruit-icoon om een Keyframe toe te voegen. Deze kleurt nu rood.

Instructiefoto: Verplaats
5

Verplaats

Verplaats de afspeelkop naar het begin van de titel. Verschuif de regelaar van ‘Opacity’ naar de 0. Je animatie is gemaakt! Speel de video via Spatie af om het resultaat te zien.

Instructiefoto: Andersom
6

Andersom

Bij de tweede clip monteren we iets vergelijkbaars, maar dan omgekeerd. De clip begint donker, en openbaart zich als de titel is afgelopen. Plaats de afspeelkop aan het einde van de titel.

Instructiefoto: Van donker
7

Van donker

Breng in de Inspector de ‘Opacity’ naar 0, zodat het beeld verduistert. Voeg een Keyframe toe aan door rechts van ‘Opacity’ op het ruit-icoon te klikken.

Instructiefoto: Naar licht
8

Naar licht

Schuif de afspeelkop zo’n drie seconden naar rechts en breng de waarde van ‘Opacity’ naar 100. Je hebt nu een professionele intro voor je film geanimeerd.

Instructiefoto: Aanpassen
9

Aanpassen

De geplaatste keyframes zijn niet in beton gegoten. Klik in de tijdlijn onderin op het Curve-icoon en er ontvouwt zich een soort grafiek met je keyframes. Versleep de punten om de timing aan te passen.

3 populaire opties

Zoom-animatie

Bij een zoom-animatie is het handiger (en gemakkelijker) om zonder keyframes te werken. Selecteer de clip waar je wilt zoomen en klik op het pijltje dat linksonder de voorvertoning staat. Kies voor ‘Dynamic zoom’. Met het groene kader geef je aan wat de compositie aan het begin moet zijn. Met de rode bepaal je met welke kadrering de videoclip eindigt. In de Inspector vind je opties om de snelheid waarop er wordt gezoomd naar je hand te zetten.

Snelheid

De afspeelsnelheid van een video versnellen, of juist vertragen? Selecteer de videoclip in de tijdlijn en ga naar de Inspector. Zorg dat het tabblad ‘Video’ geactiveerd is. Klik op ‘Speed Change’ op de opties eronder te ontvouwen. Door de schuif bij ‘Speed %’ naar links of rechts te trekken, vertraag of versnel je de video. Een percentage invoeren werkt ook. In de tijdlijn zie je direct dat de clip langer of korter is geworden. Clips met een aangepaste snelheid herken je aan het snelheidsmeter-icoon.

Stabiliseren

Heb je met je iPhone uit de losse pols gefilmd? Grote kans dat de beelden schokkerig zijn – maar daar heeft DaVinci iets voor. Selecteer de beweeglijke clip en klap in de Inspector de opties van ‘Stabilization’ uit. Klik op de ‘Stabilize’-knop en de software doet de rest van het werk.

Exporteer je videoproject

Op naar de Deliver-pagina, die je herkent aan het icoon met raketje. Tijd om je video te lanceren.

1

Bestandsnaam

Zorg dat de tab ‘Custom’ geactiveerd is en voer bij ‘Filename’ de bestandsnaam van je project in. Klik vervolgens op ‘Browse’ en navigeer naar de map waarin je de video wilt opslaan.

2

Instellingen

De meeste instellingen kun je ongemoeid laten. Controleer of ‘Single clip’ is aangevinkt en dat daaronder ‘Video’ geselecteerd staat. Houd het ‘Format’ op QuickTime en kies voor de codec H.264. De resolutie laat je overeenkomen met je projectinstellingen. Wat je projectinstellingen zijn, controleer je via ‘File>Project Settings’.

3

Bestand verkleinen

Een groot videoproject kan resulteren in een videobestand dat gigabytes groot is. Als je de bestandsgrootte wilt beperken, kies je onder ‘Quality’ voor ‘Restrict to’. Hier verlaag je de bitsnelheid (Kb/s). Op deze manier verklein je het bestand, terwijl de kwaliteit hoog blijft.

4

Renderen

Als alle instellingen goed staan, klik je op de knop ‘Add to Render Queue’. Je project verschijnt in een paneel aan de rechterkant van het scherm. Hier kun je verschillende export-versies van je project plaatsen. Klik op ‘Render all’ om je videoproject te exporteren.