Apple-producten zijn bijzonder toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Bijvoorbeeld voor mensen die slecht zien, slecht horen of beperkt zijn in hun motoriek. Er zitten ook functies bij die eigenlijk iedereen zou moeten kennen. Zelfs al heb je de ogen van een havik, de kracht van een beer of de oortjes van een grote wasmot (googel het maar), dan nog heeft je iPhone toegankelijkheidsfuncties waar je dag in, dag uit wat aan hebt. In de volgende negen stappen bespreken we de opvallendste functies.
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
PremiumVerder lezen?
1 Speel rustgevende geluiden af
Open ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Audio/Visueel>Achtergrondgeluiden’ en zet de schuif bovenaan op groen. Bij ‘Klank’ kies je een geluid dat jij fijn vindt, bijvoorbeeld regen. Dit helpt je om te concentreren of kalmeren.
2 Pas de tekstgrootte aan (1)
Zijn teksten te priegelig? Of wil je juist kleinere letters zodat er meer tekst op het scherm past? Zet de knop ‘Tekstgrootte’ in het Bedieningspaneel via ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. Open vervolgens het Bedieningspaneel.
3 Pas de tekstgrootte aan (2)
Tik nu in het Bedieningspaneel op Tekstgrootte – de aA-knop. Bepaal de tekstgrootte met de schuifbalk. Met de knop onderaan bepaal je waar de lettergrootte wordt aangepast: alleen in de app waar je nu zit, of in alle apps.
4 ‘Geheime’ knop op de achterkant
Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en tik helemaal onderaan op ‘Tik op achterkant’. Tik op ‘Dubbel tikken’ of ‘Driemaal tikken’ en geef aan wat voor actie je eraan wilt koppelen. Tik dan twee of drie keer achter op het Apple-logo!
5 Ledflits bij melding
Mis je wel eens meldingen, ondanks het gebiep en getril van je iPhone? Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Audio/Visueel’ en zet de schakelaar achter ‘Ledflits bij melding’ op groen. Bij bijvoorbeeld een telefoontje licht de flitser op.
6 Een virtuele thuisknop
Thuisknop kapot? Of überhaupt niet aanwezig? Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en zet AssistiveTouch aan voor een virtueel exemplaar op je scherm. Via ‘Aangepaste taken’ bepaal je de functies.
7 Typen met Siri
Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Siri’ en activeer ‘Typ vragen aan Siri’. Je hoeft je vragen dan niet meer hardop uit te spreken. Gewoon, omdat niet iedereen hoeft te weten welke vragen je aan je assistent stelt!
8 Vergrootglas
Zet de knop ‘Vergrootglas’ in het Bedieningspaneel via ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. Open vervolgens het Bedieningspaneel en tik op het zojuist toegevoegde loepje. Wauw, er zijn zó veel details om je heen te zien.
9 Voor kleine handen
Kom je met je duim niet bovenin je scherm? Zet via ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’, ‘Bereikbaarheid’ aan. Veeg omlaag op de onderkant van het scherm, of tik (zonder klik) dubbel op de thuisknop, en alles schuift naar beneden.
Deze toegankelijkheidsfuncties komen binnenkort naar je iPhone
Deurdetectie
Een deur kan een flinke hindernis zijn als je slecht ziet. Waar zit-ie precies? Wat voor klink heeft hij? Hangt er misschien een ‘Verboden Toegang’-bordje? Later dit jaar praat je iPhone je helemaal bij.
Bedien je Watch vanaf je iPhone
Je Apple Watch is straks te bedienen vanaf het scherm van je iPhone. Dit gebeurt dan op basis van AirPlay, en het werkt onder meer met de Saturatie-app, de Hart-app en Mindfulness.
Live ondertiteling
Is audio lastig voor je te volgen, dan kun je straks gebruikmaken van Live ondertiteling. Bijvoorbeeld bij een telefoon- of FaceTime-gesprek, een videovergadering of streaming media, maar ook bij een gesprek met iemand die naast je zit. Voorlopig alleen in het Engels.
Heel veel kleine verbeteringen
Apple heeft daarnaast nog veel kleine functies aangekondigd. Bestuur samen met twee gamecontrollers één personage en pas de leesweergave in Boeken nog verder aan op je persoonlijke voorkeuren. Siri heeft meer geduld en wacht langer tot je uitgesproken bent.
Praat mee!