Terug naar Toegankelijkheidsfuncties in iOS die voor iedereen handig zijn
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Toegankelijkheidsfuncties in iOS die voor iedereen handig zijn

Door Laura Grootaarts6 september 2022 09:004 min. leestijd0

Apple-producten zijn bijzonder toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Bijvoorbeeld voor mensen die slecht zien, slecht horen of beperkt zijn in hun motoriek. Er zitten ook functies bij die eigenlijk iedereen zou moeten kennen. Zelfs al heb je de ogen van een havik, de kracht van een beer of de oortjes van een grote wasmot (googel het maar), dan nog heeft je iPhone toegankelijkheidsfuncties waar je dag in, dag uit wat aan hebt. In de volgende negen stappen bespreken we de opvallendste functies.

Toegankelijkheidsfuncties iPhone


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Speel rustgevende geluiden af

Toegankelijkheidsfuncties iPhone

Open ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Audio/Visueel>Achtergrondgeluiden’ en zet de schuif bovenaan op groen. Bij ‘Klank’ kies je een geluid dat jij fijn vindt, bijvoorbeeld regen. Dit helpt je om te concentreren of kalmeren.

2 Pas de tekstgrootte aan (1)

Toegankelijkheidsfuncties iPhone

Zijn teksten te priegelig? Of wil je juist kleinere letters zodat er meer tekst op het scherm past? Zet de knop ‘Tekstgrootte’ in het Bedieningspaneel via ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. Open vervolgens het Bedieningspaneel.

3 Pas de tekstgrootte aan (2)

Toegankelijkheidsfuncties iPhone

Tik nu in het Bedieningspaneel op Tekstgrootte – de aA-knop. Bepaal de tekstgrootte met de schuifbalk. Met de knop onderaan bepaal je waar de lettergrootte wordt aangepast: alleen in de app waar je nu zit, of in alle apps.

4 ‘Geheime’ knop op de achterkant

ws_toegang_140

Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en tik helemaal onderaan op ‘Tik op achterkant’. Tik op ‘Dubbel tikken’ of ‘Driemaal tikken’ en geef aan wat voor actie je eraan wilt koppelen. Tik dan twee of drie keer achter op het Apple-logo!

5 Ledflits bij melding

ws_toegang_140

Mis je wel eens meldingen, ondanks het gebiep en getril van je iPhone? Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Audio/Visueel’ en zet de schakelaar achter ‘Ledflits bij melding’ op groen. Bij bijvoorbeeld een telefoontje licht de flitser op.

6 Een virtuele thuisknop

ws_toegang_140

Thuisknop kapot? Of überhaupt niet aanwezig? Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en zet AssistiveTouch aan voor een virtueel exemplaar op je scherm. Via ‘Aangepaste taken’ bepaal je de functies.

7 Typen met Siri

ws_toegang_140

Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Siri’ en activeer ‘Typ vragen aan Siri’. Je hoeft je vragen dan niet meer hardop uit te spreken. Gewoon, omdat niet iedereen hoeft te weten welke vragen je aan je assistent stelt!

8 Vergrootglas

ws_toegang_140

Zet de knop ‘Vergrootglas’ in het Bedieningspaneel via ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. Open vervolgens het Bedieningspaneel en tik op het zojuist toegevoegde loepje. Wauw, er zijn zó veel details om je heen te zien.

9 Voor kleine handen

ws_toegang_140

Kom je met je duim niet bovenin je scherm? Zet via ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’, ‘Bereikbaarheid’ aan. Veeg omlaag op de onderkant van het scherm, of tik (zonder klik) dubbel op de thuisknop, en alles schuift naar beneden.

Deze toegankelijkheidsfuncties komen binnenkort naar je iPhone

Deurdetectie

Een deur kan een flinke hindernis zijn als je slecht ziet. Waar zit-ie precies? Wat voor klink heeft hij? Hangt er misschien een ‘Verboden Toegang’-bordje? Later dit jaar praat je iPhone je helemaal bij.

Bedien je Watch vanaf je iPhone

Je Apple Watch is straks te bedienen vanaf het scherm van je iPhone. Dit gebeurt dan op basis van AirPlay, en het werkt onder meer met de Saturatie-app, de Hart-app en Mindfulness.

Live ondertiteling

Is audio lastig voor je te volgen, dan kun je straks gebruikmaken van Live ondertiteling. Bijvoorbeeld bij een telefoon- of FaceTime-gesprek, een videovergadering of streaming media, maar ook bij een gesprek met iemand die naast je zit. Voorlopig alleen in het Engels.

Heel veel kleine verbeteringen

Apple heeft daarnaast nog veel kleine functies aangekondigd. Bestuur samen met twee gamecontrollers één personage en pas de leesweergave in Boeken nog verder aan op je persoonlijke voorkeuren. Siri heeft meer geduld en wacht langer tot je uitgesproken bent.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar